icon

Ako sa vyrovnať so strachom z Rómov?

3. jún 2024

Dobrý večer, mám normálne strach, bývame oproti Rómom no nonstop nám pozerajú do okien a pýtajú niečo odo mňa fakt sa bojím že ma v noci vykradnu čo mám robiť? Kamerový systém máme, ale nie všade.

la_dolce_vita
7. jún 2024

@julish neda mi nereagovat. Ano, chudoba je problem, ale ja v ramci svojej prace poznam vysku roznych davok. Hm, listok na vlak, ved oni sa vyvazaju taxikom. Vidim na vlastne oci.. na alkohol a cigarety tiez kazdy z nich ma. Alebo sa vyvazaju do mesta a hrabu v kontajneroch. Vacsine sa pracovat nechce a ved na co? Mladi opatruju moje rocniky, tzn 50tnikov, to fakt kazdy je na tom tak zle zdravotne? Nie, len sa im vsetko schvali. Davky sa im kumuluju a su to pekne sumy. O bordeli okolo seba pomlcim, to je tiez chudoba? Naucili sa nepracovat, dostat vsetko zadarmo, nedodrziavat zakony, vsetko znicit a mnozit sa. Sorry, ak tu nezijes, tak netusis o com sa teoreticky vyjadrujes..

silvike
7. jún 2024

@la_dolce_vita Fakt, toto pochopia len ti, ktori ziju pri osadach a dennodenne prichadzaju do kontaktu s touto skupinou obcanov. Je to des. My dennodene mame v robote na pretrase romov lebo...stale stale stale nejake problemy a "zazitky" s nimi 🤪 To je na knihu toto spoluzitie. Fakt, to podaktori z BA si nevedia ani predstavit toto tu na vychode.

la_dolce_vita
7. jún 2024

@silvike presne tak.. tiez som bola takato empaticka a ludska, kym som tu nebyvala a nevidela na vlastne oci.

fairyy
7. jún 2024

@silvike ja som pochopila, ze autorka nebyva pri osade ani v osade, ale nastahovala sa do susedstva, kde su Romovia... tiez vidim rozdiel medzi osadami a normalnymi rodinami ... byvala som vedla lunika 9 a Maslickovo cez nas prechadzalo bezne... akoze je velky rozdiel porovnavat ludi z osady co si ani nos utriet nevedia a chodia nafetovani z lepidla vyslovene smrdia ako bezdomovci a porovnavat to co som vam tu opisala ja slusne Romske rodiny, ktore maju vlastne domy, rodicia chodia do.prace, deti do skoly, len tych penazi nemaju na rozdavanie

tomcimka
7. jún 2024

Ja úplne chápem a verím. Mala som 11 rokov, keď sa moji rodičia rozišli. Mesiac po tom,ako sme odišli od otca,tak jeho v krčme opili a dali mu niečo do nápojov. Kým on bol v krčme mimo,tak rómovia vykradli celý náš dom a aj s našimi vecami. Neostali ani dvere,ani radiátory,ani okná... Suseda rýchlo volala mojej mame do práce. Ona išla z práce kuknúť,čo sa deje. Volala policajtov. Ti nič neurobili, lebo moja mama nemala ešte vybavené majetkové vysporiadanie a rómovia bolí taký rozumní,že oni prišli za otcom do krčmy a dali mu podpísať akokeby kúpnu zmluvu,kde bolo všetko podpísané napr.televizor 5 Sk, sporák 2 Sk... No mamu išlo urvať ako nitku, pretože obývaciu stenu, televízor, postele splácala ešte rok po tomto incidente. A takto vykradli niekoľko domov v našej dedine a v susednej dedine.
Neskôr,asi o cca 10 rokov, vedľa nás sa nasťahovali slušní rómovia. Postupne s nimi prišli aj neprispôsobiví. Chodievali len tak k nám do dvora po drevo a iné, do záhrady na zeleninu... Ich odpoveď bola: pani,veď keď dačo potrebujete, kľudne si príďte aj vy k nám zobrať. Do roka sme sa odsťahovali na stredné Slovensko .Prerobený dom momentálne chátra.
A človek s nimi nič nespraví. Už Mária Terézia s jej synom Jozefom začali robiť prvé opatrenia na ich prevýchovu a po nich ďalší a ďalší...no dodnes nevidieť žiaden efekt.

karolinakr
7. jún 2024

@tomcimka mne sa najviac pači, že oni na fcb preklinaju ludi, nie len občas, v každom komente maš zlorečenie, oni čo okradaju, ludia platia za nich odvoz smetia a drahu veterinu za tyranych psov,parazituju na systeme, namiesto, aby sa hanbili v kute, praju im smrť a choroby..to su fakt ludia z pekla a keby božie sudy prišli, ,tak prvi budu horieť v ohni..zakerni a zlomyselni

ahhola
7. jún 2024

@sheila121 z 12.poschodia popradseho panelaku sa ti to nemusi javit tak dramaticky,ako psblbke medvede 🐻z petrzalskeho panelaku🏙️

Starky, ktoreho rodny dom obrastla osada a rano ho zobudi, ze 2 marginali mu vytahuju zeleznu branu z pantov, taky si to moze akurat hodit, bez pomoci, bez polutovania, na rozdiel od toho tiez chudaka psa. 👽

julish
7. jún 2024

@karolinakr prepac, ale tito ľudia už horeli, doslova. Pohromy na romov, zabratie domov, majetku, vyhnanie do lesov, zákaz kočovať a chovať kone… historicky sú osady na miestach, kam Rómov z ich domov vyhnali gardisti. Proste takéto brutálne zmeny sa odzrkadľujú aj generácie po. Ja sa nedôvere romov voči gadzi absolútne nečudujem. A preklínanie je niečo ako folklór, romipen, obrana predovšetkým starších inak bezmocných žien.

ahhola
7. jún 2024

@silvike pis tu knihu... Prosim. Reportaz psana na opratce😅myslim, ze o 100 rokov nebude nikto verit, sice uz ani nebude bielych, ktori by verili-neverili.

ahhola
7. jún 2024

@julish chod pobyvat tyzden na lunik a potom popis svoje mudra

julish
7. jún 2024

@ahhola neviem, ako ty poznáš tému a Lunik, keď ma posielaš na Luník, asi nie veľmi. Predpokladám, že nie si z východu, inak by si vedela, že tam sa situácia posledné roky krásne zlepšuje. A dakujem, strávila som tam viac než týždeň, aj inde, sú ale oveľa horsie miesta na Slovensku, oveľa biednejsie

matullienka
7. jún 2024

@julish samozrejme všetka krivda sa odjakživa páchala len na ciganoch. Normálny človek sa s každou krivdou popasuje a neprenáša ju na celé generácie. To aké krivdy oni teraz páchajú na slušných ľuďoch je nepodstatné však. Lebo veď sú viac chránení ako zákonom chránená zver.

ahhola
7. jún 2024

@julish poznam temu, na ZS aj SS som mala romales kamosky, uz do 89.ich stat rozmaznaval, jej mamka dostala 500 kcs, lebo chudera zena v domacnosti s 3 cavore, moja, co drela 33 rokov si "zarobila". Vo vsetkych prispevkoch, priplatkoch, odrboch boli doma, dnes si vygooglis, vtedy odkial vedeli❓Vaclav Havel prikuluje😅uz to radsej nedavaju, valal sudy v pivovarku a povedal ze, cikanky prijeli do prace jen 3 dni pred vyplatou a pak zase nic... Biely 30 dni, oni 3.💥

mamamoni
7. jún 2024

Mne nedávno cigánka hovorila čo všetko poberá od štátu (sociálka,rodinné,štipendium že deti chodia do škôl,stravu a desiate pre ne,pomôcky,príspevok na oblečenie,vianočný a veľkonočný príspevok,od mesta lístky na potraviny,takisto oblečenie,výbava domácnosti z charity...od nejakej nábož.organizácie zo zahraničia poberajú rôzne príspevky) k tomu neplatia žiadne dane, teplú vodu,práčky majú zdarma v komunitnom centre v osade,pitnú vodu majú zdarma,teplo,prednedávnom dostali nove domčeky,keďže rozobrali 30r.bytovku a zrútilo sa im schodište,
,,Ta že mám isc na sociálku na odd.dávok v hm.núdzi a oni už me pošľu,šicko mi vypišu a už len sebe budzem brac love" nevedela pochopiť,keď som jej vysvetľovala,že my máme lóve jedine z výplaty aj to oveľa menej ako ona.Im skrátka nízka mentálna výbava nedovolí pochopit,že parazitujú,že by mali niečo robiť so svojími životmi,niekam sa posúvať.

la_dolce_vita
7. jún 2024

@mamamoni maju na to ludi, ktori sa vyznaju a ti vedia, na co vsetko maju narok a zaroven na uradoch maju pokyny vsetko im schvalit, len aby sa nestazovali. Su to velke peniaze, viem o com pisem. Bezny clovek nedostane opatrovatelsky, oni kazdy niekoho opatruje. Ziadna hypoteka, stres ci nepridem o pracu, proste celozivotny veget... a vyhovarat sa na minulost? Im sa nechce nieco menit a ani nemusia, neriesitelny problem, najma ak ich bude casom vacsina a my nezarobime na ich davky.

julish
7. jún 2024

@matullienka prenos traumy a skúsenosti cez generácie je niečo, čo ľudstvo pozná. Rómova nie sú výnimkou, nejaká normalnost či nenormálnost s tým nič nemá. Proste dôverovať gadzovi sa nevyplácalo v mnohých ohľadoch, mohla by som písať litánie o tom. Rovnako tak by som mohla písať príbehy žien, ktore svoje deti zverovali susede, len aby o tretej nadránom vyrazili do prace a stihli byt vo fabrike o šiestej (spoje do osád takmer neexistuju, detto bezpečne chodniky). Auto nehrozí, vodicak nehrozí, ani spolujazda. Alebo príbehy partií robotníkov, ktorých otočili vo dverách po príchode na pracovisko na opačnom konci Slovenska, lebo “romov nechceme”. Neviem, koľko odmietaní clovek dokáže zniesť bez ujmy, výsmechu okolia… neviem, vy to asi viete. Platí tu to, čo hovorievam aj synovi: najviac sa bojíme toho, čo nepoznáme. Platí to pre ľudstvo ako take

ahhola
7. jún 2024

@julish nejaka mimozradka chcela v 90.rokoch poriadat miss roma? Vies na com to stroskotalo? Vsetky 18.nastky mali po 3 decka Ja viem, ze vinni su gadzovia, lebo... 1.,2.,3.,ty ako milovnicka hravo doplnis aj 13.,.
Nas uc. Priridopisu, rasista dodnees, popisoval ich praktiky veduce k ID. V 17.r. prepichli chalanovi pluca, aby bol 18.r.ID. To v 80.rokoch. Dnes netreba brutalitu, len demonstraciu sily, ked ich na upsvar, sp pride 20 kusov. Dokedy to budeme stihat s danami... Prekliatie Slovenska toto.
V tv Nova Jv dobe predinternetovej osef Klima spropagoval Canadu, aj sa ich zdvihlo par 1000 kusov a ajhla... Canada dala viza slovakom. Preco, tak dobrym ludom... Nemohli strpiet metrovy sloj odpadkov v Toronte? Odmiecaci obohatenia👽🇨🇦

la_dolce_vita
7. jún 2024

Na co by zena z osady chodila do fabriky?! Ved ma deti ako zivnost... fakt som sa pobavila 🙂

julish
7. jún 2024

@la_dolce_vita Nemá, nestačilo jej to, mala tri deti, z toho jedno ťažko postihnuté, potrebovalo špeciálnu stravu a matka robila, čo mohla, aby mu ju zohnala. Už odišiel na druhý svet, neprejde dňa - a už pár rokov tomu je -, aby za ním neplakala. Ťažko je debatovať s niekym, kto žije mimo faktov a chce len živiť svoj hnev. Pozri si napríklad, kto sú na SVK najväčší poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Jednočlenne domácnosti…

sheila121
Odpoveď bola odstránená
tamitamitami
7. jún 2024

V dedine kde bývam je viac Rómov ale musím povedať že väčšina v mojej blízkosti je slušná.... pracujú, majú slušné bývanie, deti chodia čisté (aj keď áno majú svoje zvyky). S tými ja napríklad nemám žiadny problém, pozdravím sa, prehodím pár viet, dokonca som bola aj na návšteve.
Ale teda na konci dediny mimo nás žijú aj tý menej prispôsobivý. Tam je životná úroveň a hlavne správanie hrozné. To by som nebola nadšená keby mám vedľa domu zrovna ich.

Postavte si veľký plot nech máte súkromie a nevidia čo máte a nemáte. Na dom a auto kamera, kvalitný alarm, na plot nálepky že pozemok je monitorovaný.

silvike
7. jún 2024

@fairyy Ano, su rozni romovia, to mate pravdu.

ahhola
7. jún 2024

@sheila121 nikde sa nepise o bielych vranach, ako S. Sarkozy, Mrenica... Rec je o spodine (to pouzila nasa herecka, moze to prejst aj mne) a najhorsom z najhirsieho, zltacky, vsi, toluen, 14.rocne tehotne, uteky po porode, decka zeru patkane, osadnici psov, haldy odpadov, kamene do aut, uzernici, mimozradky, Tribula. Tukabel. Amen. 👽

la_dolce_vita
8. jún 2024

@ahhola presne tak a s tymto nas niekto porovnava?!

karolinakr
8. jún 2024

mne VADI hlavne ta kriminalita ohrozovanie ostatnych, a je jedno, či pochadza z chudobnej alebo bohatej rodiny, toto si predsa nikto nemože dovolovať,,načo ludia platia policiu ?
a ked sa ich niekto zastava, nemože byt duševne v poriadku,, chudobni možu byt, ale nie s tonami odpadu, a slabymi hygienickymi navykmi..
a odvolavanie sa, ,že aj ini tak robia...tak ked 100% z dediny sa tak sprava, tak určite 100% Slovakov sa takto nespráva, ale absolútna menšina
človek, čo im drži stranu ma klapky na očiach, a dalšia vec, ked byva v rozpadnutej bude a nema na jedlo, tak si spravi 17 deti? to je povinnost tohto štatu dotovať jeho rodinu? nemali by to robiť rodičia? a lutujme ich, lebo su chudovni - tak ked niekto nepracuje, z čoho ma byt bohatý? z čoho ma zbohatnuť? mam lutovat človeka, čo nema ani 1 den odrobeny a narobí si 17 deti? a rasizmus pri pohovore - maju dokončenu zakladnu školu? maju maturitu ? list z vyučenia? odo mna chceli na pohovore vodičak, VŚ, jazyky, zručnosť na PC, prax atd...a ked ma nevzali, mam sa ist stažovat obmudsmanovi na rasizmus? namiesto,aby sa stažovali a vinili každeho okolo, prečo radšej do školy nechodia? Maju snad zabránene si dokončit školu a ist na vysoku?
nemaju zdrave ruky,aby odpratali tony a haldy odpadu? mysliš, že im ludia nepomôžu? ja som mala pekne šatočky, aj by som im dala funkčny nabytok, ale ked dojde niekto do osady, že mu vykradnu auto, zbiju ho, kradnu psov, tyraju, tak takymto ludom ja pomahat nebudem..Chyba im pokora, vdaka, ludskost, bazeň pre Bohom a zdravy rozum..Ked zmenia spravanie, zmeni sa aj spravanie majority k nim a preklínaním a veľkou hubou a terorizovaním druhých ľudí, krádežami rešpekt nikdy neziskaju..Prečo ich v inych štátoch nevitaju s otvorenou naručiou, ked su take ubohe zlatička?

karolinakr
8. jún 2024

ja tu mam jedneho bezdaka, skromny mily chlapec, o čokolvek ma požiada, mu donesiem, vždy sa mu prva prihovorim, no keby ma na mna hadzal kamene a ohrozoval ma nožom, určite mu nepomožem s ničim..a bezdomovci aspon maju rozum, že si nenarobia po 15 detí

fairyy
8. jún 2024

@karolinakr no tak to ti chyba moja skusenost s bezdomovcami... aj tie deti si narobia... aj ta vykradnu okradnu napadnu spiti sfetovani chodia ...ale aj tak ich nehadzem do jedneho vreca a verim, ze nejaky slusny existuje ako ten co poznas ty... netreba generalizovat ...

karolinakr
8. jún 2024

@fairyy čo znamena generalizovat? ti osadnici, čo sa takto spravaju, sa takto spravajú...ked budeme tvrdit, že sa tak nespravaju, prestanu robit kriminalitu? či to treba zamiest pod koberec či o čo vam ide? chceš povedat, že percento tychto kriminalnikov je rovnake ako u bielych v pomere k celemu obyvatelstvu? tak klameš..na tom si postavili oni celu existenciu, na klamstvE...
Ale kto to nechce vidiet, tak to nebude, preto s ich ochrancami je zbytočne vstupovat do debaty, nevidia, nepočuju a nechcu rozumieť..chcu ich kriminalitu bagatelizovať - to treba povedat tym, čo byvaju v susedstve....

fairyy
8. jún 2024

@karolinakr cely zivot byvam v susedstve Romov... cast zivota vedla Lunika 9 ... ja suhlasim s tym, ze v osadach je kvantum neprisposobivych obcanov, s ktorymi je milion problemov, s ktorymi bohuzial pracuje len malo ludi, topka je ked urad na pracu s touto mensinou je v Bratislave... o tom potom...ale tema, ktoru autorka zalozila bola o tom, ze autorka sa nastahovala niekam, kde uz Romovia zili pred nou nez tam zila na tej ulici v dome! nie v osade vedla ...a spustila sa tu debata o Romoch z osad a chatrci ... ked jej tak vadia Romovia a boji sa ich tak naco sa tam nastahovala ... a generalizovat znamena zovseobecnovat ... zbytocne hadzete do jedneho vreca vsetkych, pretoze to je nieco co nemozte ani dokazat lebo to nie je ani pravda, ze vsetci su rovnaki a vsetci robia to iste a chovaju sa rovnako...je to nonsens

la_dolce_vita
8. jún 2024

@fairyy viackrat tu bolo napisane, ze proti slusnym ludom hocijakej pleti nema nikto nic. Sama ked som chodila brigadovat a so slusnou Romkou som tam mala kamaratsky vztah po case. Kiez by boli vsetci taki... len takych je mensina. Tema bola o susedstve s nimi a tu trvam na tom, ze tie problemy mozu prist neskor. Jednak ich bude viac a najma mozu zmenit spravanie najma ti mladsi. Je to riziko ci sa nam to paci alebo nie ☹