icon

Ako sa vysporiadať s citovým vydieraním ?

6. jan 2020

Zienky potrebujem od Vás radu po pripade ak mate niektora podobnu skusenost..Ide o to ze som najmladsia z troch surodencov..vyrastala som s rodicmi a surodencami vo velkom dome po case si starsi surodenci nasli partnerov brat sa ozenil sestra vydala a odstahovali sa z rodinneho domu..kazdy ma svoje.Rodicia akosi ocakavali ze tym ze som najmladsia ze ja ostanem byvat s nimi v dome postaram sa o nich..ked som stretla svojho manzela prestahoval sa ku nam a chvilu to aj tak vyzeralo ze tam ostaneme s nasimi prerobime si polovicu domu..lenze kedze nasi ten dom postavili nedovolili nam nijako dom prerobit (urobit si vlastny vchod..ani v pdstate nic)..lebo vsak oni sa na dome namakali a nebudu to nejaki dvaja sopliaci teraz rozdrbavat (ich vyrok) ..a navyse s mojou mamou sa velmi tazko byva kedze ona je presne ten typ svokry/mamy ktora sa potrebuje montovat to vsetkeho..to ze sme my potrebovali v tom dome nejake sukromie jej nic nehovorilo..ze vsak načo..nedovolila nam ani zariadit si podla seba izbu ktoru sme s muzom obyvali..takto sme to vydrzali skoro 4 roky..pricom neustale hadky..a podobne..tak sme si povedali dost..manzel dostal od svojich rodicov pozemok..vzali sme si uver a postavili mensi bungalov..nasi to ale nedokazu doteraz prekusnut ze sme sa odstahovali lebo obaja medzitym nastupili na dochodok a ten velky dom nevladali platit..tak sa pred pol rokom predal a nasi sli do bytu...no a odvtedy je peklo na zemi..neustale mi hlavne mama vycita ze koli mne museli dom v ktorom byvali 35 rokov predat ze som nevdacna ze ci mi je uz teraz dobre ked som v svojom..ze oni su teraz v byte pricom obaja cely zivot zili len v dome..ze otec si na to tazko zvyka..ma depresie a podobne..uz som zufala ..bolo obdobie ked som uz mame ani nedvihala telefon lebo som sa obavala ze co sa zase o sebe dozviem aka som sebecka a podobne..lebo tym ze som najmladsia ja nemam pravo na vlastny zivot..manzel sa ma snazi podporit aj utesit ale su chvile ked si dobre poplacem

Strana
z3
bmuller
6. jan 2020

Byt pod takym natlakom je blbe, dve mlynske kolesa - chces zit vlastny zivot aj nebyt vinena za "nevdacnost" voci rodicom. Zial, si v pozicii, ked "mas Cierneho Petra"... no nemozes predsa za to, ze si najmladsia + snad lahko sa mohlo stat napriklad, ze by si sa vydala skor ako jeden z tvojich surodencov, cize by ta karta padla na ine z ich deti... Tiez ste ten dom mali asi dost velky, ked tam mohli byvat 2 rodiny? To je take megalomanstvo nedavnych cias (niektore dediny su takych plne a jasne, ze jed deti poodchadzali napr.do zahranicia, nema tie vydavky kto tahat). Mozno si rodicia mohli kupit mensi domcek, nie hned byt... Mozno nejaka zahradka pre nich by nebol zly napad...

kitycat
7. jan 2020

poviem iba tolko. Bud rada ze ste vo svojom.
Rodicia maju vychovat a poslat do sveta. Keby povolili a nechali vas urobit si vlastnu polovicu domu (on to naozaj chcel?) tak by si ich tam mala kazdy den a pocuvala ako lamentuju ze si im preburala/zamurovala ich oblubenu stenu, atd. A pocuvala by si to nazivo lebo by ste byvali vedla seba. Ak ta bombarduju cez telefon jednym uchom dnu a druhym von.
Takisto sa da nastavit zvonenie na urcitych ludi...nastav na ticho a nebudes vediet ze volaju. Ja obcas takto stlmim mamu lebo mi stale pise a ja chcem mat klud :D

siberio
7. jan 2020

bohuzial toto je smutna fantasmagoria mnohych slovenskych dochodcov, ktori su odtrhnuti od reality

treba to brat tak, ze oni si odhlasovali aby na ich dochodky robili ich deti, cize sa k detom mozu chovat ako k lajnu a vyuzivaju na to mohutne citove vydieranie (je to naozaj rozsireny jav v slovenskych domacnostiach, fakt nepoznam vela ludi, ktori by vyrastli v kompletnych biologickych rodinach a mali by aj dobry vztah s rodicmi...z nejakych dovodov sa o tomto vsak moc nepise/nehovori)

si tzv. sendvicova generacia, ktora sa ma starat o svoje deti pomaly do 30ky a este aj o vlastnych rodicov na dochodku (ktory im platis ty)...svokra mojej kamosky si dokonca zmyslela, ze ona pojde na predcasny dochodok lebo uz ma odrobene svoje, zistila, ze jej to z dochodku nevychadza (najma platit exekucie) tak "oznamila" synovi vo dverach s taskami v rukach, ze ide byvat k nim nech jej vypracu jednu izbu...kamoska sa s nim skoro rozviedla, po 2 mesiacoch ju vykopli lebo nijako neprispievala na chod domacnosti, cely predcasny dochodok minula na leasingovu splatku auta, s ktorym chodila kavickovat do nakupnych centier

riesenie pre sendvicovu generaciu? odstranit obe vrstvy chleba, dieta po vysokej skole pekne poslat do sveta a to iste odkazat aj rodicom

mne taketo spravanie pride neskutocne drze, zivot proste nefunguje tak, ze uzivam si zivot ruka hore noha v torte a ked pride na lamanie chleba tak sa prizivim na druhom cloveku, ja mam nulove sympatie voci ludom, ktori mali cely zivot aby sa nejako zariadili a kaslali na to

a plne suhlasim s totalnym prerusenim kontaktov, treba sa o tomto najma rozpravat s partnerom, po kazdom stretnuti si to rozanalyzujte po financnej a psychickej stranke ci ste tak povediac v pluse alebo by vam bolo lepsie, keby ste sa ani nevideli/nehovorili spolu...tak ako s jedlom, ked zjes nieco z coho ti je zle tak sa to snazis obmedzit ;)

jozef11111111
8. apr 2023

@cacianka , no ja mám 2 setry jedna kopia matky matka vyuziva inych nech zistia čo mám nové. Ma to nacvičené z svojej matky plus farma na jojke vsetke tahy stačí počúvať kto vyhra ake tahy treba robiť atd...jak ignorovať keci aka je starostliva ked nema inej roboty , dochodca uz aj len pikle ..

vroni
9. apr 2023

Citové vydieranie funguje tak dlho, ako ho vydierany pripusti. A vekom sa stupňuje. Kým nenarobís dôsledne poriadky, budú ta vydierať. Najprv si uprac sestru, to bude ta ľahšia časť. Potom rodičov. Alebo trp az do ich smrti. Pripadne aj po nej, ak nakazia celú rodinu. Ty si ich dom nestavala, ich problém, ze nemali rozum. A kľudne by dom name povedala, ze ešte raz pred rodinu hvizdne, aká som nevdacna, tak každému vysvetlím, ako mi liezla do života a nedovolila ani klinec do steny zabiť, to len teraz s krížom po funuse mindzuje.

cacianka
9. apr 2023

@vroni za tie 3 roky, kedy diskusiu založila, 1./2020, sa už všeličo mohlo zmeniť.
Netušíme ako

vroni
9. apr 2023

@cacianka, 🤣🤣🤣, no, čitatelia vedia viac, nevšimla som si. Aj keď sa obávam, ze takýto problém je dosť nemenný.....

katica06
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3