icon

Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?

19. jan 2020

Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.

bobricek1979
20. jan 2020

@lula313 no česť výnimkám ja som žila v prenájme a myslím, že som upratovala viac ako vo svojom😁človek keď chce mať poriadok má ho kdekoľvek s dieťaťom či bez teraz mám dom psa dieťa veľké dieťa a zvládam, čiže zlý výber najomkyne a aj zle podmienky všetko treba na začiatku spísať a nabudúce bez nábytku, určite mne by bolo ľúto nestojí to korunu

joannita
20. jan 2020

@vroni zvykla som si uz ze nevies citat a vsetko prekrutis. Nevadi.
Ale ty si sa trosku zamotkala. Preco si ides pre kluc od toho svojho bytu ked si takzasadne proti aby prenajimatel mal kluc? Ved ty ho nepotrebujes nie? Toto si nedomyslela.
Ked klames, musis si pamatat co pises, inak sa takto neprijemne zamotas a spravis zo seba nieco co si ani nechcela.

vroni
20. jan 2020

@bluka2, mne došlo minulý týždeň od finacov, že mi pre dlžoby blokujú účet. Normálne, oficiálne, tak som im tam volala, čo sa s koňom zrazili, že aké dlžoby. A baba s kľudom Angličana, že čo sa rozčuľujem, však ten účet nie je môj.... (nie, naozaj to nebol môj účet. Len doporučený list na moje meno a adresu). Právnik sa rehotal ako blázon, keď im písal sprostý list.... Takže ja už uverim fakt všetkému...

marca12
20. jan 2020

Len narovinu jej musis povedat,ze sa nestara o byt tak ako ste sa dohodli. Obavam sa,ze ona nie naucena na cistotu,preto by si ju mala zaskolit a nazorne jej ukazat vsetko.

vroni
20. jan 2020

@joannita, ako povieš. A nech ti ta teta v bielom plášti sa tabletku, uľaví sa ti.

simca06022011
20. jan 2020

No ja neviem, v pár oodnajmoch som bola a prvé čo som robila bola výmena zámok... A rovnako aj v mojom byte. Skutočne nevidim dovod ak sa nedohodneme inak, dáva kľúč od bytu niekomu. Aj ako fimra v podnájme sme dávali náhradné kľúče zapecatene v obálkach do trezoru prevadzkkvatelovi areálu (kvôli bezpečnosti), ale nie len tak. Prenajimatel ma zmluvu, má odo mňa zábezpeku plus nájomné, o svoje zariadenie sa nemá čo triasť ( prísť môže keď som doma) ale keď mne vyrabuje ten byt, cennosti, zariadenie co tam donesiem, tak som zvedavá kto mi to nahradí. Prvé čo sa skúma je kto ma kľúče a kto vie co v byte je... (teda aspon co mam jednu skúsenost).

bluka2
20. jan 2020

@simca06022011 Predbehla si ma, akurat som chcela pisat vsetkym, ktorym je tak dolezite mat kluce od bytu, ktory prenajimaju, ze ako predidu tomu, ze najomca vymeni zamok? Ja som raz tiez menila zamok, ked som zahadne stratila kluc v blzkosti bytu (kvoli bezpecnosti) a majitelovi som potom odovzdala kluc od noveho zamku. Pri incidente som mu len poslala info, ok, vobec to nebolo nic na riesenie

joannita
20. jan 2020

@vroni neodpovies? Ved daj este nejaky pribeh....to vymyslis raz dva. Ked dochadzaju argumenty, spomenieme tabletku? 👏👏

stanulienkat
20. jan 2020

No len ked budes potrebovat byt spat, aby si ju odtial s dietatom dostala. Mas tusim povinnost jej zebezpecit byvanie.

vroni
20. jan 2020

@joannita, necítim potrebu vyvracat tvoje bludy. Ver si, čomu len chceš. Aj tomu, že som osemhlavy drak.

mirage
20. jan 2020

@vroni ja sa spytam nezavazne. Prenajimas byt? Dlhodobo? A ak ano, a je tvoj, nemas potrebu mat od neho kluce? A ak nemas kluce, ako casto chodis na "kontrolu" a v com je ina zmluva na Slovensku a v zahranici?

cammille
20. jan 2020

@jana_eyre_2 ja som nepisala o vyliatom mlieku, ale o zlomenej posteli...😊 Samozrejme, stane sa, ze sa moze vyliat mlieko, ale...je rozdiel, ci je to nahoda a inak mamicka dba na to, aby sa veci neznecistovali, alebo sa to deje pravidelne a mamicke je to jedno...v tomto vidim zasadny rozdiel. A konkretne kvoli tomu autorka spomina, ze mala povodne cez gauc prehodenu deku...aby sa predislo prave takymto nehodam...kedze mam dieta a hrozi, ze rozleje na gauc mlieko ci ho inak zaspini, tak proste tu deku cez ten gauc prehodim. Ak som ale spravne pochopila, mamicka deku dala prec a je jej to jedno. To by hnevalo aj mna.
A teda...ohanat sa s tym, ze deti, stane sa atd...to je taka obohrata platna...a na mna moc nezabera...aj pri detoch sa da udrziavat aspon ako taky poriadok. Ja mam 6 deti, a veru mame cisto...cez gauc mam deku, presne pre vyssie uvedene dovody...navyse, deti mozu jest iba v kuchyni, takze nastastie sa mi v obyvacke este nic nerozlialo...samozrejme, rozhadzane hracky ci kopky oblecenia co mali cez den na sebe, ci neumyte riady v dreze apod, to mame aj my...ale takyto bordel, co spomina autorka, to uz je humus, a dieta pre to nie je ospravedlnenim.

vroni
20. jan 2020

@mirage, áno, prenajímam. Oficiálne, so zmluvou. Mam tam kocku s deťmi už takmer tri roky. A nie, necítim potrebu mat kľúče, hoci ich (momentálne teoreticky) mam. Ona sa vtedy sťahovala tak dosť narýchlo a pýtala sa, či môže mať tri sady kľúčov. Dala som jej ich, je to tak v zmluve, vôbec som neuvažovala o tom, že mi ešte dve zostali doma, ono to vyplavalo na povrch až niekedy minulý rok v decembri, keď mi volala, ze zlomila kľúč, vymenila zámku a mam si prísť pre nový kľúč.... Nemala som sa k činu, až teraz mi bzucala okolo uši, že nech sa aspoň na kávu stavím a ten kľúč... Tak zase budem mat. V byte som bola za ten čas len dvakrát, občas si zavoláme (prevádzkové veci, nie sme kamarátky), nájomné platí ako hodinky, so susedmi problémy nemá.... Pred ňou som tam mala dve študentky, bolo síce treba byt poriadne vygruntovat, ale bol len zasvineny, nie zničený. Tiež som nechodila kontrolovať. Kľúče mala suseda (odsťahovala sa)

miriam11
Odpoveď bola odstránená
joannita
20. jan 2020

@vroni ak si osemhlavy drak, tak v tvojom pripade isto neplati ze cim viac hlav tym viac rozumu. Nemozes byt 8 hlavy drak.

mirage
20. jan 2020

@vroni vdaka. A ako kontrolujes nicenie nabytku /udrziavanie bytu v poriadku? Ked tam nechodis? Ako to mas osetrene v zmluve? Ja inak sa viem vzit aj do pozicie najomcu - chce mat sukromie, aj do pozicie najomnika - je to moj majetok a chcem vediet, co sa s nim deje..

kittykat22
20. jan 2020

Robila som v realitke 2 roky a neprenajala by som zariadeny byt ani omylom. Ludia su prasata - v cudzom byte. Vedia ze to mozu znicit - opravy vo vyske jedneho najmu, tak preco by sa s niecim trapili. Videla som nezariadene byty v skodach desiatok tisc eur. Chalani - medici sa rok a pol nevyzuvali v 150m2 prerobenom byte, podpalili nieco v trube, zhorel kus linky, spalena truba, sklokeramicka poskodena. Zabuchli dvere do kupelne, tak ich vykopli, 2x vytopili byt, znicili mycku a pracku. Skoda 20 000e - pretoze to bol velky prazsky byt s vysokymi stropmi. Len tie mizerne dvere do kupelky stali 2000e. Potom si baba vzala do bytu macku - pretoze zviera v CR moze byt bez vedomia majitela -no macka poskriabala kompletne vsetky dvere 🙈 gauc, postel. No katastrofa. Potom taky cisty par, ale novy byt v rozklade. Vsetko zaspinene, zodrate, znicene. Byt by som prenajimala len nezariadeny - pretoze ked najomnici odidu, pretoze po odchode treba stejne vymalovat, vymenit par veci, spravit nejake zlepsenie. Do toho treba pripocitas strateny cas upravami + cas na najdenie noveho najomnika. Prenajimat byt je nevdacny business.

vroni
20. jan 2020

@mirage, jaj, rozdiel v zmluve. Na SK mi baba dala depozit vo výške jeden a pol mesačného najomneho. Mimo SK sme dávali depozit vo výške 6 mesačného nájomného. Inak sa platí elektrina ci kúrenie, v prípade havárie zodpovedá my my ako nájomcovia nie majiteľ, inak je riešená zodpovednosť a poistky. Majiteľ nemá právo na vstup do bytu a ani na pozemok. Keď sme ho volali na rozhovor (buchlo nám kúrenie a potrebovali sme rýchle riešenie), tak sa bránil ako lev, aby prišiel k nám, že sa nehodí, aby nám chodil po dome. Keď pocmarame steny, musíme dat nanovo vymaľovať, keď začne zatekat strecha, musí cvakat majiteľ. Veľa vecí v zmluve vôbec spomenutých nie je, lebo ich reguluje priamo zákon. A neexistuje štatút náhradného bývania. Skončí zmluva, ideš. O veľa vecí sa stará správca, ten vyuctovava kúrenie, odpad, spoločné priestory a organizuje prevádzku. Takže ma prehľad aj o nájomníkov, nie len o majiteloch.

kittykat22
20. jan 2020

@mirage nemas pravo liezt najomnikovi do bytu. Prenajala si - za co dostavas peniaze, a oni platia - to je to jedine co ta zaujima. Pokial po odchode spravia skody, tak mozes stiahnut len tu kauciu - ktoru maju u teba odlozenu. ALe musis pocitat s tym, ze urcite byt nebude ako novy. Ak v nom ziju 2-3 roky ludia tak to bude vidiet. Co sa tyka oprav tak to je urcene v zakone - v CR do 2500kc si plati najomca, vsetko nad platis ty.

vroni
20. jan 2020

@mirage, nekontrolujem. Mam v zmluve, v akom stave ma byť byt odovzdaný a zariadená je len kuchyňa.

mirage
20. jan 2020

@vroni uz rozumiem, ale potom su tie hadky vyssie neopodstatnene, nie je to osetrene v zmuve, resp, dane nizkym depozitom.

vroni
20. jan 2020

@mirage, nuž, zariadený byt by som neprenajimala. Alebo len zariadený vecami, na ktorých mi nezáleží. Hovorím o tom, že kontrola nič nerieši, lebo v byte niečo (a hlavne úmyselne) zničiť je okamih. Iste, ze ak by nastala nejaká kríza (vysoká spotreba, sťažnosti susedov, havarijná situácia), tak by mi blikali kontrolky a išla by som preveriť, čo sa deje. Ale nie z princípu ci v pravidelných rozostupoch. To je narusovanie súkromia a zbytočná buzeracia. Banka mi tiež nemôže kedykoľvek vypáliť do bytu a kontrolovať, či sa im o ich nehnuteľnosť dobre starám (lebo kým nesplatím hypotéku, patrí byt v skutočnosti banke a nie mne)

joannita
20. jan 2020

@vroni boze ty spietas 🤦‍♀️ toto je neskonale ako ty zavadzas, ved ty normalne umyselne tu pises bludy. Byt patri TEBE, nie banke ak platis hypoteku. Banka ma zalozne pravo, cize sa ISTI, ak byt nesplacas. Byt je ale tvoj, iba a iba tvoj. Ako mozes toto vobec porovnavat s navstevou prenajimatela v byte 🤦‍♀️A ako mozes napisat ze byt patri banke 🤦‍♀️
Byt na hypoteku nieje auto na leasing! Auto na leasing patri leasingovke.
Ako toto je uz moc co davas vazne, ale hlavne sa tvarme pritom ze si zjedla mudrost sveta a v kazdej teme si doma 👏

jana_eyre_2
20. jan 2020

@cammille reagovala som na túto tvoju vetu "Ked som nieco ja znicila, tak som automaticky kupila nove ci preplatila. " Nepostrehla som kde pises o zlomenej posteli..

v každom prípade si myslím, že nájomník je povinný skodu nahradiť, či opraviť, alebo zaplatiť.. ALE ako s tým zachádza v dobe používania je naozaj jeho vec a súkromie, aj to či používa deky na gauči a aj to či žije v svinciku.. pokiaľ nenici zariadenie, len možno namiesto týždenného upratovania dáva mesacne, je to vec toho cloveka.. autorka píše, že nájomnícka je slušná a platí - to že má inú predstavu o nazivani v domácnosti, s tým majiteľ nemôže nič urobiť.. ako som písala v prvom príspevku, autorka by si mala dať dodatok k zmluve, že vsetko zariadenie nahradí a vráti v stave v akom to prijala, alebo v bežnom opotrebeni.. ale chodiť komentovať to, ako umýva linku v byte kde žije - to je jednoducho prehnane.. to je akoby som požičala kamarátkinej dcére detsku bundu a pri každom stretnutí ju budem buzerovat, že by mala dávať pozor aby si mala neutierala sopel do rukáva.. pritom keď mi ju vráti, dá mi ju opratu.. ale ak sa jej zgrcne v práčke, kúpi mi novú.. jednoducho keď dám niekomu veci k užívaniu, musím rátať s tým, že to bude užívať aj inak ako napr.ja..

A to ze máš 6 deti je obdivuhodné, to ale neznamená, že každý dokáže udržovať pri deťoch dokonalý poriadok, aj keď ich má menej.. každý je proste iny..

bunka1
20. jan 2020

My máme to isté s nájomníkmi. Ale 3 chalani. Po upozornení len povedia, že veď majú upratane. A to všade prazne fľaše, boty, cela linka a stol špinavých riadov, sedačka čierna od špiny, všade veci, že ani sa nedá skontrolovať nábytok či podlahy, na stenách plagáty, rolky z toaletneho papiera na zemi vo wc. Des a grc.

bluka2
20. jan 2020

@bunka1 A tie rolky od toaletneho papiera ti nejako nicia byt? Mas aj predstavu, ktorym smerom sa ma rolovat ich toaletak?

pebu
20. jan 2020

My prenajimame a v zmluve mame osetrene, ze sa musi starat, upratovat, udrziavat byt. Na tvojom mieste by somnebola vobec mila ale razna, s tym ze ak sa to bude opakovat, dostane vypoved.

h_petra
20. jan 2020

To ju tam chodis kontrolovat a hovorit jej ake decky ma ci nema mat na gauci a kde ma co utriet? 😳😳😳😳

bunka1
20. jan 2020

@bluka2 nenicia. Iba sú po zemi po ktorej chodia. Píšem o bordeli, ktorý robia nájomníci.

bluka2
20. jan 2020

@h_petra ... a vela ludom sa to zda normalne, wow
@bunka1 ja viem, ze po zemi sa chodi. Tiez chodim po zemi