Ako sa zbaviť syndrómu najstaršej dcéry?
Moja najtarsia sestra to mala tazke. Obdivujem jej dusevnu silu a odhodlanost. Ocakavania, vychova.. zodpovednost..
Ja som 3tia zo 4 a cokolvek, kto vyviedol bola som potrestana ja. Proste to hodili na mna. Kazdy ma svoje rany. Uplne kazdy. 1 aj 10ty.
Moja rada je. Sebalaskou. S tym by som zacala. Odpust ostatnym a aj sebe.
Dat tolko, kolko dostanes a ocakavat, ze ti pomozu naoplatku aj druhy. Ked nie v buducnu nemat cas. Kratke strucne odmietnutie, nerobit pre ostatnych na ukor seba.
K tym vycitkam. Uvedomenie si - aj zmierenie sa s tym, ze druhym nezalezi na tom co potrebujes, citis -> ak nebude na tom tebe zalezat. "Ved jej to nevadi.. robi to rada.."
Ak chces aby si iny vazili teba, musis najkor ty najst hranice a vazit si samu seba. Nie si nevdacna, iba sa stanes "normalnou". Kedze normalnost je spravanie väcsiny ;)
Napr. Nemusis sa vobec hadat. Staci odist, ak ta niekto uraza, chce po tebe sluzby ktore neopetuje.
Zivot mas iba jeden. Nelutuj zlu - premarnenu minulost, ale stavaj stastnu buducnost. Ak ti niekto vycita a vyuziva ta odstrihni ho. Nezasluzi si tvoj cas.
Rozhodni sa byt stastna. Je to stav mysle.

ja osm najmladsia a sestre som vzdy zavidela.. mozno to bude tym,ze osm starsi ocnik ..ale na nu sa take naroky nekladli ... nemusela po nikom nosit oblecenie..mala viac volnosti a prva zdrhla z domu ... takze skus sa na ten svoj "syndrom" pozriet aj z inej stranky
@anonym_bc3898 prepac ale to je take povrchne ze nemusela nosit po nikom oblecenie. To nie je vec na ktorej by mi niekedy zalezilo. A rozhodne som nemala viac volnosti kedze som sa musela starat o mladsiu sestru od 12 rokov. Praveze som mala viac starosti kedze ona trpi adhd a hyperaktivitou a castokrat prisla domov s rozbitymi kolenami, cela od krvi, dokonca raz aj s vybitym zubom...