icon

Ako sa vyrovnať s útokmi biologickej matky?

carddama
22. nov 2023

Už nejakú dobu nám robí biologická matka peklo zo života. Najskôr podala trestné oznámenie, že cez leto čo sa tu išla do kosti pretrhnúť, že ona nechce len 4 víkendy voľné cez leto že ona si chce užiť, že nemusíme jej platiť nič ale každý deň nás vyslovene šikanovala aby sme si rozdelili leto na polku. Stalo sa. Vzala som malého na dovolenku, potom bol na Tábore… Bol u nás dokonca viac dní než u nej. Samozrejme žiadne peniaze nepýtala, ani zmienka. Teraz podala trestné oznámenie, že sme jej nezaplatili za minulé leto (pričom rozsudok bol až koncom augusta vydaný a platí sa mesiac predom), za toto leto, a ešte dnes napísala že sme jej nezaplatili za “ tento” mesiac november. 27.10. sme jej poslali vyše 1200€. Moji rodičia si museli vziať úver, lebo saamozrejme dohoda bola ústna a nie písomná a neviemčovšetko ešte... Reálne rátame každé euro, ja som ZŤP, psychiatrický pacient liečim sa 9 rokov. Dnes ešte k tomu napísala že veď manžel má edupage čo ona ho má čo informovať, a že malého živí sama. SAMA. 1200€ je manželov mesačný plat. Odmieta manželovi dať malého na ten víkend čo ho má mať lebo citujem “ Xxx je chorá a ja si neprajem aby bola v prítomnosti môjho syna”
Extrémne ma to rozplakalo lebo mám s malým veľmi dobrý vzťah, nikdy by som mu neublížila, doslova ma to až ranilo. Ani len nevidela nikdy moje zdravotné záznamy a ukončila to tak že ide zase na políciu a že proste malého nedá kým som tu ja…. Navyše nám malý prezradil že nonstop hovorí o nás dvoch škaredo, a že sa ho pýta či má radšej mamu alebo oca, a keď neodpovie tak začne naňho vrak kričať… Na súde to už dávno je, akurát sú súdy lenivé a presúvajú si to z jedného na druhý… Čakáme vyše polroka….

Poraďte mi čo s takýmito “mamami”?

mk22
22. nov 2023

@carddama skus sa od toho odosobnit, aby si ako píšeš sama, netrpela.
Toto je medzi nimi rodičmi.
A už vbc by som do toho netahala svojich rodičov.
Aby si brali úver..

alenka58
22. nov 2023

ústne sa môžete dohadovať o hocičom ale nie o výživnom, ktoré je určené súdom a je právoplatné, tým že si uviedla ZŤP a následne píšeš o psychickej diagnóze tak to evokuuje ťažkú diagnózu, až následne je uvedené že je to kvôli chrbtici zle napísané, verím, že si z toho smutná ale tieto problémy sú ozaj komplikované aj pre Vás oboch aj pre ex, treba sa poradiť s právnikom o istých krokoch alebo v bezplatnej právnej poradni, nakoľko zbytočne zle riešite situáciu

carddama
autor
22. nov 2023

@anjelicek26 Ano vsetko sme platili. Ona chcela striedavku cez leto bez platenia. Neviem co je na tom nepochopitelne. Preslo leto, ona si uzila festivaly a uz vymysla preco nedat. Znie to sialene. A to vraj ja som psychopat, podla mna clovek ktory sa pyta vlastneho dietata ci ma radsej otca alebo mamu je psychicky nezrely mat dieta. Ak som to zabudla nahodou napisat….

carddama
autor
22. nov 2023

@mk22 Ja sa bojim, ze co narozprava o mne malemu ze mu ublizim nebodaj alebo nieco aby sa ma bal… Vzdy sme mali dobry vztah ked ona 2 roky kaslala nanho nebola s nim ako boli mesiace dlhe so mnou bol doma v karantene kym som mala skolu na jednom pc a hrala som sa s nim, kreslili sme si, vzdy sme sa spolu smiali proste a teraz sa bojim ze mu povie nieco preco sa ma zacne bat….

mk22
22. nov 2023

@carddama koľko ma chlapec rokov?

carddama
autor
22. nov 2023

@mk22 bude mat 8….

mk22
22. nov 2023

@carddama mate súdom určené stretávanie s otcom? Alebo voľný styk?
Nech sa otec poradí s právnikom. Výživné sa platí ako je určené súdom, žiadna dohoda neexistuje.

carddama
autor
22. nov 2023

@mk22 Praveze ten rozsudok je tak debilne napisany, ze je tam vyslovene ze cez leto sa maju rodicia dohodnut…Hej, kazdy druhy vikend. Len aj ona to berie ako uplna trubka, pretoze ked sme mali covid prednedavnom bol parny vikend logicky nemohol ist k nam. Tak sme chceli dalsi. Jej odpoved bola ze oni maju program uz… Este predtym sa s nou dalo dohodnut ze prehodit si vikendy, ved predsa stane sa cokolvek, ale odkedy ju nechal frajer tak sa proste sprava takto…

carddama
autor
22. nov 2023

@alenka58 Cakame jak debili, uz je podane bezodkladne opatrenie skoro mesiac….

anjelicek26
22. nov 2023

@carddama ale mat dieta pocas skolskych prazdnin pol na pol je bezne... nikto nema tolko dovolenky. To nie je striedavka, ale vykryvanie prazdnin... maly uz je skolak, proste nemozes ratat, ze sa jej to nejako podari vykryt ako ked bol skolkar a mal skolku zavretu mesiac - a teraz skolu zavretu dva mesiace...

Toto je proste vec rodicov a uplne bezna, chapem, ze mat nevlastne dieta je vec zlozita a obmedzujuca, to je ta zataz mat priatela zo zavazkom... a lepsie a jednoduchsie to nebude, ako bude chlapec rast a rodicia sa nenaucia spolu komunikovat v zaujme dietata bez sudov...

carddama
autor
22. nov 2023

@anjelicek26 Ide o to, ze ona sama povedala ze jej nemame platit kedze bude striedavka. Komunikacia je medzi nimi na bode 0 To je najhorsie.

cacianka
22. nov 2023

Úvodný príspevok a potom aj ostané píšeš veľmi zmätočné, hala bala, tak sa nečuduj ako ti odpovedajú . Stále platí súdny rozsudok, ak má otec platiť, tak musí, aj keby chlapec bol u vás pol roka,inak to treba ošetriť súdom, žiadne ústne dohody , notári, svedkovia nepomôžu, neplatia , iba súd môže zmeniť .
Všetko s matkou riešte písomne, alebo aspoň mejlami, aby ste mali dôkazy, aj tie dohody vopred, zmeny víkendov, a kľudne dajte do kópie aj koliznu z upsvaru, nech matka vidí že to neriešite na kolene, ale na úrovni a oficiálne.

carddama
autor
22. nov 2023

@cacianka Matka neprebera postu a tvrdi ze maily jej nechodia 😅 hej, pisem chaoticky lebo som dost dost dost smutna a nervovo uplne na dne

lalu_sk111
22. nov 2023

z vlastnej skúsenosti: niektoré ženy sú absolutne vychcané. Matka (alkoholička) mala v starostlivosti syna, na ktorého bývalý partner platil alimenty. Starostlivosť nebola presne určená, bola na dohode. Avšak asi rok žil syn prakticky u otca, celú tú dobu matka dostávala alimenty aj keď so synom bola možno dve noci. Aj daňový bonus atď pretože ešte nebolo súdom zmenené rozhodnutie. Alimenty sa platiť musia vždy, matka môže veľkoryso poslať naspäť keď sa chce takto zbaviť syna ale z vášho účtu to musí odísť.

mk22
22. nov 2023

@carddama mimo covid víkendu, chodí chlapec pravidelne?
Je vychystany kazdy druhý víkend? Alebo bráni vždy a pravidelne?

jamimo
22. nov 2023

@carddama ahoj, čo s takými matkami? Nič.... Problém, ktorý ty pokladáš za veľký problém a jeho riešenie si musí ako prioritu určiť otec dieťaťa. Mať "veci na poriadku" Píšeš veľmi zmätočne, myslím si, že aj v konaní máte zmätok. (pôžička= cudzí ľudia, seniori si požičajú peniaze 🤔, nárokuješ si dieťa do svojho života, riešiš za partnera...) Píšeš, že si už 4 roky vo vysádzaní liekov. Tak tu vo všetkej úcte 🚩 Moja najlepšia kamarátka má bipolárnu poruchu. Je to jedna z najťažších psychiatrických diagnóz. Áno bola v remisii skoro 10 rokov (i keď slabá latentná mánia tam bola stále) Minulý rok zažila stresy (úmrtie v rodine, problém so synom...) aj si zmyslela, že je zdravá, tak vysadila lieky. Čo sa tá navystrájala. Do sanitky šla v doprovode polície....
Mám ju veľmi rada a zažili sme spolu veľa pekného. Úprimne? Dieťa jej vychovali rodičia, s aj v remisii ako som ju poznala 10 rokov by nebola schopná toľkej starostlivosti okolo 8 ročného dieťaťa. Takže tú biologickú matku, čo sa tohto týka aj chápem. Ostatné hádky a konflikty mi pripadajú ako NEZRRELOSŤ. Tri dospelé osoby a ani kúsok zamyslenia sa, že VY TRAJA sa máte uvedomiť, "upratať sa" a konať tak, aby dieťa nemalo z toho všetkého chaos v hlavičke. Fakt, chudák dieťa.
Zameraj sa na seba, na svoje priority, svoj priaznivý stav, nedávaj sa zaťahovať do konfliktov a prchkých rieešení, nesnaž sa vychovávať "cudzie" dieťa...To ti píšem ako človek, ktorý nie je ovplyvnený stigmou voči psychickým ochoreniam... Píšem ti to ako človek človeku s reálnym pohľadom na život a mnohým prežitým s ľuďmi psych. ochorenia.
Prajem Ti všetko dobré v živote ❣️

kristinapetronela
22. nov 2023

Veľmi na ňu kydas ,možno aj nepravdy ...veď tie peniaze nepýta pre seba ,ale pre dieťa. ... Skús sa aj ty ukľudniť a riešiť veci inak nie ohovaranim

matkahelka
22. nov 2023

@carddama nechcem sa ta dotknut a velmi sa ospravedlnujem za to, co napisem, neber to prosim osobne, ale keby ta "biologicka" matka mala peniaze na dobreho pravnika, dieta by k vam nechodilo vobec. mohlo by sa stretavat s otcom len bez tvojej pritomnosti. BP je najtazsia dusevna porucha, dedicna, mozog nefunguje normalne a mozes sa utesovat, ze mas 3 roky dobre a vysadzas lieky. Pises chaoticky, sama uznavas aka si z toho nervna a rozhodena a v podstate o nic vazne nejde, vo fakt krizovych veciach by si skolabovala. Na vlastne oci som videla, ako teta na synovca vytiahla dlhy chlebovy noz len preto, ze jej nechtiac rozbil oblubeny hrncek. 5 rocne dieta! isla v sekunde do takeho amoku, ze keby v tom case nebol v byte aj otec toho dietata, ktory ju spacifikoval, mozno by nas ta zena tam vtedy vsetkych zapichla. A to tiez mala super-truper fazu. Moje deti by k cloveku s takouto dg nechodili, aj keby som mala otocit svet hore nohami.
A k veci- neries veci, ktore sa ta netykaju. Dieta ma otca, nech si da slovne dohody na papier a nech berie uvery on, ak nie je schopny zabezpecit vyzivovaciu povinnost voci 1 dietatu. Existuju online pravne poradne zadarmo.

januska12323
22. nov 2023

Neplatiť len tak sa nedá, výživné kým nie je zrušené platí ako bolo určené súdom, tak isto návštevy dieťaťa. Biologická matka je normálna matka, keď ju tak označuješ tak ona by teba mala ako macocha, páči sa ti to? Chlap si to musí poriešiť sám. Keď myslí, že striedavka je lepšie riešenie nech sa obráti na súd.

lolitka25
22. nov 2023

@carddama autorka, ako dlho si s priatelom?

jamimo
22. nov 2023

@matkahelka a píšeš veľkú pravdu! Moja kamarátka navystrájala také veci, že 4 sme nevládali a nestíhali riešiť prúsery jej manickej fázy. Bytostne aj osobne to pokladám za výhru, ako som to ustála (pokladám sa za zdatnú, a to som vybavená a vycvičená za roky praxe v sociálnej oblasti z rôznymi osudmi, diagnózami, závislosťami...) Kamarátka 45 kg aj s topánkami, bola na mňa agresívna, vulgárna, sem-tam hodila po mne niečo. Neodsúdila som ju, neopustila, vedela som, že koná jej choroba MIMO JEJ ZMYSLOV a CHÁPANIA. Šialená jazda jej nerovnováhy v mozgu. Dnes si nespomína na nič, nič jej nevyčítam, nepýtam sa, nevraciam sa späť...
Apropó 🚩 Vieme, že pri bipolárnej poruche sa NIKDY neprerušuje liečba. Ale autorka si ide svoje. Bohužiaľ....

martul
22. nov 2023

@anjelicek26 ale to tááááák, to vážne?! Ja ťa mám veľmi rada, aj tvoje príspevky, ale pravdupovediac týmto tvojim zaškatuľkovaním ľudí čo majú psychické problémy, si ma dosť nemilo prekvapila. Kto je nebezpečný?!

jamimo
22. nov 2023

@martul na mňa nereaguješ, ale tu si dovolím @anjelicek26 zastať. Vo všetkej úcte voči ľuďom s psychickými ochoreniami, má pravdu. Nevyjadrila sa neúctivo, ponižujúco ľudskú dôstojnosť, neškatuľkuje., vyjadrila svoje obavy keby bola v takej situácii... Ja mám 13 ročné kamarátstvo s priateľkou s touto dg. a veruže by som vedela knihu napísať... A nebola by to prechádzka ružovou záhradou 🤔 Keď zažiješ, napíš...

anjelicek26
22. nov 2023

@martul pisem, ze by som mala predsudky kedze cloveka s tou diagnozou poznam a je to velmi narocne a velmi rychlo sa vie stav zmenit. Prakticky zo dna na den. Ked ide o moje dieta, som kritickejsia, to je jasne, tak ako mamicka toho chlapca...

jamimo
22. nov 2023

@anjelicek26 myslím si, že to ani nie sú predsudky. Skôr ako mama, ako každá mama by si sa bála o svoje dieťa. Denne tu vidíme príspevky, ako by matky nezverili deti ani svojim rodičom a svokrovcom....

martul
22. nov 2023

@anjelicek26 no ešte horšie. Predsudky?!!! Voči chorému človeku?! Psychistrickych diagnóz je veľmi veľa a my ich proste zaskatulkujeme že sú nebezpeční?!

martul
22. nov 2023

@jamimo zažívam dennodenne už roky. Práve preto reagujem. Ja som reagovala na ňu že proste dala všetky psych. diagnózy do jedného vreca, sú nebezpeční a hotovo, podľa nej.

anjelicek26
22. nov 2023

@martul opakujem - ked mi niekto napise, ze sa roky lieci na psychiatrii, berie lieky, je ZTP (uvodny prispevok), tak je reakcia matky toho chlapca pochopitelna. Chodi tam na cele dni, travi s nou cas a ona nevie zasiahnut, ked sa jej stav zhorsi. A neidealizujme si to, ze sa to stat nemoze. Nedavam to do jedneho vreca, reagujem na uvodny prispevok, kde by mi vyskocila obrovska vyhrazna kontrolka, kedze ide o moje dieta a bude odo mna daleko a musim sa na tu osobu ako na matku 2.0 kazdy druhy vikend a prazdniny musim spolahnut.

bluka2
22. nov 2023

Ta “biologická matka” toho 8 ročného dietata ma tiež ca. 24 rokov? Lebo toto znie dosť nevyzrelo. Dobrý krok sa tu poradiť, držím vám všetkým palce v zaujme toho dietata, ženy ti dobre píšu.

jamimo
22. nov 2023

@martul napísala, že človeka s touto diagnózou pozná, tak asi preto napísala ako napísala.
Neviem, čo teba trápi, alebo v rodine (samozrejme nemusíš to tu písať) je však rozdiel mať liečebnú depresiu, zvládnutú neurogénnu tetániu a andehóniu, a je rozdiel zveriť do starostlivosti dieťa žene ktorá je bipolárna a vysadzuje lieky. To asi chápeme všetky, však?🤔