Ako správne naložiť s dedičstvom po starom otcovi?
Dobrý deň. Chcela by som poprosiť o rady alebo skúsenosti iných ludi.
Ide o to že ja s mojimi dvomi súrodencami dedime polovicu domu po starom ocovi , ale problém je v tom ze s mamou nebol. Starká od neho odišla keď bola mama ešte bábätko. Mama už nežije a preto dedime my. Moja mama s ocom v kontakte nikdy nebola a vychoval ju druhý manžel mojej starkej. Mamin biologicky otec už ďalšie deti nemal, no má manželku. Rozmýšľam teda či by nebolo najspravnejsie keby sme sa vzdali v prospech nej. Na druhej strane sama neviem čo robiť...
Ďakujem za každú radu 😊
@biba_18 to je kazdeho vec ako na to nahliada ale ta zena tam zije o dedka sa starala ona zjavne do konca
ale chapem ze majetky su majetky pre niekoho
a ukratena? ved mala nevlastneho otca a to co on budoval s jej mamou pripadne tiez im
@mamina7070 ano, tu je ta velkorysost na mieste. Ale ci aj voci jej dedicom je este na mieste, o to tu ide. Ci ti nemaju k tomu staremu otcovi este dalej, ako tito traja surodenci. Nepozname detaily no.
@mamina7070 ja neposudzujem či sa starala alebo nie, ale či by sa oni mali vzdať dedičstva z morálneho dôvodu ...
Keď zomrel môj otec, nemala som s ním prakticky žiaden kontakt, som sa vzdala svojho podielu dedičstva v prospech jeho druhej ženy, nakoľko ona bola tá ktorá sa o otca starala a chodila s ním po lekároch do poslednej chvíle.
@katarina19970 keď sa tam nazbiera kopec dedičov nič z toho nebude. Má ten dom aspoň nejakú hodnotu
@madeincssr presne tak aj ja rozmýšľam...
Ja by som s dedičstvom nič nerobila, dedíte podľa zákona a ak nebudete chcieť vyplatiť tak ona tam bude ďalej bývať a vy budete len vlastníci časti domu.
autorka máš v tom poriadny chaos... ak sa raz vzdáš majetku v prospech pani - tak potom po jej smrti bude dediť už len jej rodina... ty už nedostaneš nič - čo by si vlastne chcela dostať - veď si sa majetku vzdala v prospech pani.....
podľa mňa si moc veľkorysá ale vo svoj neprospech...
poraď sa s právnikom... spraviť zmluvu, že až po jej smrti sa bude byt predávať a vám sa vyplatí čiastka.
A myslím že nechápeš ani to že vy traja máte polovicu. Ak by po nej bolo 17 dedičov a byt alebo dom sa predá za 100 tis EUR tak nezdedite po 5000 (100000:20)
ale vy traja máte 50tis po dedkovi a jej 17 dedičov ma tiež 50 tis
Rozhodne by som sa v tvojim prípade nevzdala dedičstva ale poradiť s nejakým právnikom by som sa išla
1, ak by dedko chcel, mohol za zivota vyriesit prepis na novu manzelku alebo akokolvek... nespravil to, asi chcel, aby ste dedili vy (pokial viem, neopomenutelni dedici su len deti a mama uz nezije...)
2, a co tak sa spytat druhej casti rodiny, ci vas nechcu vyplatit teraz v mene starkej... potom nech si s domom robia co chcu...
Vieš ako ten dom vyzerá a v akom je stave? Lebo nielen zdediť polovicu .ale aj starať sa treba.Po mojich skúsenostiach je starý dom posledné čo by som si chcela zavesiť na krk.
Tam treba vraziť financie na opravy a udržiavanie v dobrom stave a nie málo.
@katarina19970 ano.Dobre si myslis. Polovica aa rozdeli medzi vas troch a jej polovica jej ostava.Budete spoluvlastníci a podielat sa na optavach nevyhnutných ma zitie + rocna dan a ine povinne poplatky ktore sa ako na spoluvlastnikov vztahuju.Ak umrie ona,jej polovicu dedi niekto z rodiny,ale vas podiel vam ostane.A ked sa potom dom roznodnu vsetci predat,kazdemu sa vyplati co mu pravom patri
@zic to je pravda. No neviem vo štvrtok ideme tam . Zatiaľ sme sa s nikým odtiaľ nebavili.
@janinah vôbec neviem nikdy som tam nebola a ani sa asi nemám ako dozvedieť v akom je stave podľa mňa. Tam sa len bude asi riešiť ci sa zriekame alebo nie či?
@katarina19970 mysli inak na to, že sa dedia aj záväzky. Čiže ak sa bude niečo opravovať, treba prispievať v prípade ak sa nevzdate dedičstva.
@katarina19970 nikde nie je napísané, že aj keď prijmete dedičstvo, tak vás musí vyplatiť, to záleží len na vašej dohode. Polovica domu sa proste prepíše na teba a súrodencov a polovica zostane jeho ženy. Celý dom sa bude prípadne vysporiadavať až po jej smrti, a teda vrátane vašich podielov. Ja by som dedičstvo prijala a nechala ju v pokoji dožiť bez akýchkoľvek nárokov.
@katarina19970 ak tam ešte len idete, tak je zbytočné teraz čokoľvek riešiť. Uvidíš sama o aký doma sa jedná a kto stojí "na druhej strane"👍
@katarina19970 ja som pracovala v domove dôchodcov a tí ľudia tam boli veľmi spokojní - aj do mesta si chodili ako chceli, aj návštevy, kopec známych tam stretli. Neviem koľko rokov pani má ale skôr či neskôr je dosť pravdepodobné že pomoc bude potrebovať. Nedalo by sa jej nejako povyzvedat čo by chcela ona na starobu? Možno by jej samota začala vadiť aj s povinnosťami keďže sily ubúdajú...
No prave kvoli zavazkom spolumajitelov (DzN, energie, udrzba, opravy...) by to chcelo kvalitnu zmluvu medzi surodencami a pani, ktora by v dome mohla v pokoji dozit za cenu, ze prevadzkove naklady (dan, opravy, udrba, vsetky energie) si bude hradit sama (lebo len ona (a pripadne nou dovoleni spolubyvajuci) bude dom uzivat). A az po jej smrti dojde na handrkovanie, kto z dedicov domu vyplati ostatnych, alebo (pravdepodobnejsie) sa dom preda a kazdy zo spoluvlastnikov dostane podla KZ prislusnu sumu.
Najhorsie co existuje - riesit dedicstvo ked dedicstvo este neexistuje
A po nej to zdedí kto? Jej rodinný príslušníci, neplet si šľachetnost s hlúposťou. Tetu tam nechajte dožiť ale nedávala by som jej svoj podiel a čo si
@katarina19970 precitaj si, co napisala @januska12323 ze zdedit cast, ktoru budes mat potom napisanu na liste vlastnictva. Ale nebudes riesit vyplacanie. Nechas si podiel. Do buducnosti je to pre teba lepsie, ked penazi nemas navyse.
Určite by som si zistila čo presne idem dediť resp.odmietnut.Ako sa vôbec môžeš rozhodovať keď si ten dom nikdy nenavštívila.Nevies asi ani jeho hodnotu.
@tiezjedna áno takto mi to príde ok. Dakujem
@prasiatko30 a kde si vyčítala, že neexistuje?? Existuje. Ich starý otec zomrel a polovica domu je práve predmetom toho dedičstva.
@katarina19970 ak nevieš ako dom vyzerá, tak sa tam choď pozrieť, ak vieš adresu. Nemusíš ísť dnu, ani obťažovať vdovu, ale aspoň obhliadnuť zvonku.
Či je to prerobený dom (čo vidno aspoň zvonku - okná, strecha, zateplený), či sa oň starali, či doňho investovali, alebo je to stará haraburda, ktorá sa rozpadne za chvíľu, ale treba si aj všímať, aká je to lokalita, aký je pozemok. Je to v meste, na dedine? Je to žiadaná lokalita? To všetko je potrebné preskúmať, ci ma ten dom vôbec hodnotu. Možno samotný dom hodnotu nemá, ale má hodnotu pozemok. Ak sa vzdate pozemku v žiadnej lokalite, tak prídete o peniaze. Možno bol dedko takto poistený, ze neprepisal dom na manželku, aby aj vaša strana rodiny dostala dedičstvo.
Vdodu tam samozrejme môžete nechať dožiť na vecné bremeno, a spísať zmluvu, že pokiaľ tam žije, tak o náklady sa stará ona, tak ako doteraz. A potom sa dom predá a rozdelí medzi vás a jej dedičov.
Mozno aj ona už ma premyslené, že čo s tým domom ona plánuje. Možno povie, ze súhlasí s vecným bremenom na dožitie alebo rovno to predá a pôjde do domova. Zistíš na dedičskom.
@katie253 no ide o to že by sme v BB a dom je v Brezne. Auto nemáme a nemáme sa tam ako dostať extra mame aj malé deti. Vo štvrtok mame to pojednávanie ohľadom dedičského konania a to dúfam že brať vybaví odvoz ...ale na dedicskom už asi bude vyčíslená hodnota ci?
@candii asi áno to mi hovorí aj starká moja...

@mamina7070 morálne hľadisko - no čo ja viem, veď ich mama vyrastala bez oca, bola o ukrátená, minca má 2 strany ...