Ako sa vyrovnávate so závisťou od súrodencov?
Chcem sa mozno pozalovat, mozno niekto poradi, idealne z vlastnej skusenosti.
Mam starsiu sestru, ktora k zivotu vzdy pristupovala podla meradiel beznej spolocnosti, aj tu zien co citavam, mierne nezodpovedne. Ma vyse 50 rokov a nema nic, zije v podnajme. Ako slobodna matka mala dieta, chlap nula bodov, ziadny byt, nic nemal, co mal, prepil.
Ja som sa sice vydavala pomerne neskoro ale zamakali sme s muzom a mame co treba.
Vzdy to bolo so sestrou komplikovane ,je to tazka povaha, zavidela vzdy ale casom to trosku otupilo ked sa mala lepsie.
Posledne roky ako sa nam viac dari citim z jej strany zavist.
Nenamyslam si to,.je to dost citelne. Ked sme boli na dovolenke, kupili auto, tak mala narazky ci sme vyhrali v loterii...potom sme museli vymenit kuchynu, praskla nam voda a vytopilo nam ju tak novu sme davali, aj tak ta starsia uz bola dost znicena. Nikdy sa nechvalim, na vsetko sme si zarobili, mame deti, chceme im dopriat nech sportuju, chodia na lyze, dovolenky, darceky, kruzky, rozvijat ich talenty, pride nam to prirodzene.
Takto zije vacsina znamych, nepripada mi to nic na zavist.
V poslednej dobe sa uz vyhovara aj z navstev. Zhruba od tej novej kuchyne...ona miluje piect, ale ma len staru linku v podnajme a ten byt je v zlom stave, preto je lacny.
Bola tu odvtedy len raz a az tak zavyjala ako obzerala kuchynu ze co je totooooooooa a tuto co maaaaaaaaas a toto je akeeeeeeeee....az taky afekt asi aby zakryla svoje pocity.
Vozieva k nam aj mamu, lebo je imobilna.
Je mi z toho smutno a neviem co s tym.
Ak by ste vedeli aj nieco ine poradit ako odstrihnut ju, budem vdacna 🙏
Ty ju odstrihnúť samozrejme nemusíš, ale znie to akože skôr sa ona chce odstrihnúť od vás.. v prvom rade by som sa s ňou o tom otvorene pozhovárala, že máš pocit, že nechce s vami tráviť čas a že ťa to mrzí, čo je za tým a či s tým môžeš spraviť... možno zistíš, že je za tým niečo úplne iné ako závisť... my jej do hlavy nevidíme.... ale teda, ak to budeme brať tak, keď sa vyhovára z návštev, možno by ste aj s maminou mohli vymyslieť nejaký spoločný výlet mimo a je síce na nič musieť si dávať pred rodinou pozor na to kto čo povie, ale teda premyslieť si najskôr či to čo povieš nebude vyznievať ako chvastanie alebo ponižovanie jej spôsobu života... vo vašom okolí sú ľudia s rovnakým nastavením, takže ti to príde prirodzené, ale keď niekto musí obraciať každé euro asi nechce počúvať napr. ako deťom doprajete taký šport, taký zážitok, taký výlet (čo je super), keď ona to pre svoje dieťa spraviť nemôže... jasné, je blbosť nepovedať ako sa máte, len aby to nevyznelo zle, ale držať to v takej nejakej neutrálnej rovine, neporovnávať, možno sa aj na niečo posťažovať, lebo väčšinou nie je všetko ružové
Máš ju naozaj rada? Neznie to tak. To nie je kritika, iba že potom naozaj nie je dovod siliť sa do nejakej družnosti.
Zarábať môže dobre, ale ak všetko ťahá roky sama tak asi jej to ani nemusí vychádzať. Proste nenapísala si o nej ani jedinú peknú vetu, ale že vozí tvoju mamu a rada pečie. Naozaj si myslíš že človek nevníma a zvlášť sestra že sa na ňu dívaš zhora?
@lindous jej dieta je dospele a zaraba viac ako som zarabala ja v jeho veku. Maju kazda viac na osobu penazi ako mame my, lebo mame deti ktore nezarabaju.
Ako to tu tak citam tak ja vlastne nemozem povedat ani ako sa mame, ani kde sme boli ked sa pyta...ani co robime, lebo vlastne vsetko je lepsie ako jej aktivity...jej sa nic nechce aj ked je zdrava a ma peniaze a ja sa mam citit previnilo.
Ona mi nikdy nepomohla ani slovom ked som mala zle obdobia hlavne zdravotne.
Uz nicomu nerozumiem. Okolo takychto ludi fakt vsetci chodite po spickach? A tym ktorym sa dari to davate vyzrat?
Keď máš také zázemie ako odpisuješ, príde mi divne, že nevieš ty alebo tvoj muž ísť zobrať mamu a doviesť ju späť domov. Načo k tomu potrebuješ sestru? Keď ti sestra nevyhovuje, nechaj tak, veď už aj tak prestala chodiť. Ja vlastne ani nechápem aký máš problém, veď sestra sa ani nevnucuje ani nechce požičať peniaze aj keď nemá. Aj keď možno by si ju mohla prekvapiť s nejakým milým darčekom, keď ona si nemôže nič dovoliť. Určite by ju to potešilo.
Ani ja tebe nerozumiem... jednu peknú vec o nej si nenapísala, prečo sa vlastne snažíš ten vzťah zachrániť (okrem toho, že k vám vozí mamu teda, ale povedala si, že to nie je ten dôvod) a vlastne tu na ňu len nakladáš a stále len prilievaš a prilievaš (neviem či preto, že reakcie nie sú také aké si očakávala?)... a nie nemyslím si, že sa máš cítiť previnilo alebo sa nepochváliť, no toto všetko sa dá spraviť tak, aby z toho nebolo cítiť povýšenectvo, neviem či je teda, ale pre niečo zrejme kontakt obmedzila... preto som začala radou s úprimným rozhovorom... nemusíš chodiť po špičkách, môžeš jej povedať na rovinu ako sa ty cítiš ohľadom nej, ale ak už teraz nechce ku vám chodiť, môžeš rátať s tým, že po tomto asi ukončí kontakt úplne... preto sú tie rady také aké sú...
@ivana11155 o vozenie sa nejedna...mama.chce chodit ako.rodina na navstevu, vzdy tak.chodili.
Ano, mozeme.vziat mamu samotnu, nerobi nam to problemy. Ale islo o to ze mama sa jej pyta kedy pojdu a ona sa vyhovara asi alebo ja uz neviem
@lindous ok vdaka za rady
A nechceš jej pomôcť? Evidentne mate vsetko aj oveľa viac, mozno by ocenila pomoc, napr s tou kuchyňou. Ma len starú linku, asi nic moc vybavenú a rada pečie, tak mozno by sa potešila kludne aj zánovnej kuchyni, spotrebičom z druhej ruky. Nie každý ma rovnaké šťastie, jej to proste nevyšlo, je to sestra… ja by som sestre pomohla (a aj som pomohla ked potrebovala, bola na tom zle, rozvadzala sa). Vies jej je asi tažko chodiť k vám obdivovať vaše úspechy. Podla mna nezávidí len je smutná z toho ze jej to proste nevyšlo a tvoje “novinky” jej to pripomínajú.
@lindous ok opyta sa kde sme a ja mam co napisat ked sme na lyzovacke? Ze sedime doma? Alebo pyta fotky deti, co ich mam vyzliect z overalov na svahu akoze sme pred domom?
Hm tak dočítam ze peniaze ale nevie hospodáriť. Tak tam asi problem nie je, ze by nemala na to. Mozno si nesedíte ako povahy, nechce sa jej voziť mamu na návštevy k vám a obdivovať co mate nové. Ak by mamu neviezla tak asi za tebou ani nepríde, nemáte asi spoločne témy. Neostane nic ine len mamu vždy priviezť aj odviezť.
@tykat vies co sa obavam, ze by sa urazila keby som jej nieco ponukla. Podla toho ako sa to aj tu berie tak zas by som bola panicka co ponuka svoje ojazdene veci...hoci my sme zacinali s darovanym nabytkom 20.rocnym a dobry nam bol. Mna teda nemoze nikto obvinit z namyslenosti, este aj sliepky chovam...
Mrzi ma ze tu zniem ze sa chvalim 🥺
Ved tu maju baby apartmany pri mori,.ja si fakt nemyslim ze ked napisem ze sme davali novu kuchynu lebo to bola nutnost,.ze je to chvalenkarstvo.
Zas nestala 20 tisic.
.
.
Vies, mozno, ak vidis, ze sa ma ovela horsie ako ty, ty si tak povediac za vodou, vidis, ze nema partnera, o ktoreho by sa mohla opriet, tak co sa s nou trosku nepodelit? Daj jej na sviatok ci Vianoce drahsi darcek - poukaz na pobyt niekde alebo nieco co ju potesi.
Veď jej normálne povedz ze ste na lyžovačke. Nechápem v com je problem. Vy dávate na lyžovačky ona na nieco ine. Peniaze ma, tak nie je problem aby išla aj ona na nejakú dovolenku.
@sixo3 vdaka za tvoj pohlad. Mrzi ma to ze to takto vnimas.
Ja obujem gumaky a idem obriadit sliepky a idem do zahrady. Jej sa nechce nic mimo prace co ju zivi 🤷
Najprv som myslela ze nemá peniaze a ty mas, ale čítam ze ma viac ako vy. Tak mi vychádza ze sa s vami nechce stretávať tak ako doteraz. Čiže len sa zariadiť bez nej a ísť po mamu. Proste neviaže návštevy mamy s ňou. Mozno ju aj toto obťažuje.
A ber to tak ze to ze ste rodina este neznamená ze budete kamarátky.
Prečo býva v otrasnom podnájme keď sa má tak dobre? Prečo sa s ňou chceš stretávať keď ti vadí ako človek a nič pekné si o nej nemyslíš? Výchova vzájomnosti a pomoci sa začína v detstve. Možno ste neboli vychovávané a vedené k sesterským vzťahom. Zamysli sa aj ty či si empatická a či na jej mieste by si sa chcela stretávať s takou sestrou akou si pre ňu ty. Vzťahy sú o dávaní v každej forme s keď si nemáte a nechcete nič dať, vzťah viazne. By ma zaujímal tvoj rozhovor s ňou. Či vôbec o nej niečo vieš, alebo sa už nikdy nedozvieš.
@tykat vsak ja vzdy napisem.ze.sme na lyzovacke alebo poslem vyziadane fotky. Ale tu padlo ze to mam robit aby jej to nepadlo.zle. a to je ako?.
Kedy mi uz niekto napise ako jedna v takychto stuaciach?
Samozrejme, že nie... aj som písala, že je blbosť teraz nepovedať ako sa naozaj máte... neviem ako spolu komunikujete, máme len jednu stranu, ale napr. u nás v rodine si zvykneme v spoločnej konverzácii posielať fotky kto kde je a ako sa máme, aj bez toho aby sa niekto pýtal, čo by bolo pri nej asi zbytočné 😅 ... ale teda ak sa spýta, tak netajiť ako to je a ak nezvláda ani info, že ste na lyžovačke a máte sa fajn, nie je veľa čo s tým ty môžeš spraviť, je to v jej hlave, bohužiaľ... ale hovorím, spýtaj sa jej čo je za tým, hlavne ak to tak nebolo vždy, inak môžeme len polemizovať... možno pomôže, keď to len zo seba dostane...
@tykat mame dost ale kedze jej dieta uz pracuje, maju kazda dost na zivot.
@lindous ano mame spolocnu konverzaciu a posielame.fotky...uz som aj obmedzila radsej niektore a aj mnozstvo. Uz neviem co je dobre a co nie.
Jednočlenná domácnosť a v podnájme je drahý špás. Možno je osamelá. Prečo sa jej narovinu nespýtaš, keď ti tak záleží aby ste sa stretávali?
Toto myslis vazne? "jej dieta je dospele a zaraba viac ako som zarabala ja v jeho veku. Maju kazda viac na osobu penazi ako mame my, lebo mame deti ktore nezarabaju."
Ty sa porovnavas s jej dcerou, ze kolko ona teraz zaraba a ze je to viac ako ty v jej veku? No nehnevaj sa, za tych x rokov stupli platy, inflacia, to je predsa uplne normalne, ze zaraba viac ako ty pred 15 alebo kolkymi rokmi. Toto vyznieva od teba nehorazne cynicky. A ze maju na hlavu viac ako vy, lebo tam zaratavas svoje malolete deti, na ktorych hlavu ma ist tiez plna suma? Si ty normalna?
Ty musis byt strasne na prachy, ked takto rozmyslas. Jej dcera si ma prave teraz nieco zacat budovat ako si si aj ty zacala v jej veku (aby neopakovala chyby svojej matky) a ty jej normalne zavidis nastupny plat. Podla mna tvojej sestre vadia tvoje reci a chvalenkarstvo. Zrejme ti vyhovuje, ze usetris na vozeni mamy. To ta sere, ze budes mat zvysene naklady, ked predtym to bolo gratis a este si sa mohla aj pochvalit.
No ja napíšem moju situáciu so sestrou. Nezávidíme si. Bývame od seba dosť ďaleko. Z toho dôvodu sa stretávame raz možno dva krát ročne. Takže čo by sme si tie stretnutia kazili závisťou. Ani si nemáme čo závidieť. Nikto z nás nieje boháč ani žobrák. Máme po dve deti. Bývame vo svojom ona vo svojom. Dokonca máme rovnaké autá. Takže nemáme si prečo kaziť ten vzácny čas závisťou.
Pozri, ono keby to tu bolo z opačnej strany a napísala sem akoby ona, tak určite sú tu komentáre ako "nezáviď, dopaj a bude ti dopriate" a podobne.. A bolo by to ideálne aj v tomto prípade, ale to je na jej strane a s tým ty nevieš spraviť nič... Vieš ovplyvniť len svoje vystupovanie, ale ako tam nájsť tú hranicu... A vlastne možno má len nového chlapa, ktorého vám nechce predstaviť a ten čas trávi radšej s ním (to skôr na odľahčenie, že možno to nie je tak ako si myslíš 😂)
@mjk40 vidíš ale tu autorka by jej sj sliepky nasťahovala do podnájmu lebo sestra len rada pečie. Predpokladám že sestre už sni hypo nedajú kvôli veku a rak býva v hroznom podnájme. Ako slobodná matka sa vytrápili isto dosť ale každá to môže ešte zakúsiť a potom možno pochopí.
Neviem, nechcela by som takú sestru autorka ako si ty.
@ada12345 fuuuuu riadne konstrukcie si dala. Na com ficis? 😵💫
Sa radsej ani nevyjadrim...
@lindous ano mas pravdu. Akoby sa tu vzdy hlada chyba v cloveku co sem napise.
Co uz.

@jakubrianka ona zaraba dobre uz davno. Ale vsetko prehajdaka, nic nema. Len som popisala ako to je. Ver ze sa dalo aj farbistejsie ale na co?
Ok,.je to moja chyba vsetko, dakujem za radu.