icon

Ako sa zbaviť obáv o financie počas materskej?

14. feb 2024

Ahojte baby. Potrebujem radu,ako sa spamatat 🙏 Som v tretim trimestri tehotenstva(po roku snazenia), na babo sa velmi tesime, ja aj manzel aj cela rodina(prve vnuca). Obaja s manzelom zarabame nadstandardne(kazdy niekolko tisicok €), chodime radi do prace,naplna nas to. Sme zabezpeceni financne absolutne bez problemov. A tu je moj problem. Ja som este ani neporodila a uz premyslam,kedy sa vratim do prace,aby som si mohla dorobit dolezite kurzy,ktore ma posunu dalej(v mojej praci nemozem zaspat na vavrinoch) a aby mi zase cinkali eura na ucet. Pritom uplne v pohode vyzijeme z manzelovho platu, ja budem mat max matersku, kurzy sa daju tiez posunut...ale aj tak rozmyslam,kedy sa vratim,aby mi tie prachy neusli. Prosim vas,napiste mi,ze po porode budem rada,ze som a ze na tieto myslienky nebude cas 🙏

44janica44
14. feb 2024

@ibatanecnica ako ja. ... chvíľku (9 ? som robila po pôrode z domu - super nadriadený ktorý mi vyšiel v ústrety tak som chcela aj ja jemu pomôcť s agendou, potom sa v práci zmenilo vedenie a sekla som s tým....na dieťa som čakala 4 roky (preplakane, vytrpene, stále som žila s pocitom že mi nieco chyba) ... teraz si neviem predstaviť ako to bude keď skončí rodicak. Vyše 2 roky si žijem svoj sen a žiadne peniaze mi za to nestoja... prvé kroky, úsmevy .... neviem si predstaviť ze by som pritom nebola a videla by to iba nejaká opatrovatelka... v pohode vyzijeme z muzovho platu a pre mňa je najkrajšia odmena "maminka ja ta huuubim "

Chápem ze niekto to môže mať inak... ja si hovorím ze deti sú malé iba raz keď je možnosť treba si ich užiť.

derdia
14. feb 2024

Nuz vies, vy ste presny kandidati ktori patria mamone.
Mamon je padly anjel, ktoremu patrite. On ovlada vase mysle a toto robi s kazdym, pre ktoreho su peniaze vsetko. Alebo minimalne nesmierne dolezite. Patri mu tvoja dusa. A bude to len horsie, pretoze presne to je Mamonova uloha, ziskat dusu, dat pocitit dusi, ze za peniaze moze mat vsetko, ze zivot s peniazmi je velkolepy..
A vy stale bude chciet viac a viac a viac.... A to podstatne cas, laska, a krasy zivota vam uniknu.. Presne o toto mu ide...a v tomto case a svete sa mu velmi dari.

ropucha6
14. feb 2024

No tak sa vratis skor do prace, uvidis po porode, ako to bude, ake bude babo. Aj vacsie workoholicky skoncili na 6 rokov doma, naopak poznam aj take, co sli velmi skoro do prace. Ja som isla cca po 10 mesiacoch, je to o drzku, ale doma mi uz bolo dlho.

liusa82
14. feb 2024

@autor inak ja mám toto isté od decka.Teraz si aj ja dobre sama zarobím a aj tak furt rozmýšlam aby mi nejaké peniaze neušli a aby som stále mala vela na účte..čo ti poviem choré,viem ťa pochopiť lebo som rovnaká a to nemám ani deti a ani ich neplánujem a stále mám robotu v mysli s peniazmi😀 závidím ludom čo majú minimum a všetko na saláme.Proste sprostá povaha a ešte doplnim že ja ani vela nemínam na réžiu a tak ale proste musím mať na účte len aby boli

lenicka999
14. feb 2024

Autorka, vobec si nič nerob z komentárov že ty si akože zlá karieristka a že tvoje poslanie musí byť byť matku atď. Kiež by sme mali viac takýchto doktorov ako si ty. Ktoré majú radi svoju prácu a sú otvrené všetkému. K takýmto šikovným ženám chodím úplne najradšej a som za nich vďačná že sú tu pre mňa ako pacienta. 😉

luccija
14. feb 2024

V podstate teraz nemáš inú náplň dňa iba myslieť na prácu a peniaze 🙂uvidíš ako sa zmenis po pôrode.Moja kamarátka je kozmeticka má školiace centrum a niekedy to je slušná psychická nálož lavirovat medzi mala by som robiť, lebo mi uteká veľa peňazí a koľko som mohla dnes zarobiť a tým, že som mama a zase tam mi niečo uniká.Jej muž tiež hovoril ako pomôže a bol prvý ktorý jej vytykal ako môže utekať od pár mesačného dieťaťa aj muži sa rodicovstvom zmenia.Ty budeš tá čo bude hľadať balans

zuzi0911
14. feb 2024

Ja ti napíšem len toľko, že peniaze a práca vždy bude ,ale dieťa bude malé iba raz.Tam je tak rýchly vývoj,že ti bude ľúto ak nieco zmeškaš. ...mne by to bolo ľúto, ale to som ja . Ja som doma zatial 10 m a aj keď je to tretie dieťa, je to niečo úžasné,krásne a milujem pozorovať ako dietatko napreduje.....uvidíš, ako to budeš cítiť. 😊

mikadooo
14. feb 2024

Ach chápem... Tak možno nejaký čiastočný úväzok, že by si bola aj s malou/malým a zároveň by si z toho úplne nevypadla, nvm. Ak je to možné, samozrejme. Ak malé bude zvyknuté na tretiu osobu, tak aj takto by to šlo... Plus zas platí, že ak si to rozmyslíš, nič sa nedeje 🤷. Ale aspoň budeš do pôrodu pokojne spávať 🤭. Ja som prvé týždne po pôrode pracovala, ale z domu. Bola to pohoda, malá ešte veľa spinkala, takže sa to dalo. Potom keď mala nejakého pol roka, tak som s tým sekla. Ale tak mne sa to tak proste časom utriaslo, aj zamestnávateľ bol s tým ok, proste pomaličky sme to utlmovali, až kým moju prácu úplne neprevzal niekto iný vo firme. Tiež som to pred pôrodom ešte nemala vyjasnené, ale čas to celé sám vyjasnil, všetko šlo plynule a podľa situácie doma. Neboj sa, všetko bude ok, už akokoľvek sa rozhodneš po pôrode 🙂.

tiezjedna
14. feb 2024

@derdia život s peniazmi je taký, aký chceš. Život bez peňaží je taký, na aký máš. Ty tomu hovoríš "mamon", ja "zásadný rozdiel"😎

nevenka
14. feb 2024

@nyusika vobec si o sebe nemyslim, ze som dokonala, tu si sa sekla ty...
Mnohe tu absolutne nepochopili, ako to myslim a nie som sama.

Upozornujem, ze vymazem, co som napisala, ale nie preto, ze by som si za tym nestala, len...povedala som zase viac zo svojho sukromia, nez som chcela a je to uplne zbytocne.

Uprimne som do toho sla, aj sem tam s nadsazkou, ano, priznala som, ze ma porody a dojcenie odrovnalo a dostala som preplesk. Mozno niektore zeny to maju ako na ruzovom oblaciku, ja som to nemala a mam 4 narocne deti. Pri nich nehrozilo ani dake dalsie studium, ani praca, mala som aj zdravotne problemy, takze tu niekto iny sa hra na hrdinku, ja to nie som.
Takze klidek
@nyusika nie som dokonala, pre istotu Ti to zopakujem.
Len poznamka, naco sa sem pride nieco pytat, ked nechce citat iny nazor.

nevenka
14. feb 2024

@kiwi3ma uz zozrali 😅🤣

nevenka
14. feb 2024

@derdia ja som si uvedomila, ze dnes je Popolcova streda. A uz nereagujem, Zly si akymlolvek sposobom narokuje na Tvoj cas a energiu. Dnes to ma byt o inom. Este tu budu dnes temy, tipujem v duchu, ake.

derdia
14. feb 2024

@nevenka ja neviem, ci ste chceli mne nieco zle odpisat. Ale ja som len konstatovala. To ako to je. Neponizovala som ani nic. Len som chcela mozno na to poukazat amo to je.

natalia2007
14. feb 2024

@nyusika a ty?

natalia2007
14. feb 2024

@autorka A co maju hovorit mamicky, ktore budu mat mizernu matersku a rodicak, ledva utiahnu z manzelovho platu domacnost, nemaju vlastne byvanie a pod. Alebo mamicky samozivitelky. Toto su naozajstne problemy. U teba mi to pride, ze clovek uz nevie co od dobroty. Skus sa na to takto pozriet.

autor
14. feb 2024

@lenicka999 Dakujem za velmi mily komentar ❤️

autor
14. feb 2024

@natalia2007 Toto nie je vobec moja starost. Predsa sa nebudem citit vinna a zodpovedna za niekoho ineho zivot.

simoncik
14. feb 2024

No,odpovede z ktorych si mozes vyberat.kazdy mame svoj zivot,svoje priority.niektora by nerobila dokonca nic,sedela by doma a bolo by jej najlepsie.ine su super matky,ktore ziju len pre to mat dieta.no a sme tu aj mi,ktore deti sice mame ale nie su stredobodom nasho zivota.milujeme ich,doorajeme im vsetko len akosi nie sme super matky,ktore do 18 vodia deti za rucicku.su zeny ,ktore praca bavi a naplna.mas kresne povolanie a nie je lekar ako lekar.neurobis nic.ak budes mala potrebu vratit sa do prace tak sa jednoducho vratis zariadis si to z dietatom tak aby ste fungovali.otazka penazi???no vyzneje to tak ze su uteba prioritou,ale v dnesnej dobe u koho nie?lepsie ich mat ako ked chybaju.k tonu ak ta bavi oraca a mas ju aj super ohodnotenu,no ktora bh sa do nej neponahlala.je to tvoj zivot,ako si ho zariadis tak ho budes mala.a mna len napada,ze mas dieta skor na prianie manzela ako svoje.mas manzela,ktory ti pomoze,podrzi ta,nemas co riesit.ze je niemto matkou neznamena ze teraz musi venovat cely zivot len dietatu a obetovat ten svoj

autor
14. feb 2024

Dakujem za podnetne a k veci prispevky. Bola ich vacsina. Uvidime ako to nakoniec vypali po porode. Hlavne najst balanc a byt stastna 🍀

natalia2007
14. feb 2024

@autorka nikde netvrdim, ze sa mas citit vinna a robit za nich starosti. Skor by si mala byt trosku vdacna zivotu za to vsetko co mas, ze ti naozaj nic nechyba, mas rodinu, manzela, zdravie, rodinu, kopec penazi si v pozehnanom stave a "nevyrabat" si dalsie uplne zbytocne problemy. Vela ludi take stastie nema a co by dali za to, aby boli na tvojom mieste. Pol roka na materskej, potom jasle a mozes sa vratit do prace a ten obrovsky problem vyrieseny...ci?

autor
14. feb 2024

@natalia2007 Ved ja som za toto vsetko vdacna, snad sa ale nemusim obhajovat v kazdom prispevku. Kazdy riesi v zivote zrovna to,co povazuje za problem. Ja len nechapem, preco ked nie som chudobna, slobodna,tyrana a neviem este aka nemam pravo na problemy ineho druhu. To je vsetko.

natalia2007
14. feb 2024

@autorka och zena 🙈 Ale toto co ty tu riesis NIE JE problem. Je to situacia, ktoru zaziva kazda jedna pracujuca mamicka, ktora ide na MD. A ty dokonca ako bonus na to nie si odkazana.

bobulka109
14. feb 2024

lebo toto problém nie je. Ja som takisto lekárka, práve preto, že človek prichádza do kontaktu so všelijakými problémami, tak si viem veci vážiť, čo je doležité, čo menej, určite ako problém nepovažujem otázku typu” ako nemysliet´ na peniaze”, nakoľko to problém nie je , je to o nastavení hodnot. Necháp to zle, každý má právo vyjadriť názor, sme na fre, takže pokiaľ je to v medzisch dlušnosti, musíš rátať aj s iným pohľadom . A áno súhlasím s názorom, že človek má byť vďačný za zo čo má a nezaoberaťˇ sa zbytočnosťami, ale to, keďže pracuješ ako kekárka, by si si msla uvedomovať.

nevenka
14. feb 2024

No fakt sa trapis nad zbytocnostami. V skratke som Ti chcela napisat, ze nemusis absolutne riesit, ze myslis stale na peniaze, to sa vyriesi, ked porodis. Lebo to bola podstata uvodneho prispevku. Tak som Ti napisala, ze mas sa sustredit na "tu a teraz", porodit a to dieta a cela situacia Ti mozno pomoze na tie peniaze tolko nemysliet. A si sa na mna urazila, ze som agresivna. Pisem svojim stylom, ako aj Ty mas svoj. Su odlisne. Ak si sa chcela spytat na sklbenie kariery a roly matky, tak si sa asi mala inak trosku opytat. Na to Ti odpoved zeny tiez dali, 6 mesiacov doma, potom na MD napriklad partner, pripadne opatrovatelka. Problem solved. Aj vlk syty aj ovca cela...🤷‍♀️.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
nerko
14. feb 2024

Ja som popri materskej a rodicovskej pracovala na polovicny uväzok. Na HO. Mam kamaratky, ktore su dr. Boli kratsie na materskej, necely rok. A aj potom sa nevratili na plny uväzok. Maju svoje ambulancie, pracuju podla potreby. Cca 2-3 dni a zvysne dni su pri detoch. Casom sa im podarilo najst vypomoc do ambulancie aj na dni, ked nerobia. Uvidis po porode. Da sa sklbit praca aj materstvo. A vsetko je to docasne, zacnu chodit do skolky, skoly a budes sa moct praci venovat na plno.

zuzitka1004
15. feb 2024

Nie sú pasívne agresívne, napísala len veci, čo ti asi nie sú “po chuti”.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
autor
15. feb 2024

@walentina7 Keby som bazila viac po peniazoch a kariere,tak to dieta nemam vobec. To ze s nim nebudem vysedavat 3r doma,ako je na Svk zvykom,neznamena, ze si nevazim lasku/rodinu/zazemie.

tiezjedna
15. feb 2024

@walentina7 bažia po peniazoch?? Hrotíš to teda poriadne. Až mi zdvihlo kútik. Pretože keby som to vztiahla na seba, tak v tvojich očiach som totálny mamonár, pretože som si dovolila vybudovať vlastnú firmu, keď bolo moje prvé dieťa maličké. Keby som sa mala vzhliadnuť v tvojej definícii váženia si "lásky, rodiny a detí" a tri roky si dala zakaždým, keď som porodila voraz, tak je bez práce viac než 20 ľudí, vrátane chlapov, ktorí domov nosili peniaze, aby ich ženy mohli sedieť tie tri s deťmi roky doma bez starostí 😖 To ti dochádza? Či ženy nemajú v biznise čo robiť lebo deti a rodina??? Ja som zas myslela, že tieto zachladené názory sú len vo filmoch zo sedemdesiatok🙄