Ako sa vysporiadať s nechutným jedlom u svokry?
Vydala som sa do rodiny, kde jedlo = vďačnosť. Ja tomu rozumiem, ani u nás sa neplytvalo, ale proste keď niečo nechutilo, tak sa to u nás nejedlo. Ale u muža je to inak, tam jedlo = musíš byť vďačný, veď je to len jedlo. Čo by deti v Somálsku za to dali. A treba poďakovať, pochváliť, niekedy sa cítim ako v Pelíškach. Našťastie mužova mamina varí dobre, doteraz sme nemuseli nič riešiť. Jeme u nej tak 3x do roka.
Môj muž keď sa u mojich rodičov naje, nikdy nefrfle, aj keď mne potom povie že mu nechutila polievka, ale je to len jedlo, nemusí to vždy chutiť, zje a mojej mame povie že to bolo dobré a že ďakuje.
Dnes sme boli u manželovej maminy na obede, nabrala mäso, už pri prvom hryze ma naplo že tak teda ja neviem ako toto dám. Najprv som myslela že to je pokazené. Hnus. Ukázalo sa že to je kačacia pečeň a už som vedela že tak na toto keby si dovolím niečo povedať, zahrabú ma pod čiernu zem. Nič som nepovedala, len som to rýchlo hodila do seba nech je kľud, schovávala ako ma napínalo. Všetci ostatní že mňam aká lahoda. A tak nás jeho mamina pozvala aj na zajtra, že má toho dosť. Pošuškala som mužovi že nie, ak chce nech ide sám ale ja to už nedám. A on ostal prekvapený že čo mám za problém, veď to bolo vynikajúce. Mne to proste nešlo dole krkom.
Nebolo to všetko, začalo ma napínať, pachuť, úplne sa mi zastavilo trávenie, zle, stiahlo mi hrdlo, silná úzkosť do toho, vyrážalo mi to až do chrbta. Tak som povedala že už musím ísť domov poprať, muž šiel so mnou. Cestou som sa rozplakala že to bolo fakt otrasné, že čakala som fakt hocičo ale toto proste nedám, je mi strašne zle. 2 hodiny som preležala v kŕčoch. Sóda, Fatra, asi 50 chlorel, ume slivku som si dala, pangamin bifi, nič nepomohlo. Prešlo 8 hodín a ja bolesti za hrudníkom zrejme z toho ako mi vybehla kyselina. Už sa teším na noc...
Proste som povedala aj mužovi že buď nabudúce jeho mamine poviem že mi to nechutí a on ma v tom podporí, alebo u nej odmietam jesť čokoľvek nech nemusím potom riešiť takéto trapasy. Keby mi neprišlo tak zle, tak verím tomu že sa bude vzpierať, ale keďže videl v akom som stave, aká som bledozelená a ako ma trasie, povedal že ani jemu polievka u mojej mamy nechutila a bol by radšej keby mohol povedať nie. Lenže u mojej mamy môže! Ako keby ho doteraz ani nenapadla taká možnosť že sa dá odmietnuť jedlo. Dohodli sme sa že to začneme trénovať. Proste nie, toto jesť nebudem, nechutí mi to. On má teraz pocit že ale to je hrozne nevďačné, mame to hrozne ublíži. Ja som v tom že odmietam takto ubližovať sama sebe len preto aby som neublížila niekomu inému.
Ako by ste sa zachovali vy?
@anonym_autor v nemocnici na infúziách je silná káva.
Robili mu testy,či chlap -hrdina- dub- stroj to nedopustil?
Zájdi radšej k obvodnej na stery.
@sapa20 to bolo tak 5 rokov dozadu, raz skončil na infúziách z jedla a raz na ťažkých ATB po otrave jedlom, a jedli sme to isté oba razy, v reštike. Mne nebolo nič. Už na to zjavne zabudol keď dnes sa čuduje ako mne môže byť tak zle toľko dní keď jemu nie je nič.
Ja mám syndróm bieleho plášťa, to by som musela vracať krv aby ma dostal k doktorovi.
@anonym_autor keď mi niečo nechutí jednoducho to poviem, u mojej svokry to zas funguje tak že tam jedia 3-4 dňové veci čo u nás nebolo zvykom, je extrémne šetrná a nič sa nevyhodí, keď mi 2x po sebe naložila 4 dňové mäso a zemiakovú kašu ako betón, veď aká by bola na 4 deň, tak som narovinu povedala že ja nie som naučená na staré jedlo, že mi to nechutí a od vtedy som tam už nič nejedla, už nenúka, lebo asi vždy mala niečo staršie, 3x do roka tam človek ide tak keď už tak chce môže aspoň čerstvé navariť 🙂
@anonym_autor keď mi niečo nechutí jednoducho to poviem, u mojej svokry to zas funguje tak že tam jedia 3-4 dňové veci čo u nás nebolo zvykom, je extrémne šetrná a nič sa nevyhodí, keď mi 2x po sebe naložila 4 dňové mäso a zemiakovú kašu ako betón, veď aká by bola na 4 deň, tak som narovinu povedala že ja nie som naučená na staré jedlo, že mi to nechutí a od vtedy som tam už nič nejedla, už nenúka, lebo asi vždy mala niečo staršie, 3x do roka tam človek ide tak keď už tak chce môže aspoň čerstvé navariť 🙂
@betuskaa75 Uff, tak toto ozaj nič moc, ako tak čítam viaceré si prechádzame skúškami rôzneho typu, Napríklad takú kapustnicu pochopím, tá mám pocit že čím staršia tým lepšia, ale mäso a kaša? A zvlášť keď tam nejedávate často...
Moja svokra to tiež nemá rada keď nechcem ja alebo deti niečo. Vypočujem si že ich nemám naučených. Nezjedia zemiakové placky napr čo sa u muža robí a robilo doma často. A za tie roky už vie:plnená paprika,lecky s kapustou a hocičo s cestovinami na sladko sa je v mojej neprítomnosti aby po mne nemuseli upratovať. Som dospela.mam právo si povedať že mi niečo nechutí. Slušné samozrejme. Nebudem predsa jesť niečo nasilu.
Tak to ja ked ma napina, to nejde prehltnut, trosku nechapem, ze si premohla daviaci reflex no. V skole som nezjedla tucne bravcove aj ked som sa rozhodla nebyt fajnovka, proste to vyslo von pri pokuse o prehltnutie. Tak som to prve susto vyplula a stacili mi zemiaky. A teda pocula som uz milion krat od kadekoho ze neviem co je dobre ale ja proste nepotrebujem jest odpad. Za mna ludia nevedia, co je dobre ked do seba pchaju absurdity. Este ked som to ochutnala tak to ani nedava zmysel, ved doslova viem ake to je.
Tak to ja ked ma napina, to nejde prehltnut, trosku nechapem, ze si premohla daviaci reflex no. V skole som nezjedla tucne bravcove aj ked som sa rozhodla nebyt fajnovka, proste to vyslo von pri pokuse o prehltnutie. Tak som to prve susto vyplula a stacili mi zemiaky. A teda pocula som uz milion krat od kadekoho ze neviem co je dobre ale ja proste nepotrebujem jest odpad. Za mna ludia nevedia, co je dobre ked do seba pchaju absurdity. Este ked som to ochutnala tak to ani nedava zmysel, ved doslova viem ake to je.
@leidin toto nikto nechápe. Ja mám problém niečo vyvrátiť. Akože pri brušnej viróze áno, alebo ako dieťa sa mi to stávalo, ale v dospelosti už nie. Bežne mňa napína keď mi niečo smrdí, ale nevyvrátim. Proste mi to nejde. Takže keď ma naplo, tak som to len doslova naházala do krku nech to mám za sebou. Už to v živote nespravím.
@anonym_ae3670 No tá omáčka bola všade, keby to šlo že len prehádžem mužovi mäso a ja zjem zvyšok tak to tak spravím a vyhovorím sa že nevládzem, ale toto bolo všade. Ďakujem ale 🙂
@anonym_autor ja by som sa nevyhovarala,že nevládzem.Proste mám taký žalúdok,že nemôžem jesť hocičo a musím si dávať veľký pozor.
@anonym_autor aký elaborat o jedle😆ja by som povedala, že mi to nechutí.S pečienkou dosť zariskovala nie každému to chutí .Určite je jedlo, ktoré ani svokre nechutí.Ako naozaj by som neprehltala nasilu aj, keby bola reč o somalskych deťoch.Mne tak nechutí divina, alebo ju kamarátka nevie spraviť, ale odkusla som a vedela, že toto nedám🤣
@betuskaa75 to poznam...cerstve nam nedali, ze najprv sa musi dojest to starsie. takye ku novemu jedlu sme sa nedostali.
nechapem , naco tolko varia, ze sa to musi jest pomaly tyzden.
aj tu na koni, ked vidim radz na "usetrenie" na jedle v style...navar na tyzden, tak mam dost. To fakt? Ja mam max. hranicu, 2x a dost, druhy den este nieco zjem, na treti den uz u nas nikto nechce, varim, aby nezvysilo. Max to hodime hydine ci psovi. a to hovorim o jedle , co varim ja, nie je to preto ye je to od svokry. Ani svoje nezjem starsie ako druhz den.
@betuskaa75 to poznam...cerstve nam nedali, ze najprv sa musi dojest to starsie. takye ku novemu jedlu sme sa nedostali.
aj tu na koni, ked vidim radz na "usetrenie" na jedle v style...navar na tyzden, tak mam dost. To fakt? Ja mam max. hranicu, 2x a dost, druhy den este nieco zjem, na treti den uz u nas nikto nechce, varim, aby nezvysilo. Max to hodime hydine ci psovi. a to hovorim o jedle , co varim ja, nie je to preto ye je to od svokry. Ani svoje nezjem starsie ako druhz den.
@negymama ja zas nechapem ked tu radia mrazit do mraznicky aby sa usetrilo rozumej varene jedlo, ved to uz citit pri rozmrazeni
@anonym_autor riesenie je neist ku nim k obedu, ale len na navstevu poobede, kde si das max. kavu a mozes sa tvarit, ze si najedena
Inak na okraj toto boli pekne opísané príznaky žlčníkové ho záchvatu viem o čom hovorím žlčník už mám von čerstvo 😀
Prosim ta. Nech to konci tebou. Pozri si film Konci to nami. Prosim. Bude nutit aj tvoje deti, abo sa Vam narodi niekto, kto jej to konecne dokaze povedat. Ja mam intolerancie, este aj histaminovu, pri ktorej nemozem skoro nic. Svokrovci si zvykli, len ma polutuju.. urcite by som jej povedala o zazitku, ze som mala zachvat, lebo som sa hanbila odmietnut, ale uz to takto nechcem. Ci moze respektovat moje chute.. ked sa urazi-a co? Nezijes s nou, moze ti to byt jedno. Nastve sa muz na teba? Ak nemate deti, utekaj od neho, kym je cas...
@beronsche No včera večer sa mi muž priznal že ona sa ho dopredu na to pýtala či s tým nebude problém čo bude variť. A keďže ja také nevarím, nejem, nikdy sme to doma ani neriešili, ani ona to nevarila, ani moja mama, proste ani ti nenapadne niečo také že nejeme krokodíly, v mojom slovníku také niečo ako pečienka ani neexistuje. A on jej úplne automaticky povedal že v pohode, veď my zjeme všetko, preňho proste len nejaké mäso. Ani mu nenapadlo to riešiť. Všetci boli spokojní a ja som ani netušila že keď to dotlačím, že mi bude zle. Proste sa to tak nejako vyskladalo že už nabudúce to budem musieť riešiť inak a nevedela som ako.
@anonym_autor čo mi padlo do oka. Muž zastáva mamičku nedá na ňu dopustiť všetko čo ona urobí je dobre. Vedela že prídete obidvaja co ma variť sa pýtala len svojho syna pritom sa to týkalo aj teba. Tvoj muz nevie že nemáš rada a nevaris pečienky a nikdy si nevšimol že vám chýba niečo také v kuchyni a na tanieri? Svokra môže odmietnut tvoje jedlo ty jej nie. Nie ste dve dospelé osoby? Tak keď ty rešpektujes ju očakávas to isté od nej. Muž by sa ti nemal čudovať mal by vedieť čo ti nerobí dobre a nemal by byť zavesený na mamičku. A keď prídete na obed spolu budeš tam jesť a chce tak veľmi šetriť jedlom a aby sa zjedlo mala by sa aj teba opýtať čo môžeš a nemôžeš jesť. Už len preto že by si mohla mať alergie a podobne a mohlo by to dopadnúť zle. A robiť sebe zle aby ostatným bolo dobre nie je cesta k šťastnému životu a zvlášť ak chces mať deti. Ako som už písala môžu mať po nejakom jedle problem a ty im povieš len to pekne zjedzte aby babka bola spokojná? Bude ich kŕmiť keď tam budú tým čo im nerobi dobre? Tieto veci si aj s mužom treba riešiť čím skôr
Jezisi kriste, tie opisy, mne to príde, že autorka trpi uzkostnou poruchou v kombinacii s hysteriou. Akože ok, ved je to choroba ako každá iná, ale že sa to každému tu pomaly zdá normálne... a neviem, ci ta svokra kuse z nosa, keď túto celú strašnú torturu radšej podstúpi, ako by mala povedať, že vnutornosti neje
Jezisi kriste, tie opisy, mne to príde, že autorka trpi uzkostnou poruchou v kombinacii s hysteriou. Akože ok, ved je to choroba ako každá iná, ale že sa to každému tu pomaly zdá normálne... a neviem, ci ta svokra kuse z nosa, keď túto celú strašnú torturu radšej podstúpi, ako by mala povedať, že vnutornosti neje
@kiwi3 to je tá slovenská povaha a hlúpa výchova len aby sme sa nehádali nikoho neurazili a nikoho sa náhodou nedotkli tak ideme proti sebe sme ticho a málokto sa vie za seba postaviť a povedať nie a veci si vydiskutovať
Mme u svokry volakedy velmi chutilo, ale ako sa jej narodil prvy vnuk zacala varit fakt, ze hnusne. pouziva zasadne morcacinu co nikomu nechuti, vyvar plny bujonu, az to doslo do stadia, ze u nej jeme len ciste cestoviny, max. ryzu cistu. pochopila, nenuti nas.
@anonym_autor o jedle tu píšeš na 7 stranách. Ja pečeň neľúbim, ani hsaciu, ani kačaciu, ani bravčovú, ani kuraciu, žiadnu a nikdy by som ju nejedla ani u mamy, ani na návšteve ani u svokry. Proste nie. To si necítila, nevidela čo majú na obed? Čo si nesvojpräávna, tu na 7 stranách písať a opisovať ako si to zjedla pre pokoj v rodine, ako tá napínalo. A ako tvoj muž nechápe, ako Ti to mohlo nechutiť. Veď mu navar čo z duše neznáša a tvár sa ako chutne a super si navarila, nech si dá, deti v Somalsku čo by za to dali. Prestávam veriť, že táto téma je skutočna.
@anonym_autor o jedle tu píšeš na 7 stranách. Ja pečeň neľúbim, ani hsaciu, ani kačaciu, ani bravčovú, ani kuraciu, žiadnu a nikdy by som ju nejedla ani u mamy, ani na návšteve ani u svokry. Proste nie. To si necítila, nevidela čo majú na obed? Čo si nesvojpräávna, tu na 7 stranách písať a opisovať ako si to zjedla pre pokoj v rodine, ako tá napínalo. A ako tvoj muž nechápe, ako Ti to mohlo nechutiť. Veď mu navar čo z duše neznáša a tvár sa ako chutne a super si navarila, nech si dá, deti v Somalsku čo by za to dali. Prestávam veriť, že táto téma je skutočna.
@anonym_52ff4f ved prave ako bude vychovavat dieta? vsak ked sama nevie povedat nie
@anonym_f34875 už jej to muž povedal takže už vie a že v poriadku, že ju to mrzí len teraz nevie čo bude s tou pečeňou robiť, dúfala že prídeme v týždni pojesť.
Každopádne vieš čo je paradox? Ona fakt varí dobre. My sme boli predtým na káve u kamarátov, núkali nám koláče, raňajky, my nie nie je sme prišli len malú poliať nech má radosť, nič si nedáme, šetríme si miesto, hrozne som sa tešila na ten obed. Neskutočne. Ani ten koláčik som si nedala aby som mala miesto, keďže sa poznám že by som už potom nejedla. Ani vo sne by mi nenapadlo že to bude takto, za 10 rokov čo ju poznám v živote nespravila vnútornosti. A keďže viem aká je na jedlo, proste z čoho ťa neodvezie sanitka to sa musí s vďakou zjesť, a do toho ostatní že mňam mňam, dostala som sa do takého stresu že som fakt nevedela čo povedať ani ako sa tváriť a myslela som si že veď to nejako zjem, dám si žuvačku a dobre bude. No nebolo.
@anonym_autor to koľko tej pečienky navarila, na celý týždeň?
@leidin toto nikto nechápe. Ja mám problém niečo vyvrátiť. Akože pri brušnej viróze áno, alebo ako dieťa sa mi to stávalo, ale v dospelosti už nie. Bežne mňa napína keď mi niečo smrdí, ale nevyvrátim. Proste mi to nejde. Takže keď ma naplo, tak som to len doslova naházala do krku nech to mám za sebou. Už to v živote nespravím.
@anonym_autor teba napínalo pri stole a nikto si to nevšimol?
@anonym_autor Tak ja napr. dusenu pecen mam velmi rada. Obycajnu, osolenu, podliatu vodou, na podusenej cibulke, s ryzou kyslou uhorkou mnam mnam. Ale svokra robila takto pecen ale dala tam smotanu. Oni boli zvyknuti mat pecen na smotane. A to som nemohla ani citit. Ja uz ked som videla ze robi takto pecen, som mala dost. Mne hlavne ten zapach vadi. Strasne mi to takto so smotanou vadi. Ako raz som to ochutnala, ako voobec vobec mi to nechutilo, potom ked to este niekedy robila som si uz radsej nedavala, lebo mna z toho pachu napinalo. Ale presne, vsetci ostatni, aj muz pohoda, jake dobre paradne jedlo. No...sto ludi, sto chuti. My sme doma v zivote so smotanou pecen nerobili. Nebola som na taku kombinaciu zvyknuta.
@anonym_69b23e to som ešte nepočula ze so smotanou. Ja pečeň milujem, najmä kuraciu, vyprážanu. Ale aj na cibuľke, mňam. Taka so smotanou je pre mňa novinka, vyskúšam. Som zvedavá na tu chuť. 😄
@anonym_autor ja som nečítala všetky komentáre,ale mne to nahnalo slzy do očí...🙄🥹 moja zlatá,ja som s tebou úplne sucitila 🥹 Nabudúce jej normálne slušne povedz, že si neprosis a hotovo.Mam dcérku a keď si predstavím,ze raz sa aj jej môže v dospelosti u svokry stať takáto situácia,az mi hrdlo zviera.
Ja osobne mam od detstva problém s trávením a neviem vracať...Takze sa ciem úplne vcítiť do tvojich pocitov,ako ti bolo zle.Ja ťa obdivujem ,ze si to zvládla.Ale už nabudúce sa ozaj nenechaj prehovoriť,stoj si za svojím.🙏Prajem vela sil.👍❤️
@negymama veď práve ono nejde o to že to je u svokry, ani doma nejem staršie jedlo, ale to som uviedla ako priklad k prispevku a teda že keď nieco nechcem jednoducho to poviem
no môj muž ma rad peceň ja zas nie . a keď ideme na návštevu a robia peceň tak mne stále urobia to čo chcem ja 🙂 ... pekne sa povedalo že peceň nenávidím, oni rešpektujú 🙂 a napr. nemám rada ani mastne mäso a to dávam mužovi do taniera :D
@anonym_autor ja som nečítala všetky komentáre,ale mne to nahnalo slzy do očí...🙄🥹 moja zlatá,ja som s tebou úplne sucitila 🥹 Nabudúce jej normálne slušne povedz, že si neprosis a hotovo.Mam dcérku a keď si predstavím,ze raz sa aj jej môže v dospelosti u svokry stať takáto situácia,az mi hrdlo zviera.
Ja osobne mam od detstva problém s trávením a neviem vracať...Takze sa ciem úplne vcítiť do tvojich pocitov,ako ti bolo zle.Ja ťa obdivujem ,ze si to zvládla.Ale už nabudúce sa ozaj nenechaj prehovoriť,stoj si za svojím.🙏Prajem vela sil.👍❤️
@vierkainka moc pekne napísané, až vyšla slza mne. Mojej mamine som povedala čo sa stalo a ako mi bolo zle. Ona mi povedala že jej sa stalo presne to isté. Zjedla pečeň u jej svokry a vracala 3 dni. Preto som bola celý život ušetrená takýchto hnusov (s prepáčením). Ona to tiež spoznala až na Slovensku a to vyrastala na dedine (nie na Slovensku). A ja som v živote nemala potrebu sa zaoberať takými vecami ako vnútornosti, môj muž vždy zje čo je, zrejme jeho výchova že nič neofrfle a nerieši len spapá, a zrejme aj keby sa ma svokra dopredu spýtala či to chcem, zrejme by som povedala že vyskúšam. Ťažko povedať spätne. Napríklad také strapačky s kapustou tiež moja mama nikdy v živote nerobila, prvýkrát som to mala u svokry a nechápala som aká dobrota.
Každopádne hlava mi neodpadla, je to pre mňa ponaučenie, človek sa učí na vlastných chybách.
Ja by som jej zrejme ani nehovorila ako mi z toho bolo, aby sa netrápila, nebola to jej chyba ale moja že som spanikárila a zjedla to. Ale muž jej zavolal že vnútornosti už nikdy viac, že mi bolo strašne zle z toho.
Ďakujem za podporu ☺️
@vierkainka moc pekne napísané, až vyšla slza mne. Mojej mamine som povedala čo sa stalo a ako mi bolo zle. Ona mi povedala že jej sa stalo presne to isté. Zjedla pečeň u jej svokry a vracala 3 dni. Preto som bola celý život ušetrená takýchto hnusov (s prepáčením). Ona to tiež spoznala až na Slovensku a to vyrastala na dedine (nie na Slovensku). A ja som v živote nemala potrebu sa zaoberať takými vecami ako vnútornosti, môj muž vždy zje čo je, zrejme jeho výchova že nič neofrfle a nerieši len spapá, a zrejme aj keby sa ma svokra dopredu spýtala či to chcem, zrejme by som povedala že vyskúšam. Ťažko povedať spätne. Napríklad také strapačky s kapustou tiež moja mama nikdy v živote nerobila, prvýkrát som to mala u svokry a nechápala som aká dobrota.
Každopádne hlava mi neodpadla, je to pre mňa ponaučenie, človek sa učí na vlastných chybách.
Ja by som jej zrejme ani nehovorila ako mi z toho bolo, aby sa netrápila, nebola to jej chyba ale moja že som spanikárila a zjedla to. Ale muž jej zavolal že vnútornosti už nikdy viac, že mi bolo strašne zle z toho.
Ďakujem za podporu ☺️
@anonym_autor svokru usetris, aby nebola smutna, ale seba zastat nevies.hroza.a to, ze si ta nezastane muz, by mi blikali kontrolky!!!
@anonym_autor kokos vy ste dospelí? Neverím, že toto sa deje také trapne pokrytectvo. Úplne normalne poviem, že nemám rada vnútornosti a neprosím si. Zjavne niekomu to treba takto napísať😀

Nabuduce poedz,ze mas uz par dni akesi pokazene travenie,ze si neprosis jest ...vybavene . Na toto sa nik nemoze urazit .