icon

Ako sa zbaviť obáv o financie počas materskej?

14. feb 2024

Ahojte baby. Potrebujem radu,ako sa spamatat 🙏 Som v tretim trimestri tehotenstva(po roku snazenia), na babo sa velmi tesime, ja aj manzel aj cela rodina(prve vnuca). Obaja s manzelom zarabame nadstandardne(kazdy niekolko tisicok €), chodime radi do prace,naplna nas to. Sme zabezpeceni financne absolutne bez problemov. A tu je moj problem. Ja som este ani neporodila a uz premyslam,kedy sa vratim do prace,aby som si mohla dorobit dolezite kurzy,ktore ma posunu dalej(v mojej praci nemozem zaspat na vavrinoch) a aby mi zase cinkali eura na ucet. Pritom uplne v pohode vyzijeme z manzelovho platu, ja budem mat max matersku, kurzy sa daju tiez posunut...ale aj tak rozmyslam,kedy sa vratim,aby mi tie prachy neusli. Prosim vas,napiste mi,ze po porode budem rada,ze som a ze na tieto myslienky nebude cas 🙏

cervenaruza123
14. feb 2024

Uvidis, ako to bude. Ja som tiez bola pred porodom a pomaly aj po nom nejaka taka nervozna z prace a hlavou mi len myslienky o tom behali. Ani som si nevedela predstavit co budem robit doma. Lenze realne ked uz sme sa zabehali doma, vsetky myslienky na pracu mi vysumeli z hlavy prec, som si uplne uzivala starostlivost o dcerku, da sa povedat, ze ma to fascinovalo ako dalsia nejaka praca, sledovat vsetky zmeny, studovat si ohladom vychovy veci, rozne fazy, preco place a podobne veci... Nadsenie z prace, ktoru som sa vzdy snazila robit poctivo a dobre, sa mi nejak samo prenieslo na nadsenie z vychovy, kde som sa snazila akoby si vsetko zistovat, studovat a podavat najlepsi vykon v starostlivosti o dceru a jej vychove.
Na druhej strane ked podrastla som mala chut obcas aj nieco si privyrobit, zial v mojej praci nieco take ako home office neexistuje a dceru mi nemal kto postrazit. A prilis komplikovat sa mi to nechcelo, dost toho bolo doma, nieto este nejake nove biznisy rozbiehat (aj ked snaha bola, ale nevysla a za kazdu cenu nieco hladat sa mi nechcelo, bola som potom nervozna a dcera bola nervozna a uplakana zo mna). Uvidis, ako to bude u vas. Uvidis, na co budes mat chut. Ked budes mat chut ist do prace a bude sa dat, pojdes. Ked budes chciet si naplno uzivat starostlivost o dieta, tak to spravis tak. Zase mne trochu chyba, ze som karierne vypadla z pracovneho zivota, ale ten cas co som mohla stravit len s dcerkou a ju vychovavat podla seba v case, kedy sa najviac formuje, by som asi nevymenila. Cim je starsia, tym viac ju vychovava aj okolie a nie vzdy tak, ako sa mne paci, tak som rada, ze aspon tie prve roky sme najvacsi vplyv na nu mali ja a manzel.
A uvidis aj ake budes mat dieta. Niektore su dost narocne, niektore prespia velu casu a da sa pri nich robit vela toho. Ja som sice karierne sa zial nevedela nejak uplatnit, ale tak snazila som sa aspon v niecom sa zlepsovat, aby som sa nescvokla. Citala som, sledovala nejake webinare zdarma, snazila som sa len tak nezavazne vzdelavat v com sa dalo. A zaroven musim povedat, ze som sa naucila, ze treba venovat cas aj sebe a vediet aj spomalit. Az na materskej som si uvedomila, ze som na seba zabudala a zabudala som na ine hodnoty v zivote, lebo som mala vzdy pocit, ze v praci musim ist naplno.

nevenka
14. feb 2024

Nik z Teba nerobi netvora a nikde som nenapisala, ze musis byt doma 3 roky a zakrpatiet. Nevies citat medzi riadkami a podstata Ti unika. Planujes, ale dieta vie plany zmenit. Mas sa sustredit na pritomny okamih, to som napisala.

hendikep
14. feb 2024

Dalsia co sa prisla pochvalit ze je financne za vodou a stale nema dost 🫡

babulkomale
14. feb 2024

Si typickym produktom tunajsieho uvazovania.
Predpokladam, ze si sa vypracovavala postupne, byvala v zdielanimom byte, potom kupila mensi byt, ten casom predala, lebo minule tu odznelo ze inak to ani nemoze byt aby sa clovek vypracoval.
Len rychlo do prace zarabat, co tam po detoch.

nevenka
Autor odpoveď zmazal
autor
14. feb 2024

@hendikep Ludi ako ty povazujem za velmi nestastnych. Financnu situaciu som tu opisala,pretoze je velmi podstatna k pochopeniu mojho problemu o odchode na MD vs kariera. Prosim ta,odpusti si taketo doslova debilne reci, lebo je neuveritelne,ze len toto si z niekolkych prispevkov dokazala vypichnut.

0kristina0
14. feb 2024

Ja ta odsudzovat nejdem len mi to akosi nesedi, ze na jednej strane si dieta chcela a na druhej chces karieru. Ja si osobne myslim, ze ti vobec nic neutecie v kariere pokial budes venovat dietatu aj cele tri roky a zase naopak, utiect ti mozu momenty dolezite milmiky v zivote tvojho dietata. V zivote sa este napracujes este dost.

autor
14. feb 2024

@babulkomale Vystudovala som dobru skolu,ktora mi otvorila dvere v dobrej pracovnej sfere. Skolu aj karieru som si ale odmakala sama. K bytovej situacii a podobne sa nejdem vyjadrovat, je to uplne bezpredmetne. Nepisem,ze chcem dieta odlozit, ja som len polozila otazku,ako to mali podobne zmyslajuce zeny/matky. Thats all.

deedol
14. feb 2024

pridam len svoju skusenost a mozno aj radu 🙂
moja praca ma bavi. "vratila som sa" do nej, ked mal syn 6m, ale ja robim cely cas z domu, som szco, takze som robila vecer, ked zaspal. bolo to vsak na ukor casu straveneho s muzom, cize nie idealne, ale tiez som si nevedela predstavit, ze tri roky nebudem vobec pracovat. nastastie muz je chapavy a podporuje ma. tiez bol pol roka na otcovskej dovolenke.
co sa tyka dietata, ak si racionalna osoba, mozno by ti pomohlo precitat si nejake knizky o vyvoji dietata v prvych rokoch, mozno nieco z psychologie, aby si pochopila, preco je ta pritomnost matky (alebo inej blizkej osoby) pre dieta v prvych rokoch taka dolezita. mne to napr. pomohlo usporiadat si priority.
inak spolocne mam s tebou to, ze som tiez "planovacka", a rozdiel je v tom, ze nepotrebujem k zivotu zarabat az tak vela penazi (ano, tiez nepozeram na ceny v obchodoch, nove auto sme kupovali za usetrene, chodime niekolkokrat rocne na dovolenky atd., ale z toho, co si napisala, zarabame asi menej ako vy🙂).
na rozdiel od teba nepotrebujem nove podnety v podobe kurzov a pod., ale tiez rada si zamestnavam mozog. vela novych info, co som sa v poslednych rokoch dozvedela, bolo skor o dietati (psychomotoricky vyvin a nejake zdravotne veci, kedze hlavne v prvom roku sme riesili vselijake zdravotne problemy, neskôr zas vychovu a najnovsie pristup k nadanym detom, kedze synovi zistili vyssie iq a s tym sa spajaju rozne - nielen pozitivne - specifika).
neviem, ci ti to nejako pomoze, ale snad hej 🙂 v podstate tym chcem povedat len tolko, ze uvidis po porode, a ked budes chciet, urcite najdes sposob, ako sklbit svoje potreby s potrebami dietata 🙂

autor
14. feb 2024

@deedol Dakujem za podnetny prispevok. Urcite si nieco z neho zoberiem 👍🏻

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
mikadooo
14. feb 2024

Ťažko povedať. Opatrovateľka pre dieťa a práca z domu by nebola pre teba evtl. akceptovateľná? V podstate budeš s dieťaťom doma, ale bude tam aj opatrovateľka, tým pádom si vieš "vybehnúť" na kurzy atď. a dieťa nebudeš trápiť separačnými úzkosťami, keďže bude zvyknuté aj na opatrovateľku... (Toto je ťažko dopredu odhadnuteľné, ale podľa mňa by to šlo, ak by opatrovateľka bola súčasťou dňa ešte predtým, než prídu prvé separačné krízy, tie sú myslím od nejakého 4-teho mesiaca, ale naštuduj si, určite nájdeš na googli). Ja by som si premyslela takýto "záložný scenár" a ak náhodou sa rozhodneš, že na to kašleš a budeš sa venovať len bábätku, tak proste hodíš "záložný scenár" do koša 😁. A nič sa nedeje...

vlada41
14. feb 2024

Podla mna nemusis mat vobec vycitky za sposob, akym rozmyslas. Dieta sa narodi a ty uvidis ako to budes dalej citit - mozno ta prepadne osial materstva a na pracu nepomyslis. Mozno zistis, ze stale mas chut, cas a priestor venovat sa sebe a svojim potrebam, cokolvek to je. A rozhodnes sa ako dalej, Vobec nebudes zla matka, budes spokojna matka, lebo sa budes citit naplnena. A spokojna matka znamena spokojne dieta. To vobec nema suvis s tym, ci sa mu venujes 24/7, ale s kvalitou casu, ktore s nim budes travit.

autor
14. feb 2024

@mikadooo Nechcela som to tu rozoberat,lebo zase by sa zvrtla debata k tomu,ako sa maju zdravotnici "zle". Ale pohybujem sa v zdravotnictve a okrem ineho robim superkonziliarne ultrazvuky,takze home office u mna fakt nie je mozny 🤭

vilma7
14. feb 2024

Do prace sa predsa môžeš vrátiť kedykoľvek budeš chcieť ty. Všade v zahraničí je materská 14-16 mesiacov a ženy sa môžu vrátiť nazad do prace. A nik tu na ne nepozerá ako na mrchy, čo neľúbia svoje deti. Ja som bola s deťmi tiež len pol roka doma. A potom sme sa striedali pri nich s manželom.

larinka552
14. feb 2024

Zaujimalo by ma co presne robis. Lekarku? Ak ano, tak to chapem, ze je to urcitym sposobom naplnujuce povolanie a plat mas zasluzene 🙂 Aj ja sice robim v zdravotnictve a s ludmi ale toto by som chcela do prace chodit rada a zarabat niekolko tisicov 🙈😁😂

Uprimne, vyznieva to, ze si karieristka, co sa zenie za peniazmi... Ale co s peniazmi, ked zivot je taky krehky a staci jedna blba nahoda a uz tu viac nie sme... a peniaze si do hrobu neodnesieme, vsetko materialne tu zanechame za sebou. Akokolvek budeme hrabat k sebe nepomoze nam to. Peniaze maju byt prostriedok a nie ciel. A clovek co ich nevie aj rozumne vyuzivat sa stava ich otrokom. Tak isto, clovek, ktory ma na prvom mieste pracu je iba otrokom.
Musis si uvedomit, ze rodina ma byt dolezitejsia pred pracou a hlavne ked budes mat dieta. Lebo dieta potrebuje hlavne mamu a otca. Ziadne peniaze na svete ani hracky mu to nikdy nevynahradia. Lebo boli pripady ked dieta vyrastalo ako v zlatej klietke, rodicia mu kupili vsetko, ale nedali mu to najdolezitejsie- svoj cas a lasku. Taketo deti potom velmi zle koncili. Ale snad to nebude vas pripad..

Zaujimave, prave ma napadlo, ze dnes zacina post, je popolcova streda. Prilezitost a cas na stisenie sa a zamyslenie nad svojim zivotom a svojim vnutrom 🙏

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kiwi3
14. feb 2024

"aby mi ti prachy neusli" a "aby mi cinkali na ucet"... akoze vacsina ma tu asi zozerie, ale nejak sa s tym neviem stotoznit, ze sa nasa spolocnost stala takto strasne mamonarsky orientovana. kde je nejake vytvaranie hodnot? ok, autorka je aspon lekarka, ale v uvode o pacientovi zmienka "veskera zadna"... kvoli poslaniu to predsa robit nebude. preco sa po sociku vacsina ludi potrebovala orientovat len na zarobok? vidim to tu denne, kolko treba zarabat, ci je 2500 malo, ci treba ist 4x za rok na dovolenku atd. a aj ked na to nemam, tak sa tak aspon treba tvarit. to snad nikde inde na svete ani nie je... hociaky remeselnik zaraba tisice a v polovici pripadov to treba po par mesiacoch prerabat, vsetko rychlo a kvalita nikde. potom sa necudujme, ze tu medzi tym pribudaju prispevku nastrocnych, ci sa maju stat luxusnou splocnickou, lebo ved vozit sa v rolls royce je vrchol existencie... a nie, nespominam s nostalgiou na socik, prave naopak si myslim, ze za to ciastocne moze. akoze neviem, ale nerobi mi to nejak dobre. asi by som sem ani nemala chodit citat tieto veci.

autor
14. feb 2024

@larinka552 @kiwi3 Ano,som lekarka. Zmienka o pacientovi nebola,pretoze som nechcela vobec riesit,ake zamestanie robim,ale uz tu bolo dost navrhov na home office,tak som to prezradila,aby bolo jasne,ze to nie je mozne. Myslim si,ze z mojich prispevkov je jasne,ze mi zalezi na praci a teda aj na pacientoch a nejde len o peniaze. Ze mate na mna pohlad ako na karieristku,moze byt,ze ma tak vnimate,ja to nevylucujem. Znovu opakujem, ja som sa tu len chcela poradit,ako to robia zeny-matky s podobnym zmyslanim,tj skombinovat dieta a karieru. Nechcem,aby utrpelo jedno ci druhe. A teda pravda je, ze sa chcem viac naladit na rolu matky a vypustit pracovne a financne veci.

ibatanecnica
14. feb 2024

@kiwi3 vždy boli aj takíto ľudia.

cookie29
14. feb 2024

@autorka ved riesenie mas... 6mesiacov MD a potom muz na RD, ako pises, nie je proti. Mozno on moze robit home office... a mozno si bude uzivat otcovstvo. A mozno este zmenis nazor. Nebudes prva ani posledna. Kamoska je super mama, 3 deti, ale pri vsetkych bola doma 6m a potom siel muz na RD... a uzili si to. Jej muz to vyuzil a napisal knihu...

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
mandzula
14. feb 2024

@autor az na sebe som zistila, ze clovek mieni, dieta meni. Nechaj tomu vsetkemu cas, uvidis, ako sa to cele vyvrbi, teraz aj tak nic nevymyslis.

nevenka
14. feb 2024

@autorka tak si snad dostatocne inteligentna na to, aby si pochopila, ze ked napises prispevok takymto stylom, tak Ta budu ludia vnimat ako karieristku. Tu nie je mozny osobny kontakt, nepozname Ta osobne, tak neviem, co si cakala. Lebo keby si to napisala trosku inak, tak to aj inak vyznie. Spravas sa velmi nadradene, prepac.
Ja mam vystudovanu aplikovanu biologiu (molekularka, mikrobiologia,...), k tomu psychologiu. Keby som sla s kamoskou na medicinu, no mozno by som bola inde, nez som. Ale stale, nech som kdekolvek a kolkokolvek zarabam, chcem byt dobrym a empatickym clovekom.
Takze otazka v zadani temy je "Ako prestat mysliet na peniaze?", odpoved, porod a dieta Ti ukaze. Mozno Ta preplieskaju hormony, ako kazdu z nas, ked zrazu Tvoje dieta sa nebude vediet prisat a bude mat co len blbu silnu zltacku, tak budes revat z preplnenych prsnikov, napriklad...Dojcenie je tazsie ako 2 vysoke skoly, to som povedala so slzami v ociach hned po porode prveho dietata a pri tretom som si to zopakovala znova. Preplesk. Proste Ta to da do reality, ze mas zit TU a TERAZ a venovat tomu malemu bezbrannemu cloviecikovi aspon par mesiacov bezpodmienecnej lasky a starostlivosti, aby sa nemuselo delit s peniazmi o pozornost. To predsa das a za pol roka neosprostie ziadny lekar. Potom sa mozes vratit spat do prace a dieta moze mat opatrovatelku, otca na materskej, moznosti je dost.

nyusika
14. feb 2024

@nevenka
vobec som na teba neplanovaka reagovat...ale ty si uplne mimo....uzivaj si svoj pocit dokonalej matky, ine asi nevies.
tym sa snazim napisat, ze mozno ani nie si dobra matka, len si o tom skalopevne presvedcena a mas potrebu o tom presviedcat aj ostatnych

tiezjedna
14. feb 2024

@autorka na tvojom nastavení nie je nič zlé, naopak, je úplne v poriadku. Ja som pred príchodom prvého dieťaťa zmenila mindset natoľko, že som vedela, že sa už do žiadneho "zamestnania" nevrátim, a vybudujem vlastnú firmu😉 Predstava, že mi niekto diktuje, kedy môžem mať voľno, koľko práce mám urobiť a koľko peňazí zarobiť, bola (a je) pre mňa nestráviteľná. Takže jo, s deťmi prichádzajú často veľké a neplánované zmeny😉

hankm
14. feb 2024

Zaplat opatrovatelku. A mozes ist pracovat aj po 3 mesiacoch. Ty zarabaj a rob karieru a o vychovu sa uz niekto postara. Nema zmysel sa nad tym zamyslat, nie si nastsvena na plnohodnotne materstvo. Len bojovatvs bio hodinami sa neda tak to dieta budes mat, a budes kludna.

autor
14. feb 2024

@nevenka Prepac,ale tvoje prispevky su pasivne agresivne. Vobec na teba nebudem reagovat.

amadea3
14. feb 2024

Mne sa naopak paci, ze autorka uz teraz uvazuje ako a kedy sa vrati do prace. Cast zien riesi nezamestnanost/ nespokojnost v praci otehotnenim a tam je jasne, ze sa do prace tak skoro nepohrnu. Autorka ma rada svoju pracu, ktora je navyse vyborne ohodnotena, podla mna je to idealny win-win, ked praca ktora naplna dusu, plni zaroven aj penazenku 🙂 Do prace sa da uplne v pohode vratit po roku, doma moze zostat manzel a v dvoch rokoch moze ist dietko do jasli. Pracovny vypadok nebude dlhy a budes vediet v pohode naskocit naspat. Kariera a dieta/deti sa daju sklbit, nevidim v tom problem. Tvoje uvazovanie sa po porode trosicku zrejme zmeni, zatial je to babo take "abstraktne", moznoze budes prekvapena sama zo seba, ked si po par tyzdnoch na pracu ani len nespomenies 🙂 Nech sa uz rozhodnes akokolvek, skorsi navrat do prace neznamena ze si hnusna krkavcia karieristka. Treba mysliet aj za hranicu 3 rokov, ved aj samotne dieta casom bude vitat a uzivat si benefity spokojnej pracujucej mamy a pozitkov, co si za odmenu z prace moze rodina dovolit🙂 Ja uz mam vacsie deti, skolacky, tymto co riesis teraz ty som si uz presla. Obe su jaslickove od roka a nic by som na tom nemenila, rozhodnutie bolo absolutne spravne a v prospech celej nasej rodiny 🙂

luccija
14. feb 2024

Ako skombinovať materstvo a prácu?to sa snažia milióny žien.No tak porodís a dieťa bude po čase s mužom, keď chce byť na RD, opatrovateľkou, babkou, alebo budeš robiť na pol úväzok, alebo sa vrátiš na celý a dieťa bude s niekým koho si vyberieš.Nebudes prvá žena s kariérou, ktorej dieťa bude viac s opatrovateľkou ako mamou.Je to tvoje rozhodnutie.
Ešte je možné, že Ti to dá úplne nový pohľad do života a budeš s dieťaťom doma tak dlho, že budeš prekvapená.Ako lekár vieš, že život je vrtkavy a v sekunde je všetko inak.A niekedy Ti kvôli deťom utečie veľa peňazí🙂