icon

Ako sa zbaviť syndrómu najstaršej dcéry?

18. dec 2025
Strana
z3
sisamisaaa
18. dec 2025

Že prestaneš robiť tie veci ku ktorým cítiš nutkanie a už ti neslúžia. Hranice.

marci9
18. dec 2025

Syndróm najstaršej dcéry? A to je čo?

biba_18
18. dec 2025

@marci9 to je to ako sa správajú najstaršie dcéry samozrejme, aké sú na ne nároky a aké to má dôsledky

marci9
18. dec 2025

Niektorí ľudia vyrobia syndróm úplne zo všetkého.

biba_18
18. dec 2025
@marci9

Niektorí ľudia vyrobia syndróm úplne zo všetkého.

@marci9 samozrejme, pokiaľ si sa s tým nestretla, tak napíšeš čo si napísala ...

marci9
18. dec 2025
@biba_18

@marci9 samozrejme, pokiaľ si sa s tým nestretla, tak napíšeš čo si napísala ...

@biba_18 Tiež som najstaršia dcéra. A čo?

grof_monte_christo
18. dec 2025
@biba_18

@biba_18 Tak na tento príspevok sa veľa toho napísať nedá. Sa čudujem, že niekto vôbec reagoval.

biba_18
18. dec 2025

@marci9 to že si najstaršia dcéra neznamená že si bola vychovávaná tak ako tie ktorých sa to týka. tak to...

anonym_893d71
18. dec 2025
@biba_18

@biba_18 som najstaršia dcéra a nikdy som žiaden syndróm nemala.

0silvia0
18. dec 2025

@anonym_autor to si musíš upratať v hlave sama. Začni tým, že si povieš, že nemusíš plniť nikoho predstavy a požiadavky. A ďalej to už pôjde...

svettii
18. dec 2025

Tak to teda prvý raz počujem popravde 😀 Ale vôbec by som sa nečudovala, ak by s tým niekto prišiel len tak a tváril sa, že to existuje roky rokúce 😀

biba_18
18. dec 2025

@anonym_893d71 a možno máš iný syndrom 😉

sisamisaaa
18. dec 2025

Zaujímavé, ja som najmladšia dcéra a mám v rodine najstaršiu dcéru a nemusím ňou byť aby som vedela čo tá otázka znamená 🙂

marhulka13
18. dec 2025

Ja som tiež najstaršia dcéra a teda netuším, čo ten syndróm znamená

stvura
18. dec 2025

co to znamena? ja som prvorodena a nemam ziaden syndrom

jennky13
18. dec 2025

@anonym_autor napisem ti ako mama najstarsej dcery. Mame 3 deti a ta najstarsia vzdy bola ta najzodpovednejsia a vedela sa postarat a postrazit. Aj bola za to ocenovana a chvalena. Vyrastla z nej nadherna dcera, je skvela manazerka a vie si urobit v praci poriadok, ale aj ma porozumenie. Co sa musi ucit? Ze niektore ulohy riesit nemusi, ze nemusi riesit zivot mladsich surodencov, kdeze su uz vsetci dospelí, že proste nie je vsetko jej starost .
Na druhej strane aj mladsia dcera ma svoje + a - - ona nie je velmi vodcovsky typ, ale naucila sa rozumiet roznym skupinam ludi , je to uzasny zmierovatel, a musi sa naucit to, ze nemusi zmiwerovat vsetkych a niekedy aj hadka, napatie maju svoj vyznam vo vztahu ....takto by som mohla pokracovat a opista + a - najmladsich deti......
Ver, dokonala rodina neexistuje, kazdy rodic robi chyba aj ked sa snazi ich nerobit a kazde dieta v rodine zazije zranenie, ktore si musi riesit v dospelosti. To patri k zivotu a tak aj ty si musis postavit svoje silne stranky, ktore si ziskala ako najstarsia a svoje bolesti, ktore musis odpustit a nechat uzdravit.
To iste robia stredne deti a aja najmladsie.
Opdporucam :Sourozenencké konstelace
Kevin Leman

anonym_3ef20a
18. dec 2025

Moj najstarsi je tiez taky,vzdy daval pozor na mladsieho brata,aj ked sa bavil s kamosmi 1 oko mal na bratovi.Ale u nas je to ako zakon padajuceho hovienka,cize najstarsi syn na mladsieho a mladsi zase na dalsieho mladsieho.Strazia sa vsetci navzajom,kazdy kazdeho.Aj si zastanu kazdy kazdeho ked ide ozaj,ze do tuheho.No ten najstarsi uz rozmysla ako dospelak,zamysla sa nad takymi vecami,na co ma este aspon 2r cas.Od malicka,uz ako prvacik mi ani pusu nechcel dat,mama ja uz som velky a museli sme si dat boztek pod lavicku,aby nas nik nevidel.Mladsi ti sa pusinkuju kazducke rano pred skolou aj ked su uz velky.

vilma7
18. dec 2025

Môj syn (starší) sam od seba prevzal vodcu ochrancu, nik mu nekazal aby mal v oku svoju mladšiu sestru, robí to sama od seba.

unicornlady
18. dec 2025

Ja som prostredná a všetka tá zodpovednosť, spoľahlivosť a starostlivosť bola na mne. (keďže moja staršia sestra je tá zbrklá a chaotická a môj mladší brat nemusel nič, lebo je "chlapec")
Skôr by som to asi nazvala "syndróm dobrého dievčatka", to je to, čo existuje už dlho.

minenkaa
18. dec 2025
@marci9

Syndróm najstaršej dcéry? A to je čo?

@marci9 to je teraz móda

autor
18. dec 2025
@sisamisaaa

Že prestaneš robiť tie veci ku ktorým cítiš nutkanie a už ti neslúžia. Hranice.

@sisamisaaa to sa lahko povie. Teoriu ovladam ale vycitky, problemy so spankom potom, pocit ze som nevdacna a sebecka..

autor
18. dec 2025
@anonym_893d71

@biba_18 som najstaršia dcéra a nikdy som žiaden syndróm nemala.

@anonym_893d71 bud rada. Kopa ludi ho ma. Podla mna sa predava z generacie aj lebo moja mama tiez bola najstarsia a myslim ze tiez tym trpi. Hlavne teraz v obdobi vianov

0silvia0
18. dec 2025
@marhulka13

@0silvia0 ďakujem za info, ani som nevedela, že to je niečo reálne. No podľa tohto syndrómom najstaršej dcéry trpela moja mladšia sestra . Mňa to asi preskocilo

@marhulka13 ja som mala tiez nieco podobne, tiez som najstarsia. Ale vekom som si to davno upratala.

autor
18. dec 2025
@0silvia0

@anonym_autor to si musíš upratať v hlave sama. Začni tým, že si povieš, že nemusíš plniť nikoho predstavy a požiadavky. A ďalej to už pôjde...

@0silvia0 ja si to aj poviem. Ale potom ma prepadnu hrozne vycitky ze kaslem na rodinu, ze nepomozem ked potrebuju, ze by som mala ved sa mam dobre a oni zle a tak musim. Ze sa mam postarat ked mozem, ved tak sa to robi tak sa patri....mama je teraz chora. Plakala mi ze nedokaze pred vianocami upratat a napiect co chcela. Neda si vysvetlit ze nemusi nic z toho robit a ja sa trapim tym ako jej pomoct a nezanedbat moju domacnost a moju rodinu. Ale som len jedna a neda mi to vykaslat sa na nu. A viem ze ked jej s tymi 10 druhmi kolacov nepomozem tak to bude robit aj tak a bude jej este horsie na zdravi.

alenamihal
18. dec 2025

existuje aj syndrom najstarsieho syna???😂 hm,1x to pocujem,asi som dost za opicami v niektorych veciach 😂

anonym_8fc9cd
18. dec 2025

Psychologická. Neverím už a ani sa neoplatí veriť samodiagnozam syndrómov. Dnes sa k tým psychológom už aj dá dostať.

0silvia0
18. dec 2025
@anonym_autor

@0silvia0 ja si to aj poviem. Ale potom ma prepadnu hrozne vycitky ze kaslem na rodinu, ze nepomozem ked potrebuju, ze by som mala ved sa mam dobre a oni zle a tak musim. Ze sa mam postarat ked mozem, ved tak sa to robi tak sa patri....mama je teraz chora. Plakala mi ze nedokaze pred vianocami upratat a napiect co chcela. Neda si vysvetlit ze nemusi nic z toho robit a ja sa trapim tym ako jej pomoct a nezanedbat moju domacnost a moju rodinu. Ale som len jedna a neda mi to vykaslat sa na nu. A viem ze ked jej s tymi 10 druhmi kolacov nepomozem tak to bude robit aj tak a bude jej este horsie na zdravi.

@anonym_autor skús asertívne a narovinu: Mama, neplač mi do telefónu, vianoce nie sú o poriadku a 20 druhov koláčov. Dobre vieš, že keď mi takto vyplakávaš, vzbudzuješ vo mne pocit viny a zodpovednosti, že ti nejdem upratať a napiecť a prenášaš na mňa svoj stres. Dobre vieš ale, že mám svoju rodinu, svoju domácnosť a chodím do práce, takže sa neviem naklonovať. Čo ti môžem sľúbiť, že napečiem aspoň 3 druhy a prinesiem ti, môže byť takýto kompromis?

autor
18. dec 2025
@0silvia0

@anonym_autor skús asertívne a narovinu: Mama, neplač mi do telefónu, vianoce nie sú o poriadku a 20 druhov koláčov. Dobre vieš, že keď mi takto vyplakávaš, vzbudzuješ vo mne pocit viny a zodpovednosti, že ti nejdem upratať a napiecť a prenášaš na mňa svoj stres. Dobre vieš ale, že mám svoju rodinu, svoju domácnosť a chodím do práce, takže sa neviem naklonovať. Čo ti môžem sľúbiť, že napečiem aspoň 3 druhy a prinesiem ti, môže byť takýto kompromis?

@0silvia0 mam strach ze ked jej toto poviem nabuduce mi ani nepovie ked jej nieco bude aby som teda nemala stres a pocit viny.

Strana
z3