icon

Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?

alazala
8. apr 2024

mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!

annm81
9. apr 2024

@maciatkolulu Znova odkazujem na štatistiky. Čo ti je platné, keď sa dostaneš na vyšetrenie, ktoré si sama naordinuješ, hoci nie je urgentné a možno ani potrebné, keď v konečnom dôsledku máš omnoho menšiu šancu, že sa vyliečiš? Na Slovensku sú ľudia naučení s každou blbosťou ísť k lekárovi, na detský sopeľ pýtajú antibiotiká, na dvojdňovú bolesť hlavy z únavy chcú okamžite MRI. Takto sa míňajú prostriedky na zbytočnosti namiesto toho, aby sa deťom, čo majú reálne problémy zaplatili terapie a tým, čo majú bolesti kvôli rakovine zaplatili moderné lieky.

maciatkolulu
9. apr 2024

@doriiis u obvodného,kde sú novorodenci a aj babky,kde sa berú deti s ovcimi kiahnami naraz si posedia takú hodinku minimálne. Na sk sa objednávam. Tu sa nedá.

maciatkolulu
9. apr 2024

@annm81 ale ja píšem o bežnom živote. Máš ochorenie,potrebuješ liečiť. Ono to tak býva. Tu je to ťažko ako vidíš. A pardon presviedčať lekára,že reálne nie je normálne nemať menzes 3mesiace,mať v pohode ženské hormóny,ťah na nule a cystu 6 CM,že sa to fakt samé nespraví,ma nebaví. A cytologia po troch rokoch samonaordinovana mi príde ,že teda halooooo,mám pravdu. Tobôž pri problémoch,ktoré mám. A áno na sk sa behá,ale sú aj ošetrení,tu by ich to nebavilo,kebyže sedia u dr,pardon,velkarat stoja,dážď,zima,teplo, vonku tú hodinku. A po tlf sa nedá. Smola. Vravím,že treba skúsiť😉vážne ta možnosť tu je.

maciatkolulu
9. apr 2024

Aj školstvo,je lepšie,ale tak ono je drahšie a o dosť,je s pravidlami a teda takými,že by sa polka matiek spakovala do mesiaca 😉jasné,že je tu vela pozitiv,ale tak úplne ružové to nie je. A na sk úplne sračky tiež nie.

lianka123
9. apr 2024

@alazala ako mi moj svajciarsky kolega povedal, vsetci si myslia, ze sme milionari kvoli platom, ale vies co stoji u nas najlacnejsia skolka? 120eur na den, ak mas 3 deti, musis velmiii vela pracovat.
Dalsi rakusky kolega nie je schopny kupit si dom, lebo u nich aj na lazoch stoji dom pol miliona eur.
Nemky radsej ani na matersku nechodia.
Teraz som bola lyzovat v jednom drahsom rakuskom hoteli boli iba Cesi a Slovaci, lebo pre Rakusanov je to drahe.
Slovensko je perfektna krajina na zivot

michbel
9. apr 2024

@lianka123 byvam v Bratislave a v skole do ktorej chodia moji chlapci aspon 90% deti nevie lyzovat. Aspon 70% nikdy ani neboli na lyzovacke.
Rakusania vsetci lyzuju, to ze tam stretavas Slovakov, je ta mala cast, male percento bohatych.
Aj my chodime lyzovat do Rakuska ale nase platy urcite nie su standardne bratislavske platy (radsej nehovorim o SK podmienkach).

annm81
9. apr 2024

@lianka123 Ty si naozaj myslíš, že životná úroveň priemerného Rakúšana je nižšia ako priemerného Slováka??? A to súdiš z toho, že v jednom hoteli bolo kopec Slovákov? Nepremýšľala si nad tým, prečo potom nechodia Rakúšania hromadne pracovať na Slovensko, ale naopak?

Áno, škôlky stoja v bohatých krajinách veľa (my sme platili ca. 1000 mesačne za jedno dieťa). Stále nám ostalo viac, než by nám ostalo po zaplatení slovenskej škôlky zo slovenského platu. Áno, v niektorých krajinách si málokto môže dovoliť vlastniť nehnuteľnosť, lebo politika bývania je riešená úplne inak, ale aj dôchodca je schopný si zo svojho dôchodku platiť nájomné v slušnom byte. Áno, Nemky nemajú takú dlhú materskú, zato kým deti chodia do školy, väčšina pracuje len na čiastočný úväzok a má na deti viac času ako matka, ktorá o siedmej odovzdá dieťa, o štvrtej ho vyzdvihne, beží s ním nakúpiť, navariť večeru, upratať... a potom sa môže ísť spať.

yanni
9. apr 2024

@michbel presne tak. Rakusania lyzuju takmer vsetci a prakticky pocas celej sezony. Nie su odkazani na jeden tyzden v sezone a na drahe hotely. Tie su viac-menej pre cudzincov. My zijeme v DE, 1-2 krat do roka ideme na tyzdnovu lyzovacku do AT a tiez sme ubytovani v 4-5 hviezdickovom hoteli, ostatok "zvladame" po vikendoch aj v DE, aj ked musim povedat, lyziarske strediska v DE su o nicom.

bluka2
9. apr 2024

@lianka123 "Nemky radsej ani na matersku nechodia." to co je :D nielenze moje nemecke kolegyne chodia rok na matersku (co je dlhy cas, ked to porovnas s inymi krajinami v okoli), ale este si s detmi beru sabbatical (tiez som sa tym inspirovala 😉 ), pripadne pracuju na plny uvazok, ale neviem, ci to nie je tak na oko, lebo okolo tretej poobede milion zien u mna v meste sedi na zmrzline s detmi a angazuje sa v skolach a vselico, takze tu kde som, je vysoka tolerancia k faktu, ked ma niekto deti....Hovorime tu o tzv. "mummy's jobs 😂 "

yanni
9. apr 2024

@lianka123 velmi by som neporovnavala, co je neporovnatelne. Narod slovensky je aj inak myslenim nastaveny, ako napr. Nemci ci Middle East. Tak isto ako su aj zakony v kazdej krajine inak nastavene. Co si myslis, ze keby na SK zrusili rodicovsku, tak by zenske ostavali na retazovkach 3-6-9 rokov doma? Jasne. ze teraz to vyuzivaju, ked system im to umozni.

bluka2
9. apr 2024

@yanni Dojdite raz do Skihalle Neuss, ci to mate dalej ako do AT? 😀

yanni
9. apr 2024

@bluka2 to je zial daleko. 600 km. Do AT, tam kde zatial chodime, pokym najmensia este potrebuje Skischule, to mame 200 km.

yanni
9. apr 2024

@bluka2 presne tak. Ja som s mojou najmladsou vcera uz 0 13:30 sedela na zmrzke. Vyzdvyhla o 1 zo skolky a sup na zmrzku. No nevyuzi tych 27 stupnov😎

bluka2
9. apr 2024

@yanni Skoda, ale myslela som si

bluka2
9. apr 2024

@yanni Ja som vcera cely den prala veci do rugby tabore po Velkej noci, lebo mi cely byt vonal po trave a kopackach :D a dnes pri tomto pocasi dobieham... tak ja padam odtialto :D

lianka123
9. apr 2024

@annm81 nemyslim si, som o tom presvedcena. zila som v Rakusku urcite obdobie zivota. S laskou som sa vratila na Slovensko

annm81
9. apr 2024

@lianka123 Keby si povedala, že si sa vrátila preto, že ti nevyhovovala ich mentalita, človek by ťa bral úplne vážne, ale keď si si údajne odniesla takéto poznatky o životnej úrovni....

beronsche
9. apr 2024

@maciatkolulu u neurologa aj 3 hodiny?? 3 hodiny??
To je preklep?
Pretoze to u slovenskeho neurologa znamena - vzali ma ihned.
Skus tu dostat termin u neurologa o 3 tyzdne a budes skakat od radosti 2m.

lianka123
9. apr 2024

@annm81 ich zivotna uroven je otrasna. Okrem potravin a kopcov neni na Rakusku nic dobre.

maciatkolulu
9. apr 2024

@beronsche v čakárni sedis tri hodiny,myslela.som.cakaciu dobu v čakárni a na termíny,nech sa páči poslala som screen na čakacie doby na termín

klaudia90210
9. apr 2024

Tak ja nezvyknem reagovať ale toto je extrém 😂🫣ako všetci idu baliť kufre a samozrejme všade v zahranici čakajú na všetkých Slovákov s otvorenou náručou , študentov chápem sú mlady nevedia čo je život atd majú to trosku skreslene ale keď dospeli tu idu riešiť že ako sa tu dá žiť preboha kde máte záruku v zahraničí že budete mat dôchodky prácu zdravotníctvo vždy budete len cudzinec môžte mat milióny na úcte vždy budete cudzinec , neverím že keby vyhrala druha strana že by tu bol hneď raj 😂veď to je take detinské a áno kludne mi naložte ale príde mi nazoaj veľmi smiešne ako všetci progresívci momentálne hejtuju všetkých Slovákov čo si zvolili a všetci sa sťahujú veď nech sa páči nikto nikoho nedrží ale aj tak sa všetci po case vrátia naspäť lebo Slovensko ich rodný kraj …musela som reagovať lebo už mi naozaj stoja vlasy dupkom keď čítam tieto statusy vyhrážky atd ako sa tu dá žiť 😂🫣

ailiba
9. apr 2024

@alazala to si pisala pre rozburenie vasni? Vsak nech tam ostanu... A chod kludne za nimi.
Ved uvidime, co prinesie buducnost.
Uz ste s tym prezidentom fakt trapny. Myslis si, ze Korcek by spasil Slovensko?

sss777
9. apr 2024

@klaudia90210
Kde máme záruku, že dostaneme v zahraničí dôchodky? No úplne jednoducho- ako som dostala materskú a rodičovský, tak raz dostanem dôchodok.
A jasné, že budeme vždy cudzinci. Ja som hrdá Slovenka, ktorá využila svoje schopnosti na to, aby zlepšila životnú úroveň sebe a svojej rodine.

minenkak
9. apr 2024

@klaudia90210 no neviem nikto sa ku mne nikdy nesprával ako ku cudzincovi, prácu mám stále,lekársku starostlivosť presne takú istú ako aj ostatní,.Na úradoch ,v práci,u lekárov ,v nemocniciach, sa ku mne vždy pekné a slušne všetci správali

bambulka79
9. apr 2024

@ailiba hlupáci nikdy nemali radi,ak niekto intelektuálne vyčnieval... položila si si otázku, prečo východný komunistický Blok nebol schopný konkurovať západu? Pretože bola emigrácia elity národa iba jedným smerom a to na ten západ! A keďže na západe fungovala prirodzená súťaživosť (nie politické rozhodnutia podpriemerných straníckych pajácov), uplatnil sa iba ten, čo bol ochotný na sebe tvrdo makať a rokmi sa tá kvalita zhodnotila...po roku 1989 keď nám komunisti dovolili opustiť tento gulag,sme veľmi rýchlo pochopili, že chceme svoje zadky voziť v Mercedese a nie v Žiguláku,alebo si radšej zapneme farebný TV Sony a nie čiernobielu Oravu... tých zopár schopných ľudí, ktorý tu trpeli v tom chorom socializme ,to tu nezachránilo... Tak si prosím začni vážiť ľudí a nevykrikuj tu bohorovne, že ak sa vám nepáči,tak môžete ísť.... pretože,raz keď budeš odkázaná na pomoc iných, určite oceníš vysokú kvalitu danej služby, ktorú ti podpriemerný jedinec nemôže poskytnúť....to ako dopadli voľby je už iná téma...

nerko
10. apr 2024

@alazala komentare necitam, nemam na to cas.
Takze len tolko k Vam volicky Smerohlasu a Pellegriniho.
Kolko pre Vas a vase rodiny urobila tato skorumpovana pro mafianska vlada za svojho posobenia? Ako pomohla samozivitelkam, dochodcom, tehotnym zenam?
Vam nestacia vsetky tie korupcne kauzy, nakradnute majetky, smrt novinarov… Od oktobra co su pri moci sa ukazali v plnej sile. Beru si vsetko: policiu, sisku, sudy, prokuraturu, media. Aby mali vsetko pod palcom a nastolia Vam tu taky rezim, ze si bez dovolenia ani neprdnete. A este jedno Vam poviem, ak Ukrajina prehra vojnu a henten papluh z Moskvy sa dostane k nasej hranici, nas tu zhltne jak malinu za pol dna. Ci ste si naivne mysleli, ze nas ochrani, to ze sa mu vlada Fica pcha do zadnice? A tie Vase influencerky Plackova, Rytmus, Jasmina, Cibula zbalia kufre a pojdu si uzivat svoj luxus do Dubaja.
Ja ostavam s detmi aj v tomto marazme, ak by sa politicka situacia zhorsovala, tak pojdeme aj my prec. Mam rodinu po celej Europe. Plne usta mate liberalizmu a zvolite si za prezidenta homosexuala 🤦‍♀️.
My si Korcoka nezasluzime.

lianka123
10. apr 2024

@nerko no neviem, osobne mi bolo za smeru stokrat lepsie ako za matovica. materska 1300, potraviny a nehnutelnosti lacne. vsak utekaj za hranice

beronsche
10. apr 2024

@lianka123 Prepac, ale to je presne ten obmedzeny pohlad na vec.. tebe bolo lepsie. Ok. Na ako dlho?
Ze neurobil za 12r nic na zlepsenie skolstva, zdravotnictva, podnikatelsjeho prostredia atd.atd a teraz to doslova ide do prdele, to je jedno.
Zijeme tu a teraz a po nas potopa - ano, zasiahne to uz nas.. a nase deti maju proste smolu, im sa bude zit este horsie.

Neobhajujem sasa matovica, Ani Len nahodou, ale tvarit sa, ze za fica to bolo na slovensku dobre je ... no prinajmenskom velmi zvlastne..

lianka123
10. apr 2024

@beronsche vidis, to je moj pohlad. Mne bolo lepsie a to je pre mna podstatne.