Ako sa zachovať?
Ahojte,
Prosím Vás ako by ste reagovali na toto.
Babka mala som a pozemok a troch synov 1 syn zomrel, jeho žena zostala bývať pri babke a babka jej nechala dom s väčším pozemkom. Dvaja synovia dostali pozemok a postavili si dom. Ešte zostal pozemok o veľkosti 1500 M2 ktorý vždy chxhela dať vnukom a vnuckam 2 a 3 syna. Odjakživa to hovorila a celú rodinu na to pripravovala a neveste číslo jedna hovorila ..ty si dostala tento dom a už nič viac nedostaneš a ona bola s tým uzrozumena... Medzičasom sa syn 2 môj otec dozvedel že mala darovať ten pozemok tejto 1 neveste s tým že vraj ho kupuje od nej na splátky..ale nikomu nepovedala že to má v úmysle ani prečo ..prišli na to úplnou náhodou. Syn 2 narobil bordel, nevesta sa zľakla pozemok vrátila. Bol kľud asi okolo roka. Babka ochorela aj sa medzitým z toho dostala ale ochorel môj otec asi rok a pol dozadu...takže sa liečil dlho už bol v poriadku ale nedávno sa choroba vrátila a zomrel. Mama išla riešiť veci ohľadom domu a ako pozerala kataster zistila že zase ten dom pred rok a pol prepísala na nevestu c 1 s tým že teraz dala kúpno-predajnú zmluvu a polku dala neveste a druhú polku nevestinec dcére..tým ktorým povedala že už nedostanú nič lebo dostali dom s pozemkom.
Popravde neviem či to vie syn c 3 a jeho rodina, keďže sú všetci ticho a rozmýšľam aký postoj zaujať ..naozaj ma veľmi zaujíma prečo to dala zrovna nej ( ona na našu rodinu vždy neznášala kydala a nadávala na nás lebo babka mňa a môjho otca mala veľmi rada ..a ona to nezniesla )
Nebral by som to tak zle ale zaujíma ma prečo to dostali oni ( dokonca staré matere hovoria že deti od syna 1 nie sú jeho deti že bol neplodny a ona si deti uhlanala od bohvie od koho - niečo možno bude vo wc sa nepodobajú do našej rodiny a to sú všetci bratranci a sesternice ako cez kopirák
@mimka1402 U nás syn babke zomrel a nevesta zdedila najviac, čo sa vyjadrovala pred každým, ako nenávidí rodinu svojho muža. O babku sa nezaujímala, ale že vôbec.
A aj nás takto oblboval známy, že nám predá pozemok a pod. 😀 A .... makové predá, keď sa napil, tak už aj začal kvákať, že on niekomu inému a pod. Ja nemám rada, ak zo mňa robí niekto debila, nech povie na rovinu ako dospelému a nie že ťa niekto bude celé roky motať.
@lenkalenka1987 V tomto musím oponovať, stačí mať známych a dá sa to veľmi ľahko sfalsovat, to, že či v tej chvíli to babke dávalo zmysel alebo nie, nemáš šancu úplne zistiť ak si to neskôr nepamätá alebo tak. Veľa ľudí sa takto dostalo mimo svoj dom, že podpísali to, čo v skutočnosti vôbec nechceli... Ľudia sú rôzni.
Keby si sa radšej o babku starala tak ako o tie majetky
@mimka1402 ďakujem všetkým za názory áno vo väčšine máte pravdu najlepšie urobím keď sa to jednoducho babky opýtam, samozrejme normálne bez žiadnych emócií. Ďakujem za názory a pekný deň
@123andy123 robím čo je v mojich silách 🙂
@123andy123 O babku ktorá okopáva záhradku a vyvára neveste 😀
@tosomja som zvedava ci by ste sa tak s lahkym srdcom vzdala majetku na ktory mate moralne pravo. Toto sa lahko hovori niekomu kto v takej situacii nikdy nebol. Nenazranost niektorych neviest nema hranice.
@tosomja A dostala málo? Dom s veľkým pozemkom už naozaj nestačí? A ďalší pozemok nech si rozdelia ďalšie deti, nech si tiež aspoň trošku polepšia, ako im babka sľúbila.
@tosomja tak ale vy ste v uplne inej situacii.., je vas vela a tak vas podiel by nebol nic moc, bez urazky 😏 ale keby islo o miliony som zvedava ako by ste sa zachovala, keby vsetko islo len jednemu a vam nic. A navyse ak su tam zle vztahy tak preco by nejaka mrcha mala vsetko zhrabnut ?
@nikolka1986 tak ja sa nemiešame do ich vzťahov, možno babka aj právom sa tak zachovala a možno naozaj nevie, čo podpísala. Všetko sa dá prešetriť a napadnúť. Keď si nepamätá čo robí a majú zdravotné záznamy a vedia, kedy prepísala na nevestu, dá sa to prešetriť. Nie obviňovať. Stretnúť sa súrodenci a právnik a nájsť riešenie.
@morgane1975 lenže tá mrcha sa asi stará o babku.
Ved sa opytaj normalne babky a kedze je senilna Mozno ani nebude uz vediet ako to bolo., opytaj sa potom aj tety. Tej nevesty c1 . Ale uz s tym nic nenarobis . Ak je babka ozaj senilna uz je neskoro nieco menit,
@dianka555 to urcite by sa postarala 😂 ja by som chcela zazelat autorke aspon milioneurovu vyhru v loterii a to by ste videli akoby doliezla nevesta 1 a pamat by sa im vsetkym zazracne vratila 😜
Aj keď ona už dostala dom, tak ostatni dostali pozemok napriek tomu ma pravo rozhodnúť o svojom majetku ako chce. Ja chápem ze to človeka zamrzí ale je to jej právo. A keď to neriešili synovia kým ešte žili a nešetrili to právne. A ak babka je naozaj senilna a nepamätá si môžete ju zobrať k lekárovi po vyšetreniach a zbaviť ju svojpravnosti.
A možno som divná ale mňa ako vnučku doteraz ani len nenapadlo riešiť komu da babka dom a pozemky. Ci ešte svojim žijúcim dcéram alebo sa ujde aj niečo "nám" vnukom, keďže otec nezije.. A úprimne je to jedno práve preto ze sú to tie dve dcéry ktoré sa o babku starajú resp jej chodia pomáhať hoci si pomaly po troche sama poradí
Ak sa stará o chorú babku. Opatrovať je veľmi ťažká drina preto jej možno prepísala. Ked opatruje nie vždy musí mať opatrovateľský príspevok dohodli sa že ju za dom doopatruje pričom si tam babka zrejme nechala doživotne užívacie právo do smrti. Tak si poistila opatrovníctvo prepisom domu neveste. Tvoja mama jej nevesta chodí k svokre robiť okolo nej. Pokiaľ babka žije a nie je zbavená svojprávnosti tak môže si robiť s majetkom svojim čo chce. Zbaviť svoj právnosti nie je len tak ak by išlo vo všeobecnosti o to. Nepíšeš či tam chodíte pravidelne či mama ju tiež opatrovala alebo pomáha opatrovať. Je rozdiel prísť raz za uhorský rok na pol dňa a je rozdiel každý deň byť s chorým človekom. A zvlášť ked už nosí plienky. Opatera je ťažká drina kto neskúsil a nezažil tak nevie o čom je reč.
Napriek tomu, ze nerozumies preco sa tak rozhodla, je to jej pravo a nemusi ti svoje rozhodnutie vobec zdovodnit. Treba to respektovat, aj ked to vnimas ako podraz. Mozes sa podla toho zariadit, napriklad babku nenavstevovat, ale to je asi tak vsetko, co sa s tym da v tejto chvili robit.
Cize len zvysok rodiny drzi spolu? Ona ma dve deti a nema pytat pomoc, len teda majetok by sa mohol co najskor rozdelit ako by ste to povazovali za spravne. Zazila som aj ako niekto dochoval starych rodicov popri vysokej skole a bola to riadna makacka a nedostal nic kym nevyplatil rodicovho surodenca. Slubovane bolo tiez kadeco a dotycny sa zachoval ako chamtivy blbec. Rovnako som zazila ako som sa starala len ja a ini len slubovali 6 rokov ze pridu pozriet a myslis ze niekto prisiel? Dostala som 7€ ako dedicstvo a nehnutelnosti sli nevlastnym sestram. Ci sa nejak hnevam? Nie, neprispela som nicim k tym majetkom, ani peniazmi ani starostlivostou o ne a moj otec si naozaj mohol robit co sa mu zachcelo so svojim majetkom. Prispeli ste vy nejako k zveladovaniu toho majetku ci ani nie?
@dilino babka nie je chorá, nemá ani plienky písala som vyššie je ciperna vyvara, vypeka aj záhradku si okopava. Písalo sa o Tom vyššie, chápem že sa vám nechce čítať celá diskusia. Starajú sa všetky nevesty, vnúčatá tam chodia všetky preto je to celé také zvláštne. Práve táto nevesta c. 1 robí stále zlobu a nadáva na ostatných a pravdepodobne nás všetkých ociernuje ale to je jedno...
Ja sa babky opýtam keď bude vhodná príležitosť ako bolo spomenuté už vyššie. Jednoducho mi tá celá situácia nedáva zmysel, že babka je s nami úplne v pohode, stretávame sa často doslova denne a takto to za chrbtom spiskali
aha tak sa asi tak rozhodla .Mohla ju aj nevesta nahovoriť. Ovplyvniť . Tažko povedať prečo sa tak zachovala.
chapem ako to myslis, chapem, ze ta to rozculuje, ale neurobis s tym vobec nic. Pokial zije, je to vsetko jej vec.
Zial, bol to majetok babky, dala ho komu chcela. Pises, ze Ty si si ho nenarokovala, tak, preco Ta to rozhorcuje. Aj keby ho bezdakovi dala, majetok bol jej. A zbytocne tu niekto vravi o moralnom prave na nieco, co jeho nebolo. Len sa s tym, ako to urobila, treba zmierit.
@mk1111111111 No možno keby im nepovedala na začiatku, že ten pozemok bude zvyšných troch súrodencov, tak by neriešil nikto nič, keby mi niekto niečo nasľuboval a potom len tak urobil inak za mojim chrbtom, nasralo by ma to, ani nie tak, že som nedostala nič, ako to, že zo mňa robí debila.
To by vás nikoho nestvalo že získajú majetky podvodom, čo v tomto prípade sa tak zdá....
Babka chudera isto o ničom nevie že už je "podedene"
...!! Tak sa zdá podľa toho čo autorka píše, že chcela rozdeliť spravodlivo (po smrti)
Ja nie som hamizna, nikdy som nič nechcela pre seba, vždy spravodlivo... No bezchrbtaci má vytacaju!!!
@ejbyk nezabudaj ze tu mas obraz situácie iba jednej strany a teda ani tento opis mi nepríde celkom v poriadku.
Poznám prípad, babka po smrti dedka predala dom a kúpila si byt v krajskom meste, aby bola bližšie pri deťoch aj lekároch a nemusela riešiť kúrenie a starostlivosť o veľký dom. Kúpiť byt jej vybavovalo dieťa č. 1, opatrovalo ju dieťa č. 2, dieťa č. 3 žilo ďaleko, dieťa č. 4 medzitým zomrelo. Časom zistila, že ten svoj byt nevlastní, ale majiteľom bytu je dieťa č. 1 a aj po smrti babky je rodina rozhádaná.

Viem, že sa ti to môže zdat neférové, ale všetci dostali niečo. Nevesta sa o ňu cely zivot stara sama, určite aj spolufinancovala opravy starého domu. Vy ste mali vyhodu, že ste mali financii viac, lebo prijem mali obaja rodičia, oni len jeden.
Pochybujem, že jej niečo len tak podstrcila podpísať. Kataster zápise vklad len na základe zmluvy, kde je overený podpis predávajúceho. A notári sa zvyknú starých ludi pýtať, či vedia, čo podpisujú.
Nepomoze ti sa tým zožierať, akceptuj to.