icon

Ako sa vyrovnať so smrťou maminky?

27. máj 2025

Žienky, minulý týzden mi odisla maminka. Zomrela v nemocnici. A neviem, ako dalej. Som na tom dost zle. Prvé dva dni som fungovala ako divák, akoby sa mna to netýkalo, až som sa neznasala za to, že nesmutim dostatocne. V sobotu mi to došlo, od tej doby nejem, v noci sa stále budím a depky v kuse. Včera som vybavovala pohreb a vyberala truhlu. To bolo strašne. To nebolo ako kupovat darcek na narodeniny, Vianoce, toto pochopí len ten, kto zažil. Tiez mala v skrini nachystané šaty na poslednu cestu. Nedokážem sa s tým vyrovnat, ale ne to este čerstvé, musím si to odsmutit. A to som veriaca a viem, že duša žije dalej, len opustí telesnu schránku. Ateistov poprosím o zdrzanie sa vyvracania, dakujem. Bude mi tu na zemi velmi velmi chybat, bola tou najlepsou maminkou, aku som mohla mat. Bude navždy vyryta v mojom srdci a tam bude žit. Co Vám pomohlo? Bachovy esencie, knihy, psycholog, knaz....strašne to bolí, bojím sa že nepreboli, aj ked viem, že raz hej.

Strana
z2
nika2406
28. máj 2025

Ahoj, tiez som si tym presla len minuly mesiac, moja mama bola mladsia ako tvoja, stale je to pre nas sok co sa stalo..aku taku ulavu mi prinieslo si pisat s ludmi co si presli niecim podobnym..takze ak by si potrebovala kludne mi napis..posielam vela sily

fialkacestovatelka
28. máj 2025

Ahoj, v prvom rade ti vyjadrujem uprimnu sustrast.
Viem ako sa citis, viem ako to boli. Mne zomrela maminka tiez v nemocnici v oktobri. Tento rok tomu budu uz 4 roky.
Tiez som to tazko niesla a dlho smutila a v podstate stale ale uz je to lepsie.
Velmi som plakala za nou, az sa mi v jednom sne prisnila a povedala mi, aby som uz tolko neplakala, ze sa ma dobre. Chodim za nou na cintorin, davam za nu odsluzit kazdorocne sv.omsu. Tento rok som bola aj vo Vatikate, lebo je Jubilejny a presla som 4 Svate brany a modlila sa za nu, aby ziskala plnomocne odpustky. Velmi mi to pomohlo, ziskala som vnutorny pokoj a uz tolko nesmutim, viem ze sa ma dobre.
Jej sviecka skratka dohorela a pre mna neodisla, stala sa len neviditelnou a mojim anjelom. Takto to vnimam ja. Kazdy ma svoj sposob ako sa vyrovnat s takouto stratou. No u teba je to este cerstve a musis si to najskor odplakat... Drzim palce.
Prajem vela sil!

autor
28. máj 2025
@fialkacestovatelka

Ahoj, v prvom rade ti vyjadrujem uprimnu sustrast.
Viem ako sa citis, viem ako to boli. Mne zomrela maminka tiez v nemocnici v oktobri. Tento rok tomu budu uz 4 roky.
Tiez som to tazko niesla a dlho smutila a v podstate stale ale uz je to lepsie.
Velmi som plakala za nou, az sa mi v jednom sne prisnila a povedala mi, aby som uz tolko neplakala, ze sa ma dobre. Chodim za nou na cintorin, davam za nu odsluzit kazdorocne sv.omsu. Tento rok som bola aj vo Vatikate, lebo je Jubilejny a presla som 4 Svate brany a modlila sa za nu, aby ziskala plnomocne odpustky. Velmi mi to pomohlo, ziskala som vnutorny pokoj a uz tolko nesmutim, viem ze sa ma dobre.
Jej sviecka skratka dohorela a pre mna neodisla, stala sa len neviditelnou a mojim anjelom. Takto to vnimam ja. Kazdy ma svoj sposob ako sa vyrovnat s takouto stratou. No u teba je to este cerstve a musis si to najskor odplakat... Drzim palce.
Prajem vela sil!

@fialkacestovatelka dakujem, ano je to čerstvé, zdaleka som to nespracovala. Toto pochopí len ten, kto tým presiel. Moja mama, láska moja bola statocna. Prežila najvacsiu bolest v živote, pochovala svoje už dospele dieta. Žila pre rodinu. Rodina bola pre nu vsetko. Včera mi knaz vyslovil sustrast, doporučil modlit sa za jej dušu, aby spočinula v Božej milosti a náručí. Je tazke chodit na miesta, kde sme chodili spolu. Už chodím len sama. Maminko, dufam, ze sa máš dobre. Zajtra bude pohreb a už teraz mám také stavy....

autor
28. máj 2025
@nika2406

Ahoj, tiez som si tym presla len minuly mesiac, moja mama bola mladsia ako tvoja, stale je to pre nas sok co sa stalo..aku taku ulavu mi prinieslo si pisat s ludmi co si presli niecim podobnym..takze ak by si potrebovala kludne mi napis..posielam vela sily

@nika2406 ahoj, to je mi luto tiez, más to čerstvé a boli to. Len neviem, ako budem fungovat doma s mužom a synom. Aby sa to syna co najmenej dotklo. Asi pojdem na PN, v tomto stave nedokážem pracovat, vyrevem sa vždy v soukromí a asi sa to bez pomoci nebude dat. Vyskusam aj tie knihy.

nika2406
28. máj 2025

mne je praveze lepsie ked som v praci medzi ludmi, ked som doma tak sa skor opustam a placem :( ved uvidis sama casom ako ti je lepsie a co ti pomaha

ninazemna
28. máj 2025

Plamienok.

gelifil
28. máj 2025
@nika2406

mne je praveze lepsie ked som v praci medzi ludmi, ked som doma tak sa skor opustam a placem :( ved uvidis sama casom ako ti je lepsie a co ti pomaha

@nika2406 za mna praca tiez pomaha

mantilka
29. máj 2025

Úprimnú sustrast. Daj za mamku odslúžiť gregorianske sväté omse.
Mne zomrela mamka minulý rok. U nás doma. Veľmi trpela...bolo to veľmi ťažké.
Este stále sa mi to zdá dosť čerstvé, poplacem si. Okrem mojich najbližšich uz mám len brata. Je mi veľkou oporou, veľmi nás to zblížilo.
Dcérke sa snivalo s babkou, odkázala mi, že som dobrá dcéra 😭.
Robí mi radosť, keď sa starám o kvety po mamke. Mám aj jeden kvet po mojej babke ♥️. Takže už viac generácií.
Nechaj si zopár veci na pamiatku.

mantilka
29. máj 2025

Otvor si hocikde sväté písmo a začni čítať, veľmi to upokojuje.

mantilka
29. máj 2025

Chodím do spoločenstva a poznám nabozenske pesnicky. Mne veľmi pomáhalo spievať jednu pieseň. Akoby mi vlievala pokoj a nádej do srdca. Spievala som ju už v čase keď mamka odchádzala... trvalo to niekoľko dní.

mantilka
29. máj 2025

Spievala som to najprv za seba a potom za mamku.

ghoul_
2. jún 2025

Psychológ alebo psychoterapia

mia61
18. aug 2025

Moja zomrela v januári, mala len 59 rokov. Sníva sa mi s nou veľmi často, v tých snoch aj rozpráva. Je to ťažké, otca uz tiež nemám, zomrel keď som mala 8r utopil sa, všetko som vtedy videla a aj po 31 rokoch je to akoby to bolo nedávno.
Netreba nič dusiť v sebe a len sa vyplakať a rozprávať o tom. Mám veľmi dobrého muža, tiež už nemá oboch rodičov, teraz je on pri mne, ako som bola ja keď zomrela jeho mama. Neprejde to nikdy, akoby snou odišlo kúsok z teba .

maruska79
3. okt 2025

Ahoj, v prvom rade úprimnú sústrasť.😭 Mne odišla maminka niekoľko dní po tvojej, v júni. 😭Tiež zomrela v nemocnici. Vybavovala som jej pohreb, oblečenie, proste všetko, a bolo to niečo strašné. Manžel má podporuje aj so synom, ale proste mne veľmi chýba a ako píšete viaceré, to pochopí ten, kto si to zažije. Tiež cítim, že odišiel kúsok mňa. Mne sa s maminou snívalo už asi 6x, posledny sen sa už smiala na mňa a objímali sme sa. Ja som rada, že som v práci, lebo doma by som sa zbláznila. Tiež mám problémy so spánkom, mám aj lieky, aj na pohreb som si dala. Pomáha mi plač, a teraz v tomto období keď už idú Vianoce má striasa, ako to bez nej zvládnem. Denne sme si volavali, bola mi všetkým. Pomáha nám určite aj spoločné modlenie za jej dušičku a sväti, a tiež verím, že keď ja raz zomriem, tak sa spolu stretneme.
Drz sa a vedz, že nie si sama v tej bolesti. 🙏

autor
4. okt 2025
@maruska79

Ahoj, v prvom rade úprimnú sústrasť.😭 Mne odišla maminka niekoľko dní po tvojej, v júni. 😭Tiež zomrela v nemocnici. Vybavovala som jej pohreb, oblečenie, proste všetko, a bolo to niečo strašné. Manžel má podporuje aj so synom, ale proste mne veľmi chýba a ako píšete viaceré, to pochopí ten, kto si to zažije. Tiež cítim, že odišiel kúsok mňa. Mne sa s maminou snívalo už asi 6x, posledny sen sa už smiala na mňa a objímali sme sa. Ja som rada, že som v práci, lebo doma by som sa zbláznila. Tiež mám problémy so spánkom, mám aj lieky, aj na pohreb som si dala. Pomáha mi plač, a teraz v tomto období keď už idú Vianoce má striasa, ako to bez nej zvládnem. Denne sme si volavali, bola mi všetkým. Pomáha nám určite aj spoločné modlenie za jej dušičku a sväti, a tiež verím, že keď ja raz zomriem, tak sa spolu stretneme.
Drz sa a vedz, že nie si sama v tej bolesti. 🙏

@maruska79 ty mi tak hovoris z duše. Inak uprimnu sustrast aj Tebe. Strašná bolest a prázdnota a je to už stale. Vianoc sa bojím od leta a to sme ich neslavili spolu. Len sme si zavolali, ja som prisla počas adventu k našim a bola tam tak 4 dni a tak nám to vyhovovalo..teraz nebude ani to. Moja maminka Vianoce milovala. Poslednych 20 rokov však mali horku prichuť. 22.12. 2004 sa zabil na aute moj brat. Vtedy si človek spomenie, či chce či nie. Naozaj neviem ako to dám. Mam malé dieta, Vianoce budu, nemozem že úplne ignorovat, ale nebude to také ako vždy, bude to, jedna čast mi tam bude chybat. Úplne život oddelujem život s maminkou a život bez nej.

gelifil
5. okt 2025

U mna je to vyse 5 rokov...a je to rovnake...rovnako zle

Strana
z2