icon

Ako sa vyrovnať s tým, že môjho trojročného syna nemá nikto rád?

5. jún 2022

Ahojte, zakladám príspevok lebo som už má chytajú depresie.
Mám 3 ročného syna a vnímam ako ho nikto z rodiny nemusí.
Moja mama má ešte ďalšie dve vnučky ktoré nadovšetko miluje a znesie im aj modré z neba, o môjho malého zakopne len keď si sám vyžiada, aj to len tak sporadicky. Inak je to vždy len ten malý zloduch ktorý nič nezje nedopije je plany neposlúcha a furt nalepený na mne. (Môžem vám povedať že to nie je úplná pravda, nakoľko malý zje takmer vždy všetko a aj vypije to čo sa mu naleje či už je to čistá voda alebo džús. Áno je to neposed ale ktoré dieťa v takom veku nie je, je aj strašne ukecany a áno vyžaduje sa pozornosti hold tu mu nikto okrem mňa nedá kým nezačne vyvádzať. A to už sa varechy opasky vyťahujú aký je zlý. Ďalšie vnučky tiez bežné niečo vyvedu, bežne sa bijú, ťahajú za vlasy vulgárne si nadávajú. Nedojedia vymýšľajú a to už sú 10rocne veľké slečny tak prečo dvojaký meter?)
Moji svokrovcov zas vôbec neriešia nejaké dieťa. A ak tak raz za mesiac aj to len na fotku ktorú capnu na Facebook.

Strana
z2
autor
5. jún 2022

Ja viem že on si to ešte až tak neuvedomuje ale mne je z toho maximálne smutno. A raz si to už uvedomovať bude. Nechcem aby bol sklamaný.

kiki68
5. jún 2022

Tak potom sa budu divit, ze ich raz nenavstivi, lebo to nebude babka, ale iba nejaka teta. To ich este zaboli. Deti ziju aj bez starych rodicov okolo. Su v pohode. Ked to nejde, tak to nejde a hotovo

zorana999
5. jún 2022

Nebude sklamaný. Má teba. Bohato stačí aspoň jeden človek, ktorý mu bude rozumieť. Bola som ako dieťa rovnaká. Divoka. Necítila som sa moc obľúbená. Ale mamina mi to vynahradzala svojim obrovským pochopením, toleranciou a láskou. A potom, keď bude väčší, nájde svoje miesto, svojich ludi, ktorí ho budú mať veľmi radi. Neboj sa a bud naďalej dobrou mamou...

1gabriela13
5. jún 2022

Postoj iných členov rodiny nezmenis,takže sa zbytočne nad tým trápiš. Koľko času venujú dieťaťu oni,toľko im vráti dieťa,koľko lásky mu dávajú,toľko vráti. Jednoduchý vzorec.

viestta
5. jún 2022

Tvoje dieťa majú radi jeho rodičia. Aspoň dúfam. A to je základ. Babky a dedkovia ho tiež majú radi, ale kazdy svojim spôsobom. A ako sa to vyvinie len čas ukáže, dôležité je aby ho milovali rodičia.

araavdva
5. jún 2022

asi neporadím. Moja starká ma odnarodenia ignorovala. Keď k nám prišla tak doniesla vždy niečo bratovi a ja som bola vzduch. Tak moj ocino zakročil, že buď obom alebo vôbec. Teraz keď už sme dospelý a máme vlastné deti zasa to je len on a ja som vzduch. Oni keď prídu tak im navarí, nakúpi na týždeň. Keď neprídu tak im volá, že im nachystala tak nech sa zastavia po to. Oni to už sakra zneužívajú. Ale ja som sa naučila žiť bez nej. Ona ma nikdy neprijala tak načo sa vnucovať. Nehovorím, trápilo ma to aj teraz to občas zabolí pretože ja som jej nikdy neublížila len som sa narodila. Aj tvojho malého to možno bude trápiť ale dôležité je aby cítil oporu v tebe. A on sa s tým naučí žiť. Je to kruté ale podľa mňa nemôžeš nič spraviť. Ich lásku a pochopenie sa vynútiť nedá.

tosomja
5. jún 2022

Ako že ho nikto nemá rád??? Ty si nikto? Si najdôležitejšia. Jemu úplne stačiš ty ❤️

autor
5. jún 2022

@kiki68
@zorana999
@1gabriela13
Zatiaľ taký vzorec nefunguje, on ich ľúbi hojoj snáď viac ako mňa, často sa na nich vypytuje. Chýbajú mu, vždy sa tam veľmi teší, s obrovským nárekom sa vracia domov. Kreslí pre svojich starých rodičov porovnáva ich s obľúbenými postavičkami. 2-3 týždne občas mesiac mu vysvetľujem a žiaľ mu aj klamem ako nemajú čas ako majú veľa práce a preto sa neozvu. No od nich fakt žiaden záujem. Sem tam rozmýšľam či by nebolo jednoduchšie ich odstrihnúť úplne no na druhú stranu verím že sa to snáď možno raz zlepší.

autor
5. jún 2022

@viestta
@araavdva
@tosomja
Ale áno ja ho milujem samozrejme najviac na svete. Aj ocko ho miluje aj keď s ním trávi menej času ako ja nakoľko má časovo náročnú prácu. Myslela som to teda len na úzku rodinu pri ktorej som čakala že to bude inak. Viem že je veľa takých starých rodičov ako má môj syn.
Inak je obľúbený ako medzi kamarátmi tak aj u susedov ktorý ho ochotne postrážila keď treba, a to teda že sa starajú viac ako starý rodičia.

dzulli1980
5. jún 2022

Moja svokra má 5 vnúčat, vrátane mojej dcéry. Tým 4 by zniesla aj modré z neba, opatruje, keď treba atď. ... moju dcéru ani nepozná, naposledy ju videla, keď mala 14 mesiacov, dnes má 6 rokov ... pritom je to krásne, šikovné aj keď občas nezbedné a tvrdohlavé dievčatko ... keď som potrebovala pomoc, lebo som už fyzicky/psychicky padala na papuľu a moja mama sa starala o otca chorého na rakovinu, neprišla, nepomohla, hoc už bola na dôchodku ... pre môjho muža je jeho matka bohyňa, akákoľvek narážka týmto smerom u nás končila hádkou ... prestala som to riešiť, necítim voči nej nič, žiadny hnev, nenávisť, ale nezabudnem ... a myslím, že moja dcéra tiež nie.

autor
5. jún 2022

@dzulli1980 a ako to dcérka vníma teraz? Nepýta sa na ňu? Nie je smutná?

moni2522
5. jún 2022

Presne take nieco sa deje u nas. Ja mam 3 deti, brat ma 2. Mama s ocom (ich babka s dedkom) ich stale vychvaluje, oni su najlepsi, oni vedia toto, oni boli tam.. Moje deti asi v zivote nepochvalila... Proste ich vobec neriesi. Deje sa to od malicka. Teraz maju deti 9, 7 a 3 a nechcu k nim chodit. Babka s dedkom nevedia pochopit preco. Ake preco asi? Tiez ma to zo zaciatku trapilo, ale povedala som si, ze mi akurat ukazuje ako sa v ziadnom pripade nemam spravat ja neskor k mojim vnucatkam 🙂 nedavno mala dcera 1. Sv. Prijimanie a boli na oslave. Moj brat nie, nevychadzame spolu ale vkuse im vyvolaval, tak mu povedali, ze nech im prepaci, ze nemohli ist k nim, ale stale niekam musia chodit. Toto ma zabolelo, ale co uz ☹️

autor
5. jún 2022

@moni2522 A ako ste to mali? Chodili ste k nim aj napriek nezáujmu? Ako si to vysvetľovala tvojim deťom v prípade nejakých otázok?

dzulli1980
5. jún 2022

Nie, vôbec ju nerieši ... ja som jej ale nikdy nehovorila nič zlé na svokru, snažím sa byť v tejto veci pred ňou neutrálna ... keď bude staršia, sama sa rozhodne ... má okolo seba kopu ľudí, ktorí ju majú radi ... vtierať sa svokre vôbec nemusí ... ani by som to nedovolila.

autor
5. jún 2022

@dzulli1980 no ja na malého idem tiež tým spôsobom že skôr pekné vysvetľujem aj keď často lžou.. príklad majú veľa roboty preto neprídu/nezavolaju.. a keď príde na vyhrážky (opaskom varechou za úplnú banalitu lebo ja neviem hlučnejšie sa smial a behal) tak malého beriem za ruku a ideme sa prejsť.

moni2522
5. jún 2022

Veľmi málo chodíme k nim. Deti to veľmi neriešia, keďže sa ani oni nestarajú ako sa im darí v škole atď...deti to pochopili same, čo sa tam deje. Hocičo suprove by mohli urobit, ajtak budu lepsi ti dvaja. Kazdopadne im tam nezakazujem chodit, ani im nic skarede nehovorim o nich. Je to uplne na nich, ak by sa rozhodli ist napr. na vikend k nim urcite by som ich neodhovarala...

tosomja
5. jún 2022

@dzulli1980 môžem sa spýtať? Keď tam ide váš muž, neberie dcéru so sebou?

drzaopica
5. jún 2022

Prečo nebránis svoje dieťa, keď sa vyhrážajú bitkou?Odísť nie je riešenie.To by počuli čo by som spustila.
@dzulli1980 ty si muzova druhá žena?

autor
5. jún 2022

@drzaopica vedia čo si o Tom myslím pár krát sme si to už vykomunikovali pekné slušne a aj s krikom, len to nerešpektujú a ja sa hádať pred malým už nechcem. Jedinym vhodným riešením je pre mňa odchod z miestnosti/domu

dzulli1980
5. jún 2022

@tosomja Zatiaľ nie, neberie ju a ona sa ani nepýta ... keď bude staršia a bude chcieť ísť, nebudem jej brániť.

dzulli1980
5. jún 2022

@drzaopica Nie, som jeho prvá žena, rozvedeného muža by som si nevzala.

brumca
5. jún 2022

ahoj, verím ti, že ťa to ako mamu trápi, aj mňa by to trápilo. Aj si sa skúsila s tvojimi rodičmi o tom otvorene porozprávať, proste úprimne im povedať, ako to cítiš?

rfrd12
5. jún 2022

By som sa na nich vykaslala a nestretavala sa. Normálne ma to rozculilo.

0silvia0
5. jún 2022

@dzulli1980 to je fakt zvlastne, svokra skor asi neprijala teba ako nevestu a tym padom sa takto nepekne zviezla aj dcera? A zvlastne je, ze si tvoj muz nezastane pred matkou ani teba, ani dceru.

cervenaruza123
5. jún 2022

Ja som mala takych starych rodicov, co robili medzi vnucatami dost vyrazne rozdiely. My sme boli neoblubene vnucata. Rodicia k starym rodicom s nami preto vela nechodili, prakticky len na sviatky ci vacsie oslavy. Aj ked sme prisli, nevenovali sa nam, skor sme sa tam pohrali s ostatnymi detmi. Pytali sme sa a cudovali sa trochu, ale tak mali sme kopec inych ludi, s ktorymi sme mohli travit cas, cize prilis sme to neriesili. A rodicia sa nam vela venovat aj na tych navstevach. V detstve sme to brali, ze jednoducho s tou babkou sa nenavstevujeme, tak preto sa nam nevenuje a este nam vraveli, ze jednoducho babka nema cas a nevie sa tak venovat malym detom. Ako vacsi sme to uz vedeli pochopit, ale vztah tam vytvoreny nebol nejak vyrazne, tak to bolo jedno, netrapilo nas to. Nejake pozitivne veci ci nazory na zivot ale aj tito stari rodicia priniesli, aj ked sme boli neoblubeni. To si ale uvedomujem az teraz ako dospela.
No a niektori stari rodicia su aj taki, ze s mensimi detmi velmi trpezlivost nemaju a nevedia sa im ani velmi venovat, s vacsimi uz vedia. Pripadne s prvym este ako tak, ale s ostatnymi uz tak nevladzu. A vedia sa im venovat az ked su starsie. Su aj deti, co su od prirody kludnejsie a naopak ine su divoke, starsi clovek skor sa vie venovat tym kludnym detom, lebo na tie divoke nemaju energiu.
Na tvojom mieste by som asi jednoducho obmedzila navstevy na minimum a vytvarala vztahy inde, neviem s kym mas moznost. Ci niekto z rodiny, ci kamaratka. Nech syn preorientuje svoju pozornost na inych ludi, tam sa vytvoria vztahy, ich bude zboznovat. Potom ho nebude az tak trapit, ze babka a dedko sa mu nevenuju. Ked tam tie vztahy velmi nie su, deti su skor nadsene z novych ludi a nejde im o to, ci je to konkretne ich babka alebo ina osoba, hlavne ze sa s nou stretavaju a venuje sa im. Pokial to starym rodicom nechyba, nemusime uplne zrusit vztahy, ale zachovajte navstevy "povinne", cize Vianoce, nejake tie sviatky a hotovo. Vela rodin ma vztahy len zo slusnosti, kde sa navstevy pretrpia raz za cas a nic viac. Skoda namahy a snahy, pokial druha strana nema zaujem budovat vztah.

0silvia0
5. jún 2022

Vztahy su fakt rozne. V niektorych rodinach su preferovane poslusne dievcatka, v inej akcni chlapci. Stari rodicia, ktori su zvyknuti na odrastene vnucata, si uz na ojaseneho maleho chalana nevedia zvyknut a nevedia co s nim a nevedia si najst cestu k nemu. Su deti a deti. Niektore behaju lietaju a treba na ne davat pozor, druhe sedia, komunikuju... Jasne, ze idealne by bolo, keby sa stari rodicia snazili, ale prinutit ich neprinutis.

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
6. jún 2022

To musi byt srdcervuce vidiet syna ako sa znovu a znovu sklame, ked ho ignoruju, ale ja by som mu neklamala. Neviem, nebola som v takej situacii, ale mam zasadu ze nikdy neklamat dieta. Nicis tym doveru co je medzi vami... a koli komu? Koli ludom, co nemaju zaujem o neho alebo teba.
Povedz mu ako je. Nemaju cas.
Chodila by som tam zriedka a o tych opaskoch to je hroza.

miadi
6. jún 2022

Chapem ze ta to boli mrzi ale neprezivaj to tak dramaticky “ ze mojho syna nikto nema rad.” A vlastne mà kopec kamosov aj susedia ho strazia rodicia miluju len nema zaujem od starych rodicov . Proste to Musis prijat ako fakt a aj maly to tak bude brat. Aj to prehanas ze ich mà radsej ako teba ., Mne to pride uplne divne ze ho chcu bit varechou 3r prcka ze nevie vypit vsetko co mà v pohari Ved to je chore!!! Ja by som tam nesla moc . A neklamala nemotala mu medove motuze pod nos ze ho lubia ale nemaju cas bla bla. Radsej pestuj vztahy s kamaratmi ., uplne zbytocne sa trapis nad niecim co nie je v tvojich silach zmenit . Take it easy a maly bude tiez ok.

lujza123
6. jún 2022

Neber to tak tragicky. Jednoducho s 10 ročnými dievcatami je oveľa jednoduchšie fungovať ako s divokým trojrocakom.
Obzvlast ak ešte nechodí ani do škôlky a je zvyknutý ze musí mať nonstop pozornosť.

Strana
z2