Ako slušne poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Ahojte, možno trochu hlúpa otázka, ale ako SLUŠNE poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Príklad, často sa u nás po práci zastaví svokor na kávu, len pracuje ako stolár a príde k nám stále v montérkach... Piliny ostávajú všade. Na zemi mi to nevadí, vysávač povysáva, no na tom gauči sa to drží zubami nechtami. Mám na gauči deky, tie periem 2x týždenne, a aj tak sa piliny dostanú aj pod ne.
Celkovo nie som zvyknutá ani v rifliach, v ktorých som bola napr. u lekára alebo aj v obchode sadnúť na gauč, nie to ešte na posteľ. Neviem si ale predstaviť nútiť návštevu, nech sa u nás prezlieka do domáceho 😅 je tu nejaká iná možnosť, ktorá mi uniká?
P.S. neriešila by som to až tak, ale gauč je nový a nebol lacný, chcem, aby ostal pekný čo najdlhšie.
Vopred ďakujem.
@anna777115 a boli omnoho šťastnejší sledujúci vnútornú krásu. Nie iba tú povrchnú.
@silvia1996 povedala by som mu nech si sadne na stoličku,iné veci ja neriešim ja si sadnem na sedačku oblečená z vonku,v pizame a vôbec mi to nevadí a keď príde návšteva tiež si sadne na sedačku
@silvia1996 no, mne to tiež vadí, ale bohužiaľ nedá sa nič urobiť. Koľkokrát príde svokor zo záhrady alebo od zveriny k nám hore, od slamy a blata a kadečoho😣, to fakt nemusím. Ale chápem aj tie rifle, my sa prezliekame, ale svokrovci nie. Tí sadnú do auta, von pod altánok kde sú psy, mačka, na návšteve, vonku na záhrade, v robote, u lekára... Och 😵💫... Oni sú celý deň v tom istom a dokonca niekoľko dní. Takže masaker. Ale tak už sme sa im pokúsili vysvetliť, že by mohli robiť inak, no starší sú dosť tvrdohlaví.. 😕 Vadilo mi to oveľa viac keď decká boli malinké. Teraz už menej. Ale vadí mi to z dôvodu toho, že deti si potom v pyžame sadajú na ten gauč kde sedeli oni. A potom do postele 🙄. Ale nechce sa mi to zakaždým drhnúť a ani to nerobím. Mám aj deky, väčšinou iba na jendom gauči. A teda periem deku tak raz za mesiac, keďže návštevy moc nemáme( moja rodina je veľmi ďaleko) okrem svokrovcov, ktorí bývajú s nami.. 😏A to si dokáže svokra sadnúť aj k nám do spálne na posteľ 🤦🏻♀️🤦🏻♀️.
Ak príde k vám svokor, tak daj pod neho igelit, ak sa nemá do čoho prezliecť a nechceš mu stále pripomínať, nech príde prezelečený a blabla. 😀
Vieš čo, opýtam sa ta schválne na jednu vec, predpokladám, že máte už aj deti. Keď príde ten tvoj svokor ku vám, pričom príde rovno z roboty a ma to vo zvyku s istou pravidelnosťou ako to sama píšeš, ide si umyť ruky? Lebo pokiaľ to nerobí, tak je zbytočné a to so všetkou úctou k tvojmu svokrovci, vysvetľovať mu, nech si nesadla na gauč v špinavých monterkach... A kurník šopa, nech sa nikto nehnevá, ale je na takéto niečo upozorňovať dospelého chlapa? Tu neplatia žiadne "slušivé" upozornenia typu, "povedz mu to tak a hentak a popros ho a vysvetli mu to a pod.".... do kelu, ved viete ako vyzerá stolár, ktorý vyjde z dielne? A ty nie si nejaká chudera, ktorá bude po ňom vysavať a vyberať piliny z gauča a ktorá to nechápe, pošlem jej len ponožky od stolára a si rozmyslite ci ich mate obzerať od pilín alebo ich rovno pardon za výraz "vyšmarit"...
@silvia1996 daj im stolicky, kup obycajne drevene specialne pre navstevy, z tych sa piliny rychlo zmetu.
@silvia1996
piliny chapem, normalne by som ho upozornila alebo dala extra hrubu deku.
Ryfle, oblecenie - navstiv psychologa, to mas na diagnozu. Ved to je ciste oblecenie, nesedis v blate ani kaluziach, ci?
Ak chces setrit nabytok, kup skaredy hruby prehoz ale naco to potom mas? Nabytok, ktory je na vystavu idem pozriet do zamku, nie k navsteve.
Ty si vysnívaná žena môjho chlapa :D fakt... inak riešila by som to extra dekou(nechlpatou), alebo kávou za stolom jedálenským.
Inak ani nerozumiem co.peries.2x tyzdenne na tych dekach 🙂
@bettie plastové skladacie :D
@anna777115 ale autorka opisuje problém s pilinami na gauci, čo nieje prehnane, neviem si predstaviť sadnúť si na taky gauč, alebo posadiť naňho dieťa... treba čítať s porozumením a neprirovnavat to k lajnam na zemi....
@silvia1996 Mna by uprimne zaujimalo, ako to riesis ty, ked prides niekde na navstevu. Nosis si veci na prezlecenie, aby si nesedela u nich v pracovnom obleceni alebo v takom, v ktorom si bola vonku? Alebo ako to vlastne riesis? Lebo tak ako tebe vadi, ze niekto si u teba neprezleceny sadne, tak aj inym to moze vadit. Ci nechodis na navstevy?
No a ja poznam domacnosti, kde sa na navstevy nechodi. Ked sa chcu stretnut, tak v kaviarni alebo neikde vonku, ale doma to maju posvatne a nikto k nim nechodi. Tak pripadne tak sa to da riesit. A uplne ze blizkej rodine to normalne povedz, usadzaj ich v kuchyni a tak. Nie jednu obyvacku poznam, co sa do nej nechodi, je len taka vystavna a na navstevach sa sedi v kuchyni. Zaved to aj ty a mas pokoj.
@cervenaruza123 tie výstavné obývačky sú tuším na dedinách, kde zastal čas... jasne, tam sa nikto neprezlieka z monterok, ved načo, ved tam sa žije v tých kuchyniach v suteréne, čo tam majú tie mini okienka...
@a_alexandra_a suhlasim s tebou. Aj my sme sa vzdy prezliekali, ked sme prisli odniekial. Ale castejsie pre pohodlie doma (teplaky, leginy, …) nez preto, ze by som rifle, v ktorych som napr zbehla len na nakup, povazovala za spinave. Nevravim nejake prepotene oblecenie. Ale normalne bezne… ano - nelahnem si v rifloch do postele. Ale sadnut na gauc? Preco nie?
@silvia1996 Neviem ako máte s mužom podelene domáce práce, skus zaviesť pravidlo že každý si upratuje po svojej rodine a vyrieši sa to samé, teda muž keď ten gauč bude vysavat tretí krát a prasknú mu nervy.
Alebo tak ako radia baby, zavolaj ho do kuchyne a keď bude mať reči prečo nie gauč, povedz ze ma prísť tvoja mama/ sesternica/ kamarátka ktorá si potrpí na čístotu a nechceš aby ťa ohovorila. Zdôrazni že nemáš čas zasa hodinu tráviť vysavanim gauča.
@tykat - takú izbu mali rodičia môjho otca, volali ju "stojaca izba". V dedine na juhu Slovenska ešte starí ľudia zač. 80. rokoch také niečo mali. Tá izba mala vitríny s krásnym riadom, hlavné boli veľké postele, naukladané perinami až do výšky min. 1,5 m. Stojaca izba bola asi predchodcom obývačky. Tam sa pozývala len návšteva, ktorá prišla prespať.
@dahra toto bol byt na sidlisku v meste, rok cca 1985 🙈
Akoze aj moja babka a dedko mali izbu ktora sa volala "predňa chyža" a kde sa vodili len velke navstevy, ale mali dalsie 2 izby a velku kuchynu kde normalne zili. Narodili sa niekedy 1907-8 ale ich deti (otec a ujo) mali pekne svoju izbu.
Ja ked som ako 12r videla ten maly kumbal bez okna kde spali surodenci kamaratky tak som aj ako dieta vedela ze to nie je dobre. A ona mala postel v kuchyni oproti dveram do kupelne. A taky maly stolik so suflikmi kde mala ucebnice.
@miadi Keby len jedli na zemi ale este aj rukami. Moj svokor ma ucil ako na to. Urobis z prstov misticku, naberies ryzu a potom ju palcom vytlacis do ust. Ked sme prisli na navstevu k jeho neteri, tak servirovala nejake specialne indicke vajecne placky s dusenym masoma zeleninou. Na stole iba taniere. Pribor som si musela sama pohladat. Oni jedli rukami. Ale to bolo jedinny krat co som ich videla jest rukami.Ale v niecom maju pravdu. Nerezovy pribor likviduje pachy, takze jedlo ktore jes rukami ovela lepsie vonia. Neviem ci poznas trik na odstranenie cesnakoveho pachu tym ze si prsty posuchas nerezovou lyzicou.
Moj dospely syn by si tiez v zivote nesadol na postel v rifliach v ktorych bol vonlu.ale on ma diagnostikovane OCD.mozno ho mas aj ty?🙂
@silvia1996 A čo tak pozvať návštevu rovno do kuchyne za stôl.
Chápem tie piliny, že to vadí, muž je stavbar, a tiež nejde po robote rovno do izby, ale prezlecie sa v takej "špinavej miestnosti" kde ma svoje pracovné veci, topánky, je tam aj stará práčka, kde sa to perie.
No bežná návšteva, keď príde, tak to už je prehnane, že by to vadilo, aby sadli na gauč. Isteže aj my sa doma prezliekame z vonkajšieho do domáceho, ale tak od návštevy toto žiadať nebudem,to už fakt autorka preháňa.
ale keď ti spraví na mieru nábytok zadarmo alebo vypýta peniaze za materiál tak nepovieš že si radšej kúpiš v obchode tie tenké papierové nábytky 🙂 tak to preži občas , alebo povedz nech ide sadnúť do kuchyne že si tepovala gauč a je mokrý
Hm, nakoniec sa tu riešia "predné chyze" našich starých a prastarých rodičov. Úprimne, keď vypukol covid, polovica národa sa učila základným hyg. pravidlám, druhá polovica si skoro ešte aj zuby cístila sanytolom... tak prečo sa tu nechápe "gro" príspevku autorky, že v podstate nevie povedať svokrovi, že to tak nemá byť, že si sadne v monterkach na gauč, čo je na tom nepochopiteľné... A áno, ja keď prídem domov s deťmi, vyzlečieme sa a prvé si ideme umyť ruky a následne sa prezlecieme. Preboha co je na tom nenormálne, mne napr. vadí, keď si niekto v obchode naberá pečivo holými rukami a nahodí "masku neviniatka", že je to v poriadku, lebo čo chytí to berie... nechcem zachádzať do detailov... a viete čo mi ešte vadí, že malý je zvyknutý doma a celkovo pri jedle na obrúsok - klasickú servítku pri jedle, počas jedla si zvykne utrieť rúčky, popr. pusu, tak ako my dospelí, no a v škôlke obrúsky nemajú, co ma mrzí... áno idú sa po obede umyť, ale prijala by som, keby tie obrúsky mali aspoň pri obede tak ako doma, tak čo, preháňa podľa vás, je to nenormálne, alebo sa mam dat liečiť ako niektoré píšete autorke pôvodného príspevku?
@taja567 tak svokor v pracovnom - OK. Ale návštevy? to nech si dá nálepku na dvere kde bude preškrtnutá osoba normálne oblečená a na druhej osoba, ktorá bude v teplákoch.
@taja567 ja co som citala, uz teraz neviem ako nove komentare, hovorili najma o navsteve, ci sa aj oni maju prezliekat do teplakov, aby mohli sadnut na gauc. Vsetko co si popisala prave ty mi pride bezne a normalne, ze sa doma robi🤗 vo skolke predpokladam ide aj o naklady spojene s vreckovkami - my ich inak nosime kazdy pol rok … u nas ich pri obede maju. Ale preto, ze ich nosime a skolka si ich nemoze dovolit… napr ked pride navsteva ja sa z teplakov prezlieciem do niecoho ineho - nohavice, rifle.. a sadam v tom na gauc normalne.
@silvia1996 dufam ze ty si nosis na navstevy biely "kondom" pre automechanikov. Lebo moze sa stat ze niekto ma bielu kozenu sedacku a ty tam prides v tmavych rifliach ktore pustaju. Kazdy ma tie hranice inde.

Ja, sa vôbec nečudujem že je toľko alergií, rôznych chorôb, keď sa ľudia boja sadnúť na vlastný gauč.Snažime sa žiť, doslova v sterilnom prostredí a neuvedomujeme si, že na to doplácame.Dakedy, boli podlahy zapuštane kravskymy lajnami, strechy boli slamenne a ľudia nemuseli riešiť, kde a v čom si sadnú.Asi, je nám ozaj veľmi dobre, keď riešime, takéto debiliny...