icon

Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?

19. jan 2020

Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.

vroni
20. jan 2020

@jana_eyre_2, nie, nie je to bežné, minimálne v Európe nie. Lenže na rozdiel od SK sú nájomné zmluvy zákonne upravené. A za prenájom sa dávajú niekoľkonásobne vyššie depozity. Celá tá úprava je trochu iná. Takže tetuska, kontrolujúca byt za neprítomnosti najomnika by mala na krku sakra drahu žalobu. Tak isto vlastník bytu, ktorý by si nechal kľúč (a bol taky blbý, že by najomnika na to prišiel).

joannita
20. jan 2020

@missdiva ok tak ty sa nesud 🙂 ale ja budem. Ja nenecham so sebou zametat.... Nic v zlom.
Dakujem za rady, ale prenajimam byt uz naozaj roky a samozrejme som sa uz poucila a viem ako to spravne robit, aby som neostala skodna a zaroven aby som mala dobry vztah s najomcom. Taktiez nekupujem novy nabytok, toto vsetko viem.
A ty ako pravnik vies, ze zmluva je dohoda dvoch stran a podpisuju ju bez natlaku a po riadnom precitani. Cize pokial to vyhovuje obom stranam, tak niet co riesit a tretia strana sa k tomu nemusi vyjadrovat. 🙏 Dakujem za pochopenie

joannita
20. jan 2020

@missdiva uz len dodam, ja samozrejme chapem bezne opotrebovanie bytu, to patri k prenajmu a neriesim ho. Neztrhavam za otlacok na stene, alebo ine bezne veci. S tym sa rata. Prenajom bytu je moj prijem a mam aj s tym spojene naklady, to je normalna vec. Dokonca platim dan z prenajmu.
A samozrejme vavsina mojich najomcov bola slusna. Ale stacia traja blbci a chranis sa. Myslim ze uplne staci aj jeden a zacnes byt obozretna.

joannita
20. jan 2020

@vroni na slovensku najomne umluvy SU ZAKONNE UPRAVENE! jednoznacne SU! Aj ta podla Obcianskeho zakonnika aj ta podla Kratkodobeho najmu bytu 🙈
A SAMOZREJME ze kazdy prenajimatel si necha kluce od bytu! PREBOHA! toto nemozes mysliet vazne 😁
Neverim ze ty prenajimas byt, teraz uz vobec tomu neverim.

vroni
20. jan 2020

@joannita, mala som na mysli, ze zmluvy o najmoch majú v zahraničí vlastný zákon, nespadaju pod iné zmluvy ci občiansky zákonník. Ze je zmluva ako právny úkon zakotvená v nejakom zákone je snáď jasne. A comu ty veríš a čomu nie. to Bohu vďaka nie je môj problem

missdiva
20. jan 2020

@joannita vyjadrujem sa k tomu lebo ma stale oznacujes.
kludne sa sud ked ta to bavi.
vysudis sumu vysky provizie pre realitku, ja by som si radsej nahodila na Nehnutelnosti.sk ten inzerat sama a brala to tak, ze pokryjem vzniknute skody z provizie, ktora by inak isla realitke. jasne, mozes sa aj sudit aj si to spravit sama bez RK ak potrebujes vyzdimat ludi aj kvoli napr. zlomenej posteli, ci co si to tam este pisala (inak ja som tiez uz raz zlomila postel a to som si iba normalne sadla pred spanim ked som sa isla naciahnut po krem k nocnemu stoliku a nie nemam 80kg)...
uz je na kazdeho vedomi a svedomi ci sa potrebuje sudit kvoli znicenemu nabytku.

joannita
20. jan 2020

@vroni ano aj na slovensku maju zmluvy o najme ustanovenia zakona, ktore musia byt zakotvene v zmluve (maly priklad je vypovedna lehota, ktora podla OZ nemoze byt kratsia ako myslim 3 mesiace) a mnoho dalsich.
Ako si myslela tie kluce od bytu? Ty vazne prenajimas byt a nenechas si kluce?

joannita
20. jan 2020

@missdiva takze ked chcem vratit spat peniaze za skody ktore mi niekto sposobil, tak to je vyzdimanie. Zaujimavy pohlad 👏 Takze vlastne ked niekto skace po posteli a zlomi ju tak ja to mam platit ja a je to normalne 😁 ok.
Byt prenajimam vyhradne bez realitky. Uz roky rokuce.
Akoze ziram. Ty si pravnik? 🤔 Tomu fakt neverim.

missdiva
20. jan 2020

@joannita nedavam ti pravnu radu, pisem z ludskeho hladiska.
ako vies, ze po tej posteli skakala a jednoducho si na nu len nesadla?
A ako vravim kludne sa sud 😉 len zufaly advokat, ktory nema klientov ti kvoli takej sume povie nech sa na to nevykasles. ale ano, aj takych je dost.
Kamoske do renomovanej advokatskej kancelarie v Prahe poslala pani rozpisane casy a nahravky stekania psa ich suseda 😂

joannita
20. jan 2020

@missdiva pretoze mi to povedali? "Ano Romana skakala po posteli" a dalsie skody v byte len potvrdili ze tam bol umysel.
Zufaly advokat 😁 no ked myslis 🤷‍♀️ V malom okresnom meste pri Ba je to sice najvyhladavanejsi advokat a za take recenzie by sa nehanbil ani JUDr. Ficek, ale ty vies asi lepsie.
Podla mna niesi pravnik, lebo nemas vobec pravnicke zmyslanie. Tak som to myslela.

vroni
20. jan 2020

@joannita, a vieš, že práve tie kľúče nemám? 🤣 (fakt nie, baba zlomila kľúč v zamke a menila, idem si po nový kľúč až v nedeľu. Takže nemám). Rozdiel v "niektorých ustanoveniach zákona" *a "kompletný zákon" ti je snáď jasný. Zákonom (mimo SK) je napríklad ustanovená nie len výpovedná lehota, ale aj kategorizácie bytov a vplyv na výšku nájomného, dĺžka nájomnej zmluvy z nej (tej dĺžky) vyplývajúce práva a povinnosti,in poistky, opravy, vedľajšie výdavky, náklady správcu... Je to jeden z najobsaznejsich zákonov (tvrdila nám právnicka na pracovnom práve). A fakt si (mimo SK) oficiálne nesmieš nechať kľúč. Súčasťou zmluvy (každej, ktorú som doteraz podpisovala - stále sme mimo SK) bolo aj prehlásenie o počte kľúčov a ze všetky boli odovzdané do rúk nájomcu. Je to jedna z tých drobnosti v zákone, ktorý na SK zatiaľ chýba.

cammille
20. jan 2020

@missdiva trochu si protirecis..."oni nebyvaju u vas, ale u seba", no zaroven pises, ze ked zlomia postel, tak je "zdimanie z penazi" ked ju ma zaplatit podnajomnik....tak ked zlomi podnajomnik postel u seba, tak snad ju ma aj zaplatit, alebo kupit novu, ci? Ci tu uz neplati, ze je "u seba"? Preco to ma platit prenajimatel? Zrazu uz je to u prenajimatela, ci ? 😄👌
A btw., nie, podnajomnik nie je u seba. Byt je stale majetkom prenajimatela. Takze je v cudzom byte, a nie vo svojom, s tym, ze za to, ze tam moze byvat, mu plati.
Komu sa to nepaci, ze je v cudzom a nie vo svojom, nech si teda kupi vlastny. A ked z nejakeho dovodu nemoze, nuz sa musi zmierit s tym, ze bude v cudzom.
Ty aj ked nastupis do autobusu, zaplatis cestovny listok, tak uz je akoze autobus tvoj?😄 ...toto je to iste, zijes v cudzom byte a za uzivanie platis. Hotovo.
Ja som zila 2x v podnajme a teda nikdy mi nenapadlo, ze som vo svojom. Snazila som sa byt zakazdym udrziavat snad este lepsie, akoby bol moj. Ked som nieco ja znicila, tak som automaticky kupila nove ci preplatila. A takisto obaja majitelia prisli sem tam na navstevu, je to ich byt, pride mi to logicke. Kedze som nemala co skryvat, nebol dovod, aby mi to vadilo.

jana_eyre_2
20. jan 2020

@vroni myslela som si.. ak je to na Slovensku také bežné, že ti príde raz mesačne na kontrolu majiteľ a zbuzeruje ťa za stiahnutu deku na gauči, nečudujem sa, že tu ľudia vo veľkej miere uprednostňujú hypotéky na vlastné ako na prenájom, ktorý je v zahraničí bežnejši ako u nás.. ja som introvertny človek a teda mne by návštevy raz mesačne za účelom kontroly dosť prekážali, je to narúšanie súkromia z môjho pohľadu..
@cammille

missdiva
20. jan 2020

@cammille ja som nikdy nepisala, ze ak sposobi skodu nema ju zaplatit tak ako zo zmluvy vyplyva ale nie nezda sa mi bezne niekoho vlacit po sudoch kvoli opotrebovanemu nabytku.
Aj ja by som sa spravala v podnajme rovnako ako vo svojom a keby som nieco znicila bez vahania by som to preplatila ale nie kazdy je slusny a zial pri prenajimani narazis aj na nekorektnych ludi. a podla mna s tym jednoducho treba ratat - neplanovane straty.
moj nazor je, ze podnajomnik neplati len za to, ze tam moze byvat ale aj za to, ze byt moze uzivat.
@joannita ja VOOOOBEC neverim tomu, ze boli tak neporiadni podnajomnici zrazu tak ferovi, ze sa priznali a minimalne to nenatahovalu znaleckymi posudkami, v ktorych by trebalo dokazovat, ze sa to nestalo beznym opotrebovanim.
Ak sa naozaj zrazu spamatali a priznali tak potom preco ti skody nezaplatili rovno a chceli zbytocne vzniknute vydavky so sudom, ktory mali vopred prehraty?

joannita
20. jan 2020

@vroni verim ze aj chybat bude, pretoze by bolo chore nemat kluce od vlastneho bytu. Co sa tyka tych zakonov, mam komplet nastudovane oba zakony o najme bytu na Sk, tak riesim tie a viem c9 je v tych zakonoch a co tam nieje. Ale nechce sa mi tu teraz vsetky vymenivavat. Koniec koncov da sa to lahko najst na nete.

jana_eyre_2
20. jan 2020

@cammille keď tak čítam, čiže ak vyleje dieťa mlieko na gauč, tak automaticky by mal podnajomnik kúpiť nový gauč? Pretože žena z príbehu tam predsa stále býva, nikde nie je napísané, že keď odíde, nenahradí škodu sama od seba (alebo teda možno dá vytepovat profesionálne gauč napr.).. navyše všetko popísané v príbehu, je proste len zanedbanie upratovania (čo sa pri deťoch stáva aj mne 🤷) žiadne ničenie veci, ako cojaviem rozbité stoličky, alebo natrhnuté epeda, rozbité okná ci dvere a podobne.. sirup sa dá umyť, tak ako zašpinené stoličky, alebo čokoľvek čo má šmuhy..

joannita
20. jan 2020

@missdiva inak si celkom vtipna, bavim sa.
Tak este raz. Kamoska povedala ze Romana skakala po posteli, Romana tam nebola prave. Ano bonzla kamosku. Vies take sa stava....
A prosimta, kde si ty prisla na to, ze sa sudim s nimi?? Ja sa sudim s nikym uplne inym 🤦‍♀️

@cammille ma pravdu, zamotavas sa riadne. A este si vymyslas ze si pravnik 🤦‍♀️myslim ze to hovori za vsetko.

vroni
20. jan 2020

@joannita, ja som odpovedala inej užívateľke na otázku, ako je to riešené mimo sk. A choré mi pripadá skôr, aby mal niekto kľúče od bytu, v ktorom mam všetky osobné veci.

joannita
20. jan 2020

@vroni 😂😂😂 takze tebe pride chore, ked mas ty ako podnajomnik vyhradne kluce od bytu ktory ti nepatri a ten komu patri a plati za neho hypoteku a vsetko ostatne, nrma kluce? A ten niekto tam ma SVOJE VLASTNE ZARIADENIE? 🤦‍♀️Logika 👌
Inak, urob test. Zavolaj do 20 realitiek a opytaj sa ci je standard, ze majitel bytu nema kluce od vlastneho bytu ktory prenajima. Budu si mylsiet ze si blazon.
Vies o tom ze ked vznikne havarikna situacia, vytopenie, poziar, vytecene radiatory....... Atd, ze volaju majitelovi? A majitel povie, nemozem prist lebo nemam kluce od vlastneho bytu 🤦‍♀️
Nepoznam JEDINEHO prenajimatela a to ich poznam dost, ktory nema kluce od vkastneho bytu.
NIE TY NEPRENAJIMAS BYT, prosimta nevymyslaj si 🙏 To akoze vazne? Som tu inkognito tak si vymyslim ze prenajimam, alebo ze som pravnik? 🤦‍♀️
A neoznacuj mna ked odpovedas inej uzovatelke na tu otazku teda.

sisaka
20. jan 2020

@vroni to nemyslíš vážne? Choré mat kľúče od vlastného bytu? To je úplne normálne, že majiteľ ma kľúče od vlastného bytu. My keď tam mame nájomníkov tak tam nikdy nejde bez toho, aby o tom vedeli a normálne zvonime pri dverách, ale keď napríklad sme niesli novú práčku do bytu a nájomca bol v tom čase v práci, tak súhlasil s tým aby sme si odomkli a vymenili práčku. Čo si myslíš, že im tam prehliadam skrine a šuflíky a beriem šperky zo šperkovnice? Je to úplne normálne, že majiteľ ma kľúče a každý nájomca o tom vie, nie je to žiadne tajomstvo a tiež vie, v akých situáciách si môžem odomknúť a vojsť do vlastného bytu. Chore je odovzdať jediné kľúče nájomcovi a 5 rokov sa nestarať, ako niekto zaobchádza s mojou nehnuteľnosťou a potom nariekať, čo s tým

katulienkax
20. jan 2020

No to je problem kvôli čomu moja mama po babke už 15 rokov neprenajali byt radsej plati ale neprenajima. Proste byt na prenájom treba zariadiť špeciálne na prenájom stare veci nie drahe. Ja som len v takých bývala.

vroni
20. jan 2020

@joannita, svätá prostota, vieš aspoň trochu čítať alebo ti to prekladá tvoj pes? Ja viem, že je na SK bežné, že si majiteľ bytu nechá kľúče. Aj ja ich za bežných okolností mam. Mimo SK to bežné nie je, dokonca je to v niektorých krajinách priamo zakázané. Odpovedala som inej užívateľke a tu som aj označila. A ze je právnik tiež tvrdila ina užívateľka a nie ja. Ze to tebe splýva, bude chyba niekde medzi stoličkou a obrazovkou.

joannita
20. jan 2020

@vroni pozri pozorne este raz hore (rolujes prstom po telefone az sa dostanes na miesto kam si pisala) a vsimni si, ze za @ si dala moje meno. Vies to znamena, ze to adresujes mne 🙏 Tak teraz ked to uz chapes, tak ta zniva prosim, aby si ma neoznacovala.
A nie, nieje zo bezne ani v zahranici! Boze dievca, ty si bud strasne mlada, alebo strasne neskusena, alebo strasne hlupa. Ty nevlastnis byt ani omylom, tvoja retorika by bola celkom ina.

vroni
20. jan 2020

@sisaka, tu nejde o to, čo si myslím ja, ale čo vykladá zákon. A ten evidentne predpokladá, že majitelia bytov bežné vylamuju šperkovnice nájomníkom. 🤣 Ono to bude mať určite nejaké právne pozadie a odôvodnenie, možno ide o ten zákaz vstúpiť do bytu bez súhlasu ci vedomia najomnika, právnik by to isté vysvetliť vedel, ja nie som, takže neviem. Teraz máme dom od súkromnej osoby (väčšinou tu prenajímajú firmy) a tiež musel odovzdať cestné prehlásenie správcovi, že nemá kľúč a všetky nám odovzdal. A keď sme potrebovali jeden navyše, muselo to ísť cez notára (to je zase opačná strana zakonovania do nemoty)

vroni
20. jan 2020

@joannita, všetko moja, všetko naraz. A hneď prvý príspevok na tejto strane som ti adresovala, lebo ty si každý nick na tejto stránke. Hlavne, že ty si mala osem nájomcov za sedem rokov a aj súd už máš vyhraty, aj kontrolovať chodíš a i tak ti stoparsky pes hniezdo plostic našiel, áno, nepochybne, ešteže si mi vysvetlila, ako sa točí svet.

bluka2
20. jan 2020

@vroni Zatial neboli. Mozno vsak hodia iskricku zvonku, aby skontrolovali, ci ich gauc ostane na mieste... to uz neviem

bluka2
20. jan 2020

@sisaka Mna sa majitelka bytu spytala, ci chcem vsetky kopie alebo si ma jeden nechat pre pripad, ze by som sa vymkla alebo podobne...

vroni
20. jan 2020

@bluka2, no, aby to nemysleli tak, že nechajú vzblknut hlboko intelektuálnu diskusiu (ani nemusí byt tu, aj iní majú bohatú fantáziu a zmysel pre pravdu, ved vies) a budú čakať, či neexplodujes....

marca12
20. jan 2020

@arabeska vsak sa stara ako o svoje 😀 myslis,ze vo svojom by mala cistejsie? To su typy ludi,ktori nevedia,co je udrziavanie poriadku,cistoty

Len narovinu jej musis povedat,ze sa nestara o byt tak ako ste sa dohodli. Obavam sa,ze ona nie naucena na cistotu,preto by si ju mala zaskolit a nazorne jej ukazat vsetko.

bluka2
20. jan 2020

@vroni Akurat si to tu spatne citam a dnes tato diskusia uplne pasuje do mojho dna. o 17:30 mi prisla SMS, ze stav mojho konta je 0 a rovno na to mi volali nejaki scameri (co aj poslali tu sms, ktora vyzera rovnako ako z banky) a rozpravali tak mudro, ze sa stala chyba, ze som im skoro uverila... proste hlava mi ostava stat dnes uz viac krat, ze co to citam?