Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?
Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.
Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.
Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...
Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.
Ako by ste sa zachovali vy?
Ja to robim tak,ze dam si bud len vodu alebo kavu. A niekedy vobec nic. A je mi jedno,ze je to slusnost zobrat si. Niekedy na zvykla balit domov ale teraz poviem normal nie neberieme a vybavene. Moze sa kludne aj urazit. Nechuti mi to a vybavene.
@anonym_112777 Tak toto pobavilo, ďakujem 🙂
@anonym_autor Vy ste doma nejedávali pečenú kačicu? Pýtam sa preto, lebo v úvodnom príspevku veľmi nespomínaš, čo svokra podávala. A ty si v pohode zahrýzla do kačacej pečene bez toho, žeby si tušila, čo si dávaš do úst? Myslím si, že tvoja svokra sa snažila urobiť slávnostný a chutný obed, len ty nie si na takéto jedlo asi zvyknutá.
@anonym_ae3670 No a to je presne kameň úrazu u nich doma. Už by boli reči o somálskych deťoch... Ale asi budem musieť, toto už nechcem nikdy zažiť.
@anonym_autor povedz-tak im to zabalte a poslite ... popripade to posun muzovi nech to za teba doje a ty len povedz,ze mas pokazeny zaludok alebo pravdu ze ti to nechuti
Ty si iná pani, ak si v živote kačaciu pečeň nejedla. A napíšem jemne, neznalá mäsa. Cirkus, ktorý opusuješ, bol tvoj panický atak zo svokry, nie z jedla. Smer psychiater.
@rebellefleur Tento tvoj zážitok bolo asi presne to isté ako ja dnes. Ďakujem. Toto bol masaker.
@anonym_autor ja som bola na tom tiež hrozne. U môjho ex boli naučení jesť mäso baraními , králika, kozu a ja okrem kuracieho nezjem žiadne iné. (Šunku a slaninu môžem) jeho mama ma nútila jesť. Vravím jej nebudem proste to nejem. Po pol hodinovej prednáške aké je to dobre som si dala 3 milimetrový kúsok a hneď som sa tam pogrcala. Odvtedy má nenútila,ale urazena je myslím doteraz 😂
Určite by som odmietla. Čo ti nechuti nejedz aj keď sa urazia.
@anonym_autor povedala by som ze je to vynikajuce ale musim si davat pozor lebo som po zlcnikovom zachvate (podla opisu to kludne mohol byt) a mam pretrvavajuci problem s travenim. A uz by som.jedla len to co by mi chutilo.
Vzdy si naber trosku, pochval, podakuj a zariad sa podla toho ako ti chuti, bud si naber viac alebo nie. Vybavene, si ospravedlnena navzdy
Zbožňujem takéto fajnovky ako si ty.
@anonym_326f0d ty máš rada úplne všetko jedlo?
Ty si iná pani, ak si v živote kačaciu pečeň nejedla. A napíšem jemne, neznalá mäsa. Cirkus, ktorý opusuješ, bol tvoj panický atak zo svokry, nie z jedla. Smer psychiater.
Ja neznasam rezne i tak kazdu navstevu svokra robi rezne. Mam na to dovod po zapaloch zaludka, helicobakter a vselijake smakocinky. Nie ani tu pecen si nedam, ani drzky ani ine vnutornosti.
Odplatu mam taku ze u mna tiez nejedia svokrovci.. ja to nerobim nachval, raz ma zazili, ked mi dali segedinsky, ktory milujem a museli mi volat zachranku :( mastne maso a vela muky. Ale nejak to nepochopili .. zvykla som si ale mrzi ma to :(
@anonym_326f0d no vidíš, ja som ešte horšia fajnovka. A čo, nikoho tým nezaťažujem. Varím doma co zjem. Ani ja nezjem, pečeň, vnútornosti, kolienka, guláš, rezeň, tiramisu. Celkovo nerada si dám varené jedlo od druhých ľudí. A čo, moja vec. Aj u svokry si nič nedám max vývar. Kedysi varila v pohode, ale posledný rok začala varenie doslova odjebavat. Hneď poviem ze ja nič nechcem. A u cudzích si nedám ani kávu do porcelánu. Proste nechuti mi to. Mam rada sklenený pohár. A pýtať si nebudem, slušne poviem ze si neprosím. Nikoho tým nezaťažujem, neobtazujem. Proste nedokážem to dat do seba. Autorka prosím neboj sa povedať ze to neľúbis.
@podbel2512 každá to mame inak. Mne keď jedlo nechuti hneď má napína a zvraciam. Vsetci to vedia a nik to nerieši dám si len prílohu a vec vybavená. Neznamená to,že som nevďačná, len to nebudem jesť. A teraz keď mám hnusnu diétu (nechcenú) tak sa všetci pýtajú čo môžem a čo nie.
Ja neznasam rezne i tak kazdu navstevu svokra robi rezne. Mam na to dovod po zapaloch zaludka, helicobakter a vselijake smakocinky. Nie ani tu pecen si nedam, ani drzky ani ine vnutornosti.
Odplatu mam taku ze u mna tiez nejedia svokrovci.. ja to nerobim nachval, raz ma zazili, ked mi dali segedinsky, ktory milujem a museli mi volat zachranku :( mastne maso a vela muky. Ale nejak to nepochopili .. zvykla som si ale mrzi ma to :(
@dada13288 moja svokra tak vzdy varila udene rebra v kyslej kapuste vzdy ked sme tam prisli. Nikto z nas to nejedol, ani muz, deti male tak eom vzdy musela nieco narychlo uvarit a svokra sa smiala ze sme fajnovi. Tak som sa raz hecla a ked k nam dosli na obed tak som to uvarila aj ja pre nich. My sme mali z predch.dna. A tak sa tesila na nejake rezne alebo panenku. A obhryzala rebra lebo ma uz fakt dozrala. Muz ani nemukol 😇
neviem ako sa dá zamaskovať napnutie z jedla. Ja by som to tam rovno hodila. Neviem také veci maskovať.
tieto jedlá čo si jedla u svokry ani nejem. Môže sa pani hnevať koľko chce, jednoducho nie.
@anonym_326f0d no ta chudak ten kto teba raz vyfasuje za svokru 😃
@anonym_autor v prvom rade by som si asi naberala sama, potom by si si nabrala koľko chceš a čo chceš. Úprimne, prídeš mi rozmaznana… takýto cirkus pre kačaciu pečeň… je to delikatesa, mimochodom, ale chápem, že nie pre každého. Škoda, že si nepriznala, že ti nechuti… niekto iný sa jej možno kvôli tebe zriekol. Aspoň u nás to tak je, niekomu chuti, niekomu nie a niekto ku miluje, tomu ju my ostatní nechávame a keď zvýši, až potom si dame. Je aj možnosť, že ju tvoja svokra nevie pripraviť, v tom prípade by bola horka, ale zas že by z toho napinalo… no neviem. Čo by si robila, keby ti ponúkli zabíjačkove špeciality?
@anonym_e90fcd si pekne mimo. Tiež som v živote žiadne vnútornosti nejedla a ak by ma to niekto nútil jesť tak sa dogrcam rovno pri stole 😉
@anonym_autor no proste ak nechcem tak nejem… ak mi nechuti necham na tanieri a ak sa ma pytaju poviem ze akosi mi je blbo nedam si viac. Ale ja mam aj intolerancie tak si zvykli ze hocico nezjem. A tak isto to ma moj chlap nechce nezje nikto mu noz pri krku nedrzi. Niesme nesvojpravny
Ozaj, a povedali by ste jej o tom zážitku? Alebo by ste to už neriešili?
@anonym_autor o zazitku by som nepovedala. Max ze mi to jedlo nesalo. Este by sa urazila, ze zle navarila.
Raz svokra robil kuracie maso s cestovinani. Maso plavalo v oleji. Nechcela som ju urazit. Tak som si dala. Tak mi bolo zle. Soda bikarbona, bublikava voda... nic nepomahalo. Ked sme uspali dieta, isli sme sa prejst, ze snad mi stravi. Dala som este jeden pohar sody bikarbony. Pri tretej lampe sa mi ulavilo. Rozumej, ze to slo von. Ja som bola taka happy.
Odvtedy vzdy ked k nej prichadzame si z muzom povieme to je ta lampa. 🙈 A vzdy si dam pozor co u nej zjem. Skratka vari ako vari. Pecie kurca, este slaninku prihodi, este masielkom potrie a moje travenie nezvlada tolko tukov.
nachadzam sa este stale v tretom tisicroci, v civilizacii, co si hovori vyspela? a niekto zje za tanier jedla, z ktoreho ho napina, lebo si nedovoli povedat nie? toto je vyspelost par excellence.. mozme lietat na mesiac, dusevne sme tak pat milimetrov nad zemou..
@anonym_e90fcd takto hnusne si to napisat nemusela, ale ano suhlasim bol to skor hystericky alebo panicky atak a ak nie si autorka alergicka ci nemas nejake ine zdravotne gastro problemy, bol to skor stres zo svokry, situacie, trapasu, sklamania, to, ze si poprela samu seba. Povedat nie je strasne jednoduche, no len aj to sa treba naucit 🙂. Tuto hru by som nehrala ja osobne nikdy. Ja nepoviem ze nechuti, ja len poviem ze si neprosim dakujem a keby nastojcili poviem, ze take nejem. A keby ani to nepomohlo, tak proste poviem ze nechuti a ak ani to, tak poviem ze sa dogrcam ci by to chceli 😂. A vybavene 🤷♀️
@anonym_autor Delikatesa ti nechutila? Ostatni by sa zaplieskali az za usami.
Dakujem, jest nebudem, dnes mam zaludok ako na vode. Nesvojpravna si?
Vnútornosti sú ťažké na trávenie...
Buď bola pečienka už kus pokazená alebo sa žlčník ozval...
Toto nie je o fajnovosti, nezjem.co mi nechutí alebo nerobí dobre
Ja sa ani nedivím že Slovensko vedie v rebríčku rakovin tráviaceho traktu... samé ťažké mastné jedla, klobásky a iné údeninky a alkohol
@anonym_autor ja nejedávam u ľudí u ktorých viem, že varia pomyje, alebo sú humusáci. Ja som na toto dosť háklivá. Reštaurácie to isté. Najem sa asi tak v 3,4 v celej SR.Na návšteve jednoducho poviem, ďakujem neprosím si, jedla som. U svokry so nejedla ani nepamätám, viem že má neliečeného helicobactera a olizuje lyžicu a varechu pri varenì. Ďakujem pekne 🫣
@anonym_autor v prvom rade by som si asi naberala sama, potom by si si nabrala koľko chceš a čo chceš. Úprimne, prídeš mi rozmaznana… takýto cirkus pre kačaciu pečeň… je to delikatesa, mimochodom, ale chápem, že nie pre každého. Škoda, že si nepriznala, že ti nechuti… niekto iný sa jej možno kvôli tebe zriekol. Aspoň u nás to tak je, niekomu chuti, niekomu nie a niekto ku miluje, tomu ju my ostatní nechávame a keď zvýši, až potom si dame. Je aj možnosť, že ju tvoja svokra nevie pripraviť, v tom prípade by bola horka, ale zas že by z toho napinalo… no neviem. Čo by si robila, keby ti ponúkli zabíjačkove špeciality?
@anonym_3a1a72 kačacia pečeň delikatesa? Pre teba možno. Mňa by z toho smradu naplo už pri bráne
nachadzam sa este stale v tretom tisicroci, v civilizacii, co si hovori vyspela? a niekto zje za tanier jedla, z ktoreho ho napina, lebo si nedovoli povedat nie? toto je vyspelost par excellence.. mozme lietat na mesiac, dusevne sme tak pat milimetrov nad zemou..
@reanda to je aj "vďaka" výchove, že ľudia nevedia povedať nie. Aj ja poznám mnoho nesvojprávnych a pritom majú OP 😀
@anonym_autor Ja keď čítam takéto príspevky, zamýšľam sa, či ich píšu dospelí ľudia a ako títo dospelí ľudia fungujú v reálnom svete s reálnymi problémami.
Ste dospeli, mate ústa. Tak poviem, že určite jedlo nejem vôbec, alebo mi práve dnes nechutí, nechcem, nebudem. Aké rady okolo toho?
Snáď nie sme malé deti na pieskovisku.
Tak.ja napr trvam.na tom, ze si naberiem jedlo sama. Nastastie mame kulturu doma = hrniec do stredu stola a kazdy si naberie. Dam si trochu, a naservirujem si to ako sa mi paci. Ak si chcem.pridat, pridam si, inak.podakujem ze mam dost. Ak mi nieco na tanieri ostane, ja nie som uz u rodiny prikovana k stolu, zdcihnem sa ze odlozim co treba zo stola a.odpracem to.. nestihnu komentovat. Alebo to prehodim chlapovi na tanier 😁 urcite.pecenou by som sa nenapchavala.ak.viditelne nebola ani dobre pripravena. Mam kamosku co normalne (a to bola perfektne pripravena, s chutou to.zjedla), ostala uplne paralizovana z pecene, tazoba, ani sa pohnut. Proste nie kazdy to dava...
Inak.ak tu niekto opisuje kulinarsky zazitok... kacaciu pecen urobit na nejakej omacke s ryzou je barbarstvo a ak to nevie.ochutit, urobi to na kope oleja/masti, nedivim sa ze to jej z toho bolo zle. Este k tomu vnutornosti su veci haklive, o den viac v chladnicke.pachut a smrad, pokazenost je na svete..

Všetko zle je na niečo dobré. Aspom sa s mužom naučíte počúvať seba samých a nie prihliadat na to, čo kto povie a len aby dobre bolo. Bud sama sebou a ked raz nechces, tak to nejedz. Nech si každý pomyslí čo chce. Uz by som to dalej neriešila, ale stoj si za svojim. Zrejme to bude zo začiatku náročne, ale vydrž a uvidíš ako ti odlahne (aj tvojmu mužovi).
Ja som papula, keby mi niekto povedal, ze co by za to dali deti v Somalsku, by som povedala, ze tak im to zabalim a pošlem 😃 (to len na odlahčenie)
@anonym_112777 Tak toto pobavilo, ďakujem 🙂