icon

Ako slušne oznámiť svokre, že krst nebude?

Dnes o 09:03

Ahojte. S manželom sme veriaci, ale rozhodli sme sa s krstom dieťaťa počkať, kým si bude vedomé svojej viery, a samo sa rozhodne ku krstu. Viem, že svokra s tým bude mať veľký problém (aj moja mama, ale s tou si to vykomunikujem) a premýšľam nad tým, ako jej to slušne oznámiť ? Máte niekto skúsenosť ? Ja niekedy reagujem tak prudko, začnem slušne, ale obavám sa, aby to neskončilo konfliktom. Snažím sa so svokrou udržiavať dobré vzťahy. Ona má asi pocit, že mám na manžela zlý vplyv, keďže pred manželstvom chodil do “klasického kostola” a dodržiaval tradície. Manžel nemá problém sa ma zastať, skôr sa bojím mojej reakcie, ak by svokra dávala najavo, že “zase vymýšľam” 🙈. Je to naše dieťa, ona nám môže dať rady do výchovy, ale je už na nás, ako sa rozhodneme, a tam jej rola končí.

Strana
z4
anonym_ab4cd9
Dnes o 13:11
@kocuris

Keď už ste teda takí veriaci, viete, že krst dieťaťa je najlepšie vykonať čo najskôr. Ide o viac menej symbolickú vec, zmytie dedičného hriechu a prijatie kresťanstva. Tak? Nechápem, že aký s tým je problém. Spravíte a svokra aj mama budú spokojné.

@kocuris no ale oni asi nechodia do "klasickeho"=katolickeho kostola, skor mi to pripada ako nejake spolocenstvo (Milost?, netusim), kde to maju inak a mozno aj v rozpore s katolickou vierou. Tak mi to pripada.

anonym_ab4cd9
Dnes o 13:22
@anonym_3acb79

Ked nechodis do "klasickeho" kostola (tvoje vyjadrenie) mohla si mat vo vsetkom jasno dopredu a nie nasierat matku tvojho chlapa, ktory je na tvojej strane, tak oreco to nevyuzit na nejake peklicko... si ides zabojovat, ake predvidave🤣 tak kam choidis do neklasickeho?

Baptisti (Bratská jednota baptistov): Krst ponorením je podmienený osobným vyznaním viery.Cirkev bratská: Zameriava sa na krst veriacich na základe ich rozhodnutia.Apoštolská cirkev a iné letničné/charizmatické zbory: Krst dospelých je štandardom.Adventisti siedmeho dňa: Krst dospelých ponorením.

@anonym_3acb79 no keby som bola jedno z toho, tak to napisem hned v uvode, nie ze nechodim do "klasickeho" kostola, to je co za vyraz, klasicky kostol??? 🤷‍♀️. Ja som to pochopila tak, ze chodia mozno do nejakeho spolocenstva, ako je napriklad Milost, lebo ti nechodia do "klasickeho" kostola.
Ci klasicky je katolicky a ostatne su neklasicke?
Tak ked som evanjelik a.v., tak chodim do evanjelickeho a aj to v uvode napisem...ale potom sa budeme cudovat, ze kopa nadavok zase na katolikov, lebo to by nebol tyzden, keby sa tu nenadavalo ...to musi byt 🤔👌
Ibaze by autorka ani tak nechcela radu, ale len nech to tu zas troska ozije...lebo naco sa nieco pytam, ked nepoviem vsetky suvislosti a podstatne veci. Tam 4 strany dohadov, utokov a co ja viem coho...🙄

anonym_fdb759
Dnes o 13:22

Táto téma vždy rozprúdi debatu..
Minule sme išli okolo kostola v nedeľu autom, v meste. Pred kostolom asi 40 ľudí, mnohí na mobiloch, aby si to "odstáli." Ja som bola ortodoxne vychovaná, rovnako ako moji 4 súrodenci, do kostola som musela chodiť aj v sobotu ráno, pretože "Boh nemá prázdniny." Do kostola som prestala chodiť, keď som začala hľadať Boha a nestačili mi otázky, že treba veriť a že všetky otázky sú od diabla.

Veľmi veľa ľudí dáva krstiť pre "pokoj v rodine." Babky, susedia, čo povedia tí druhí. Ja som veriaca i keď podľa kresťanstva neveriaca, lebo nechodím do kostola, ale na to, aby som mala kontakt s Bohom, nepotrebujem to vravieť ujovi v sutane. Pre mňa je dôležité modliť sa v tichosti, doma. A nech ma po smrti súdi Boh a nie cirkev.

Ak nebudeš chodiť do kostola v nedeľu, budeš mať hriech.. som už ako dieťa rozmýšľala nad tým, či má Boh hore kalendár a či robí čiarky? A majú čiarku aj tí, čo si to odstoja? A po omši šup na poldeci? Stačí fyzická prítomnosť? Ak by to nebolo považované za hriech, ktovie koľko ľudí by išlo do kostola preto že chce, a nie z povinnosti.

Pre niekoho sú to možno provokatívne otázky, mne tie otázky nedávali zmysel. Pre mňa je super, ak ti dáva kostol pokoj, lásku k blížnemu (čo často v tých príspevkoch nie je vidieť), neodsudzovanie, trpezlivosť, tak choď, teš sa z omše, krstu, sviatostí, lebo ťa to naplňa tak to má byť.

Ak nie, ostaň doma. I keď chápem, že vysvetľovať to okoliu, nevysvetlíš. V kresťanstve (a asi aj v iných náboženstvách), je len jeden názor: Buď si s nami, a spasíš sa, alebo si neverec a pohan.

A keď sa modlíte, nebuďte ako pokrytci, ktorí sa radi postojačky modlievajú v synagógach a na rohoch ulíc, aby ich ľudia videli. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu. 6Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti. 7 (Matúš, 6, 5-7)

Ja si to nechávam pre seba a chápem, prečo sa o politike a náboženstve neoplatí diskutovať.

sova7
Dnes o 13:37
@kocuris

@sova7 to je v poriadku. Ale keď píše, že sú veriaci, tak by mali vedieť, čo krst vlastne je. Spokojné babky je už len sekundárna vec. Ak si prečítala moje komentáre, musela si zachytiť, aký mám k tomu postoj. Sám mám všetky sviatosti, bol som tak vychovaný. Avšak nepraktizujem teraz. Stačí? Strašne sa to tu prežíva. Nechce krstiť, no tak nie. Ako kto chce, nech si spraví. Zemeguľa sa bude točiť, či spraví tak, či onak

@kocuris viera nie je o náboženstve.

kocuris
Dnes o 13:39
@sova7

@kocuris viera nie je o náboženstve.

@sova7 svätá pravda. Alebo aj: nie je len o náboženstve... Súhlasím s @janinah. Mohlo to byť aj tak. Najpodstatnejšiea info sa zjavila, keď sme sa tu pekne vzbúrili. Uz asi bolo povedané všetko.

sova7
Dnes o 13:45
@kocuris

@sova7 svätá pravda. Alebo aj: nie je len o náboženstve... Súhlasím s @janinah. Mohlo to byť aj tak. Najpodstatnejšiea info sa zjavila, keď sme sa tu pekne vzbúrili. Uz asi bolo povedané všetko.

@kocuris náboženstvo je v podstate organizácia vieru môže niekto mať a praktizovať a nemusí riešiť príslušnosť k žiadnej cirkvy ak to tak necíti kopa ľudí je katolíkov lebo sú krstom zaradený do cirkvy ale to je všetko

komir63
Dnes o 14:02
@janka1011

@anonym_autor píšeš, že ste obaja veriaci tak nejak tomu tvojmu rozhodnutiu nerozumiem...je to teraz nejaká móda nechať dieťa nech sa "rozhodne samé" ? Ak raz sme veriaci, vychovávam v tejto viere aj deti a k tomu krst automaticky patrí. Kedy bude ten správny vek na to rozhodnutie? V 10, 20 či 30 rokoch? A tiež sa bude rozhodovať samé či pôjde do škôlky, alebo či bude chodiť do školy?

@janka1011 Ježiš sa nechal pokrstiť vo veku okolo 30-tich rokov v rieke Jordán...to sa teda podľa tvojho výkladu stal kresťanom dosť neskoro, keďže o tri roky neskôr už bol na nebesiach u Otca.

biba_18
Dnes o 14:06

@kocuris stačí nemyslieť si že všetci sú automaticky katolici…

Strana
z4