icon

Partneri a komunikácia: Počúvajú vás?

Dnes o 17:26

Sme spolu s mužom 15 rokov, on má 47, ja mám 44 rokov. Posledné tri roky, keď niečo hovorím, vidím, že vôbec nevníma. A to nie som typ ženy, čo hovorí veľa. Keď mu poviem, že idem na mamografiu - som objednaná dopredu pol roka a viac krát to spomeniem, aj deň predtým a on sa ma v ten deň opýta, že kde som. Niekoľko krát som mu hovorila, že dnes idem na školenie, a on mi volá kedy prídem - a prečo mu nedvíham. Napísala som mu, že nemôžem, lebo som na školení. Toto sa nám deje pri všetkom skoro, aj ohľadne detí, on vôbec nevníma, čo hovorím. Normálne vidím niekedy, že je tzv. mentálne odídený - že pozerá nie na mňa, ale cezo mňa a v hlave sa zhaslo - je vo svojich myšlienkach. Je mi z toho smutno. Nechcem takto žiť ďalších 30 rokov. On tvrdí, že muži sú takí. Ja si to však nemyslím. Ako to máte doma vy?

zmrzlinka2021
Dnes o 17:30

@anonym_autor v dobrom aj zlom, v zdraví aj chorobe. Lub ho

anonym_72663a
Dnes o 17:32

@anonym_autor môj otec je taký, ale on je taký celý život a moja mama sa montuje do každej blbosti, tak to ma asi taký filter. Môj mi to občas robí tiež. Už vidím na ňom, keď ho niečo nebaví, čo hovorím, že je úplne niekde inde, tak ani nepokracujem. Čo s tým? Prestala som hovoriť veci dva krát. Buď počul alebo nie. Ale zasa ja rozprávam asi dosť, tak možno som na neho už too much. Chodím radšej častejšie von s kamoškami vyrozprávať sa.

anonym_0c3608
Dnes o 17:32

@anonym_autor môj muž má ADHD a keď mu vravím len také nepodstatné veci ako zajtra idem na krv k doktorke tak v polovici prípadov nepočúva. Druhá vec, že mu to nepoviem keď v kľude sedíme a počúvame jeden druhého ale keď pracuje, varí, kúpe dieťa, no skrátka má hlavu zaneprázdnenú. Takže ak chcem nech si niečo zapamätá, tak mu to nepoviem len medzi rečou ale aby ma vnímal. Niekedy mi aj odpovie, že ma vníma a nevníma, lenže jeho to úprimne mrzí a ospravedlní sa mi za to.
Čiže záleží, kedy tvojmu mužovi tieto info hovoríš, lebo je pomerne prirodzené, že keď máme hlavu zaneprázdnenú niečim iným, tak toho druhého nevnímame. Normálne si sadnite, pozerajte sa na seba a fakt sa uisti že ťa vníma a vtedy na neho hovor.

anonym_8f2b04
Dnes o 17:34

Mne sa toto často deje. Proste muž mi niečo hovorí, a ja si to na ďalší deň vôbec nepamätám. A deje sa mi to vkuse. Uvedomujem si to a hrozne ma to štve. A viem že je to tým že som preťažená, snažím sa s tým pracovať, ale deje sa mi to dosť často...

anonym_9eb9ef
Dnes o 17:41

Mna by porazilo keby furt niekto do mna hučal že kedy má aké vyšetrenie
Proste som chlap riešim veci a nebudem si zapisovať čo kto kedy povedal

autor
Dnes o 17:46
@anonym_9eb9ef

Mna by porazilo keby furt niekto do mna hučal že kedy má aké vyšetrenie
Proste som chlap riešim veci a nebudem si zapisovať čo kto kedy povedal

@anonym_9eb9ef práveže do neho nehučím, opýta sa ma, ja mu poviem kedy. A aj tak si to nepamätá. Ale dnes mi volá, že je u lekára a na čo je alergický. A ja som bola na školení :D

marca12
Dnes o 17:57

@anonym_autor Mna moj pocuva aj si pamata. Horsie je to opacne. Mne unika pozornost. Velakrat prepocujem,zabudnem a som ako tvoj muz,ze sa potom cudujem,kde je. Nerobim to naschval. Ked som prepracovana,moj mozog sa nejako odpaja a ja vnimam len cast toho,co mi muz povie.

anonym_d02e7d
Dnes o 18:21

Môj ma počúva ale niekedy mám pocit že ani nežijeme v rovnakej domácnosti. Pýta sa ma kde sú krémy na opaľovanie a pritom pred 2 týždňami si ich vyberal z toho istého miesta kde su vždy. Tak sa ho pytam NO KDE SÚ?
A on že pod umývadlom? V kúpeľni?

A ja ze správne 🤣🤣🙏🏻 väčšinou počúva, len odpovedám na hlúpe otázky kde čo je 🥲
Nech si skúsi trénovať pamäť, lebo keď si nepamätá môže za tým byt aj zdravotný problem - veľmi skóre príznaky demencie.
Môj ujo čo si nezapíše na papierik to si nepamätá. Už 10x som mu hovorila kde pracuje môj frajer a aj tak sa vždy spýta..

autor
Dnes o 18:23
@anonym_d02e7d

Môj ma počúva ale niekedy mám pocit že ani nežijeme v rovnakej domácnosti. Pýta sa ma kde sú krémy na opaľovanie a pritom pred 2 týždňami si ich vyberal z toho istého miesta kde su vždy. Tak sa ho pytam NO KDE SÚ?
A on že pod umývadlom? V kúpeľni?

A ja ze správne 🤣🤣🙏🏻 väčšinou počúva, len odpovedám na hlúpe otázky kde čo je 🥲
Nech si skúsi trénovať pamäť, lebo keď si nepamätá môže za tým byt aj zdravotný problem - veľmi skóre príznaky demencie.
Môj ujo čo si nezapíše na papierik to si nepamätá. Už 10x som mu hovorila kde pracuje môj frajer a aj tak sa vždy spýta..

@anonym_d02e7d nemá demenciu, on nepočúva, je myšlienkami niekde inde. Veci, ktoré sa týkajú priamo jeho si pamätá veľmi dobre.

anonym_a1cdab
Dnes o 18:23

mna manzel velakrat prekvapil pozitivne, nieco som spomenula, uz aj vypustila, on kupil, zabezpecil...niekdy ma hanba facka, ze pocuvam menej...

anonym_d02e7d
Dnes o 18:24
@anonym_autor

@anonym_d02e7d nemá demenciu, on nepočúva, je myšlienkami niekde inde. Veci, ktoré sa týkajú priamo jeho si pamätá veľmi dobre.

@anonym_autor mne tiež uniká vo mi ľudia hovoria. Mám s tým problem celý život.

anonym_102bdb
Dnes o 18:25

@anonym_autor sme spolu dokopy cez 20 rokov, ja mam 43, moj muz 41, ale toto je coraz castejsie. Ja mu normalne musim povedat, ze teraz ti idem povedat dolezitu vec, vnimaj a vnimas? Niekedy ako u blbych. Lenze to mal odjakziva, svoj svet a uz vidim aj na synovi, ze to ma rovnako. Svoje myslienkove pochody a musim povedat, halooo, vnimaj ma. Ja to beriem ako tu "ich" rodinnu povahu, aj svokor je taky. A potom vsetko davam do google kalendara a vyhoda je, z euz konecne zmenil firmu, tak moze mat sukromby kalendar spojeny s firemnym a vidi, co mu kde pripadne aj koliduje. Toto celkom funguje, ked mu to tam svieti den, dva dopredu, potom v den udalosti aj 2 hodiny vopred, to mu tak nastavim. Mame 4 deti, takze je to dost podstatne, aby sme vedeli, co kto kedy ma a co treba vybavit. Pisem tam vsetko. Pruser je, ked zabudnem hned daky termin napisat...
Ale inak je to fajn chlap, takze toto beriem akoze v pohode...ma takyto nedostatok.
Zaviedla by som ten kalendar spolocny.

anonym_fc3104
Dnes o 18:29
@anonym_autor

@anonym_9eb9ef práveže do neho nehučím, opýta sa ma, ja mu poviem kedy. A aj tak si to nepamätá. Ale dnes mi volá, že je u lekára a na čo je alergický. A ja som bola na školení :D

@anonym_autor manzel tebe telefonuje a pýta sa ťa, na čo je on alergicky??? Wtf?

anonym_35a788
Dnes o 18:34
@anonym_fc3104

@anonym_autor manzel tebe telefonuje a pýta sa ťa, na čo je on alergicky??? Wtf?

@anonym_fc3104 Ako keby mal 12 a volal mamicke🤪 Je mi trapne aj zanho. Ale mozno nie je svojpravny...to by vela vysvetlovalo.

autor
Dnes o 18:36
@anonym_fc3104

@anonym_fc3104 áno, volá mi, že čo tam má napísať, či ten penicilín. Tak som mu napísala, nech zavolá mamičke.

anonym_e3c5f9
@anonym_autor

@anonym_autor viem absolútne presne o čom píšeš, u nás je to ešte omnoho horšie a zvažujem rozvod. Môže to byť aj tým, že má toho viacej a človek starne, už mozog nejde na 120%. U nás nie sú problém termíny, ale odpojenie. Nezáujem o to, čo vnútorne prežíva ten druhý.

romiada

@anonym_autor ja pracujem hlavou a niekedy po praci už neviem počuvať dlhy monolog, alebo napr.mamine info po telefone čo-kto povedal a čo davali v TV. Ani nemam rada zdlhave vysvetlovanie a omáčky okolo... Ale Ty mužovi hovoriš zasadne oznamenia a aj tak to nezachyti. Nerobiš to vtedy keď je unaveny, alebo zaujaty niečim inym ? Nema veľa prace kde musi veľa premyšlať?

anonym_fc3104
Dnes o 18:37
@anonym_35a788

@anonym_fc3104 Ako keby mal 12 a volal mamicke🤪 Je mi trapne aj zanho. Ale mozno nie je svojpravny...to by vela vysvetlovalo.

@anonym_35a788 aby volal manželke na čo ma alergiu, za mňa fakt sila. Normálne ide sám nakúpiť? Vie čo má zobrať v obchode do košíka, vie sa postarať o deti? Mne to smrdí úplnou neschopnosťou.

anonym_4c8704
Dnes o 18:37

Ja vyžadujem aby po mne zopakoval čo hovorím 🤣

anonym_35a788
Dnes o 18:39
@anonym_fc3104

@anonym_35a788 aby volal manželke na čo ma alergiu, za mňa fakt sila. Normálne ide sám nakúpiť? Vie čo má zobrať v obchode do košíka, vie sa postarať o deti? Mne to smrdí úplnou neschopnosťou.

@anonym_fc3104 Aj mne. Teraz je len otazka, ci to tak bolo vzdy, alebo to autorka zacala vnimat az pred par rokmi.

anonym_71a7fd
Dnes o 18:56

No ja s týmto som nemala ešte problém, že by som nepočúvala/nevnimala alebo mňa
Iba výnimočne(pochopiteľne )situácie
Možno problém s pamäťou, koncentráciou alebo zapratana hlava niečím inym k tomu slabo selektuje...neviem

euka210
Dnes o 19:03

@anonym_autor ako, moj aj by vnimal, ale to na stopro zabudne. Ked je za pc ci na mobile a ked chcem, aby ma pocuval a vnimal, tak mu poviem alebo sa opytam, ci ma aj vnima. Aj mne sa stalo, ze vraj mi nieco hovoril, lenze ja o nicom neviem 🤦‍♀️...a to ja si veci pamatam, on vypusta info.
My mame kalendar na chodbe a piseme tam, kto kedy ma akeho dr ci ine..my, deti, svokra. Tak mame raz dva prehlad, co nas caka najblizsi tyzden a pod.

bjnr
Dnes o 19:11

Je to vzorec dlhodobého mentálneho odpojenia. A rozdiel medzi zabudnutím a nevnímaním je veľký. Človek môže zabudnúť termín. Ale keď partner opakovane nevníma vaše slová, vaše dôležité momenty ani vaše prežívanie, druhý človek sa časom začne cítiť neviditeľný. Veľa ľudí po 40ke funguje v permanentnom vnútornom hluku, práca, tlak, únava, starosti, únik do vlastnej hlavy. Lenže problém je, že ak si človek roky zvyká „odchádzať zo seba“, začne odchádzať aj zo vzťahu. A často si to vôbec neuvedomí, pretože doma je fyzicky prítomný. Výhovorka, že „muži sú takí“, je len pohodlný štít, ktorým odmieta prevziať zodpovednosť za to, že sa z vášho vzťahu mentálne odsťahoval. Prestaňte mu informácie opakovať a uľahčovať mu situáciu tým, že mu robíte neustály informačný servis. Keď mu trikrát pripomeniete školenie a on vám napriek tomu vyčíta, prečo nedvíhate, vaša opakovaná snaha vysvetľovať situáciu paradoxne udržiava tento nefunkčný stav. On vie, že ak aj niečo zabudne, vy to vyriešite, napíšete, vysvetlíte. Zmeňte spôsob komunikácie z „informačného servisu“ na „emocionálny náraz“. Keď uvidíte, že pozerá cez vás, nepokračujte v rozprávaní. Zastavte sa. Nekričte, nevyčítajte, ale pomenujte realitu v danom momente. Povedzte napr: „Vidím, že tvoj pohľad ide cezo mňa. Chcem ti povedať niečo dôležité o mojom zdraví/deťoch, ale počkám, kým budeš naozaj tu. Daj mi vedieť, kedy ma dokážeš vnímať“. Ak naozaj nechcete takto žiť ďalších 30 rokov, musíte začať meniť pravidlá hry vy, pretože jemu tento stav zjavne vyhovuje, keďže od neho nevyžaduje žiadnu námahu. Čo presne vo vás zomrie, ak namiesto neustáleho pripomínania a čakania na jeho pozornosť začnete žiť a konať tak, akoby ste v tom vzťahu naozaj bola emociálne sama? niekedy partner začne počúvať až vtedy, keď prestanete byť tá, ktorá všetko zachraňuje, pripomína a nesie za dvoch mentálnu záťaž domácnosti.

autor
Dnes o 19:14
@bjnr

Je to vzorec dlhodobého mentálneho odpojenia. A rozdiel medzi zabudnutím a nevnímaním je veľký. Človek môže zabudnúť termín. Ale keď partner opakovane nevníma vaše slová, vaše dôležité momenty ani vaše prežívanie, druhý človek sa časom začne cítiť neviditeľný. Veľa ľudí po 40ke funguje v permanentnom vnútornom hluku, práca, tlak, únava, starosti, únik do vlastnej hlavy. Lenže problém je, že ak si človek roky zvyká „odchádzať zo seba“, začne odchádzať aj zo vzťahu. A často si to vôbec neuvedomí, pretože doma je fyzicky prítomný. Výhovorka, že „muži sú takí“, je len pohodlný štít, ktorým odmieta prevziať zodpovednosť za to, že sa z vášho vzťahu mentálne odsťahoval. Prestaňte mu informácie opakovať a uľahčovať mu situáciu tým, že mu robíte neustály informačný servis. Keď mu trikrát pripomeniete školenie a on vám napriek tomu vyčíta, prečo nedvíhate, vaša opakovaná snaha vysvetľovať situáciu paradoxne udržiava tento nefunkčný stav. On vie, že ak aj niečo zabudne, vy to vyriešite, napíšete, vysvetlíte. Zmeňte spôsob komunikácie z „informačného servisu“ na „emocionálny náraz“. Keď uvidíte, že pozerá cez vás, nepokračujte v rozprávaní. Zastavte sa. Nekričte, nevyčítajte, ale pomenujte realitu v danom momente. Povedzte napr: „Vidím, že tvoj pohľad ide cezo mňa. Chcem ti povedať niečo dôležité o mojom zdraví/deťoch, ale počkám, kým budeš naozaj tu. Daj mi vedieť, kedy ma dokážeš vnímať“. Ak naozaj nechcete takto žiť ďalších 30 rokov, musíte začať meniť pravidlá hry vy, pretože jemu tento stav zjavne vyhovuje, keďže od neho nevyžaduje žiadnu námahu. Čo presne vo vás zomrie, ak namiesto neustáleho pripomínania a čakania na jeho pozornosť začnete žiť a konať tak, akoby ste v tom vzťahu naozaj bola emociálne sama? niekedy partner začne počúvať až vtedy, keď prestanete byť tá, ktorá všetko zachraňuje, pripomína a nesie za dvoch mentálnu záťaž domácnosti.

@bjnr prosím tykaj ľuďom na MK. Píš svoje vlastné skúsenosti. Nechcem to, čo povie psychológ, couch ani chatgpt, chcem skúsenosti iných žien. Ak máš skúsenosť, podeľ s a o ňu.

anonym_35a788
Dnes o 19:26
@anonym_autor

@bjnr prosím tykaj ľuďom na MK. Píš svoje vlastné skúsenosti. Nechcem to, čo povie psychológ, couch ani chatgpt, chcem skúsenosti iných žien. Ak máš skúsenosť, podeľ s a o ňu.

@anonym_autor To je ako hrach na stenu hadzat. V kazdej teme jej to niekto vytkne, ale ona si ide svoje😃

matana2
Dnes o 19:34

@anonym_autor moj to robi tiez. Nie vsetko co hovorim ho zaujima (co som kupila, koho som stretla...), ale ked chcem aby ma skutocne pocuval tak si s nim sadnem a poviem aby sa sustredil. A vtedy sa rozpravame.
Mame kalendar na chladnicke a tam zapisujeme vsetko dolezite. A inak s detmi mam to iste ked chcem aby ma pocuvali musim si s nimi sadnut, a vnimat ma, inak su velmi nesustredene.