icon

Ako slušne poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?

silvia1996
30. mar 2023

Ahojte, možno trochu hlúpa otázka, ale ako SLUŠNE poprosiť hostí, aby nesadali na gauč v pracovnom/celodennom oblečení?
Príklad, často sa u nás po práci zastaví svokor na kávu, len pracuje ako stolár a príde k nám stále v montérkach... Piliny ostávajú všade. Na zemi mi to nevadí, vysávač povysáva, no na tom gauči sa to drží zubami nechtami. Mám na gauči deky, tie periem 2x týždenne, a aj tak sa piliny dostanú aj pod ne.

Celkovo nie som zvyknutá ani v rifliach, v ktorých som bola napr. u lekára alebo aj v obchode sadnúť na gauč, nie to ešte na posteľ. Neviem si ale predstaviť nútiť návštevu, nech sa u nás prezlieka do domáceho 😅 je tu nejaká iná možnosť, ktorá mi uniká?

P.S. neriešila by som to až tak, ale gauč je nový a nebol lacný, chcem, aby ostal pekný čo najdlhšie.

Vopred ďakujem.

h2
31. mar 2023

Keď som m bola malá, moja teta (veľký rodinný dom pod Tatrami) mala tiež takú parádnu izbu, kam sa nesmelo. Sesternica mi ju raz ukázala, volali to "salón" a bola to v podstate jedáleň s okrúhlym stolom, stoličkami a vitrínami s parádnym sklom a porcelánom. Všetok nábytok v štýle Ľudovíta XVI, pod stolom hrubý perzský koberec, na stene obrazy v "zlatých" rámoch. Tú miestnosť som videla len na okamih od dverí, dnu sa nesmelo, sesternica mi ju ukázala tajne. Ale doteraz si presne pamätám, ako vyzerala. 😃

kvetinka75
31. mar 2023

@h2 kedysi to tak veľa ľudí malo. Aj babka mala takú izbu.

babulkomale
31. mar 2023

@h2 to je nadhera 😍

evica17
31. mar 2023

@taja567 nechápem čo ti vadí n Tom,keď niekto berie pečivo holými rukami,keď berie iba to čo chytí ? Však on si bude jesť to pečivo ochytane svojimi špinavými rukami (a asi aj cudzími). A vreckovky ,však mu kúp balík alebo krabičku servítok.do.skolky,ale za mňa je to celkom zbytočne,však sa idú umyť a okrem toho to asi nie nie je ekonomické pre tu škôlku a ani ekologické.

oliolijanka
31. mar 2023

Ja som raz bola na "nedelnajsej" navsteve u kolegyni v satach, v pancuskach, vsetko normalne ciste vyprate, väcsinou nenosievam dvakrat to iste. Nesedeli sme v obyvacke, ale v detskej izbe sme "obzerali" babätko.
V izbe bola iba jedna postel s frotte napinacou plachtou a detska postielka a nejaka skrina a hracky.
Nejako sme sa zakecali, kamoska zobrala babo a sadla na postel a ja tiez. Nebola som tam nejako rozvalena, iba normalne na kraji usadena, bez toho aby som sa niekde opierala. Vobec som nerozmyslala, ze to je postel, moja chyba😁 Ale zase ono to bola iba taka nahradna postel a sluzila ako sedacka, nikto na nej nespaval.

No a v tom pribehol kamoskin manzel, cerveny od zlosti a posunkami poziadal kamosku nech ide von z izby.
Tam sa dohadovali, bolo pocut, ze sa viacmenej hadaju a potom dosla kamoska a smutne mi povedala, ze jej muzovi vadi, ze sedim na posteli v satach, v ktorych som bola von a mam okamzite vstat. Ona mu nevadila, lebo bola v domacom🙈

Strasne trapna situacia. Uz to mohol nechat tak, ked uz som tam sedela. Ved ci by som tam sedela pät minut alebo desat, viac by som to tam uz nepospinila.. a po mojej navsteve mohol plachtu oprat...ale taky humbuk kvoli tomu😁

...ale si uz davam pozor, aby som nikoho takto nepoburila...
A teda, ked som raz sla na rokovanie k jednemu zakaznikovi, kde rokovacia miestnost bola v zamocku, v domove toho zakaznika a on ma privital v papuciach, tak som sa normalne pri vstupe vyzula a pridem do rokovacky a tam piati chlapi v bagandzach a ja (viacmenej ich sefka) naboso. Som sa citila ako holaaaa!!!🙈🙈🙈😀😀

felicitab
31. mar 2023

@autorka Svokra by som pekne poprosila aby si pred vstupom do domu zo seba striasol piliny a prach. A usadila by som ho na stoličku alebo by som pod neho dala nejaký uterák či druhú deku. Návštevy by som nijako neobmedzovala, veď predsa stačí po ich odchode deky z gauča oprať a je.

Trochu však nechápem ako sa zasa diskusia v niektorých komentároch, typicky "koníkovsky", zvrtla. Možno bola otázka čudne položená, hlavne to s prezliekaním návštevy, ale aj tak. U nás doma si tiež nasadáme na gauč či posteľ v oblečení, v ktorom sme sedeli vo verejnej doprave, na lavičke v parku, v čakárni u lekára či v nemocnici. Sú to proste miesta znečistené všetkým možným (prach, baktérie, zvyšky fekálií či moču) a my naozaj nechceme mať toto v posteli či na gauči. Rovnako sa nezvalíme na gauč v oblečení špinavom od betónu či zeminy keď pracujeme na dvore. Možno to niekomu príde divné, ale ja zasa nechápem ako môže niekto naberať pečivo rukami, položiť chlieb bez obalu na pás pri pokladní alebo prísť z nákupu či MHD a neumyť si po príchode domov ruky.

dadis
31. mar 2023

@felicitab No mne to pride divne s tym sadanin na gauc. Oblecenie periem po pouziti a nevidim dovod si v nom nesadat na gauc. Jasi teda do ziadnych fekalii ani mocu nesadam, neviem ako ty 😅. Chodime len do skoly a do prace. A porovnavat to s umyvanim ruk ci naberanim peciva rukami je uplne mimo..

miadi
31. mar 2023

@andreatytler fascinujuce 😁Ja mam Asi nejake azijske korene Lebo v restike zabudam na vydlicku ( nozik vobec nepouzivam) a jem hranolky rukami 😅ale sushi jem palickami . To s tym
Pachom
Som nevedela. Ale ked som nemala čuch cez covid tak mi to praveze vyhovovalo.

miadi
31. mar 2023

@felicitab ale Ved to je uplne normalne ze si clovek umyje ruky a prezlecie sa ked pride domov. Ale dumat nad navstevou ze ich treba prezliect ked pridu je extrem. By mà nikdy nenapadlo . Svokor mà skoro 90r jeho veci smrdia močom tak by som ho mala na zem posadit Lebo mam gauc za par tisic ?

felicitab
31. mar 2023

@dadis Nie nie je to úplne mimo, ako môžem vedieť, či na sedadle v autobuse alebo na lavičke v parku nesedel nejaký spitý či nafetovaný človek, ktorý mal oblečenie úplne znečistené? Tie zvyšky moču či fekálií nemusí byť vidno, veď nikto si nesadá na viditeľne znečistenú lavičku či sedadlo, že? Ale prítomné na povrchu byť môžu. Rovnako aj u lekára či v nemocnici, nikdy nevieš s akým problémom či infekciou na sedadle sedel niekto pred tebou. A potom pekne všetko na nohaviciach domov rovno na gauč či do postele.

@miadi Jasne som napísala, že v prípade návštevy predsa stačí oprať deku potom ako odídu a nijako ich netreba obmedzovať. A písala som, že my doma si nesadáme v takomto oblečení na gauč. Pod svokra s týmto problémom by som dala podložku. Mne je jedno či gauč stojí 500 alebo 5000 eur.

dadis
31. mar 2023

@felicitab Prestan prehanat 🤣🤣, este som nepocula o tom, ze by sa niekto nakazil tym, se si v rifliach sadol na gauc 🤣🤣🤣. Nezijeme v sterilite, pokial si po prichode domov umyjes ruky a umyvas si ich pred kazdym jedlom, tak v ohrozeni zivota nie je tvoja rodina, ked si v tom obleceni, v ktorom si bola v praci, sadnes na gauc. Co myslis, ze tie bakterie z toho gauca cihaju, kym sa prezlecies do pyzama a sadnes si vecer na gauc, prenieses si ich do postele, pockaju kym zaspis a v noci ti vlezu do ust cez otvorene usta 🤣🤣🤣🤣

miadi
31. mar 2023

@felicitab Mne je dolezitejsie ako sa navsteva u mna citi to by bolo velmi trapne dat nieco pod svokra 😁aj deky mame na ozdobu alebo zakrytie sa ked mi je zima no Nie na sedenie aby “ chranili” gauc. Ludia su dolezitejsi ako veci . Ten svokor bol len priklad autorke vadia vseobecne nohavice navstev to uz je germ phobia. Tak nech nepozyva navstevy k sebe domov ale len do kaviarne a nema problem. 😉

evica17
31. mar 2023

@felicitab mám pre teba super riešenie,aby si nemusela riešiť toľké pranie a sedenie na gauči/v posteli v rifliach. Nedajú si nikde, u lekára,v parku v MHD a tak nebudeš mať oblečenie kontaminované. Alebo si to vydezinfikuj pred sadnutim . Lebo toto mi príde ako keby si.mala.strach z každej baktérie a špiny čo s mihne okolo teba a pritom ti nič nehrozí.

lenka2232
31. mar 2023

Spomenula som si na kamosku,ktora ma take kreslo za 300€ ale je len na ozdobu a na fotky na IG a doma maju zakazane nanho sadat😀

zuzana76
31. mar 2023

@bluka2 😂

maaji
31. mar 2023

Myslím si ze je to dosť neslušné, návšteve a svokrovi povedať nech si nesada na gauč lebo mi ho zaspiny. Proste dám tam deku a hotovo. Potom zamozrejme dám vyprať do práčky. A čo tak svokrovi spraviť kávu v kuchini??

leskovael
1. apr 2023

Ved väčšina ľudí sa prezlečie do domáceho ked príde z prace /z vonka domov, ale v živote by ma nenapadlo aby som sa pozastavila nad tým, že návšteva si sadá na gauc NA KTOROM SÚ DEKY to už je naozaj prehnané... Raz by mi povedal niekto kde prídem na návštevu, nech sa u nich prezlečiem, tak by som pozerala že tá osoba je chorá, odmietla a odišla. To fakt nieje v poriadku 🤦‍♀️
Ale teda nevidim problém povedať svokrovi že v špinavých monterkach sa na gauč nesada lebo potom nevieš dostať piliny z gauča (čo je podla mna blbosť, lebo povysavaš a musia ísť dole) Ked s tým máš problém, tak nech mu to povie muž.

gabriela_obzerova
1. apr 2023

@miadi ale to uz je urcite nejaka diagnoza…

marionete
1. apr 2023

@ckocka alebo rovno do vitríny na výstavu čo si má kto sadať na nový gauč🤔😅🤣🤦‍♀️

michaelkaa1
1. apr 2023

@silvia1996 svokrovi slušne povedať, aby si nesadal, ked je spinavy ,že tam máte potom piliny… nech si sadne trebárs do jedálne… 🙂 a zvyšok je myslím cez… aby si návšteva nemohla sadnúť v rifliach na gauc a ešte keď tam máte deky 😃 to už je dosť divne teda to by má ani nenapadlo riešiť…

lenka1441
1. apr 2023

@silvia1996 veď mu to normálne povedz :D čo sa hanbiš? 😀

any_soj
1. apr 2023

@miadi my máme známeho, čo ako deti nesmeli vôbec chodiť do jednej izby, bola zamknutá, iba pre návštevy otvárali.

vivitn
1. apr 2023

Ja zas nemám rada, keď ku nám prídu"svokrovci" a svokra komanduje dedka,nech si nesadá na gauč,lebo je špinavý... tiež býva od pilín, keď u nás pília drevo... máme na gauči biele deky... vždy poviem,že to nevadí...deky sú nato,aby ochránili gauč a operú sa... stačí, keď sa vonku trochu opráši,ale ani by ma nenapadlo mu zakazovať si sadnúť 🤨

lucopeda
1. apr 2023

@ckocka ano za byvaleho rezimu to takto bolo, veru zariadeny 3 podlazny dom a rodina zila v pivnici. Toto uz pominulo no vzorce spravania si nesieme dalej niekto viac niekto menej.

dorinecka45
1. apr 2023

@silvia1996 medzi recou sa ho opytaj ako svokra cisti gauc od pilin. Ze ti to nejde povysavat, ci ma na to daky trik

medeaa
1. apr 2023

@silvia1996 ked sa s tymto potrebujes radit na koni, to je poriadna mizeria. Ved to povedz jemu, nie celemu modremu konovi, ze si nevies poradit v takejto banalnej zalezitosti. Alebo napriklad pouzivaj vzdy tu istu deku, ktoru budes mat iba na tento ucel. Inak existuju aj elasticke potahy na gauc, ktore obopnu gauc a nic sa pod ne nedostane, maju ich napr. aj na 4home stranke.

dididudu
1. apr 2023

Ja som taká istá ja keď viem že ma niekto prísť tak buď dám druhú deku ktorú potom hodín oprať alebo stiahnem tie deky čo mám na gauči a dám oprať ja mám tiež NATO alergiu keď si predstavím kde všade s tým sedeli a potom si sadnú u mňa na gauč kde aj ja sedím v domácom poprípade už večer v nočnej košeli a potom idem do postele... Bleee

mojmacik
1. apr 2023

@luckasvec a keď si šla k niekomu v tom oblečení na návštevu... Tiež si sa vyzliekla?... Ci to už nebolo bleeee😉

darinkal
1. apr 2023

@silvia1996 ak máte dobrého svokra ktorého si vážite tak toto sú neskutočne povrchne veci kde je vidieť , ze materializmus a peniaze prevládajú nad vzťahmi .. takýto ľudia si radšej nekúpia ani psa. Radšej nemajú deti… len aby sa im nezničil nedajbože nábytok za nehorázne peniaze. Moj názor je , ze toto je strašne plytký príspevok. Mňa by to urazilo na mieste svokra keby mi nevesta povedala te sa mám bud prezliecť alebo si sadnúť na stoličku , lebo máme predsa gauč za 30000€. No prepadla by som sa od hanby. Ste malicherna prepáčte.

erickatt
1. apr 2023

@silvia1996 chlapom to nedojde, ja mam v kaderníctve na stolicke velky uterak, dosol sused, v monterkach, spinavy a ze odlozil som ten uterak nech ti ho nezaspinim. Vravim mu, rozmýšľaj, uterak operem ale stolucku nie. On sa normálne zamyslel, ze jemu to nedošlo. Povedz, popros svokra, jemu nepride ze je od pilín, ked robí stolara cely zivot