Ako sa zbaviť neustálej potreby kontroly vecí?
Ahojte už dlhšiu dobu mám problémy a to také že kontrolujem veci napr či je zahrnutý plyn či sa nesvieti či je zavreté okno aj päť krát vidím to no nedokážem to vtrepat do hlavy že je všetko ok .... Niekedy si aj natočim či som vypla všetko mňa to strašné vyčerpáva ... Skúšala som si to ak nahlas vravieť zhasla som .... No to mi vôbec nepomáha ... Niekedy doma sedím a vtisne sa mi myšlienka vypla si ??? Nesvieti sa ??? A ja už potom len nad tým rozmýšľam .... Potom niekedy mávam v hlave scenáre ako sa niečo zlé stane mojím blízkym a ja to strašné prežívam neviem ako sa mám tohoto zbaviť ... Alebo pocit že nezvládnem prácu a že mala by som všetko nechať tak a ísť preč .... Prežívala ste niektorá to čo ja?? Ako ste sa stoho dostali ?
No a keby to tak bolo, otvorené okno, či svetlo, veľmi by to vadilo? Ale najpravdepodobnejšie asi diagnóza.
Rieš to s odborníkom.
Ako pise janulka, moze ist o obsesivnu kompulziu. Pre svoj klud vyhladaj odbornu pomoc, neostavaj na to sama, lebo od vtieravych myslienok to zajde dalej a potom nebudes schopna odist z domu napriklad. Ries to, nezlahcuj to.
rieš to s lekárom... treba lieky a sedenia u psych.
Mam nieco podobne ale nemam pocit ze ma to vycerpava. Proste ked idem na dlhsie z bytu, vyfotim si zakladne veci a som spoko.
je to ocd. skúsila by som psychiatra a aspoň na začiatok lieky a potom postupne práca s psychologom a vysadiť lieky…
určite to nenechávaj tak keď ťa to už obťažuje! lebo keď sa to rozbehne, bude to už záhul…
na odľahčenie - pre nás s ocd známy scénar 😂
https://youtube.com/shorts/ayZUtnMxzP4?si=DMKJd...
na odľahčenie - pre nás s ocd známy scénar 😂
https://youtube.com/shorts/ayZUtnMxzP4?si=DMKJd...
@biba_18 ja zvyknem ešte položiť dlaň na žehličku 🙂
Mam nieco podobne ale nemam pocit ze ma to vycerpava. Proste ked idem na dlhsie z bytu, vyfotim si zakladne veci a som spoko.
@anonym_a85265 ja to mám každý deň hlavne v práci a keď idem preč
@erka33 mam to a zijem s tym, je to velmi obmedzujuce. a v praci na mna pozerali ako na debila. dokym odidem z domu, to trva aj 10minut.
@anonym_a85265 ja nefotim :D ja si hovorim k tomu riekanky😂
Neviem, ale môj skromný názor je že netreba hneď všetko riešiť antidepresívami..toto je bežné u väčšiny zodpovedných ľudí..ja síce nefotim (zatiaľ 😁) ale mám podobne rituály..bývam v dvojposchodovom dome..na prízemí máme kuchyňu a obývačku a keď idem večer spať na horné poschodie tak skontrolujem každú zástrčku, stuchnem do chladničky, či je zatvorená, nastavím zámok na varnej doske, vypnem spotrebiče z elektriky keby bola búrka alebo keby domáce zviera vyskočilo na linku..skontrolujem či je vypnutý vodovodný kohútik a síce vidím že voda netečie, ešte podložil ruku pod vodovodný kohútik a idem spokojne kľudne spať..😁🙈pred odchodom z domu robievam to isté..prebehnem vsetky izby, skontrolujem zástrčky atď. ale to väčšinou len keď idem z domu preč na viac dní..je to trochu otravné ale nemám pocit že by som s tým utekala k dr..
Neviem, ale môj skromný názor je že netreba hneď všetko riešiť antidepresívami..toto je bežné u väčšiny zodpovedných ľudí..ja síce nefotim (zatiaľ 😁) ale mám podobne rituály..bývam v dvojposchodovom dome..na prízemí máme kuchyňu a obývačku a keď idem večer spať na horné poschodie tak skontrolujem každú zástrčku, stuchnem do chladničky, či je zatvorená, nastavím zámok na varnej doske, vypnem spotrebiče z elektriky keby bola búrka alebo keby domáce zviera vyskočilo na linku..skontrolujem či je vypnutý vodovodný kohútik a síce vidím že voda netečie, ešte podložil ruku pod vodovodný kohútik a idem spokojne kľudne spať..😁🙈pred odchodom z domu robievam to isté..prebehnem vsetky izby, skontrolujem zástrčky atď. ale to väčšinou len keď idem z domu preč na viac dní..je to trochu otravné ale nemám pocit že by som s tým utekala k dr..
@elia9 až na to že vôbec nie je bežné správanie - ty si prejdeš všetko a skontroluješ to, ľudia s ocd to robia niekoľkokrát opakovane… antidepresíva pomáhajú nie iba pri depresii. pri nedostatku rôznych neurotransmiterov s prejavmi ocd pomáhajú tiež, nie je to záležitosť vôle… mám pocit že si nečítala poriadne čo písala…
@elia9 ibaze autorka si po kontrole nelahne spokojne spat - vtierave myslienky ti kaslu na to, kolkokrat si to poriadne skontrolovala, spochybnuju ta a nutia ta robit dokolecka dokola. Sama vravi, ze ju to uplne obtazuje a nevladze z toho. Ty si na rozdiel od nej veris, ze je to ok a nekontrolujes jedno okno 5x. Namiesto zlahcovania trochu popremyslaj ze tvoja situacia je zasadne odlisna od autorkinej.
@elia9 až na to že vôbec nie je bežné správanie - ty si prejdeš všetko a skontroluješ to, ľudia s ocd to robia niekoľkokrát opakovane… antidepresíva pomáhajú nie iba pri depresii. pri nedostatku rôznych neurotransmiterov s prejavmi ocd pomáhajú tiež, nie je to záležitosť vôle… mám pocit že si nečítala poriadne čo písala…
@biba_18 mnoho ludi tak zije cely zivot. bez liekov. na mna v praci ako nma debila pozeraju, tak im poviem co mam.
@erka33 kolko rokov to mas. ja to mam snad 30 rokov. vtierave myslienky mam zas ineho charakteru. a tie su ovela horsie nez takato ko trola. lekar sucho odpovie, ze to je normalne preto cim sme si presli. nuz aj takyto postoj maju lekari, ze neriesia.
@erka33 kolko rokov to mas. ja to mam snad 30 rokov. vtierave myslienky mam zas ineho charakteru. a tie su ovela horsie nez takato ko trola. lekar sucho odpovie, ze to je normalne preto cim sme si presli. nuz aj takyto postoj maju lekari, ze neriesia.
@balerina2025 a ktorý lekár ti toto povedal?
@balerina2025 a ktorý lekár ti toto povedal?
@biba_18 odborník to zjavne nebol, ten lekár.
@balerina2025 nie je normálne, takto žiť.
@koniarova nie je. asi musim zmenit lekara. no ja si aspon veci nefotim. uz som si zvykla. len dokym odidem z prace ci z domu, tpo chvilku trva. co uz. som tu
@koniarova nie je. asi musim zmenit lekara. no ja si aspon veci nefotim. uz som si zvykla. len dokym odidem z prace ci z domu, tpo chvilku trva. co uz. som tu
@balerina2025 keby mne na ocd povedal že je to normálne už dávno by mi nebol lekárom…
@balerina2025 určite to ries. Veď to ti musí strašne obmedzovať život. Dá sa pomôcť.
@balerina2025 určite to ries. Veď to ti musí strašne obmedzovať život. Dá sa pomôcť.
Toto vidim jedine riesenie, a to s odbornikom. Drzim palce

obsedantno kompulzívna porucha