Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?
Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.
@trdelnik234 vsade! 🙈 Je to uplne bezna prax v realitkach, aj bez realitiek. Prenajimam byty uz roky a v podnajmoch som aj byvala. Nepisem to len tak do vetra. Kazdy si chce predsa chranit svoj majetok nie?
@joannita
Mame garsonku na kratkodobe prenajmy, bez nabytku, s kauciou a pohooda. Nreagujem k teme, ak k tomu nemam co napisat. Zniceniu veci sa nevyhnes, aj keby si tam bola kazdy den.
@trdelnik234 pridam Španielsko, Belgicko, Maroko, Rakúsko k tvojmu zoznamu okrem tých čo máš a rovnako
@joannita
Nie je to standard.
@bluka2
Nevysvetlis proste. Furt si tu ti novo-majitelia vystierkovanych bytov pojdu svoje.
@trdelnik234 tak si mala "šťastie" lebo čo ja viem, tak u nás v meste je to bežné a majú to aj v zmluve. Raz za mesiac si majiteľ pozrie byt. U nás v meste je problém získať normálne podnájom, takže buď súhlasí alebo nie.
@trdelnik234 😁 (nič z zlom, ale z chuti som sa zasmiala, idem variť)
@joannita
Tak my tu ukaz najomnu zmluvu s odsekom o pravidelnych navstevach/kontrolach majitelom bytu prosim. Na nete si mozes pisat hocico
@trdelnik234 ja prave mam co povedat mam s tym skusenosti.
Kazdopadne kazdy nech si urobi pi svojom nemyslis? Kazdy slobodne a dobrovolne podpisuje zmluvu a ak mu prekazaju navstevy prenajimatela...... Nepodpisem. Ake jednoduche
@bluka2
ja si idem tiez po svojom. Co bude dnes dobreho?
@joannita
Ukaz zmluvu, inak ti neverim
@sendy1977
A odkial si ty?
@trdelnik234 tekvica na ázijský spôsob (s kokosovým mliekom) + ryžu idem dorobiť. Končím so spamom a dobrú chuť tebe aj všetkým
@joannita
Sak hej. To sa ti tu snazim vysetlit. Ze sa divim, ze najdes najomnikov
@bluka2
Mnam. Poznam a chuti fajnovo. Tak zatial. Stretneme sa v nejakom lepsom vlakne, toto ma uz nebavi.
@trdelnik234 ty ukaz mne zmluvu, ja neverim ue to tam nemas 😁
Viesco, do tyzdna bez problemov prenajmem 1 izbak v Ba Dubravka za 540e. A to si vyberam podnajomnikov.
@trdelnik234 nech sa paci, staci zadat do googlu zmluva o najme bytu, najde vam asi 100 odkazov. Otvorila som 3 a v kazdom sa pise nieco v tomto zmysle "V neposlednom rade je vhodné do zmluvy zakomponovať právo prenajímateľa na kontrolu bytu - presne vymedziť kedy a za akých podmienok môže kontrolovať byt"
Link: https://www.podnikajte.sk/vzorove-zmluvy/najomn...
Dalsie linky najdes bez problemov.
Netreba sa zapajat do tem (a mudrovat) , kde niesi celkom doma.
@vroni precitat este raz co som napisala v predchadzajucich komentoch. Napisala som, ze majitel bytu ma pravo prezriet svoj byt PO DOHODE S NAJOMCOM. Samozrejme ze za pritomnosti najomcu! Nikdy nevstupujem do bytu bez jeho pritomnosti! A nie len ked je problem, ale napriklad raz do mesiaca. Ako zistis ze je problem ked to neprides pozriet? Taktiez odpisujem energie a vidim kolko minaju a ak minaju vela, upozornim ich na to, pretoze nedoplatky platia oni, rovnako ale aj preplatky im vraciam. A ano, je to standardny postup na slovensku, na tom trvam. To ze to nerobi kazdy neznamena, ze ti nieje bezne.
Keby ste roky prenajimali byty a videli aki zakerni vedia byt podnajomnici, tak vam garantujem, ze by ste to robili vsetci.
Ale ved tu nejde o žiadnu prepadovku, nebola som tam v bielich rukavičkách kontrolovať prach. Proste prenajímateľ ma pravo za prítomnosti najomnika ísť pozrieť byt. Ja neviem, ale vám by to bolo jedno ako sa kto chová k vášmu majetku? Môžem to robiť, tak tam idem. Nevidím na tom nič zlé. A nechodím tam ani tak často ako by som mohla. Chápem, že chce mať aj súkromie. Ja čo viem, je to bežná vec.
Nevysvetlis to ludom ktori neprenajimaju a nikdy neriesili vysoke skody ktore potom oni sami museli platit zo svojho.
@joannita, pozri, keď natrafis na vychcaneho sviniara (a ze ich po svete chodí), tak ti z bytu urobí kulnicku na drivi za dve hodiny a ešte ta navrch obviní, že si mu lozila do bytu (a niečo mu zmizlo), proste ta klauzula je veľmi, naozaj veľmi dvojsecna a v tomto znení by som ju ani do zmluvy nedávala ani takú zmluvu nepodpísala. Prenajímam byt už dlho, viem, o čom hovorím (v ba, nie mimo sk)
@vroni
Inak nic v zlom, ale treba citat co pisem, napisala som toto: Otvorila som 3 a v kazdom sa pise nieco v tomto zmysle "V neposlednom rade je vhodné do zmluvy zakomponovať právo prenajímateľa na kontrolu bytu - presne vymedziť kedy a za akých podmienok môže kontrolovať byt"
Cize NIECO V TOMTO ZMYSLE, nie doslova. Treba tu vetu formulovat tak, aby bola jasna.
7rokov prenajimam byt, zatial som mala 8 najomcov a NIKOMU toto neroiblo problem. Mozem povedat, ze mam tolko zaujemciv vzdy, ze si vyberam z 3 az 4 zaujemcov komu byt prenajmem.
A akoze zmizlo? Prepac, ale vazne nevidis co pisem? Za pritomnosti najomcu!
Zmluvu mi robila advokatka, ktora sa tomu vyslovene venuje inak.
Ale ok ved ty to tam nemaj 🤷♀️😊 zelam ti aby si nenatrafila na neporiadneho najomcu a nenusela sa s nim sudit.
Ja som byvala vo viacerych podnajmoch a vzdy sme mali kontroly.v dvoch to boli take menej caste kedze majitelia zili v zahranici,ale v jednom podnajme kazdy mesiac chodili pre najomne a spojili s obhliadkou.neprislo mi to divne,ani ma to nejako specialne neobtazovalo.citila som sa v bytoch ako doma,vzdy sa dalo dohodnut aj na upravach ake som chcela.podla mna ak zije clovek tak,ze nema co skryvat, tak mu jedna navsteva raz za cas vadit predsa nemoze..a ak vadi , ma si zacat setrit a kupit vlastny,inak s tymi obhliadkami proste musi ratat.ja keby prenajimam byt tiez sa sem tam zastavim,aspon raz za kvartal len tak ci je vsetko v poriadku.
Pokial nevytapa susedov, nefajci a hrubim sposobom neporusuje zmluvu, tak upratovanie a deky na gauci by som vobec neriesila. Raz si sa to rozhodla prenajat, tak s tym musis zit. Dufam, ze kaucia je v rozumnej vyske k hodnote zariadenia a z toho by som strhla profesionalne tepovanie gauca, resp naklady na upratanie/vymalovanie bytu firmou.. zmluvu by som po roku nepredlzila..

@joannita aky standard, coze? Ja si prenajímam byty už roky (začala som počas štúdia) a v živote som prenajímateľa v byte nemala... (Taktiež boli na konci aj vždy spokojní) nikdy žiadne obhliadky nikomu nenapadli