icon

Ako slušne povedať nájomníčke, aby upratala?

19. jan 2020

Chcem sa poradiť ako povedať mladej babe, najomnicke, aby upratala? Kúpila som si byt, komplet sme ho prerobili od podláh až po strop, stierky, elektriku, vodu, kúpeľňu, proste všetko. Byt sme za pomoci realitky prenajali mladej babe s dietatom. Vyzerala seriózne. Nechcela som, aby mala pocit, že ju stále kontrolujem, tak som tam tak často nechodila. Je v tom byte 4 mesiace, ale ten byt vyzerá akoby tam bola 5 rokov. Až mi bolo do plaču. Ja chápem, že steny sa pri malom dietati uspinia, s tým nemám problém. Ale... Byt bol nový a komplet zariadený novým nábytkom. Vytacajú ma také veci ako: utečena kuchynská linka - ako vyliala sirup a neutrela to, celá skrinka lepkava, stoličky v kuchyni - flakate, tie opierky také čierne, že sa mi hnusilo opret sa, nárocky som nechala na gauči deky a poprosila ju, že ak sa jej aj tie deky nepáčia, nech by tam dala iné, ale bolo by fajn, keby tam boli, lebo ta sedačka stala kopu peňazí a nechcem, aby sa zničila. Samozrejme deky boli dole, dieťa pilo mlieko, fľašku hodilo na tu sedačku a ona sa len usmievala. Hovorím jej haloooo, ta sedačka. Ze no, a co. Vytieklo na ňu to mlieko a to samozrejme smrdí. V kúpeľni vodný kameň, v rohoch sa chytá pleseň, čo aj keď možno za to nemôže, tak ale vyčistím to. Podlaha flakata, ta handru nevidela od kedy som to ja umývala, práčka, ktorá má 4 mesiace je celá čierna, zafrkana, osuchana, vôbec nevyzerá ako nova. Ja neviem, ale tak, keď som u niekoho, snažím sa udržiavať poriadok, veci čisté. Zvlášť si dávam pozor, keď to nie je moje. Ide mi o to, aby nebola k tomu taka ľahostajná, ale udržiavala to tam čisté v rámci možností. Lebo mne to ozaj príde tak a sak to není moje, kašľať na to. Chápem aj to, že každá upratuje ináč, jedna uprace lepšie to, druhá to, ale tu sa vyslovene neupratuje. Ako jej slušne povedať, nech to dá do poriadku? Co by ste robili vy? A poprosím komentáre - nemala si si tam dávať mladú babu s dietatom, keby ste si odpustili. Aj takí ľudia musia niekde bývať, a už je tam, platí pravidelne, inak slušná osoba, takže taketo polemizovanie je úplne zbytočné. Ďakujem.

nenne9
20. jan 2020

@trdelnik234 😀😀😀😀👍

bunka1
20. jan 2020

@bluka2 tiež kopes a sliapes po toaletaku?

bluka2
20. jan 2020

@bunka1 Nie, ja toaletak nepouzivam. Fakt, co ta do toho, kto co robi so svojim toaletakom

autor
20. jan 2020

@h_petra nie, nechodím a už vôbec nikoho nebuzerujem. Ja som ju slušne upozornila, aby dávala na gauč pozor, ako aj na všetky veci. Som majiteľ bytu, mame to dohodnuté v zmluve, že môžem prísť skontrolovať v akom stave je byt. Opakujem, je to bežná prax. Ze to niekto nerobí, je jeho vec a netreba sa tu nad tým pozastavovať. Ja som tam bola 3 razy, ako som písala - raz kvôli netu, raz kvôli vypínacu a raz pozrieť. Tie návštevy trvajú do 5 minút, kedy obehnem zbežne byt a sa jej popýtam, či všetko funguje, nemá s niečím problém, na susedov, či je všetko ok. Doteraz som jej nič nehovorila o poriadku, ale začína to byť už moc. Raz, čo som videla ako to dieťa oblialo gauč a som ju upozornila a jej odpoveď bola no, a co. Ja som na začiatku jasne povedala, že každá upratuje ináč, ta uprace lepšie to, ta zas to. Ide mi o to, aby nebola taká ľahostajná k tým veciam a udržiavala poriadok v rámci možností. Nemám v pláne ju buzerovat, vychovávať, ani vyhodiť z bytu. Chcela som vedieť ako by to slušne riešili iní, ale aby som sa tu pomaly obhajovala, preco mi vôbec záleží na vlastnom byte.... 🤦‍♀️

sisaka
20. jan 2020

@vroni rakúske zákony neovládam, ale na 100% viem, že u nás si kľúče ponechávam. Iba šialenec by odovzdal kľúče od svojho bytu a nemohol sa do neho za žiadnych okolonosti dostať. S takými podmienkami by som v živote nesúhlasila a pochybujem, že niečo take funguje v ktorej kolvek krajine, raz je to moja nehnuteľnosť mám právo do nej vstúpiť, za akých podmienok, keď je tam nájomca, je ošetrené v zmluve, ktorá je v súlade s našimi zákonmi a s pravom na súkromie. Musela by som byt fakt blbá, keby som niekomu odovzdala všetky kľúče od vlastného bytu 🙄

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
sisaka
21. jan 2020

@amelie2017 majiteľ nechodí kontrolovať ako žijete, ale či mu nerobíte z bytu “kulnicku na drivi” . Chceš povedať, že keby si bola majiteľkou bytu tak by ta vôbec nezaujímalo čo nájomníci robia s tvojim majetkom?
Vedz, že niektorí ľudia sú take prasce, že dokážu zasmradiť a zasvinit cely byt v priebehu pár mesiacov a keď si to majiteľ neodstriehne a nepríde na to po pár mesiacoch, tak po pár rokoch si môže trieskať akurat tak hlavu o tie, s prepáčením, zasraté steny
Prenajímam byty cca 8 rokov, ešte ani raz sa nájomca nepozastavil pri podpisovaní zmluvy nad tým, že mám kľúče od MOJHO bytu a keď sa ohlásim mám právo si prísť pozrieť v akom stave sa MÔJ BYT (nie jeho!) nachádza. Byt môže byt tvoj domov, ale nie je to tvoj majetok a ja ako jeho majiteľ mám právo sa prísť pozrieť, ako s mojim majetkom zaobchádzaš.

lula313
21. jan 2020

@sisaka ale tiež to musí byt v nejakej únosnej miere, aby si nezasahovala do súkromia nájomcu. podľa mna stačí ist tam po mesiaci a potom raz ročne akože pod zámienkou prinesenia vyúčtovania o spotrebe. Nie, ako mne stara chodila každý tyzden bez oznamenia, či dovolenia a ešte mi tam vypínala radiátory a to som tam mala vzdy vyglancene, lebo som tam bývala len dve noci do týždňa a vedela som, že príde sondovat😀 čiže za tie mesiace vedela, že jej tam ziaden bordel nerobim a ešte verim, že sa mi tam určite vo veciach vrtala..

zuzuliennka1
21. jan 2020

@sisaka no my byvame v podnajme takmer 3r a majitel bytu nas teda kontrolovat nechodi :D to uz co je, chapem, ze majitel je majitel, ale podnajomnik nebyva zadarmo a plati najom, riadne, tak co mi ma co majitel narusat sukromie bez vaznej priciny? alebo aspon upovedomenim, ze pride? a nie ze sa tu bude objavovat ako namatkova kontrola 3, 4x mesacne......

vroni
21. jan 2020

@sisaka, no tak by si nemohla dom prenajímať, so easy. Inak kľúč by ti starú belu pomohol, bez súhlasu najomnika nemôžeš vstúpiť do bytu za nijakých okolností, jedine v prítomnosti polície so súdnym súhlasom. Tak je postavený zákon.

sisaka
21. jan 2020

@vroni tak to sa potom čudujem všetkým majiteľom nehnuteľnosti, ktorí sa odvážia za takýchto podmienok prenajímať. Našťastie mna sa rakúske zákony netýkajú, takze je mi to jedno

sisaka
21. jan 2020

@zuzuliennka1 a ako prosím ta narúšam niekoho súkromie, keď sa s nájomcom dohodnem na návšteve? Píšem niekde, že chodím do môjho bytu tajne, keď nie sú doma? Písala som niekde, že kontrolujem, čo majú v skriniach? Normálne pridem na návštevu, porozprávame sa, či je všetko v poriadku, či nemajú s niečim problém, či netreba niečo opraviť a idem preč. Predsa cítim, či mi tam fajčia, majú tam bez dovolenia zvieratá, vidim, ci rozmontovali kuchynskú linku a vytrhali koberec
Normálna návšteva, ešte nikto z toho nebol vytočený

vroni
21. jan 2020

@sisaka, ono to je iný kraj, iný mrav. Švajčiari ti neprenajmu ani za nič byť bez referencií. Tiež dobrý systém. Proste všade máš nejaký spôsob, ako to beží.

autor
21. jan 2020

@amelie2017 ja nechodím nikoho ocumovat. Precitaj si, prečo som tam tie 3 razy bola. Už ma to nebaví sa opakovať. Z tých 3 krát ma ona sama 2 razy volala a vtedy som si všimla v akom stave je byt, ale nič som jej nehovorila, nikde som nesnorila. A máme to v zmluve, že môžem prísť. Zmluvu mi robili v realitke, normálne cez právnika, ešte na tie kontroly upozorňovala pri výklade zmluvy ☝️

jana_eyre_2
21. jan 2020

No a v zmluve nemáš že je zodpovedná za zariadenie a má ho v prípade poškodenia nahradiť? Keď to písali v realitke s právnikom, tak by to mali vedieť..

joannita
21. jan 2020

@sisaka uplne zbytocne vysvetlujes niekomu (vroni) , kto nevlastni byt, netusi co je to bat sa o svoj majetok a vymysla si tu historky o tom, ako byt vlastni a prenajima, ale pritom nevie ZAKLADNY fakt, ze pri kupe bytu na hypoteku nevlastni byt banka, ale on sam 🤦‍♀️😂
Clovek ktory vlastni byt, predsa VIE ze vlastnikom bytu iba on. Uplne zbyrocne vysveltujes niekomu kto sa tu zamotava do vlastnych klamstiev a tvrdi ze by nedokazala mat kluce od vlastneho bytu ked ho prenajima, ale pritom ich ma stale doma 🤦‍♀️(jej komenty hore)
Vobec uz nereaguj nema to vyznam..... 💓

vroni
21. jan 2020

Nie, radšej všetko zhltni analfabetke, ktorá zozrala síce všetku múdrosť sveta, ale nechápe písaný text, na svoj či už imaginarny ci skutočný byt má vždy tých najhorších nájomníkov, ale cez vychyrene slovenské súdnictvo sa dovola spravodlivosti. A ako vychyrena hypotekárna expertka netuší, že keď tu hypotéku nebude platiť, banka jej siahne na istinu, čo je čírou náhodou ten úplne jej byt. Ona banku zazaluje a ta jej vyplatí celú ulicu. No nič, pobavila som sa, idem sa venovať niečomu zmysluplnejsiemu.

joannita
21. jan 2020

@vroni ty asi netusis co je zalozne pravo ze? 🤣

zuzuliennka1
21. jan 2020

@sisaka ale ved aj ja pisem, ze ine je po dohode, ale nie ze tam najomca bude chodit jak namatkova kontrola bez predosleho upozornenia

zuzuliennka1
21. jan 2020

tak ked ste tu zmluvu robili s pravnikom, ako pises, mala by si tam mat aj informacie o tom, co vsetko najomnik prebral pri prevzati klucov a za co je zodpovedny. nahrada zniceneho z vlastneho vrecka

joannita
21. jan 2020

@zuzuliennka1 treba precitat starsie komenty..... Vsetci co tu piseme ze chodime kontrolovat tak piseme, ze zasadne iba po dohode a za pritomnosti najomcu. A vacsinou po zlych skusenostiach s predchadzajucimi najomcami

autor
21. jan 2020

Áno, to všetko v zmluve je. Len nechápem, čo je zlé na tom, ak by som ju dopredu upozornila, aby bola ohladuplnejsia k tym veciam tam, aby sa predišlo tomu, aby musela všetko potom platiť. Lebo úprimne, neverím, že by to potom zaplatila. Radšej ju upozorniť, kým sa to dá, ako nechať to tak a potom sa dotahovat kvôli zničenym veciam. Nehovorím o bežnom opotrebovani.

zuzuliennka1
21. jan 2020

a na ako dlho je uzavreta zmluva? resp. je tam nejake automat. predlzovanie?

zuzuliennka1
21. jan 2020

nasla som takuto info:

Krátkodobý nájom bytu viac chráni prenajímateľa

Okrem uzavretia nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka prichádza do úvahy aj uzavretie zmluvy o krátkodobom nájme bytu podľa zákona č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu.

Podľa § 7 ods. 1 písm. b) zákona o krátkodobom nájme bytu môže prenajímateľ zmluvu vypovedať aj, ak: "nájomca riadne a včas nezaplatil nájomné alebo úhrady za plnenia poskytované s užívaním bytu za čas dlhší ako dva mesiace."

Najdôležitejší rozdiel v súvislosti so skončením nájmu oproti právnej úprave nájomnej zmluvy podľa Občianskeho zákonníka však spočíva v tom, že zákon o krátkodobom nájme bytu výslovne zakotvuje, že na nájom podľa tohto zákona sa nevzťahuje právna úprava Občianskeho zákonníka o bytových náhradách.

To znamená, že v prípade, ak sa jedná o nájom podľa zákona o krátkodobom nájme bytu, nie je prenajímateľ pri skončení nájmu povinný poskytovať nájomcovi bytovú náhradu, a to ani v prípade, že sa nájomca v svojej domácnosti stará o maloleté dieťa.

(takze zavazi, ako je postavena zmluva a ci je na zaklade OZ alebo podla zakona)

joannita
21. jan 2020

@zuzuliennka1 ano presne tak. Preto treba uzatvarat zmluvu podla zákona č. 98/2014 Z. z. o kratkodobom najme bytu a vtedy nebude mat problem s neposkytnutim bytovej nahrady pre kohokolvek, ani pre matku s dietatom. Vsetkym prenajimatelom odporucam uzatvarat zmluvy podla tohto noveho zakona, kde je prenajimatel viac chraneny vo viacerych smeroch.
Zaroven by ale mal byt registrovany na danovom urade a platit dan z prenajmu, pretoze v pripade napadnutia zmluvy najomcom (pri nejakych problemoch a nezhodach) ak nebude registrivany na DU, budu na zmluvu platit iba ustanovenia podla klasickeho obcianskeho zakonika a prenajimatel ma smolu.

yanni
21. jan 2020

@sisaka My zieme v DE a tu je super zakon, ktory chrani aj najomnika aj majitela. A kluce musis majitel odovzdat vsetky, nesmie len tak vstupit do bytu, aj ked je v tvojom vlastnictve ale zo zakona je v prenajatom byte uzivatel, cize najomnik, v prave (domova sloboda).Ja ked som este byvala v takom byte, majitel ku mne NIKDY nechodil. Prve dva roky mi vyuctovanie daval osobne, to mi zavolal alebo napisal spravu a dohodli sme sa, kedy budem doma. Dalsie roky mi to uz hadzal len do schranky. Ale my sme si od zaciatku padli do oka a ani jeden z nas nemal dovod robit problemy. Dokonca bez problemu povoli, aby sa moj brasku ku mne nastahoval, ked zacal v DE studovat na vyske.

Ono ja by som na SK neaprenajimala. Zakony na ochranu oboch stran este v mojich ociach nie su dostatocne.

To co najomnicka z toto "pribehu" vystraja, to je neunosne. ja by som jej dala vypoved. Ono za to, ze ma male dieta, nemusis vsetko nicit. My mame teraz uz 5. dieta a NIKDY sme nemali poppisane steny, je sa u nas len za stolom a nie na gauci atd. Je ine mat neporiadok ala rozhadzane hracky, popripade prave neumyty/neodlozeny riad z obeda, ako doslova sade sajrajt, spina, znicene veci. To je uz lahostajnost.

veronaela
21. jan 2020

Určite sa neobhajuj pred takymi ako amelie a pod. Je to Tvoj byt a môžeš si ho kontrolovať kolko len chces, s tým musí podnajomnik počítať, zvlášť keď je to v zmluve. A si dosť tolerantná že jej nerobíš prepadovky ale ohlásis sa dopredu.
Pre teba by bolo najlepšie ukončiť nájom. Ak iba za 4 mesiace takto znicila byť, nechcem vedieť čo bude po roku. Tým, že ju upozornis sa nezmení, cloveka nepremenis, peknými slovami sa z nej nestane poriadkumilovny človek. A tak ako je humusacka ona, bude aj jej dieťa a bude si tam robiť čo chce. Deti tiež treba viesť k poriadku a nie štýlom že ona mávne rukou. Ona si tie veci proste neváži.
Potom sa všetci čudujú, že ľudia nechcú prenajímať byty rodinám s deťmi.

pebu
21. jan 2020

@veronaela
Presne tak! Uplny suhlas. Ked jej to nepride, ze je to humus a este ti povie no a co, to je uz nad slnko jasnejsie ze je humusacka a ju nezmenis a postupne ti to uplne znicia. Ja by som jej dala vypoved. (ak to bude hrozne vyzerat tak ti tam nikto normalny byvat nepojde). My prenajimame a davam si zalezat na to, koho tam vpustim. Casto sa ani nedostaneme k obhliadke, ked po telefonickom rozhovore sa mi nepozdavaju.. A zatial musim povedat, ze sme mali dobrych podnajomnikov. Ale fakt, ze clovek a jeho vystupovanie, dovody prenajmu, vela prenajimatelovi napovie..

jessicai
21. jan 2020

@veronaela máš pravdu. Kvôli takýmto nájomcom majú potom problém si nájsť bývanie slušní ľudia. Nikto nemá na čele napísané aký je človek a tak sa stane aj to, že sa vyberie z niekoľkých záujemcov práve ten čo si nevie vážiť to, že môže bývať aj keď v cudzom byte a mať tak strechu nad hlavou. Vyzerá to tak, že za pár rokov bude veľmi málo nájomných bytov a ľudia, ktorí si nemajú ako kúpiť svoje bývanie budú mať problém zohnať bývanie v prenájme.

veronaela
21. jan 2020

@jessicai mňa hlavne prekvapilo to, že veľa báb jej napísalo ,že by ju nemala kontrolovať a že vlastne keď má dieťa, tak mat neporiadok je normálne. Nie nie je. A napríklad pri dieťati by som sama od seba zakryla ten gauč,nech sa neuspini. Pleseň treba čistiť nech sa nerozsiruje. Tu sa nebavíme o neumytych riadoch a pár otrusinkach, preto si myslím že sa nezmení....