icon

Ako sa vysporiadať s príliš aktívnou svokrou?

2. máj 2025

Dobrý deň, väčšinou tu čítam opačný problém - že babky nemajú o vnúčatá záujem, tak otváram novú diskusiu.
Mám 2 ročného syna a pol ročnú dcéru. Svokra býva dva domy od nás a ja mám chuť odsťahovať sa. Deti by chcela mať podľa jej slov "aspoň 5x za týždeň". Keby si ich zoberie na hodinku-.dve kludne aj každý deň aj sa poteším, porobím si niečo doma. Ale ona si ich berie štýlom že príde z práce o 13 (robí v ambulancií) a chcela by ich od 14 a prinesie ich až na nočný spánok o 8. Momentálne sa snažím fungovať tak že jej ich dávam 3x týždenne stým že jej poviem aby boli o 18 doma nech sa ešte ukludnia, najedia a jednoducho nech majú svojú večernú rutinu plus raz do týždňa sa u nej zastavíme všetci ako rodina. Takže je s deťmi 4x týždenne. Už som sa jej snažila 100x krát slušne povedať že máme aj svoj život ale ona sa len usmieva a hovorí jasné veď ja to chápem užite si deň a podobne ... A potom počúvam od švagrinej, manžela, svokra že ma ohovárala že jej nechcem dávať deti a že ak jej ich dám tak stanovým čas kedy majú byť doma. Lenže po prvé ja som sa na deti veľmi tešila a chcela som ich, materskú si užívam a nechce sa mi obhajovať pred ňou každý program čo mám a druhá vec je že ich chú aj moji rodičia, môj brat so ženou, chodíme na rôzne krúžky, stretávame sa s kamarátmi, chodíme na výlety... proste máme aj svoj život a ona nechápe že viac dní pre ňu proste nevystáva. Keď jej manžel dohovorí tak je dobre pár dní a potom sa to opakuje. Alebo sú situácie že ho tak zmanipuluje že sa ešte aj my pohádame lebo muž príde s nápadom napr. "tak dnes nechdme na výlet nech je ona snimi aj ten 5.x čo chce" .... Ako by ste sa ktomu postavili ?? Deti ju milujú a vvzťah sňou majú krásny ale rada by som snimi bola koľko chcem ja ako matka a nemala zbytočné dusno.

hortenziaj
2. máj 2025

No to je strašne veľa,aj tri poobedia a ešte aj keď tam idete mimo ako celá rodina. Veď to mladšie je ešte maličké prepana,to fakt ho necháš štyri hodiny svokre len tak ? A tvoja svokra nemá iný program ,len tvoje deti riešiť a ešte že bez teba ? No nie,hodinku s tebou dvakrát do týždňa a mužovi povedať že prečo. Veď nájdi k nejaké materské centrum alebo čo a chodievame poobede,j aby som zbalila všetko a odišla z domu o 13 tej a vrátila sa o 18 tej, do mesta kde muž robí a robila si vyletiky.
K nám svokra chcela hocikedy ako sa jej páčilo a nevedela odísť, zbalila som deti malé išla preč,kľudne aj v dedine na ihrisko na 4 hodiny,alebo do knižnice a tak,aby bol pokoj,lebo keď som videla.kolko k švagrinej chodila tak by ma drblo mať ju denne na dve tri hodiny u nás.
A moja mama ma našťastie svoj program, takže éru riešiť nemusím, cez týždeň ju ani poriadne doma nenájdem..

miadi
2. máj 2025

Takze problem nie je svokra ale tvoj muz . Aj 12h je vela on mà byt na tvojej strane tebe oporou . Ako jeho mama ma šiši naroky ale Keby jej syn bol normalny tak toto neriesis . Bolo by to ako chces ty . Najprv si uprac muža a svokru mozes kaslat . Ty si mama nie ze daka pani babka povie ze tvoje babo 6m a 2r Musi mat 3oh tyzdenne to kde sme ??? A ze ked si tam aj ty tak to sa jej nerata? Ved to je chore . Tvoj muz je mamičkar .

vilma7
3. máj 2025

Tak hádam sú to.tvoje deti a ty rozhodneš s manželom kde a kedy budú? Ty vole no aby mi svokra určovala kedy k nej môžu a hlavne musia.
Manželovi by som rýchle vysvetlila ze aj 12 hodín do týždňa je veľa!!!!

soncafarma
3. máj 2025

Za mna velmi, veelmi vela casu s nou travia, toto uz nie je normalne... A este aby si diktovala, kedy jej ich mas dat... Nuz ak nepomaha dohovorit, tak nabudúce narovinu povedať, ze sa planujete odstahovat, ak s tym neprestane. Poznam pripad podobne akcnej babky, tam to skoncilo napokon tak, ze sa rodina musela odstahovat a s babkou prerušiť kontakt, inak to uz neslo

0silvia0
3. máj 2025

Polrocne dojcene dieta ako moze vydrzat so svokrou? Ved musi byt hladne od 14-20tej hodiny. To co jej ona preboha dava jest? Nikdy by som s tymto nesuhlasila, nikdy.

erikab82
3. máj 2025

To polročne chúďatko ani nevie kto je jej mama. Urob si doma s mužom poriadok, nech pochopí, že deti si neporodila pre jeho matku ako zábavku ale pre seba. Deti by som jej dala na jedno poobedie a bodka. Mňa by zaujímalo, od akého veku jej dávaš to mladšie dieťa.

evaachesa
3. máj 2025

Ja nechápem že jej reálne tie deti dávaš a na tak dlho. A 6 mesačné? Prosím??? Tak ty si matka alebo ona? Normálne neverím že si takto necháš skákať po hlave. 🤷 Nechceš sa rovno vrátiť do práce a svokra na rodičovskú s deťmi nech si budujú hlbší vzťah? 🤨

ella1234
3. máj 2025

Preboha 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ a teraz si vezmi ako si svokra na to navykne a ked ti pojde starsie dieta do skolky tak pojde ona rovno pren a bude zvysok dna chciet byt s nim iba ona.
Uz teraz treba nastavit hranice, to ze je ako babka pritomna a aktivna je pekne a fajn, ale ty si na materskej/rodicovskej a teraz je tvoj cas si to uzit so vsetkym co k tomu patri.
Nauc sa povedat nie. Muzovi aj svokre

lilitela
3. máj 2025

Si nesmierne tolerantná, a asi moc submisivna. Svokra nie je v poriadku a podla mňa ani tvoj muž. Ako matku ta obaja dehonestuju.
Deti ta nebudú ako matku respektovat, pri takom počte hodin, najmä kedy ona trvá, že nemôžte byť spolu ale iba ona sama, si ich môže vychovávať po svojom a budú z toho ešte u vás obrovské problémy. Za ďalší problém, ktorý sa mi javí, že ťa trápi viac, že aj tak ona nie je spokojná, a ohovára ta. Tu by som pristupila k jednoznačnej konfrontácii, že babka, vy máte moje maličké deti xx hodín v týždni, čo nie je bežné, a dopočula som sa že sa aj tak v okolí stazujete, že vám ich nedávam? Si uvedomujete, ako má vykresľujete pred rodinou a známymi?
Ako dalsie opatrenie by som požiadala svoju rodinu, či by sme mohli 1 týždeň urobiť také, že každý jeden deň budeš ty s detmi alebo deti samé u niekoho z tvojej rodiny aby pochopila, že ona neurčuje pravidlá, že nie je jediná na svete, a akoby to vyzeralo keby k tomu pristupovali všetci ako ona. Véd to sú vaše deti, to nie je požičovňa deti.

matushka20
3. máj 2025

autorka a keby si ju pozvala na kavu a slusne, uprimne by ste si to vydiskutovali?Povedala by si jej svoje pravidla ako aj to, ze si vazis, ze sa zaujima o vnucata, ale mas pocit, ze ty ajo matka s nimi travis malo casu a ze za chvilu pojdes do prace a uz sa nevrati toto obdobie...Plus by som pri tejto diskusii mala pritomneho muza, aby si sa vyhla pripadnemu prekrucaniu faktov zo svokrinej strany...

smilingwoman
3. máj 2025

Fuha musíš s manzelom slusne nastaviť hranice. Ja si neviem predstaviť ze by mi povedala ze nejdeme spolu na zmrzku ,že chce byť s nimi sama. Véd sú to tvoje deti, poviem ze idem s nimi na zmrzku,keď chce nech sa pridá. Ako toto je too much. Súhlasím s komentárom vyššie ze si priveľmi tolerantná.

amel
3. máj 2025

Ja budem rada,ak mi pošleš na svokru cislo😍

0kristina0
3. máj 2025

Odstahovala by som sa podla moznosti co najdalej.

vreckovka2
3. máj 2025

Narovinu by som jej povedala, ze sa mi nepaci, ze ma nechce respektovat. Povedala by som aj to, ze sa mi nepaci, ze robi skrz toto v rodine dusno a ci si mysli, ze je v poriadku ohovarat ta kade tade po rodine. Bud pochopi, alebo sa urazi. Obe dobre.

eviq
3. máj 2025

Čím viac by na mňa tlačila, tým menej by deti videla.

mantilka
3. máj 2025

V prvom rade si uvedom že manželova matka je SVOKRA. Nie nadarmo sú historky o svokrach. Čokoľvek urobíš, nič nebude dosť dobre. Keď si to naplno uvedomis po viacerých situaciach vyfabulovanych svokrov, konečne začneš žiť svoj život.
Je na tebe kedy to zrealizuješ, čím skôr tým budeš ty a tvoja rodina skôr šťastnejšia.
Takú psychiatriu, že si máš odsať mlieko pre bábätko som ešte nepočula.
Vieš o tom, že keď cudzia žena zenaced zacne prikladať ku prsníku dieťa môže sa jej spustiť laktacia?
Už len to tu chýba. Nie, ver žiadne ústupky z tvojej strany nebudú dosť dostatočne, aby ťa svokra neohovarala.
Pekne si nastav pravidlá, je to tvoj život, tvoja rodina a svokra nech si kúpi bábiky a môže sa kľudne hrať aj do večera na babku alebo učiteľku a keď chce môže ich aj uspavat večer.
Tvrdo povedané, ale pravdivé.
Asertivita je najlepšia cesta k pokojnému životu. Svokra aj švagriná si časom zvyknú a ukludnia sa. Určite ich poznajú v dedine, takže neboj každý si svoje mysli. Tak ako treba nastaviť hranice deťom, tak treba nastaviť hranice aj ostatným členom rodiny.
Keď miluje svokra deti, mala pracovať v škôlke.

mantilka
3. máj 2025
@matushka20

autorka a keby si ju pozvala na kavu a slusne, uprimne by ste si to vydiskutovali?Povedala by si jej svoje pravidla ako aj to, ze si vazis, ze sa zaujima o vnucata, ale mas pocit, ze ty ajo matka s nimi travis malo casu a ze za chvilu pojdes do prace a uz sa nevrati toto obdobie...Plus by som pri tejto diskusii mala pritomneho muza, aby si sa vyhla pripadnemu prekrucaniu faktov zo svokrinej strany...

@matushka20 keď pozorne čítaš, so svokrou nebude priama reč....ona si ide svoje, veď aj to neprimerane ohováranie tomu nasvedčuje. Jej treba povedať priamo ale pred manželom a jednotne a žiadne tutu- mutu. Povedať dojciacej matke n ch si odsaje mlieko.... nebudem vulgarne nadávať.

mantilka
3. máj 2025

Dieťa do troch rokov len v mojej prítomnosti a mohla by sa aj rozkrajat....1x týždenne by jej muselo stačiť.
Dáš preto a vezme celú ruku.

mantilka
3. máj 2025

Ja nerozumiem ako krmi malú, lebo to nejde ako hodinky...ja by som sa bála čím ju svokra kŕmi, aby u vydržala. Dieťa nevydrží toľko. A ty čo zatiaľ robíš ? Mne by deti chýbali.

rorino
4. máj 2025

Tvoja svokra ťa považuje len za opatrovateľku jej deti,kým je v práci.Asi nechápe,že v skutočnosti je ona stará mama.

margotka17
4. máj 2025

Ja mám pocit, ako by si ty bola náhradná matka, čo jej vynosila deti, ona chodí do práce a po práci uteká akoby do jasliciek zobrať si ich domov. Tak by som jej ich nedávala. Určite len jedno by si vzala na striedačku max 2 x v týždni a aj to len tak na 2 hodky. Ona nemá svoje koníčky a nechce tráviť čas aj inak? No nech jej to tvoj manžel vysvetlí, že jednoducho nie. Tebe detičky vyrastú ani nebudeš vedieť ako. Čas sa vrátiť nedá.

kristin00062
4. máj 2025

Ak svokra takto vyžaduje vyslovene čas o samote s tvojimi deťmi to je pre mňa úplný red flag 🚩Prečo na tom tak trvá? Proste mne osobne to príde čudné až strašildelné že si toto niekto vôbec dovolí žiadať a obzvlášť s tak malým bábätkom. Ja by som jej to menšie ani nedávala, to staršie OK na pár hodín ešte beriem… Autorka chcem ťa povzbudiť, nenechaj sa tlačiť do toho čo ti nie je komfortné! Keď dovolíš toto, vieš čo začne vyvádzať o pár rokov?

2ivana5
5. máj 2025

Autorka toto sa tak ťažko číta, už od soboty ako som si prešla celu diskusiu rozmýšľam nad tým.. nedovoľ toto! Pokiaľ sa cítiš nekomfortne tak proste nie. Tiež som mala aktívnu svokru… po pôrode chcela byt u nás každú voľnú chvíľu až som raz vybuchla, musela som to stopnúť lebo presne tiež som sa necítila s tým komfortne. Ale všetko je medzi nami v poriadku, teraz čakám druhé bábätko a chodí mi pomôcť vždy keď príde, čo si veľmi cením. No tiež som radšej keď sú u nás, že mám malého pri sebe. Nechoď proti sebe a svojim pocitom len aby si vyhovela druhým.

maury
5. máj 2025

Svokra by si mala uvedomiť, že sú to tvoje deti a nie jej. Keď sa chcela angažovať ako matka a už nemala svoje, tak si mohla nejaké osvojiť a byť matkou na 100% úväzok. Ako fakt nechápem takéto jednanie a správanie rodiny. Ty si materskú užívaš, zvládaš výchovu, deti. Tak prečo maju potrebu do toho takto vstupovať a takýmto štýlom brať deti. Tiež by sa mi to nepáčilo a sa voči tomu postavila. A postoj muža, a LA len nech jeho mama má svoje hračky a je kľud.

lilitela
5. máj 2025

Ale inak zvlastne je, ze vacsina nas zien, je z tak dvoch malych deti po par hodinach uplne vyflusnuta a tato svokra by si obe brala aj denne po 6 hodin. Nechapem uplne, tam nieco nesedi. Ved je to aj starsia osoba, co navyse pride z prace domov, narocnej prace, ak robi v ambulancii. Navyse skoro rano zacina. Nie je dost unavena? Co s detmi robi cely ten cas? Ona nema povinnosti? Nemusi nieco navarit, upratat, vybavit, nakupit? Ja by som sa uprimne bala. Som asi paranoidna, ale neverim, ze dokaze davat 100% pozornost v takom veku dvom malym detom.

l3jdyn
5. máj 2025

Fuhaaaa, mne sa az rozum zastavil.. 6 mesacne babatko, aby svokra si brala.. ktore je plne dojcene.. nechapem.. co jej dava jest??? Ja, ked som moju nechala u mojej mamky v kociku spinkat a bezala ku zubarovi alebo k dr., tak som sa vzdy snazila do hodiny prist, aby mi nebola hladna.. a nie to, takto dlho ju nechat bez jedla a bez matky🙈🙈treba si hned okamzite urcit hranice.. ved Vasa svokra sa povazuje za matku Vasich deti a Vy ste len sluzka🙈ja si uzivam svoje deticky, ved rychlo rastu a cas plynie rychlo… A Vasa svokra si uz svoje odchovala🙈

evaachesa
5. máj 2025
@lilitela

Ale inak zvlastne je, ze vacsina nas zien, je z tak dvoch malych deti po par hodinach uplne vyflusnuta a tato svokra by si obe brala aj denne po 6 hodin. Nechapem uplne, tam nieco nesedi. Ved je to aj starsia osoba, co navyse pride z prace domov, narocnej prace, ak robi v ambulancii. Navyse skoro rano zacina. Nie je dost unavena? Co s detmi robi cely ten cas? Ona nema povinnosti? Nemusi nieco navarit, upratat, vybavit, nakupit? Ja by som sa uprimne bala. Som asi paranoidna, ale neverim, ze dokaze davat 100% pozornost v takom veku dvom malym detom.

@lilitela presne aj mne toto napadlo že mi na tom niečo nesedí keď ich chce na tak dlho a pritom pracuje...celé mi to príde nenormálne a viac ma šokuje že autorka úplne reálne jej tie deti nosí lebo svokra tak prikázala. Neuveriteľné. 🤦🏻‍♀️Neviem si vybrať, ktorá z nich dvoch mi príde viac mimo. 🤨🤷

bielasovicka
6. máj 2025

2 ročného ešte dobre, ale 6 mesačne dieťa dávať niekomu, a tak často, to určite nie.

soncafarma
6. máj 2025

Mňa normálne zaujíma, či sa niečo zmenilo autorka. Urobila si nejaké zmeny? Povedala si niečo svokre?

matushka20
6. máj 2025
@lilitela

@lilitela mna toto tiez hned prve napadpo, ze ako to stiha...ja mam mamu aktivnu, zabehne este aj v 60tke 10km, ale ked mala sestrine deti(tiez tskyto rozdiel ako autorka prispevku), tak mala dost a spolu ich bravala len v urgent pripadoch nie skoro kazdy den...Zvlastna je tato pani svokra...A tiez, krd mala moja mala 6 mes.tak max na 2 hod. isla s nou na prechazdku kvoli kojeniu.