icon

Ako sa vysporiadať so svokrinými narodeninami bez napätia?

18. sep 2025

Potrebovala by som poradiť, absolútne neviem ako sa mám zachovať . Písala som tu v lete že sa so mnou svokra nerozpráva a ignoruje ma od februára tohto roku a že chodí k nám len keď som ja v práci.
Je september a stav trvá,je nemenný.
Ide o to, že začiatkom októbra bude mať svokra narodeniny a ja neviem ako sa zachovať,lebo doteraz sme jej s manželom a deťmi ako rodina šli zablahoželať a teraz absolútne neviem ako to bude,som z toho smutná. Muž nevraví nič. Keď poviem že pôjdeš len ty s deťmi? tak reakcia je taká nijaká že mu to je jedno či pôjdem alebo nepôjdem. Ale škrie sa vo mne pocit že mám ísť ku niekomu kto sa mi vyhýba. Prosím vás pekne poraďte mi čo mám robiť

anonym_c10979
18. sep 2025
@anonym_a49df4

@anonym_c10979 napísala si, aby jej nekazila oslavu a že jej je z nej zle a celý text v štýle, že svokra je tá Chuderka, že ju musí troiet. Uvedom sa trošku, čo tu píšeš. Ja nehovorím, že tam ma ísť, nešla by som ani ja, ale nie preto, lebo som hovno a nechcem jej smrdieť na oslave, ale kvôli svojej hrdosti.

@anonym_a49df4 Mne, keby pride niekto na oslavu koho nemam rada, uz len tym, ze prisiel mam pokazenu oslavu. Preto som napisala, aby nesla a nekazila oslavu. Ja sa jej svokry nezastavam. Ale, treba sa vediet zmierit s tym, ze svokra sa jej vyhyba a nema ju rada a tak sa nestetavat. Aj svokra k nim pride len, ked autorka nie je doma. No naco ist na taku oslavu k svokre ma.

autor
18. sep 2025
@petulda333

@anonym_autor ty ries muza hlavne. Ak sa zmysli a pojde sam s detmi k nej na stedry vecer? To chces? Ja by som prv posadila jeho a nalozila mu. Potom aj svokre. Co sa mas co bat muza?! Uprimne,ja by som sa rozviedla...

@petulda333 on nepôjde proti svojej mame a ona si ho tiež nepohnevá,ona skáče ako on píska lebo ona má len jeho a so svojimi sestrami je pohnevaná už roky, takže ona je sama všehovšudy

petulda333
18. sep 2025
@anonym_autor

@petulda333 on nepôjde proti svojej mame a ona si ho tiež nepohnevá,ona skáče ako on píska lebo ona má len jeho a so svojimi sestrami je pohnevaná už roky, takže ona je sama všehovšudy

@anonym_autor nemusia ist proti sebe,len nech neublizuju tebe. To je vsetko

autor
18. sep 2025
@anonym_c10979

@anonym_a49df4 Mne, keby pride niekto na oslavu koho nemam rada, uz len tym, ze prisiel mam pokazenu oslavu. Preto som napisala, aby nesla a nekazila oslavu. Ja sa jej svokry nezastavam. Ale, treba sa vediet zmierit s tym, ze svokra sa jej vyhyba a nema ju rada a tak sa nestetavat. Aj svokra k nim pride len, ked autorka nie je doma. No naco ist na taku oslavu k svokre ma.

@anonym_c10979 ona nerobí oslavu. Ja som písala, že sme jej chodili ako rodina zablahoželať

anonym_c10979
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_c10979 tak nech nechce ale dôsledok si odskáčem ja. Ja mám narodeniny v novembri. Keď spravím oslavu a ju nepozvem,tak opäť budem na vine ja, chápeš tu pointu?

@anonym_autor Tak potom problem je tvoj muz, ako tu uz bolo pisane. Keby sa ku mne tak spravala svokra ako ku tebe a este muz by sa zdul, ze som ju na moju oslavu nepozvala tak by som bola ozaj v soku. Ale ja by som muzovi povedala presne to co si napisala tu, a aj ze ju na moju oslavu nepozvem, ked sa nevie spravat. Ale samozrejme slusne by som to muzovi povedala, je to jeho matka.

momo00
18. sep 2025

Autorka ja by som zašla za ňou ešte pred oslavou sama. A na rovinu sa jej spýtala, čo má proti tebe. Vyjasníte si to a potom budeš vedieť na čom si. Či budete spolu vychádzať alebo sa držať od seba. Veď aj manžel ti povedal, že sa jej máš spýtať. Ona možno čaká práve na to. Než aby som bola takú dobu v strese. Tak by som to spravila ja. Ty sa rozhodni za seba.

anonym_54a245
18. sep 2025

@anonym_autor ako píšu dievčatá problem je v prvom rade to ze nemáš k sebe úctu, bojíš sa vlastného muža, nemáš hranice, nevies sa za seba postaviť a ohradiť. V druhom rade je muž idiot, vy ste jeho rodina manželka a deti a za vami ma stat nie za mamou. Pevne verim ze na štedrý vecer nenechas muža aby si vzal deti k mame, ak chce nech ide sam ale preco by si mala byt na vianoce bez deti? Ja takýchto mamickarov neznášam. Dala by som s ním rázny rozhovor a keby nepomohlo tak by som sa na základe svojej(hlavne finančnej) situácie rozhodla. Teda keby mam kde ist s detmi rozviedla by som a ak nie hned tak by som šetrila a rozviedla sa neskôr. To kde sme aby si sa bala nieco povedat lebo ti bude muž nadávať? Pre ženy by mal byt zadarmo nejaký mentálny koucing s názvom sebahodnota a ako so sebou nenechať mavat

autor
18. sep 2025
@momo00

Autorka ja by som zašla za ňou ešte pred oslavou sama. A na rovinu sa jej spýtala, čo má proti tebe. Vyjasníte si to a potom budeš vedieť na čom si. Či budete spolu vychádzať alebo sa držať od seba. Veď aj manžel ti povedal, že sa jej máš spýtať. Ona možno čaká práve na to. Než aby som bola takú dobu v strese. Tak by som to spravila ja. Ty sa rozhodni za seba.

@momo00 a čo tie naschváli medzi tým? Ona oslavu nerobí, my sme jej sami od seba chodili zablahoželať. Teraz je situácia iná. Vždy sa dozviem niečo nové na seba,pri hádke s mužom,keď mi stále niečo vyčíta. Ja to skrátka vzdávam,ja nebudem a nechcem ísť proti manželovej mame. Je to jeho mama vždy som si ju považovala.
Ohľadne detí ma už tiež obchádza, zoberie ich na výlet a fotografie posiela len mužovi. Tento mesiac mali deti meniny, opäť echo mužovi čo im má kúpiť. Ten následne otázkou na mňa lebo on nevie .... ani kde majú mikiny ani čo im obliecť, do práce 4x ráno telefonát kde majú mikiny. No tam kde vždy.
Som taká že radšej ustúpim

momo00
18. sep 2025

Ale ja som nepovedala, že sa máš s ňou hádať. Len aby si za ňou zašla a aby ste si to vyrozprávali iba vy dve. Ja ťa chápem a aj viem čo preżívaš. Ja som skončila u psychiatra. Preto ti radím aby si neskončila ako ja. Ustupovať vždy nestačí. Ak manžel ti nie je oporou. Ty sa tým budeš trápiť, premýšľať, rozoberať a zničí ťa to duševne. Pochopila som to po rokoch.

autor
18. sep 2025
@anonym_54a245

@anonym_autor ako píšu dievčatá problem je v prvom rade to ze nemáš k sebe úctu, bojíš sa vlastného muža, nemáš hranice, nevies sa za seba postaviť a ohradiť. V druhom rade je muž idiot, vy ste jeho rodina manželka a deti a za vami ma stat nie za mamou. Pevne verim ze na štedrý vecer nenechas muža aby si vzal deti k mame, ak chce nech ide sam ale preco by si mala byt na vianoce bez deti? Ja takýchto mamickarov neznášam. Dala by som s ním rázny rozhovor a keby nepomohlo tak by som sa na základe svojej(hlavne finančnej) situácie rozhodla. Teda keby mam kde ist s detmi rozviedla by som a ak nie hned tak by som šetrila a rozviedla sa neskôr. To kde sme aby si sa bala nieco povedat lebo ti bude muž nadávať? Pre ženy by mal byt zadarmo nejaký mentálny koucing s názvom sebahodnota a ako so sebou nenechať mavat

@anonym_54a245 rozhovor sme mali ale mám dojem že jemu som úplne ukradnutá. Že je to moja vina a že sa jej ani nečuduje. Obidvaja ma obchádzajú

anonym_54a245
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_54a245 rozhovor sme mali ale mám dojem že jemu som úplne ukradnutá. Že je to moja vina a že sa jej ani nečuduje. Obidvaja ma obchádzajú

@anonym_autor tak to ma mrzí. Ale naco ti je taký muž , pri ktorom nemáš istotu oporu ani lásku? Ked nepomáhajú rozhovory takto sa neda zit ze budu proti tebe spriahnutí a ty budes ticho a suchat nohami dokedy? Kym ti deti nebudú vyčítať ze si sa im nepostavila? Ked sa ta nezastane muž urob to ty sama a dupni si nohou aj ty raz. Svokra sa môže strčiť cela ako je aj s muzom

lilinka76
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A si si istá, že chceš s týmto mužom zostarnúť? Ako kôpka nešťastia?

anonym_54a245
18. sep 2025
@anonym_autor

@momo00 a čo tie naschváli medzi tým? Ona oslavu nerobí, my sme jej sami od seba chodili zablahoželať. Teraz je situácia iná. Vždy sa dozviem niečo nové na seba,pri hádke s mužom,keď mi stále niečo vyčíta. Ja to skrátka vzdávam,ja nebudem a nechcem ísť proti manželovej mame. Je to jeho mama vždy som si ju považovala.
Ohľadne detí ma už tiež obchádza, zoberie ich na výlet a fotografie posiela len mužovi. Tento mesiac mali deti meniny, opäť echo mužovi čo im má kúpiť. Ten následne otázkou na mňa lebo on nevie .... ani kde majú mikiny ani čo im obliecť, do práce 4x ráno telefonát kde majú mikiny. No tam kde vždy.

@anonym_autor aj ja som bola taka ze som vzdy ustupovala nechala si kydať na hlavu a žila si svoj život hlavne aby bol pokoj. Az kym som nemala deti. Vtedy som sa zobudila a nenechala si na seba kydať, postavila sa za seba kvoli ním. Lebo chcem aby žili inak, aby vedeli ze nikto nema pravo ich ponižovať a kritizovať. rozumiem ti, ale to ze si bola takáto doteraz neznamená ze sa kvoli detom nemozes vzchopit a správne nasrat

moze
18. sep 2025

Tak asi sa treba nadobro rozlucit so svokrou, ale aj s jej synacikom. Osobne si myslim, ze rozhovor teba a svokry nic nevyriesi, poznam to, zaprie aj nos medzi ocami, ak bude treba.

autor
18. sep 2025
@anonym_54a245

@anonym_autor tak to ma mrzí. Ale naco ti je taký muž , pri ktorom nemáš istotu oporu ani lásku? Ked nepomáhajú rozhovory takto sa neda zit ze budu proti tebe spriahnutí a ty budes ticho a suchat nohami dokedy? Kym ti deti nebudú vyčítať ze si sa im nepostavila? Ked sa ta nezastane muž urob to ty sama a dupni si nohou aj ty raz. Svokra sa môže strčiť cela ako je aj s muzom

@anonym_54a245 vieš čo,idem teraz meniť prácu, dokončila som štúdium a idem pracovať do nemocnice. Ja som zvedavá čo bude ako sa k tomu muž postaví pretože nemocnica do ktorej ma zobrali je až 60km od domu. On je živnostník a doteraz som aj štúdium aj moje iné práce prispôsobovala vždy jemu lebo to vyžadoval. Takže ja som menežovala chod domácnosti a deti som mala na starosť len ja. Podľa jeho slov mám si nájsť prácu takú aby som ich štíhla aj vyberať. A on si bude veselo zarábať od nevidim do nevidim bez ohľadu na nás. Keď sa dozvie že budem dochádzať do takej práce tak opäť bude dvoj trojtýždňová ignorácia. Čokoľvek spravím alebo poviem a nepoviem,je zle

anonym_4f44bb
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Si vo veľmi nepríjemnej situácii. Vnímam to, ako máš pocit, že na teba svokra a i tvoj vlastný muž útočia. Ale ten skutočný dôvod neviem. Ak to všetko vzniklo len z toho, že tvoja svokra prišla a ty si ju ignorovala a ona Ti to opláca viac ako pol ročným odúvaním a hucká proti tebe tvojho manžela, ktorý jej verí a dáva jej za pravdu to je viac ako udivujúce.
Potrebuješ sa s mužom porozprávať, ale na neutrálnej pôde. Navrhla by som Ti partnerskú terapiu. Zjavne potrebuješ pomoc. Potrebuješ, aby si mala pri sebe niekoho, kto je na tvojej strane. Lebo i keď tvoj manžel hovorí, aby si si to so svokrou vyriešila ty, hovorí Ti to tak, akoby ťa trestal.
Je dosť pravdepodobné, že aká je matka, taký je aj syn. Že nedokážu riešiť problémy a vedia sa odúvať a čakajú, že riešiť - doprosovať sa im bude druhá strana.
Či ťa mala svokra rada, alebo nie ja neviem, ale ak chodila k Vám na návštevu, keď si bola sama doma, tak mi to skôr príde, že ťa chodila kontrolovať. Skôr to vyzerá, že hľadala dlhší čas zámienku a ona sa našla. A teraz ťa neustále hodnotí cez syna, že si "taková a maková." A tvoj manžel je aký? Je to jeho matka a vidí, že ťa to trápi a nemieni Ti v tom pomôcť, dokonca ťa na miesto pomoci, častuje urážkami?
Asi sama vnímaš, že to nie je v poriadku.
Jednoznačne začni riešiť manžela, ste rovnocenní partneri, tvoja svokra je konfliktní človek (pohnevaná s viacerými členmi jej rodiny) a je dosť možné, že aj tvoj muž.
Ak s ním chceš ostať, musíte sa naučiť spolu nažívať tak, aby Vám obom bolo dobre!!!
Nenechaj sa zmanipulovať, že ty si vinník v tejto situácii!!!
Opýtaj sa ho na rovinu ako si predstavuje riešenie tejto situácie medzi Vami, pretože sa Ti tento stav nepáči a uvidíš, či je jeho predstava. A potom mu povedz, že už takto v neustálom strese z toho ako sa zachová žiť nechceš a že ho žiadaš aby sa zúčastnil manželskej poradne, kde dúfaš, že sa všetko vyjasní a on pochopí, že ty si nič zlé neurobila a mala si snahu s jeho matkou sa udobriť a on že Ti v tom vôbec nie je oporou.

truhlikvseved
18. sep 2025

@anonym_autor Presne pri takychto nezhodach si to mas vyjasnit halvne z muzom. on by poptom mal komunikovat mamke. Kazdy psycholog ti to povie. Cize ak si to s muzom nevies ujasnit a on sa nevie za teba postavit a komunikovat mamke, ze neni zdrave ignoracia, tak mas ovela vaznejsi problem ako vztah so svokrou a sustredil by som sa najskor na manzelstvo.

Neni dobre aby si ty priamo vycitala svokre ze co je tvoja krivda.

anonym_66010d
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak tam proste len nechoď, keď sa bude pýtať niekedy...tak povedz, že ťa nikto nevolal a kde ťa nechcú, tam sa netlačíš. A manželovi nie ze dala na výber, ale prizvukovala mu, že jeho rodina ste ty a deti a mama už je len čerešnička na torte. Ak chce, nech príde, nech ide, ale nech ťa neohovaraju a ak môže, nech si ťa zastane, lebo ty s nim budeš ešte dlho potom, čo ona už nebude na tomto svete.

viera012345
18. sep 2025

@anonym_autor Skúste urobiť prvý krok na zmierenie tým,ze pôjdete navštíviť svokru na jej narodeniny.V prípade,ze bude na Vás zlá,aj manžel uvidí,ze to nejde a v budúcnosti pochopí,ze sú veci, ktoré netreba siliť.Moze sa však stať aj opak a zakopete vojnovú sekeru obe.Drzim palce!

anonym_412b29
18. sep 2025

@anonym_autor Nešla by som, vykašľala by som sa aj na gratuláciu cez mobil a nepustila by som k svokre môjho muža a deti. To už kde sme, aby manželia nedržali spolu ? Keď nejde jeden, nejde ani druhý a hotovo.

motylik2559
18. sep 2025

@anonym_autor Ahoj autorka, moj nazor je taky, aby si nesla. Ja neviem preco maju ludia utkvele predstavy v hlavach, ze za to,ze ma niekto narodeniny alebo ina oslava, sviatok, ze zrazu sa vsetko zmeni, alebo udobri, ked su vztahy dlhodobo nastrbene.Sviatky-akekolvek nic neriesia. Doteraz ste robili co, kym nema narodeniny? Ked si bola u nej sa s tebou nebavila, ked ste sa videli ta ani neodzdravila a ty si myslis,ze ked si podate paprcu a poprajes jej vsetko dobre, tak to bude ako po starom? No mylis sa a podla toho co si napisala je dost mozne, ze by si jej rukou ani nezagratulovala,lebo by ti ju ani nepodala a este aby nemala nahodou blby komentar,ze si jej pokazila oslavu tvojou pritomnostou, podla popisu podla mna toho schopna svokra je. Tvoj muz je ocividne mamanek. Preco mas strach,ze ked nepojdes, tak ze ti muz vynada? ved si pisala,ze reagoval,ze mu je jedno ci pojdes alebo nie, tak nech hovori veci tak ako skutocne su a nie ze povie jedno a spravi druhe🙄 tiez to nema v hlave nastavene v poriadku ocividne, ak by bol schopny reagovat takto. Dalsia vec, ty mozes doma robit co chces a kedy chces. Ona sa nasackuje 4x v tyzdni k vam a ocakava,ze sa jej zakazdym budes venovat, ved to so zdravym rozumom nema nic spolocne-uz vtedy si jej mala vymedzit hranice, aby nechodila tak casto (mna by asi porazilo nech by boli vztahy dokonale, ale sukromie je potrebne, ci by som bola doma sama alebo s muzom)....alebo minimalne jej povedat, ze by si bola rada, keby dala dopredu vediet kedy pride a ty jej povies ci sa ti to hodi, ci nie, lebo mas aj svoje veci, ktore potrebujes postihat. Toto vsetko si mala razne prebrat s muzom, skratka ako sa veci maju a ze aj ty potrebujes priestor na svoje veci. Byt tebou na oslavu nejdem a skusil by mi muz nieco povedat...ked sa tak aj stane, tak narob a s nim konecne poriadky vcetne toho, ako si serie do huby. Bud silna a drzim palce!

anonym_c10979
18. sep 2025
@anonym_412b29

@anonym_autor Nešla by som, vykašľala by som sa aj na gratuláciu cez mobil a nepustila by som k svokre môjho muža a deti. To už kde sme, aby manželia nedržali spolu ? Keď nejde jeden, nejde ani druhý a hotovo.

@anonym_412b29 Manzela by si nepustila blahozelat jeho mame? To, ze ona nepojde je ok. Ale manzela nepustit je naozaj cez.

bomba36
18. sep 2025

Úprimne, hľadala by som riešenie, ako sa dostať čo najďalej od oboch - manžela aj svokry. Toto sa už podpisuje na tvojom zdraví - budíš sa vystresovaná, si kôpka nervov kvôli tomu že sa bojíš chlapa. Bojíš sa, že bude krik, tichá domácnosť, alebo nedajbože bitka? Povedz si tak úprimne - máš ho vôbec rada či si s ním lebo už si si ho raz vzala a "patrí sa" spolu ostať? Lebo toto je veľmi zlý príklad aj pre deti, ktoré to všetko vidia. Asi nechceš, aby tie vzorce prevzali a v budúcnosti sa tak správali ku svojim ženám.

ravehami
21. sep 2025

Mas ju rada ale osobne si si to s nou vydiskutovat nebola iba dvihas ruku a posielas bublaniny…proste ak sa s nou chces bavit, zdvihni zadok, zazvon a ries

Citala som len prvych par komentov takze reagujem na zaklade toho

modraplaneta10
21. sep 2025
@prasiatko30

A preco nejdes ku nej domov postavis sa pred nu, pozries do oci a opytas sa jej priamo co sa stalo. Ona sa na teba stazuje muzovi a ty nie si schopna ju chytit a porozpravat sa s nou? Sa spravate infantilne obidve a aj tvoj muz, namiesto toho aby jej povedal, ze ti to ma priamo povedat co ju molestuje a ze ak pride neohlasene tak asi musis este robit nieco a tak ta obranit a znizit napatie tak on este jej pritakava. Ak chces mat dlhodobo zle vztahy so svokrou tak pokracujte v obchadzani, ak to chces vyriesit tak ju chod navstivit a porozpravat sa

@prasiatko30 aj moj nazor je takyto.
Zbytocne dusno na kazdej strane.
Mozno svokra na to caka, ze prides a porozpravate sa
A budes mat v tom jasno

veronicka1901
21. sep 2025

Keďže si dospelá žena a ona tiež a ona sama sa rozhodla, že sa s tebou baviť nebude, ani by som tam nepáchla.

laila22
21. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_54a245 vieš čo,idem teraz meniť prácu, dokončila som štúdium a idem pracovať do nemocnice. Ja som zvedavá čo bude ako sa k tomu muž postaví pretože nemocnica do ktorej ma zobrali je až 60km od domu. On je živnostník a doteraz som aj štúdium aj moje iné práce prispôsobovala vždy jemu lebo to vyžadoval. Takže ja som menežovala chod domácnosti a deti som mala na starosť len ja. Podľa jeho slov mám si nájsť prácu takú aby som ich štíhla aj vyberať. A on si bude veselo zarábať od nevidim do nevidim bez ohľadu na nás. Keď sa dozvie že budem dochádzať do takej práce tak opäť bude dvoj trojtýždňová ignorácia. Čokoľvek spravím alebo poviem a nepoviem,je zle

@anonym_autor ja by som to poriešila s manželom. Otvorene by som mu povedala ako sa cítim, na základe toho, ako sa oni dvaja k tebe správajú... Akým právom? Muža by som sa spýtala, ako mieni vyriešiť túto situáciu do budúcna, ako si predstavuje takéto spolunazivanie.. Na kolkatom mieste si ty v jeho hodnotovom rebríčku?Zažila som niečo podobné, u nás to skončilo rozvodom, ja som nemienila žiť tak, ako si on predstavoval... Okrem iného... Paradoxne sme pár rokov po rozvode začali so svokrou komunikovať, aj dcéru som jej dávala, lebo dcéra ju mala rada... Ale prvý krok urobila svokra. Ja som ju po rozvode ani nezdravila...

pbra40
21. sep 2025

@anonym_autor tak by som s muzom vyrazila dvere. Nech ide k mame. Vrcholne by sa mi zhnusil takyto muz. Necakala by som, ze sa postavi vzdy na moju stranu, ale toto jeho psychicke vydieranie je hrozne. Ocividne sa zastava matky. Takze ked to nemieni riesit, a najst riesenie, a ZASTAT si ta a povedat obom, ze odteraz to bude takto, isiel by expresne matke. Lebo kvoli nej sa vam ocividne rozpada manzeltvo. Je mu jedno, ako sa citis. A to by ma bolelo najviac

anonym_e77e70
21. sep 2025

Ser na ňu, čo riešiš.

sidicek
21. sep 2025

Svokra sa rozhadala s celou rodinou , zostal jej len syn ,tak ho teraz potrebuje od teba odtrhnúť. A on hlupák to nevidi .Ja by som sa už pripravovala na rozvod .