icon

Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?

alazala
8. apr 2024

mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!

annm81
8. apr 2024

@babulkomale zubár je niečo iné ako ortopéd či internista. A tiež je zásadný rozdiel súkromné a štátne zdravotníctvo- to by vedeli rozprávať Afričania.

A prečo si tu chodia robiť zuby? Lebo je je to lacnejšie a oni stále dokážu zaplatiť viac ako ty. Dôsledok? Ty ako Slovák žijúci na Slovensku prestávaš byť pre zubára zaujímavá klientela, pretože si ho nebudeš môcť dovoliť.

janci27
8. apr 2024

@babulkomale a tiez je zaujimave, ze k nam na Slovensko chodia studovat aj zo zahranicia, dokonca v BA korporatoch (a nielen tam) pracuju cudzinci a to nemam na mysli utecenci, ale ludia z vyspelych krajin..a Slovaci chcu odchadzat, nejak mi to nesedi.

doriiis
8. apr 2024

@babulkomale ....však samozrejme,že sa vrátia.Lebo kým v tej ospevovanej Amerike platis aj za to ,že rodis a za sedenie doma a staranie sa o dieťa nedostanes nič,tu na Slovensku zato dostávas peniaze.Jednoducha,prefíkana,slovenska vychcanost.

michbel
8. apr 2024

@janci27 Ja sama som cudzinka, odbornik vo svojej oblasti a poznam vela cudzincov v Bratislave.
Takmer ziadny tu neplanuje zostat. Ja by som tu nikdy ani neprisla ale manzel musiel kvoli robote.

doriiis
8. apr 2024

@justxme ....však nech idú.Ale nech nečakajú,že ich zato bude niekto ľutovať alebo velebiť.Vzdat sa je úplne najjednoduchšie.Vzdat sa vie každý sraľo.

michbel
8. apr 2024

@doriiis tu zena sedi doma a zavisi od muza celu matersku ale aj neskor lebo uz si lahko nenajde dobru robotu, kariera znicena. Sorry, ale nikdy by som nechcela zavisiet od muza ak nemusim. Co po rozvode?

lily111
8. apr 2024

@justxme moje slova

doriiis
8. apr 2024

@michbel ....ale to už s politikou nemá nič spoločné,všakže.

janci27
8. apr 2024

@michbel sorry, ale ja som bola 6 rokov na materskej, karieru znicenu nemam, dokonca mam teraz ooovela lepsie platenu pracu, nez som mala pred materskou, takze je to skor individualne, politiku by som tu absolutne neplietla.

beronsche
8. apr 2024

@doriiis tvrdis teda, ze nase skolstvo je v poriadku? Ze posledny prepadak na PISA testoch nema vypovednu hodnotu?
Nasi studenti su uspesni napriek nasmu skolstvu, nie vdaka..

@babulkomale vratit sa odrodit na slovensko hadam moze iba zena, ktora nema zistene ziadne informacie o porodnictve a porode ako takom, inak nerozumiem preco by to niekto robil..

beronsche
8. apr 2024

@michbel " zena sedi doma a zavisi od muza celu matersku ale aj neskor lebo uz si lahko nenajde dobru robotu, kariera znicena "
Nesuhlasim, velmi zoseobecnujes.. nemyslim si, ze to plati celoplosne...

guudy
8. apr 2024

@doriiis moje deti chodili/chodia do skoly pre nadane deti. Neda sa porovnat s beznym skolstvom. Deti odtial na 90% odchadzaju studovat na VS do zahranicia.
Ale predpokladam, ze aj tak si najdes dovod do mna kopnut. 🙂

annm81
8. apr 2024

@justxme Aké komické to je, keď ľudia, ktorí sú za tento stav zodpovední (voliči), sa vysmievajú tým, čo to vzdali a ešte ich obviňujú z nejakého zbabelstva. Tí, čo volili na základe strachu, zabudnúc na akúkoľvek racionalitu, o morálnych hodnotách ako je aj odvaha, ani nehovoriac!

beronsche
8. apr 2024

@janci27 napr. pretoze studium je pre zahranicnych studentov lacnejsie u nas, ako v inych krajinach..
Vezmi si Len taku lekarsku fakultu v Martine a norov..

Boze ludia, ved sa na to trochu pozrite z nadhladu.
Nie, fakt nie je slovensko zem zasnubena..

guudy
8. apr 2024

@babulkomale sem si chodia dat robit ludia zuby kvoli prachom, nie kvoli skusenostiam a vybaveniu🙄. Rovnako ako Slovaci chodia na lacnejsie do Turecka, Madarska a predtym na Ukrajinu…

simca06022011
8. apr 2024

vies, ono uz to vidno v ekonomike a podla mna aj dlhsie ako par rokov, ved mladí odchadzaju poslednych 20rokov stale, ale kedze u nas su ludia v tomto ohlade "nevzdelani", nechapu,ze to nie je len "ved sa odstahujte". Ked to bude pokracovat, nebudeme mat na dochodky napriklad, budeme sa zadlzovat. budu sa zvysovat dane, zaroven sa bude u nas menej podnikat, menej sukromnemu sektoru darit... Ale na druhej strane, nebacovali dobre ani matovicovco-hegerovci, lebo populizmus u nas vedie, ono naozaj toto potrebuje ekonomov a ludi co sa vyznaju. CO vedia ze nejde rozdavat, ked nie je z coho. Ze zaklad je zabezpecit zakladny chod statu, cesty, zdravotnictvo, skolstvo... a bohuzial, ludia si maju najst pracu, a nie len davky cakat. A ked pracuju, prijmy sa zvysuju v rozpocte, a viac si mozeme dovolit.
Rovnako o verejny majetok sa treba start, zaujimat. Kto to preraba, ako , za kolko.. preco to nevydrzi?! riesi stat reklamacie, uspesne, opravi sa? alebo sa to necha roky chatrat a niekto zaplati... vies si obcan okolo svojho byvanie postrazit ako co vyzera, nenicit veci? ak nici chodnik sused nakladakom, ktory musi parkovat na chodniku, travniku atd a poskodzuje to, riesim to? ak dalsi sused robi skladku? riesim to? riesi niekto, ak uradnici robia omyly (ano clovek je tvoj omylny, stane sa, ale odtial potial), nekonaju.. alebo lekari? ci platime za vykony/sluby/prace, ktore ani sa neorbia alebo nepomahaju? nuz cesta ako sa mat lepsie ide od malickosti = napr efektivneho minania nasich penazi. tiez si nedam opravit strechu na dome 3x draho ako je standard a ked o rok sa zacne rozpadat, nenecham to tak, ak mi kadernicka nefarbi vlasy, len striha, neuhradim jej farbenie ;) ... rovnako si nedrzime desiatky nehnutelnosti, o kt sa nevieme postarat a iba stoja penaize na udrbu alebo chatraju.
A v neposlednom rade, kradnutie u nas sa prehliada, predrazene veci sa prehliadaju... kolko trva kym sa nieco vybuduje urobi.... pracoviti, sikovni su tu vsetci :DDD hej, par ich tu je, zvysok uz je za hranicami... lebo u nas su na nezaplatenie, alebo ich nebavi neustale bojovat proti veternym mlynom. TO uz ani nejdem komentovat radsej, ti co chceli u nas robit medicinu a vzdali to a zamestali sa v zahranici, vedia. Detto aj ine odbory.

beronsche
8. apr 2024

@gabrm chod tam, kup si chatku tam. Budes mat aj dceru (zrejme aj dalsie deti) blizko seba, pomozes s vnucatami a este im nepriamo umoznis lepsi start do zivota...

janci27
8. apr 2024

@beronsche to mas pravdu, zasnubena nie je, to nikto netvrdi. Ale keby tie nase vysoke skoly za nic nestali, tak sem ti studenti asi nejdu, aj ked su vyrazne lacnejsie, to da logiku nie? Ci aj ty by si isla studovat niekde do krajiny, kde je nulova uroven len preto, ze je to tam lacnejsie aj napriek tomu, ze ti ta skola vlastne nic neda?

justxme
8. apr 2024

@doriiis nemyslím, že vzdať sa je v tomto prípade to najjednoduchšie riešenie. Tak ako x ďalších ľudí tu mám fajn prácu, rodinu, oveľa väčšiu šancu kúpiť si tu nehnuteľnosť. Odísť do zahraničia znamená pripraviť sa o tento komfort. Nehovorím, že treba za to ľudí chváliť, len si možno začať viac uvedomovať, aký dopad môže mať tá momentálna situácia na budúcnosť krajiny ako takej.

jaaankaaaa
8. apr 2024

@annm81 Presne, ja absolutne nechápem aj tých, čo vravia, že tí, čo odišli to vzdali, a mali by bojovať a podobne. Ako keby nám sem tú vládu dosadili nejaké temné sily, s ktorými treba bojovať. No nie, zvolili si ju sami Slováci a ako sa ukazuje po týchto voľbách, sú zjavne väčšinovo spokojní. Nechápem z čoho mi vyplýva nejaké morálne právo s nimi bojovať a zlepšovať krajinu pre ľudí, ktorí majú zjavne úplne odlišné hodnoty ako ja. Komu niet pomoci..

annm81
8. apr 2024

@janci27 "Ci aj ty by si isla studovat niekde do krajiny, kde je nulova uroven len preto, ze je to tam lacnejsie aj napriek tomu, ze ti ta skola vlastne nic neda?"

To sa vážne pýtaš, poznajú situáciu na Slovensku? Kde je normálne kupovať si titul???

janci27
8. apr 2024

@annm81 plagiatormi sa len tak hemzila minula vlada, to mas pravdu

andymi
8. apr 2024

Ľudia, hlavne mladí odchádzajú dlhodobo do zahraničia, a to za akejkoľvek vlády. Tak to tu teraz nezvaľujme na Fica, či nového prezidenta 😀

sabinka022
8. apr 2024

@alazala Ja uz som to tu parkrat pisala. Studovala som aj pracujem v Prahe(Karlova univerzita, medicina) a uz ma tu parkrat zienky posielali kadekam a castovali vyrazmi dolezita pani doktorka... Aj sme s manzelom mali nejake myslienky na navrat(kvoli rodine,cakame prve dieta),ale parlamentne volby boli taka facka,ze neexistuje. Teraz prezidentske volby mi len potvrdili,ze rozhodnutie zostat tu,je spravne. Preco by som sa mala vratit do ooovela horsich pracovnych aj socialnych podmienok? Slovaci sa podla vsetkeho vyzivaju v marazme,inak si to nedokazem vysvetlit. Chapem vsetkych,ktori chcu ist zo SR prec a vobec to nie je o zbabelosti a uniku,ale o slobodnej volbe a rozhodnuti mat sa lepsie.

beronsche
8. apr 2024

@janci27 myslim si, ze cela tato problematika je komplexnejsia..
Ale darmo si tu budeme medove metuzy tahat popod nos, nase university nie su ziadne terno..

augustovkaa
8. apr 2024

@jaond19 sranda je, že aj mnohí mladí do 18 obdivujú smer, Fica. Asi vzor od rodičov a tí majú cca do 45.

annm81
8. apr 2024

@janci27 keby len vláda a keby len minulá. Tak teda vidíš- ísť na školu, hoci ti dá len titul, je úplne bežné zmýšľanie a drží sa ho kopec menej kvalitných študentov zo zahraničia, ktorí k nám prichádzajú. A nielenže to nie sú špičkoví študenti, ale oni tu ani len neplánujú ostať.

augustovkaa
8. apr 2024

@alazala moja dcéra je najlepšou študentkou školy, od prvej triedy samé 1, ovláda dva cudzie jazyky a tiež ma už pripravuje na to, že chce odísť do zahraničia. A to má 15.

beronsche
8. apr 2024

@andymi asi to bude tym, ako rychlo tu rastie zivotna uroven a ake moznosti tu mladi dlhodobo maju..

Fico riadil nasu krajinu tak dlho, ze nejaky vysledok to uz mohlo mat.. Len to by nemohol byt fico a smer a hlas a rozne ich kombinacie..

jaaankaaaa
8. apr 2024

@beronsche a to je ešte dôležité zdôrazniť, že Fico riadil túto krajinu v rokoch bez covidu, bez vojny, keď iní v dobrej ekonomickej situácii šetrili, investovali..a čo sme v tých dobrých rokoch vybudovali my..