Ako si nájsť cestu k introvertovi?

karamellova
29. máj 2018

Vcera sa mi zdoverila kamaratka s nasledovnym problemom: so snubencom maju kratko pred svadbou rozumeju si vo vsetkom az na jednu vec. ona ma potrebu neustale sa rozpravat a o vselicom moznom diskutovat, zdielat svoje pocity a on je typicky chlap- komunikuje len ked musi. kedze ju ma rad vypocuje si vsetky jej pribehy ale on proste nema potrebu sa s nou rozpravat. podla toho co mi hovorila a ako ho poznam ja on je taky typ, vraj bol tak vychovany aj v rodine sa bavili iba o nevyhnutnych logistickych veciach ale nejake svoje radosti starosti spolu neprezivali. pre mna osobne je to tiez netradicne lebo som tiez skor typ ktory si radost aj starosti potrebuje podelit s niekym inym aj ked mam tych s ktorymi ludi iba zopar. ale beriem ze chlapi su v tomto viac uzavreti. jej to vraj velmi chyba lebo aj v predoslych vztahoch aj v rodine je zvyknuta hovorit si o vsetkom a aj mu to povedala. vraj jej slubil ze sa bude s nou snazit viac rozpravat ale ja si myslim ze on sa uz v 35 rokoch zmeni tazko. ona uvazuje ze od svadby cuvne no mne sa to zda prehnane. to ci sa ma vydat alebo nie za nu samozrejme nevyriesim no prosila ma o nejake techniky ako ho "otvorit " a "naucit rozravat sa".

pininka
29. máj 2018

No asi ju sklamem. Ja mam toto presne doma uz 16 rokov, ja cisty extrovert neustale komunikujuci, moj muz nic, ani tuk. Niekedy za cely den povie jednu vetu. Presne aj on bol tak vychovany, rodicia sa bavia iba o nevyhnutnych veciach, inak kazdy vo svojej izbe, viem to,byvala som s nimi. Mne trvalo 9 rokov placu a nervov, kym som pochopila ze s tym nic neurobim a ze nema zmysel nanho tlacit, nepovie nic. Kamoske povedz, ze to bude tazke hlavne ak bude nejaky vacsi a zlozitejsi problem, lebo ak z neho nedostane nic, bude na riesenie sama. Chce to ozaj velku silu a pevne nervy. Takze nech si to dobre rozmysli.

blairgossip
29. máj 2018

Podla mna to uz vyriesitelne nie je, tiez som mala takeho frajera ktory sa ledva chcel rozpravat, proste A potom to vyzera tak, ako keby ho tvoje problemy nezaujimali (cize ty nakecas a on len povie ze ok, hm) takto bude vo vztahu nestastna a stale si hladat kamaratov s ktorymi bude kecat ... Lebo vies, naco je potom vztah, ak nemaju spolocnu rec? na sex? Ten moze byt aj bez svadby....

karamellova
autor
29. máj 2018

Ja mam takeho brata preto som jej povedala ze to sa nezmeni a pritom obaja mame rovnaku vychovu ja som komunikativna az moc a brat tvrdi ze on proste nepotrebuje zbytocne "kecat". ja som toto tiez na zaciatku riesila s mojim priatelom ale potom som si proste povedala, ze je to chlap a som rada ze mi lasku prejavuje inak

@pininka evidentne si si zvykla aj ty, takze to nie je nieco co sa neda zvladnut asi je to le o prioritach

titla
29. máj 2018

Dá sa to, len tam musí byť ochota popracovať na sebe. Nikdy nebude zhovorčivý, ale minimálne ak bude snaha, budú si vedieť vydiskutovať aspoň problémy.
U nás doma je to niečo podobné. Muž je introvert, ja síce naopak, ale čo sa týka riešenie konfliktov obaja máme tendenciu urazene mlčať a pestovať si svoje „krivdy.“ V manželstve recept na katastrofu, takže sa snažíme si problémy vydiskutovať. Niekedy to z nás ide ako z chlpatej deky, ale pomáha to. Stále v nás prevláda pocit, že by sme sa týmto diskusiám radšej vyhli, ale vieme že od problémov sa neuteká, ani sa nezatvárajú sa pred nimi oči. Takže si naleje pohár vína a problémy si vyjasníme.
Zhovorčivý ani spoločenský môj muž nikdy nebude, ale to som vedela už keď som si ho brala a dokážem s tým žiť.

rybka16
29. máj 2018

U nás je to naopak. Ja som introvert, manžel extrovert. Tiež si asi chvíľu musel zvykať, že keď sa spýta, aký som mala deň, dostane jednoslovnú odpoveď. :D Ale zvládame to, myslím si, v pohode. On rád rozpráva, ja rada počúvam, ideálna situácia. :D

juliet86
29. máj 2018

Moj muz nie je vyslovene introvert ale nerozprava takmer vobec. Ak su v manzelstve rozdiely je to vec kompromisu. On sa zlepsil lebo vie ze je to dolezite pre mna a ja som zmenila ocakavania lebi viem ze on ma potreby ine. Dolezity je kompromis. A neochvejny pocot ze sa milujeme tu je aj po 7 rokoch. Aj ked by som niekedy chcela aby rozpraval viac

pininka
29. máj 2018

@karamellova tak ti poviem,ze mnoho ludi sa mi cuduje. Ale ako vravis, je to o prioritach. Ja niesom ten typ co to len tak zabali, ale zas je pravda ze som tak trocha aj zbabela,zacat nieco od zaciatku. No na druhej strane ked vidim dookola nas inych chlapov,tak si gratulujem. Moj muz venuje rodine maximalny cas, hocikedy ho mozem nechat s detmi. Teraz mam sadru a o vsetko sa musi starat on a ide mu to super. Nie kazdy chlap by zvladol starat sa sam o tri deti, varit, chystat vsetko, este aj pre mna. Takze vsetko ma svoje pre a proti. To ze nevie komunikovat este neznamena,ze je to zly clovek, zly chlap.

majkeel
29. máj 2018

No. Ani z druhej strany to nie je ziadna vyhra. Bol som s babou, ktorej sa hu.. (pusa) nezatvorila. Ja kopec povinnosti, potreboval som robit do prace, doma okolo bytu,...a ona by kazdy den sedela a rozoberala dookola vsetko. Ked skoncila, zase zacala od zaciatku. Ja na nervy a ona na zabitie. Kopec kecov, clovek unaveny, vysaty z energie, nestihal v praci a efekt ziaden. Praca urobena ziadna. Ale kazdy problem kazdy den 6krat prebraty. Zbytocne hovorit, ked sa nudis a nemas co robit, na viachodinove pokecy mas kamaratky.
Dnes by som povedal, uz by som nesiel do niecoho podobneho. Prilis stresove a unavne. Vsetko ma dve strany ... 🙂

dorottka
29. máj 2018

To iste mam doma, ako cez kopirak - alebo teda mala som, ja kecam, ale zasa rozlisujem s kym a kolko, maloktory chlap chce zasa pocuvat siahodlhe litanie. Poviem ti tak, zlepsilo sa to a VELMI casom - od zaciatku som ho prosila o kazde slovicko, plus snazila som sa ho velmi nevycerpat neustalymi kecami. Neviem ci na to existuje nejake pravidlo, asi len to klasicke - chlap musi velmi chciet a vtedy sa zmena da, inak nula bodov. Z mojho nikdy nebude daky kecalek 😃, ale ked porovnam terajsi stav a stav pred x rokmi, je to nenormalny rozdiel, malokedy sice zacne sam daku temu (aj ked aj to sa stava), ale ked zacnem ja, chyti sa, povie svoj nazor a uz sa aj naucil kecat relativne dobre o pocitoch a aj o 'nicom', ale paradoxne, ked pride za svojimi rodicmi, zmeni sa tam na to, co bol predtym - opat z neho dolovat kazde slovo treba. Pomohlo asi to, ze som netlacila, bola som trpezliva a asi sa aj casom daco poucil odo mna. Cize da sa to, ale musi on sam chciet.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
29. máj 2018

@majkeel poznám... teraz mi tu za chrbtom brble kolegyňa čo varila, čo jedla, čo si obliekla, kedy má jej otec narodeniny a iné strašne dôležité veci... ja zasa tiež mám radšej liečivé ticho ako ten pocit, že ťa niekto valcuje chrlením slov a rieši neriešiteľné 10x dokolečka...

zadda1
29. máj 2018

ja si s mužom tiež moc nepokecám. mám chvíľky keď závidím iným ženám ale vždy v tých momentoch si rýchlo uvedomím nejakú inú vlastnosť toho "závideniahodného" muža, ktorú by som zasa nezniesla. ak ho má rada, rozumejú si tak si myslím, že nemá prečo cúvať. ak tak urobí rozíde sa s ním? nájde si iného, ktorý bude mať všetky jeho vlastnosti plus bude ukecaný a nebude mať žiadnu inú vlastnosť, ktorá by jej prekážala? veď určite má kamarátky, bude mať deti. súhlasím s @lenkakravcova

oli18
30. máj 2018

To su tipicki chlapi. Moj bol v mladosti tiez taky, ale mozem vas potesit, rokmi sa zmenil. Po desiatkach rokoch manzelstva sa mu jazyk rozviazal a rozprava viac, ako ja. Az mi to prekaza a niekedy ma nachyta, ze som ho nepocuvala. Ak sa niekde stretnem s chlapom, ktory vela rozprava, vadi mi to. Takze to chce len trpezlivost😁

blunka
30. máj 2018

Takže takto, raz som čítala v jednej knihe z knižnice jeden zaujímavý text, že čo sa týka komunikácie ľudia sa rozdeľujú na 2 skupiny.
V tej knihe boli tie skupiny nazvané pracovne ako ŽBLNKAJÚCI POTôČIK a MŔTVE MORE.
Asi je jasné, že žblnkajúci potôčik musí zo seba dostať všetky myšlienkové pochody. Mŕtvemu moru to netreba, nemá tú potrebu dávať pocity a myšlienky von ten radšej počúva a je spokojný.
Väčšinou sú ženy ŽBLNKAJÚCI POTôČIK a muži MŔTVE MORE aj keď to nemusí byť pravidlo.
Skrátka to treba brať ako fakt a nenažiť sa človeka meniť.
Dá sa to trochu pozmeniť, ale zo ŽBLNKAJÚCEHO POTôČIKA nikdy nespavíte MŔTVE MORE a naopak.
Ten text bol taký zaujímavý, že som si ho okopírovala (neviem názov knihy) a dala ho prečítať svojmu tichému mužovi a sme sa rehotali ako to na nás pasuje.
U nás to funguje asi tak, že ja mám potrebu komentovať každý prd (myslím dokonca že až moc a aj sa sama sebe čudujem, že je ochotný ma toľko počúvať, sama sebe by som liezla na nervy) a on nič.
Muž ide na celý deň niekde mimo bytu (napríklad k svokrovcom, alebo niečo vybavovať) a ja zostávam celý deň zatvorená v byte. Večer o siedmej sa stretneme.
Ja čakám, že mi porozpráva nejaké novinky.
On bol celý deň preč / vonku a NEZAŽIL NIČ !!!!!!!!!!! nemá nič nové, nič sa nestalo, nič nevidel ....
Ja som bola celý deň zatvorená v byte - a toľko som toho zažila, čo mám potrebu mu povedať, že som schopná kecať aj hodiny. 😀 😀 😀

Raz za čas ma to naserie a dvíham hlas, že načo mi je taký muž, čo sa so mnou nerozpráva.
Vtedy mi vždy povie = ale veď ta si môj žblnkotajúci potôčik, ja ťa rád počúvam.
Vtedy si vždy spomeniem na tie texty a som spokojná, že ho vôbec baví počúvať tie moje kecy.

A ešte sranda, že môj otec je ŽBLNKAJÚCI POTôČIK. Mama je zvyknutá na to, že jej chlap stále kecá (keď som bola menšia som sa vždy čudovala, že sa mame chce počúvať tie jeho somariny - a ja som teraz ako otec) a ide sa zblázniť z toho že jej syn / môj brať sa s ňou vôbec nebaví.
Stále má nové NIČ. Ona to berie tak že ju nemá rád, tak som jej tie texty tiež musela dať prečítať.

Takže autorke - to sa nezmení, stále bude tichý. Trochu sa v manželstve - pri pocite bezpečia rozhovorí, ale stále to bude slabota.
Neni to pre mňa dôvod na zrušenie svadby, to si mala rozmyslieť skôr či jej vadí, alebo nevadí tichý chlap.
Tak buď nech si nájde iného chlapa, alebo nech kecá s kamoškou / mamou / sestrou.

blunka
30. máj 2018

Ešte ma napadlo, že v tých textoch to bolo práveže ponímané tak, že to je dobre keď každý z partnerov je opak druhého. Lebo jeden rád kecá a druhý ho rád počúva.
Pravdu povediac v robote mám kolegu, čo je ten kecací typ a teda už by som to nechcela doma, namala by som chuť to počúvať.

karamellova
autor
30. máj 2018

Ja si myslim ze to urcite nie je dovod na zrusenie svadby a kamoska ma takeho chlapa co vsetko porobi stara sa o nu modre z neba by jej zniesol tak som sa jej snazila dohovorit a ona teda tiez ma svoje chybicky...ako kazdy...

@blunka nespomenies si nahodou ako sa ta knizka volala? skusala som googlit ale neasla som nic take rada by som jej to dala precitat a aj mojej mamine, ktora ma takyto problem s mojim bratom

0silvia0
30. máj 2018

@blunka a viete dievčatá ako lezie introvertovi na nervy počúvať každú činnosť, každú emóciu, každý skutok, každú boliestku extroverta? Ja mám takú mamu, ona komunikuje štýlom zobudila som sa, svietilo slnko, tak som sa potešila, vstala som z postele, umyla som si zuby, potom som sa najedla, pohladkala kocúra..... no mňa tieto reči ako introverta tak vyčerpávajú, že 5 minút počúvania a som KO. Prázdne reči o ničom. Ja sa rada porozprávam, ale keď je o čom a s človekom, ktorý vypustí z úst aj sem-tam myšlienku, nie len strieľa informácie o činnostiach jedol som, išiel som, sedel som... Pre introverta je zbytočné drať hubu keď o nič podstatné nie je, introvert si tieto veci necháva pre seba. To píšem len preto, aby ste to vy, extrovertky lepšie pochopili 😎

dskjhfdlkdjhl
30. máj 2018

@0silvia0 si ma celkom rozosmiala, nie si nahodou moja segra?😀vyzera, ze mame spolocnu mamu😀

0silvia0
30. máj 2018

@dskjhfdlkdjhl no myslím, že takýchto mám je na tomto svete požehnane 😎

dskjhfdlkdjhl
30. máj 2018

@0silvia0 este je otazka, ake budeme my v ich veku😉

0silvia0
30. máj 2018

@dskjhfdlkdjhl to je o povahe, nie o veku. Moja mama bola taká vždy a strašne sa hnevala, že všetky tri sestry sme po otcovi introvertné. Nemala s kým klábosiť o týchto bezvýznamnostiach, ale už si zvykla. Aj my sme si zvykli. Keď začne z jej úst prúd bezvýznamností, prehodíme nejakú vecnú tému alebo vypnem vnímače. Pre mňa sa toto fakt nedá.

maminuska
30. máj 2018

Ja mám tiež takého manžela. Po piatich minútach mojich " kecov " vypne . Ide to mimo neho . A to je ešte ten dobrý prípad. Stáva sa že ja rozprávam a rozoberám , argumentujem a po 5 minútach jednoducho zadrichme a začne chrápať.
Jedine kedy sa môžeme porozprávať je vtedy ak sa ho pýtam na šport. O tejto téme dokáže so mnou komunikovať aj hodinu . Najprv ma to rozčuľovalo ale potom som si zvykla. Akútne problémy musím odkominukovať do 5 minút ak chcem niečo vyriešiť. Potom už nemám šancu 🙂 . Napriek tejto " vade " je môj manžel spoľahlivý , štedrý , pracovitý, dobrý otec a ak odmyslíme toto aj dobrý manžel.

0silvia0
30. máj 2018

@maminuska no presne. V téme, kde sa introvert cíti dobre, vie super komunikovať. Téma, ktorá mu nie je srdcu blízka, tú odkomunikuje vecne, rýchlo, stručne.

m2612
30. máj 2018

Ano presne to sedi,co pise vyssie Blunka je to tak.Ja mam tiez takeho manzela,Ja rada komunikujem aj keciam on az tak nie.Rozumieme si vsak dlhe roky a nemenila by som jeho povahu za nic na svete.Protiklady sa pritahuju.

lintu
30. máj 2018

Zda sa mi ako keby si mylis tri rozdielne veci. 'Introvert', 'typicky chlap' a 'tak bol vychovany'. Introvertom sa clovek neuci byt. On nim jednoducho je. Aj ked minimalne ako decku mu to tak velakrat nevyhovuje. Introvertmi nie su len chlapi ale aj zeny. Nie je to choroba, z ktorej nutne treba niekoho vyliecit. Bolo by to presne take iste ako keby od vas extrovertov niekto chcel, aby ste mlcali a nevyhladavali v kuse nejaku spolocnost. Pre introverta je naozaj unavne a otravne pocuvat dokola co vsetko je na nom zle a v com vsetkom by sa mal zmenit. Treba ho jednoducho akceptovat takym akym je alebo to nechat tak. Mimochodom aj medzi introvertmi sa najdu fajn recnici. Pri vyvolenych osobach sa obcas vedia aj sami pekne odviazat. Len to tak najprv musia chciet. Bez natlaku, bez prikazov... Neustale rypanie stylom 'A ty co si tak ticho? Hovor. Hovor! Hovooor!' vsak vskutku nie je tou spravnou cestou.

karamellova
autor
30. máj 2018

@lintu ano spojila som viacero veci ktore mali vplyv na jeho povahu.On je naozaj prirodzeny introvert mas pravdu ze ani on ani iny introvert sa tym nenaucia byt ale nim proste su, na dokreslenie situacie som uviedla ze tato jeho osobnostna charakteristika bola podporovana aj rodinou (mimochodom poznam aj jeho brata) a naozaj sa u nich doma nikdy nerozpravalo ani o pocitoch ani o zazitkoch jeho brat s ktorym byvaju v spolocnej domacnosti napriklad pol roka nevedel ze dotycny chodi s mojou kamoskou lebo brat nemal potrebu sa ho pytat kam chodi a kamoskin frajer mu to zasa nemal potrbu hovorit. a to ze som napisala ze typicky chlap- ano je to generalizovanie- ale chlapi su vseobecne viac racionalni a vacsinou nemaju potrebu zdielat kazdy splech.

maminuska
30. máj 2018

@karamellova ak viem že to nedám a bude ma to rozčuľovať, no tak si takého chlapa jednoducho nevezmem . Ja som vedela že je taký , takého som si ho aj brala a aj tak ma to zaskočilo tým denno denným žitím.

dorottka
30. máj 2018

@karamellova nebyvaju muzi viac racionalni ako zeny, len menej emocionalni 🙂

zenaajmama
30. máj 2018

Ja by som nedokázala, nechcela tak žiť..bez tých našich rozhovorov s manželom 💜je to základ..nie len problémy riešiť.Všetky pocity a situácie čo prežívame.

nikaella
30. máj 2018

Fuu ja mam tiez maximalneho introverta. V podstate som jediny clovek s ktorym sa rozprava 😅 no emocne je vypnuty... ze objat abo nieco nehrozi. Zvykla som si. A casom mi to aj zacalo vyhovovat.