icon

Ako sa vysporiadať s neohlásenými návštevami?

Včera o 17:04

Pekný večer, chcem sa spýtať nezainteresovaných ľudí na názor. Som typ človeka, ktorému nevadia návštevy. Ľudia sú u mňa vítaní a nemusia sa hlásiť deň dopredu. Ale teda aspoň takých 15minút by bolo za mňa fajn. "Ahoj vyrážam z domu idem ťa pozrieť"... napr. Ale teda v mojom okolí je pár (cca 5) ľudí ktorí si len tak zazvonia a tlačia sa dovnútra. Rodina, ale aj susedia, kamaráti. Všetkým ktorý sa u mňa takto zjavia hneď narovinu hovorím že nech mi napíšu aspoň 10 min dopredu lebo nikdy nevedia pri čom ma môžu nevhodne vyrušiť, mám rada svoje pohodlie. Stali sa situácie ako napríklad... mali sme s mužom sex a zazvonil zvonček, bola som vo vani zazvonil zvonček, chodila som po dome iba v nohavičkách a tielku a zazvonil zvonček alebo píšem s dcérou diktát a zvoní zvonček. Uznajte, situácie pri ktorých sa to nehodí. Nepomohlo povedať narovinu, tak som si povedala že ja jednoducho v nevhodných chvíľach neotvorím. Samozrejme boli situácie že som sedela na gauči, pozerala seriál a ak niekto zazvonil stopla som to a pustila ich ďalej. Čiže žiadne naschvály sa nediali. A musím povedať že už nejaké 2 mesiace evidujem že to ľudia pochopili a ozývajú sa dopredu... Ale teda dostalo sa ku mne že o mne títo ľudia za chrbtom hovoria ako o tej ku ktorej sa treba hlásiť, ktorá neotvára keď sa neohlásia alebo že asi chodím doma v špine keď sa mi treba hlásiť. Ako to máte vy ? Povedala som si xy krát že nebudem to riešiť kašlať na nich nech si myslia čo chcú. Ale sú to ľudia ktorých mám rada a je mi ľúto čo si o mne myslia. Čo mám stým robiť ?

Strana
z2
karolinakr
Včera o 20:40

ide o to, že doteraz sa tlačili dnu a ty si im vyhovela takže ked po 20r zmeniš zrazu pravidla isto sa im to nebude pačiť lebo neotvaraš na počkanie, nie si na gumičke, tam ide hlavne o tvoj postoj, že doteraz to bolo tak a už to tak nie je..
a tie reči o špine,na tom sa len môžeš zasmiať, nebudeš hadam luxovať každy deň kvôli neohlasenym navštevam, a ked ti dany poriadok vyhovuje, nemusiš sa nikomu ospravedlnovať alebo spovedať, ked kde a aky poriadok máš
presne toto sa stalo mojej mame, že bola natlačena liekmi, ktore vzala omylom, totalne v stave hlbokeho spanku sa jej sestra tlačila do bytu, lebo ona sa rozhodla a bolo jej uplne ukradnute, či si chory, zdravy, živy alebo mrtvy, nasilu sa tam tlačila a mama totalne neasertivna neschopna odporu ešte sa jej omluvala..normalne človek stratí reč...

ketrin1984
Včera o 20:42
@anonym_a5a7c9

@anonym_autor Takýmto návštevám by som nič nevysvetlovala, ale keď sa mi nehodí návšteva, neotvárala by som.Zaroven by som robila u dotyčných tiež takéto prepadovky-navstevy bez ohlásenia

@anonym_a5a7c9
Pokým to pár krát nezažijú na vlastnej koži tak to nepochopia...Ale to skôr budú také typy,čo sa nasáčkujú k iným pravidelne ale u seba doma hostiť nikoho nebudú..

anonym_0fe9d5
Včera o 20:47

@anonym_autor neotvaraj alebo pošli preč. My u nás doma nepovolujeme návštevy.

vilma7
Dnes o 03:35
@tundra

Vo Švajčiarsku sa musis ohlasit cca.mesiac dopredu,ak chces prist na navstevu😜,vsetko ostatne je nezdvorile...

@tundra nezažila som a to tu žijem pomaly 19 rokov.

tundra
Dnes o 03:48
@vilma7

@tundra nezažila som a to tu žijem pomaly 19 rokov.

@vilma7 su to nepisane pravidla,ja som ich zachytil niekde na nete alebo v dakej brozure,ktoru som dostal spolu s pracovnou zmluvou.
Bolo to skôr na odlahcenie diskusie,preto ten smajlik.Toto pise technologia:
Vo Švajčiarsku sa na súkromie a vopred naplánovaný čas hľadí veľmi prísne. „Prepadovky“ bez ohlásenia sa považujú za vrchol neslušnosti a ani telefonát v štýle „sme za rohom, o 5 minút sme u vás“ nie je vnímaný pozitívne.
​Tu sú nepísané pravidlá švajčiarskej etikety podľa typu návštevy:
​1. Formálna večera alebo pozvanie k stolu
​Ak vás niekto pozýva na obed alebo večeru domov, očakáva sa ohlásenie (alebo potvrdenie pozvania) 1 až 2 týždne vopred.
​Švajčiari si plánujú kalendáre dopredu a čas strávený doma s rodinou je pre nich posvätný.
​Tip: Nikdy nemeškajte. „Akademická štvrťhodinka“ tu neexistuje. Prísť o 19:00 znamená zazvoniť presne o 19:00.
​2. Bežná káva alebo krátka návšteva
​Pri blízkych známych alebo priateľoch je štandardom ohlásiť sa 2 až 4 dni vopred.
​Aj keď ide len o hodinovú návštevu, hostiteľ chce mať istotu, že má upratané a nakúpené občerstvenie.
​Ak ide o veľmi dobrých priateľov, niekedy stačí aj 24 hodín, ale vždy je lepšie opýtať sa štýlom: „Máte tento víkend čas, alebo si to naplánujeme na neskôr?“
​3. Návšteva s prenocovaním
​Ak plánujete u známych prespať, je slušné dohodnúť sa minimálne 3 až 4 týždne vopred. Švajčiarske byty bývajú menšie a hostiteľ musí vopred zvážiť logistiku a svoj program.

ria_sprout
Dnes o 04:16

U mňa by neprešlo ani 15minut dopredu. V časoch mobilov, možností je neslušné niekomu len tak zazvonit a čakať že ma prijme. A to že ťa ohovárajú hovori o nich, nie o tebe. Je to trápne a povedala by som im priamo - že sa ti donieslo do uši ako sa k tebe musia hlásiť. Povedala by som im, že je neslušné chodiť k niekomu neohláseny a ešte neslusnejsie je ohovárať ak ty si ich pekne a úprimne usmernila.

anonym_c53d97
Dnes o 05:17

@anonym_autor odpoj zvonček

pikachu999
Dnes o 05:17

Ak ťa niekto hentak ohovára tak im povedz že o tom vieš a nemusia chodiť vôbec

anonym_c53d97
Dnes o 05:20

U nás doma neakceptujeme neohlásene návštevy..deň dva dopredu aspoň nech viem popratat a niečo nachystať a my chodíme doma často nahi takže aj preto

Strana
z2