Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?
mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!
@alazala a dobre robia!
Ja mam deti este male, ale uz teraz im to hovorim, chodte, najdite si lepsie miesto pre zivot, ja pojdem za vami!
Sama s muzom rozmyslam, co dalej... zatial sa nechystame z dovodov, ktore tu rozoberat nejdem. Zatial..
**
Co mnohim, co su spokojni so slovenskou vladou absolutne nedochadza, je, ze uz teraz mame obrovsky odliv mozgov. Toto sa casom vyrazne prejavi.
Plus si k tomu priratajme neriesenu romsku otazku (pripominam, ze porodnost vo vylucenych romskych komunitach je vyrazne vysia ako je slovensky priemer) a mame celkom slusny pruser!!
@alazala
Áno tiež mám ten problém čo ma trápi. Dcéra je v zahraničí,ešte si chcela dorobiť nejaké atestácie a budúci rok zvažovala sa sem vrátiť na Slovensko,nakoľko tu už majú bývanie a nejaké zázemie. No tiež mi povedala,že zvažuje predaj všetkého čo tu má pokiaľ to má ako takú hodnotu a neplánuje sa sem už vrátiť. Som s toho veľmi smutný sklamaný a obávam sa,že tam za ňou stiahne aj ostatné moje deti,ktoré ešte študujú. Áno poviete si,nech si idú,ale kto nám bude robiť na dôchodky?kto tu bude odvádzať dane?kto sa o nás postará keď bude treba?
Či vy,čo ste zvolili túto zgerbu,najskôr za predsedu vlády a teraz ešte aj za prezidenta? Väčšinou sa neviete postarať ani sami o seba. Viď nový prezident,v jeho veku a s jeho príjmom aby nemal vlastné auto,resp vlastné bývanie? To nás má prezentovať vo svete?
A zbytočne si sa učila slovenčinu aj svoje deti 😀 mohla si ísť už dávno, mohli ste to mať jednoduchšie.
Ono to nie je len touto vladou, vsetky zaradom boli dost neschopne, len niektore menej a ine viac + rozkradali co sa dalo.
Problem je ze ked desattisice mudrejsich odisli tak tu to fakt ostane len montovna s nizsimi zarobkami.
Ludia si neuvedomuju ze volenim takychto posukov a planymi slubmi o pokoji a lepsom Slovensku bez tych sikovnejsich ludi lepsie nebude. Raz ked ekonomiku taha hore znalostna cast tak popri tom sa zvezu aj ti monteri ci upratovacky a zarobia viac.
Moja dcéra študovala VŠ v USA, vrátila sa. My sme aktuálne dočasne v Stockholme a vrátime sa. Kto tu ostane, ak všetci šikovní (bez ohľadu na vzdelanie) a všetci vzdelaní odídu? Moja dcéra sa má dobre bez ohľadu na vládu a s mužom ako mladí ľudia majú názor, že musia tu ostať, aby vychovali generáciu, ktorá toto smerovanie Slovenska zmení. Ale gratulujem ti, že si získala dobrý pocit z toho, že si nám napísala zbytočný status.
@gabrm cize, co chces, aby urobila tvoja dcera?
Obetovala vlastne stastie a vratila sa zivorit do krajiny, ktora si sama podpiluje pod zadkom konar?
Deti si nerodime preto, aby sa mal kto o nas starat. A koniec koncov, ked budes potrebovat starostlivost, co ti brani prestahovat sa za dcerou?
@beronsche
Samozrejme že nechcem od nej ,aby sa za každú cenu vrátila na Slovensko. Ale radšej by som ju mal tu doma a staral sa a pomáhal s vnúčatami. Čím budem starší,tak budem mať väčší problém cestovať 800km a oni nebudú mať toľko času nejako často sem cestovať(viem podľa seba keď som bol mladý),čiže tým pádom ich budem aj menej vidieť a menej času s nimi tráviť.
A ja keď som sa tu narodil,tak by som tu chcel aj dožiť,nakoľko som celý život cestoval kade tade po svete,tak plánujem ísť na chatku mimo civilizácie a tam v pokoji a klude dožiť.
A okrem toho,podľa napísaného autorkine deti odchádzali zo Slovenska,keď nebol vo vláde Fico ani Pele prezidentom.Vtedy,keď akože Slovensko malo to správne smerovanie? Tak prečo odišli,keď sa všetko podľa niektorých začalo všetko rúcať Ficom?
Ja osobne za seba viem,že najhoršie som sa mala za čias Radičovej a Matovica.Mam 34 rokov.
Ľudia si neuvedomujú že každý pokrok prišiel zo západu. Politici východného typu tu šíria pokoj klud aby si to tu mohli rozporcovať. Pokrok nepotrebujú, stačia im ovečky. Človek by na to sral keby to nebola aj jeho zem. Nehovorím že zo západu idu len dobre veci. Ale snaha veci pohnúť zlepšiť znamená aj chyby. Inak by sme ešte boli v jaskyniach…
@loolaa vrah bol Matovic s Lipsicom a celym Usp. Tych 11 vrazd hadam stacilo. Mali ustavnu vacsinu, sudy v rukach aj policiu. Preco neodsudili Fica. Asi mu nic nedokazali. Ked chcem o niekom povedat ze jezlodej a vrah, musim mat dokazy. Vy progresivci mate hovno, len plne papule blenu. Jed tu nie ste spokojni a stastni, tak uz konecne vypadnite zo Slovenskatam, kde Vam bude lepsie.
Nerozumiem jednemu, vsetci tu vyplakavaju ako sa chystaju zrazu odist, lebo Fico. Sa vam vsak cudujem, ze ste neodisli uz davno, ked tu vladol cele tie roky, potom prisiel Matovic, ten to cele zaklincoval, jeho vladnutie bola cista katastrofa a to je slabe slovo, ale ocividne ste si tu zili asi spokojne, kedze az teraz vam tu zacina byt zle.
Toto je volicom Smerohlasu a Harabina srdecne jedno. Hlavne, ze nas Pelle na cele s Ficom ochrani pred vojnou, zlymi imigrantmi a mensinami. Hlavne, ze jednu mensinu uz mame rovno na cele statu. Nevadi, ze za odmenu nam zvysia dane, poplatky, siahnu na druhy pilier. Potraviny, energie pojdu hore.
Priority tejto vlady su zachrana vlastnych riti pred vazbou cize likvidacia specialnej prokuratury, skratenie trestov a premlcacich lehot, dosadzovanie svojich ludi do sudov a uradov. Povazujte za splnene ☑️
A nahrabanie si do vreciek. 💯 % zvysenie platov, tunelovanie eurofondov, nemocnic, statnych podnikov...
Na tom sa pracuje ⏳
A ešte jedna vec ma fascinuje.Kazdy pinda na školstvo,ale zároveň tie vaše mladé mozgy sa stali tými najmudrejsimi a najväčšími kapacitami práve na tých slovenských nefungujúcich školách.Ja som na tomto nefungujucom školstve vyštudovala dokonca umenie a môj syn sa chystá sa na tomto nefungujucom školstve študovať automechatroniku.
Nie ti,čo odišli a len kričia jak je tu na hovno sú dôležití,ale ti,čo tu ostanú a snažia sa pre tento štát aj niečo robiť.A nielen 2- 3 x do roka pricestovať,využiť výhody,ktoré im tento štát ako ich stale občanom ponúka a ísť prec.Na tom nie je nič obdivuhodne
@janci27 Matovic bol iba 2 roky, tusim, a ta ina vlada 3,5 r, nemali sancu ani zacat zmeny kedze bol aj covid aj vojna zacala a vela utecencov naraz prislo.
Okrem toho, to co Meciar a Fico urobili - znicili zdravotnictvo, skolstvo a absolutne vsetko, potrebuje cas aby sa prevratilo.
No, teraz sa prevrat nikdy nestane, a samozrejme ze odideme, o to sa neboj. Ak su niektory z nas prilis stari, urcite nase deti budeme spravne smerovat aby odtial vypadli.
@alazala ja som Slovák žijúci v zahraničí, hoci doteraz som veľa času trávila na Slovensku, kde som mala aj pracovné záväzky, nie len rodinné. Po tom, čo mi dieťa začalo chodiť do školy, to ale budem musieť výrazne obmedziť. Súčasne svokrovci žijú na inom kontinente, takže tam to máme ozaj ďaleko. Chápem tvoje pocity. Vidím na mojej rodine, aké náročné je pre starých rodičov a vnúčatá, že sú si fyzicky tak vzdialení. Bohužiaľ, toto vysťahovalectvo sa len a len zhorší. A čo je najhoršie, že toto už nie je, ako keď sme niekedy pred desiatimi rokmi nadávali, že Smer stiahne Slovensko do chudoby. Dnes tu máme iný Smer a my sme v rodine nútení sa rozprávať , v ktorom bode sa rozhodnú odísť moji súrodenci a v ktorom bode dokonca moji rodičia v dôchodkovom veku! Nie pre chudobu, ale pre nástup totality. Nateraz sa to u nás v rodine ustálilo na názore, že ak Európa prestane podporovať Ukrajinu alebo sa dohodne mier, kde sa Ukrajinci vzdajú nejakého územia a súčasne v tej dobe bude na Slovensku pri moci stále fašistická strana, tak odchádzajú a nejako sa so súrodencami o nich postaráme,, lebo to bude pre nich ľahšie ako by mali odchadzať neskôr ako utečenci - buď z vojny, alebo z plnohodnotnej totality.
@alazala
Nerozporujem, kazdeho vec kde bude zit, nevolila som ani jedneho kandidata, nevyhovovali mi.
Len sa chcem spytat, kam sa stahuju mozgy a napr. lekari ci zdravotne sestry z USA, Nemecka a inych tzv. vyspelych krajin, kedze tam tam takisto zufalo chybaju.
Nic tym nechcem povedat, len sa pytam, kto vie, nech napise.
@doriiis ale prečo by tu mali ostávať a robiť zo seba nejakých trpitelov či revolucionárov? A snažiť sa tu meniť mentalitu, s ktorou tu je väčšina spokojná? Keď sa už človek pomaly hanbí, že akí ľudia tu tvoria tu rozhodujúcu väčšinu, tak mi príde logické to vzdať a odísť. A nie, nikde to nie je dokonalé, ale možno stačí, že to bude trochu lepšie.
@doriiis
Mna zaujima, ze ked je v zahranici nahovno skolstvo, kedze nikto zda sa nestuduje za lekara, zdr. sestru, lebo vsade na zapade chybaju a take nahovno zdravotnictvo, ze si sem zahranicni chodia robit zuby k mladym pokrokovym zubarom do perfektnych ambulancii so svetovymi dentalnymi materialmi, kde je teda ten zmysel niekam utekat...
Tym nehovorim, ze nase zdravotnictvo je super a nie je zlikvidovane minulymi vladami, ale ako to teda je?
Skritizovat, odist a potom sa vracat na zuby, rodit, na operacie? To mi nejako nesedi...

@alazala Moja svokra, volicka smeru, hlasu.... dochodkyna 70+ , dochodok 400e, deti sa jej skladaju na lieky lebo to neutiahne.... ledva vyzije, politiku absolutne nesleduje, vysvetlit, poradit si nenecha, ze tu vladne mafia, korupcia popiera, ze za to moze vlada ignoruje, starecka demencia v plnom prude, ale volit moze. bohuzial musi vymriet stara generacia aby bola nadej na zmenu. Ja v to verim, ostavam a zijeme ako doteraz. Slnko svietit neprestalo.