Ako slušne oznámiť svokre, že krst nebude?
Ahojte. S manželom sme veriaci, ale rozhodli sme sa s krstom dieťaťa počkať, kým si bude vedomé svojej viery, a samo sa rozhodne ku krstu. Viem, že svokra s tým bude mať veľký problém (aj moja mama, ale s tou si to vykomunikujem) a premýšľam nad tým, ako jej to slušne oznámiť ? Máte niekto skúsenosť ? Ja niekedy reagujem tak prudko, začnem slušne, ale obavám sa, aby to neskončilo konfliktom. Snažím sa so svokrou udržiavať dobré vzťahy. Ona má asi pocit, že mám na manžela zlý vplyv, keďže pred manželstvom chodil do “klasického kostola” a dodržiaval tradície. Manžel nemá problém sa ma zastať, skôr sa bojím mojej reakcie, ak by svokra dávala najavo, že “zase vymýšľam” 🙈. Je to naše dieťa, ona nám môže dať rady do výchovy, ale je už na nás, ako sa rozhodneme, a tam jej rola končí.
@natalka13 vieš že nemusí vedieť? aj moja svokra je v rkc a nemá vôbec potuchy nič o liturgiách ani o sviatostiach v iných cirkvách ... syn sa dal krstiť v piatok a vypytovala sa kopec vecí...
@biba_18 ved mali svadbu ak nebola v rk kostole alebo ak nevesta bola iba svedok sobasa musi to vediet
@janinah a to ti kto povedal že vie? a že určite vie ... poznám kopec ľudí ktorí veci ako tote internety vôbec neriešia, alebo len máličko ...
@natalka13 nemusí vedieť že v tej druhej cikvi sa nekrstia malé deti ...
ja chápem že človek pozerá všetko cez svoju optiku - ale niekedy je na mieste aj odstup - lebo dopadnete ako táto spomínaná svokra ...
@janinah a to ti kto povedal že vie? a že určite vie ... poznám kopec ľudí ktorí veci ako tote internety vôbec neriešia, alebo len máličko ...
@natalka13 nemusí vedieť že v tej druhej cikvi sa nekrstia malé deti ...
ja chápem že človek pozerá všetko cez svoju optiku - ale niekedy je na mieste aj odstup - lebo dopadnete ako táto spomínaná svokra ...
@biba_18 vie...nepoznam ženu,ktorá by si nezistila info,ktoré ju zaujíma...akokolvek...nie je vôbec nutné,aby ona vedela robiť s netom
hodila si perly 😀 a cakas co si tu roztocila...
brali ste sa v kostole ale chodis do inej cirkvi ? sekty ?
tak nech svokre povie synacik danu skutocnost... a nie ze reci typu ze odlozit krst...
podstata je uplne inde a nie v krste ... rodicov asi obaja klamete, vodite za nos.
Mimo cirkevne zakony, ze vam nie je hanba klamať.
Pozri, sama vieš, či svokra rešpektuje, alebo nerešpektuje tvoju vieru a s ňou súvisiace “veci”… Ak ste vy rozhodnutí, a ste s mužom za jedno, tak to svokre proste len povedzte, ak sa bude pýtať- rozhodli sme sa nekrstiť. Bodka. A áno, možno spustí milión otázok prečo/ načo/… je to vaše rozhodnutie, robíte to, čo považujete za najlepšie. Myslím, že to by ako vysvetlenie malo stačiť. Ak bude zvedavá na dôvody, ktoré vás k rozhodnutiu viedli. tak jej ich povedzte, ak sa opýta… no z vlastnej skúsenosti- ľudia časo nechcú vedieť tvoje dôvody, chcú ťa ina presvedčiť o ich pravde… a tam si treba proste určiť kde je tá hranica kam chceš v tej konfrontácii zájsť…
Držim palce 🙂
Ps.: tiež sme deti nekrstili ako bábätká, rozhodnú sa sami. K viere ich vedieme, dovolím si tvrdiť, že vzťah s Bohom si budujú prirodzene a s láskou
Pozri, sama vieš, či svokra rešpektuje, alebo nerešpektuje tvoju vieru a s ňou súvisiace “veci”… Ak ste vy rozhodnutí, a ste s mužom za jedno, tak to svokre proste len povedzte, ak sa bude pýtať- rozhodli sme sa nekrstiť. Bodka. A áno, možno spustí milión otázok prečo/ načo/… je to vaše rozhodnutie, robíte to, čo považujete za najlepšie. Myslím, že to by ako vysvetlenie malo stačiť. Ak bude zvedavá na dôvody, ktoré vás k rozhodnutiu viedli. tak jej ich povedzte, ak sa opýta… no z vlastnej skúsenosti- ľudia časo nechcú vedieť tvoje dôvody, chcú ťa ina presvedčiť o ich pravde… a tam si treba proste určiť kde je tá hranica kam chceš v tej konfrontácii zájsť…
Držim palce 🙂
Ps.: tiež sme deti nekrstili ako bábätká, rozhodnú sa sami. K viere ich vedieme, dovolím si tvrdiť, že vzťah s Bohom si budujú prirodzene a s láskou
@janinah veci sa majú tak, že svokru to asi nenapadlo si to zisťovať, krst deti berie ako automatiku, asi jej vôbec ani nenapadlo, že by to mohlo byť inak.. a nie, nejde o sektu ale registrovaná cirkev
@anonym_8a8674 nebrali sme sa v kostole a nechodím do sekty a slušne som sa opýtala a hanbiť sa nemám za čo, ja neklamem
@anonym_45a4e3 ďakujem za normálnu odpoveď 🙂 moja svokra nie je zlá, ale má svojskú povahu a veľa krát názory a rady až tak vnucuje .. už teraz mi mimo iného hovorí, že si zoberie dovolenku a po pôrode mi príde pomôcť, aj to jej musí manžel vysvetliť, že keď budeme potrebovať, tak ju poprosime, a určite nechcem, aby tu automaticky prišla.. ona to všetko v dobrom mysli, ale až takým “násilím”.
Keď už ste teda takí veriaci, viete, že krst dieťaťa je najlepšie vykonať čo najskôr. Ide o viac menej symbolickú vec, zmytie dedičného hriechu a prijatie kresťanstva. Tak? Nechápem, že aký s tým je problém. Spravíte a svokra aj mama budú spokojné.
@kocuris kristova noho. Môj muž nemá zmytý dedičný hriech a je to najlepší človek akého poznám. Na rozdiel od takých čo idú Krista z kríža stiahnuť 🤦♀️
@janinah veci sa majú tak, že svokru to asi nenapadlo si to zisťovať, krst deti berie ako automatiku, asi jej vôbec ani nenapadlo, že by to mohlo byť inak.. a nie, nejde o sektu ale registrovaná cirkev
@anonym_8a8674 nebrali sme sa v kostole a nechodím do sekty a slušne som sa opýtala a hanbiť sa nemám za čo, ja neklamem
@anonym_45a4e3 ďakujem za normálnu odpoveď 🙂 moja svokra nie je zlá, ale má svojskú povahu a veľa krát názory a rady až tak vnucuje .. už teraz mi mimo iného hovorí, že si zoberie dovolenku a po pôrode mi príde pomôcť, aj to jej musí manžel vysvetliť, že keď budeme potrebovať, tak ju poprosime, a určite nechcem, aby tu automaticky prišla.. ona to všetko v dobrom mysli, ale až takým “násilím”.
@anonym_autor takže ty si registrovaná pod ministerstvo kultúry? A tvoj muž je akej viery?
@anonym_autor je to manzelova mama, takze nech jej to oznami on. Neviem, preco by si to mala riesit Ty.
Ani jej dopredu nic nehovorte, kym sa sama nebude pytat na krst.
Budem rypat, ale pri pri svadbe ste tusim slubovali ze prijmete deti a budete ich vo viere vychovavat...ci sa mylim?
Pockate aj s umyvanim zubov dietatu, az bude samo chciet? Netreba mi odpovedat, je to len na zamyslenie.
@anonym_autor a kto klame,. že si v inej viere a že aj tvoj muž chodí tam? Hádam nie my.
Takže v podstate ako píšeš ani svokra ani nič nerieši ale ty 😂 keď bude bude...a ešte si len tehotná.. dievča ty sa musíš nudiť.
@anonym_autor je to manzelova mama, takze nech jej to oznami on. Neviem, preco by si to mala riesit Ty.
Ani jej dopredu nic nehovorte, kym sa sama nebude pytat na krst.
Budem rypat, ale pri pri svadbe ste tusim slubovali ze prijmete deti a budete ich vo viere vychovavat...ci sa mylim?
Pockate aj s umyvanim zubov dietatu, az bude samo chciet? Netreba mi odpovedat, je to len na zamyslenie.
@euka210 prepáč, ale zastanem sa autorky.. píše, že sa nebrali v kostole- takže asi na úrade nesľubovali, že dieťa budú vychovávať vo viere. Nemyslíš?
Druhá vec- my sme npr mali cirkevný sobáš, v registrovanej cirkvi, no nie v katolíckej. Myslím, že o výchove detí v sľuboch nebola zmienka, no keby aj, nevidím v tom problém. V našej cirkvi je krst v neskoršom veku úplne normálny. To však neznamená, že deti nevychovávame vo viere. Výchova vo viere nie je o “ceremónii”, je o každodennom prežívaní s Bohom, nie?
@anonym_autor a kto klame,. že si v inej viere a že aj tvoj muž chodí tam? Hádam nie my.
Takže v podstate ako píšeš ani svokra ani nič nerieši ale ty 😂 keď bude bude...a ešte si len tehotná.. dievča ty sa musíš nudiť.
@anonym_8a8674 tiež sa čudujem, že je vlastne ešte len tehotná 🤦🏻♀️
@anonym_autor uvidíš, asi to bude zo začiatku možno pre ňu “šok”, čo sa vymyká “normálu”, ale to možno bude aj to, že “nedáš dieťa do pavúka” a podobné…( keď sa narodil najstarší syn, bývali sme na dedine- staršie susedy tiež istý čas ťažko niesli, že sme nekrstili a chodíme s takým dieťaťom čo “nie je na poriadku” medzi ľudí, ale… zvykli si v rámci možností 🙈😀.. rovnako divná som potom bola, keď som mu nechcela dávať v 8 mesiacoch lízatko, takže… vždy sa čosi nájde… Za mňa- pokiaľ budete vy s mužom za jedno, tak sa to všetko dá 🙂 Možno niekedy ľahšie, možno to občas zaškrípe, ale taký je život… držím palce 😉❤️
@anonym_autor uvidíš, asi to bude zo začiatku možno pre ňu “šok”, čo sa vymyká “normálu”, ale to možno bude aj to, že “nedáš dieťa do pavúka” a podobné…( keď sa narodil najstarší syn, bývali sme na dedine- staršie susedy tiež istý čas ťažko niesli, že sme nekrstili a chodíme s takým dieťaťom čo “nie je na poriadku” medzi ľudí, ale… zvykli si v rámci možností 🙈😀.. rovnako divná som potom bola, keď som mu nechcela dávať v 8 mesiacoch lízatko, takže… vždy sa čosi nájde… Za mňa- pokiaľ budete vy s mužom za jedno, tak sa to všetko dá 🙂 Možno niekedy ľahšie, možno to občas zaškrípe, ale taký je život… držím palce 😉❤️
@anonym_8a8674 akože komu klamem že som v inej viere ? Veď svokre nič netajím, vie, že nechodíme do katolickeho kostola 🤷🏻♀️ ani raz som jej v tom neklamala, ani nikomu
@euka210 pri sobáši sme nič nesľubovali, dobrovoľne sme sa rozhodli viesť deti ku viere, ale to neznamená, že je krst podmienkou, aby mohli byť deti vedené ku viere, každá cirkev to ma trochu inak
@anonym_7007fc áno som “len” tehotná ale svokra už minule mala medzi rečou poznámku, že na jeseň bude krst, popravde som tuto temu ďalej s ňou nerozvíjala, bol to len krátky telefonát a riešili sme niečo úplne iné
@anonym_45a4e3 ďakujem 🙂
@anonym_autor píšeš, že ste obaja veriaci tak nejak tomu tvojmu rozhodnutiu nerozumiem...je to teraz nejaká móda nechať dieťa nech sa "rozhodne samé" ? Ak raz sme veriaci, vychovávam v tejto viere aj deti a k tomu krst automaticky patrí. Kedy bude ten správny vek na to rozhodnutie? V 10, 20 či 30 rokoch? A tiež sa bude rozhodovať samé či pôjde do škôlky, alebo či bude chodiť do školy?
@janka1011 čo má povinná školská dochádzka spoločné s náboženstvom?
Ja som tiež veriaca a vieru deťom nenútim.
Rada behám, cvičím jógu, počúvam rozličnú hudbu, nič z toho nemám potrebu nanucovať vlastným deťom.
Viera v Boha je moja osobná vec, moje deti si to tiež určite raz poriešia samé. Neporovnávaj veci, čo spolu nesúvisia.
@anonym_autor cize ak tomu dobre chapem, svadbu ste mali v kostole, aj ste veriaci, ale krstit nejdete (?). Cize to, ze ste prisahali, ze deti budete vychovavat vo viere to len tak vetrom oddulo... okej...
a ako si to teda predstavujete, dieta budete viest k viere, ale vlastne nebudete, lebo ked spoluziaci budu
chodit na nabozenstvo tak to vase na etiku? A ak na bude predsalen chodit na nabozenstvo - tak ked uvidi, ze vsetci idu na 1. Sv. Prijmanie a bude chciet tiez tak vtedy budete riesit krst, ale nie preto, ze dieta chce realne krat, ale len byt sucastou kolektivu, ktory ide na 1. Sv. Alebo poviete - nie - este neisi zrely/a sa rozhodnut, nejdes sa ani krstit ani na 1. Svate(?) ci ako?
No, fakt neviem ako ste si to v tych hlavach vyskladali, ale aby som aj odpovedala na tvoju otazku. Svokre to ma ozbamit tvoj manzel a ty mas byt ticho. Jeho rodina, jeho kapusta.
@anonym_8a8674 akože komu klamem že som v inej viere ? Veď svokre nič netajím, vie, že nechodíme do katolickeho kostola 🤷🏻♀️ ani raz som jej v tom neklamala, ani nikomu
@euka210 pri sobáši sme nič nesľubovali, dobrovoľne sme sa rozhodli viesť deti ku viere, ale to neznamená, že je krst podmienkou, aby mohli byť deti vedené ku viere, každá cirkev to ma trochu inak
@anonym_7007fc áno som “len” tehotná ale svokra už minule mala medzi rečou poznámku, že na jeseň bude krst, popravde som tuto temu ďalej s ňou nerozvíjala, bol to len krátky telefonát a riešili sme niečo úplne iné
@anonym_45a4e3 ďakujem 🙂
@anonym_autor tak keď svokra chce krstiť, tak je katolícka. A katolík je aj jej syn, čiže tvoj muž, tak je normálne ze chce krstiť. Takže muža asi ty odhovaras od krstu, svokra ma v tomto pravdu.
Poďa mňa veľa ukazuje aj táto diskusia- viacero komentárov je tu v zmysle “ v kostole ste klamali, keď nejdete krstiť”… jejda, veď napísala, že nemali svadbu v kostole 🙈, čítanie s porozumením by sa asi fakt malo viac trénovať…
A druhá vec- je to asi neuveriteľné, ale na slovensku máme viac ako jednu cirkev… a áno, aj v iných cirkvách sú veriaci ľudia… úplne normálni, ktorí veria v Boha, žijú denno-denne vieru, a k tej viere vedú aj svoje deti… A áno, niektorých deti chodia na náboženstvo, niektorých na etiku… a nemá to vôbec žiadny vplyv na to, či sú alebo nie sú veriaci a či majú, alebo nemajú živý vzťah s Bohom…
Myslím, že keby toto mnohí pochopili, mali by sme omnoho menej takýchto “súbojov”…
Poďa mňa veľa ukazuje aj táto diskusia- viacero komentárov je tu v zmysle “ v kostole ste klamali, keď nejdete krstiť”… jejda, veď napísala, že nemali svadbu v kostole 🙈, čítanie s porozumením by sa asi fakt malo viac trénovať…
A druhá vec- je to asi neuveriteľné, ale na slovensku máme viac ako jednu cirkev… a áno, aj v iných cirkvách sú veriaci ľudia… úplne normálni, ktorí veria v Boha, žijú denno-denne vieru, a k tej viere vedú aj svoje deti… A áno, niektorých deti chodia na náboženstvo, niektorých na etiku… a nemá to vôbec žiadny vplyv na to, či sú alebo nie sú veriaci a či majú, alebo nemajú živý vzťah s Bohom…
Myslím, že keby toto mnohí pochopili, mali by sme omnoho menej takýchto “súbojov”…
@anonym_45a4e3 áno máš pravdu a je podľa teba normálne aby svokra nevedela aku ma vieru nevesta a očividne aj jej syn? Je podľa teba normálne že asi ani matka tuto tehotnej nie? Lebo sa to bije. S matkou si to vystrnga, takže asi taký vzťah ma... Ale potom napíše ze v jej...neviem to správne nazvať keďže to tají. Sa krsti v mladosti alebo dospelosti...
Tak kde je tá pravda? Veď keby mama vedela aka je jej viera nič by si strngat nemuseli....
@anonym_45a4e3 áno máš pravdu a je podľa teba normálne aby svokra nevedela aku ma vieru nevesta a očividne aj jej syn? Je podľa teba normálne že asi ani matka tuto tehotnej nie? Lebo sa to bije. S matkou si to vystrnga, takže asi taký vzťah ma... Ale potom napíše ze v jej...neviem to správne nazvať keďže to tají. Sa krsti v mladosti alebo dospelosti...
Tak kde je tá pravda? Veď keby mama vedela aka je jej viera nič by si strngat nemuseli....
@anonym_8a8674 ja som sa teda viac krát stretla s tým, že npr katolík nevedel, že v inej cirkvi sa bábätká nekrstia… napriek tomu, že vedel, že taká cirkev existuje či že tam niekto patrí…
Keď ľudia v niečom žijú celý život ani ich nenapadne, že to tak nemá “každý”… ja v tom teda nevidím hneď nejaký strašný zádrheľ či totálny nezáujem o komunikáciu v rodine…
No jr to na Vás ale napr naše deti sú pokrstene, starší má prvé sväté prijímanie mladší ide o rok. Aj náboženstvo majú obaja vedia sa pomodliť ake na omšu chodíme veľmi málo. No viera sa dá praktizovať aj mimo kostola. Ja by som pokrstiť dala už hlavne kvôli tomu "dedičnemu hriechu" ako sa to berie v cirkvi.
pises, ze pred manzelstvom chodil do klasickeho kostola,,, su aj neklasicke kostoly?..... nerozumiem,, je rozdiel vo viere?
@midka áno sú rôzne charizmatické spoločenstvá a také prebudené skupinky kresťanov, ktorí sa vymedzujú od tradičnej cirkvi (katolíckej, evanjelickej a aj pravoslávnej) a snažia sa žiť živú vieru a spoločenstvo s Bohom. Je to ako keď by také zapálenejšie a hmatatelnejšie kresťanstvo. Niektoré tradície odmietajú lebo si bibliu vysvetľujú po svojom - a sem patrí aj krst. Sú prísnejší. V podstate sú to fajn zoskupenia vedené Duchom Svätým, ale tak aj tých členov poznať po ovocí v ich vlastných životoch - niektorým sa darí viacej, iní len tápajú a sú nezamestnaní…ale vieru vsetcia berú veľmi vážne. Nie je to sekta, ale môže to zvonku tak vyzerať.
@anonym_autor veď ty si si nie svokru vzala, ale jej syna. No ak ste kresťania, tak krst by mal byť na očistu dedicneho hriechu. Je to ako dar od rodičov, dat mu vieru. Ak chcete počkať, nech jej manžel vysvetlí, že neskôr bude krst, keď sa dieťa samo rozhodne .
Toto sa ešte v dnešnej dobe rieši a vysvetľuje ostatným. Môj život, moje dieťa, moja vec.
❤️Ako jedna z mála s tebou autorka veľmi súhlasím a chápem ťa.❤️Náš evanjelický pán farár dokonca bábätká odmieta krstiť práve kvôli tomuto . Krstí len deti , ktoré sú veriace a chcú sa očistiť z dedičného hriechu . Úprimne , toto mi dáva oveľa väčší zmysel . Všetci z môjho okolia majú pokrstené deti , ale žiadne z tých detí nechodí do kostola . Dnes sa krstí len aby bolo , lebo sa to patrí . A to nieje dobrý dôvod .
Ja keď som sa narodila mama nás pokrstiť nedala .
Na základnej škole som začala chodiť na náboženstvo a uverila v boha . Začala som pravidelne chodiť do kostola , na náboženské besiedky ,evanjelické tábory a kresťanské olympiády. V 12tich rokoch som sa rozhodla , že sa chcem dať pokrstiť . Mama navrhla pánovi farárovi, že teda či by pokrstil aj moje sestry jedným razom a to odmietol , nakoľko ony neboli veriace . Takže už mám všetky sviatosti za sebou , ale moje deti po narodení pokrstené neboli . Aj moja svokra s tým trochu mala problém , ale vysvetlila som jej to rovnako ako teraz tu , a pochopila to . Chcem , aby boli pokrstené lebo to sami chcú a veria , nie preto lebo sa to patrí.
@janka1011 čo má povinná školská dochádzka spoločné s náboženstvom?
Ja som tiež veriaca a vieru deťom nenútim.
Rada behám, cvičím jógu, počúvam rozličnú hudbu, nič z toho nemám potrebu nanucovať vlastným deťom.
Viera v Boha je moja osobná vec, moje deti si to tiež určite raz poriešia samé. Neporovnávaj veci, čo spolu nesúvisia.
@petrahl má to veľa spoločné. To, či mu dáš v 6 rokoch na výber či bude chodiť do školy alebo bude domškolák je úplne to isté ako to či sa dá pokrstiť. Dúfam, že deťom nedávaš jesť mäso, lebo čo ak sa rozhodnú o 10 rokov že budú vegetariáni a budú ti to vyčítať. Tých príkladov je milión. Je najľahšie nechať všetko tak a neriešiť a alibisticky povedať nech sa rozhodne samé. Nie sme tu náhodou my rodičia na to, aby sme tie deti viedli? A keď raz obaja veríme, vedieme k tomu aj deti. Ak sa v dospelosti rozhodne ináč, prosím, je to jeho vec. Ale výrok nech sa rozhodne samé je za mňa len zbavenie sa zodpovednosti a lenivosť to dieťa viesť k niečomu.

@natalka13 vieš že nemusí vedieť? aj moja svokra je v rkc a nemá vôbec potuchy nič o liturgiách ani o sviatostiach v iných cirkvách ... syn sa dal krstiť v piatok a vypytovala sa kopec vecí...
@biba_18 pokial svokra vie o aku cirkev sa jedná,tak si info o jej sviatostich atd vie zistiť. Pokial to nie je tajomstvo a potom to už zaváňa sektarstvom a vyzera to divne.