icon

Ako slovenská politika ovplyvňuje odchod mladých do zahraničia?

alazala
8. apr 2024

mám 3 deti, študujú v zahraničí , tesne po skončení školy alebo v posledných ročníkoch. Neplánujú sa vrátiť - z posledného vývoja majú dojem, že Slovensko je na zlej ceste - moc v rukách "našich ľudí", netrestá sa klientelizmus, korupcia . Nefuguje zdravotníctvo, školstvo a súdnictvo katastrofa. Netoleratná spoločnosť , plná hrubosti . Po prezidentských voľbách potvrdené, že slovákom sa toto páči. Väščina ich kamarátov/spolužiakov z gympla je na tom rovnako - sú v zahraničí, nechcú sa vrátiť , často má rodina vonku takto všetky deti. Z mojho okolia susedia, kolegovia .. veľmi veľa. Tak sa vás pýtam , voliči Smeru, Hlasu, Pelegriniho , Harabina a spol - ako tu chcete žiť? Čo urobil Fico pre vaše deti? Kto vám bude platiť dôchodky a kto bude na vás robiť - kto vás bude ťahať , ked všetci šikovní idú preč? My sa s tým nejak vysporiadame - odídeme za deťmi . Ale vy čo ste si toto zvolili - presne vy na to doplatíte!

1ryba
Odpoveď bola odstránená
klementinka58
8. apr 2024

ja som smer nikdy nevolila a som na slovensku spokojna, mam dobru pracu, ktorá ma naplna a karierne som dost vysoko...vlastny nadrozmerny byt, auto, chodime na dovolenky, pobyty, nejaku rezervu tiez mame, mozno v zahranici by som mala viac, ale nevidim dovod ist tam. Ja nie som na peniaze a zijem si tu celkom dobre, dokonca aj tie zuby si mozem dovolit urobit na slovensku a netrepem sa do Turecka, na ukrajinu a pod.
Mne vyhovuje, ze poobede mam z prace uz klud, mozem sa venovat rodine, svojim hobby. v zahranici by som pracovala minimalne do siestej vecera.

dskjhfdlkdjhl
8. apr 2024

@klementinka58 Myslim, ze v tejto diskusii nejde prioritne o peniaze a majetky😉

lalilla
8. apr 2024

Zase raz plny internet stahovania naradov 😀 vzdy mi to pride vtipne a po dalsich volbach stale tu…v kazdej krajine vie byt zivot narocny, ak nie je clovek sikovny a nema dobru pracu a to zdravotnictvo, ano je to u nas katastrofa ale aj inde. Verim ze v statoch sa zase dani obcania stazuju na svoju vladu, stale su dake prostesty atd.

beronsche
8. apr 2024

@klementinka58 ale vlastnu skusenost s anglickym zdravotnictvom nemas, ze? Len si pocula nieco, mozno aj vytrhnute z kontextu a z toho usudzujes, ze je zle, ci sa mylim?

Porod a aj pobyt v porodnici je zdarma. Neexistuje nic take, ze kamoska Isla na 2. den, aby menej platila..
Starostlivost o tehotnu zalezi od jej stavu. Ja som bola po gyn.operacii a tak som mala aj dohlad lekara na gyn-por.klinike, pritom som rizikova vlastne ani nebola.
Robit sono kazdy mesiac je pre nerizikovu tehotnu zenu kontraproduktivne. Ano, predstav si, aj to sono ma nejake vedlajsie ucinky a preto sa odporuca len rizikovym pacientkam.
A porod sa s tym beznym slovenskym neda porovnat.. Nechce sa mi tu vsetko pisat, ale ked citam, ci pocuvam skusenosti slovenskych zien, je mi tazko na dusi.. Lebo to ide aj inak a lepsie...
@lienka.7 @klementinka58 viete co, mile zienky, ja by som vam dopriala zazit si to priserne ang. zdravotnictvo.. by ste oci otvarali..
Mam tam za sebou planovanu operaciu, autonehodu, porod a bezne choroby, to len aby to nevyzeralo, ze teoretizujem.

Moja skusenost je taka, ze slovaci , ktory nemali jazyk zvladnuty, vzdy isli radsej na slovensko. A tiez, ak nemali doplkove poistenie, bolo lacnejsie spojit navstevu rodiny s navstevou zubara...

klementinka58
8. apr 2024

@beronsche skusenost nemam, len sprostredkovane od kamosky co tam zije 20 rokov, ci je objektivna netusim, zrejme nemala to doplnkove poistenie. Tak som rada, ze si to uviedla na pravu mieru, zrejme dost slovakov zijucich v zahranici si doplnkove poistenie neplati

beronsche
8. apr 2024

@klementinka58 to poistenie som spominala len v suvislosti so zubarom. Hospitalizacie a porody nie su platene sluzby.

beronsche
8. apr 2024

@babulkomale neviem, na co presne reagujes.. na prispevok, ze nechapem, preco sa zeny vracaju rodit na slovensko?

No, kedze nase porodnictvo je zial stale
obhajujuce zastarale a rutinne praktiky, tak to veru nechapem.
Ono sa da odrodit aj zahranici a tak vratit..
Koniec koncov, aj u nas funguje porodna turistika.. cesko, rakusko..

beronsche
8. apr 2024

@ankasek si uz druha, ktora tu pise, ze problemom skolstva su deti. Tu prvu reakciu sa mi nechce hladat..
Je to totalny nezmysel.
Ano, su deti, ktore su problematicke, ktorym sa rodicia nevenuju, ktore formuju soc.siete, atd.atd.
To je pravda, avsak to nie je primarnym problemom nasho skolstva, preboha..

danyelia
8. apr 2024

Ako tu chceme žiť? Normálne, ako doteraz...väčšina rozhodla, v demokracii to tak chodí...

bmolko
8. apr 2024

@jaond19 na vymretie babiek demokratiek cakame uz od Meciara...

gabriellka
8. apr 2024

Zaujímavé že všetci sa tu obhanate tým ze zo zahraničia si sem chodia dávať robiť zuby. Ale pozrite koľko taky zubár stojí. O to tu ide. Ze zdravotníctvo je v srackach. Je tu veľmi veľa ľudí s platom 700-800€ ktorí si fakt toho zubára ani dovoliť nemôžu
A zdravotníctvo nie sú len zubári. Skúšala som sa objednať na sono prsníkov. Bežná preventívna vec na ktorú mam nárok. Do tých zariadení keď som sa aj dovolala-co mimochodom trvalo asi 2 týždne tak termín pre mňa nemali. Pretože na tento rok už termíny nemajú a na budúci ešte nepríde ľudu. Naozaj je smutné že človek na takéto vyšetrenie musí ísť do druhého okresu.
A to nevravím ani o termínoch keby som naozaj mala zdravotný problém a niečo potrebujem súrne riešiť. Také ct alebo MR

babulkomale
8. apr 2024

@beronsche ano, nechapem takisto, preco sa vracaju rodit sem, ked v zahranici je podla nich vsetko lepsie.

aurora33
8. apr 2024

@alazala och, taký zbytočný oznam. Skoro mi slza vypadla, že sa tu tvoje deti nevrátia.

kamatopo
8. apr 2024

No vidíš a ja syna posielam do zahraničia a on nechce ísť, jemu tu život vyhovuje. Dokonca nechce ísť ani len do Čiech,kde máme druhý domov🤷. No čo s tými deťmi? Len ich nechať žiť svoj sen.

guudy
8. apr 2024

@babulkomale porodna turistika, zeny sa nevracaju rodit sem, prave naopak, chodia rodit do ciech a rakuska. Si to nepochopila.

babulkomale
8. apr 2024

@lienka.7 Belohorcova si myslim aj tie ovisnute langose prisla dat opravit sem, cosi sa mi mari...

babulkomale
8. apr 2024

@guudy ty si to nepochopila.
Myslis si ze ja nepoznam aj osobne zeny, ktore sem prisli rodit zo zahranicia a takisto take, ktore isli rodit zo SK inde? Myslis ze nikto nic nevie, len ty mas prehlad?
Este raz: nerozumiem, ked je "vonku" tak fantasticky a vsetko je tam lepsie, preco tie konkretne zeny, ktore to robia ( nie vsetky) chodia rodit na Slovensko?

babulkomale
8. apr 2024

@gabriellka na sono prsnikov som mala termin do tyzdna. Nehralo rolu, ze sa mi nechcelo ist pre výmenný lístok a radsej som si to zaplatila.
Vzali by ma tak ci tak.

doriiis
8. apr 2024

@gabriellka ...každý rok dostanem termín na sono prsníkov do 2 mesiacov.

beronsche
8. apr 2024

@babulkomale super, ja som naposledy cakala viac ako 2 mesiace.. a to sa Este musis objednat osobne (!) , cize prist k okienku, dat im vymenny listok a oni ti daju termin.. telefonicky sa neda, vraj nema kto dvihat telefon..
A prvy termin bol az o 4 mesiace, Lebo to bol jun a oni nemali "calendar" na leto (neplanovali kvoli dovolenkam), tak ma hodili na oktober..
Nehovoriac o tom, ze po sone som sa ja este rozpravala s Dr. a sestricka tam uz nahnala starsiu pani s nahymi prsiami, nech si lahne na lehatko. Predomnou! Ked som jej povedala, ze ja som Este neskoncila, povedala, ze to nevadi..

aurora33
8. apr 2024

@klementinka58 ty si môj človek. Ja to mám presne tak isto, alebo teda podobne. Myslím, že ak je človek pracovitý a chce na sebe makať, tak sa dá pekne žiť aj sem. Mám polovicu manželovej rodiny v zahraničí a fakt to tam nie je až také ružové ako si mnohí myslia.

bluka2
8. apr 2024

@babulkomale Niekto fakt chodi zo zahranicia rodit na Slovensko?.... Okrem teda takych ludi, co su niekde na cierno a nemaju poistenie v zahranici

beronsche
8. apr 2024

@aurora33 tak ani zahranicie nie je raj na zemi.. ale casto tam funguju zakladne veci omnoho lepsie ako tu..
vezmi si len taku infrastrukturu. Ani blbu dialnicu nevieme desatrocia (!) dokoncit.
A bojim sa, ze bude horsie.. az tak, ze na slusny zivot ti Ani pracovitost nebude stacit..
Ved uvidime, cas ukaze.

aurora33
8. apr 2024

@beronsche tak s tou blbou diaľnicou máš pravdu, ale ináč proste tam tiež musíš makať aby si sa mal dobre.

beronsche
8. apr 2024

@aurora33 samozrejme.
Ale ked makas v krajine, kde veci funguju, mas sa lepsie, ako ked makas v krajine, kde nefunguje bez problemov nic.

Prist do zahranicia, ze tadaaa tu ma mate, chcem sa mat Dobre, je blbost. Tak to nefunguje nikde.

portret7
8. apr 2024

@alazala nie som ich volic ALE som 40+ a tiez som po VS isla na postdoc do USA ako aj mnoho mojich spoluziakov…a politiku sme v tom case nesledovali… je to prirodzeny vyvin, nemecki, rakuski, svajciarski studenti tiez migruju a neberaju skusenosti… btw vela sa nas vratilo na SVK v case zalozenia rodin… mlademu bez zavazkov je vsade dobre, ale kazda krajina bojuje so svojimi problemami… korupcia je vsade, skolstvo tiez upada…ale to tvoje deti okusia az vtedy, ked zaziju… a samozrejme nie som spokojna s vyvojom na SVK, snazim sa vpco najmenej spoliehat na stat aj do buducna…je tu vela sikovnych ludi a Slovensko ma co ponuknut. Domov sa tvori insk, nie politickou prehrou/vyhrou.

guudy
8. apr 2024

@bluka2 suhlasim, zabavna predstava, ze by sem niekto dobrovolne isiel rodit z vyspelejsich krajin…

sasa1310
8. apr 2024

@jaond19 niekto má iný politický názor ako ty, tak radšej nech umrie

sasa1310
8. apr 2024

@gabriellka ono to možno všetky tie tvoje termíny závisia aj od tvojej poisťovne. Akú máš poisťovňu? ja som mala naposledy termín na sono prsníkov do 2 dní