Ako ste sa odsťahovali v nízkom veku?
Mali ste dost nasetrene alebo ste sli s malom? Stalo to za to?
Mám 20 rokov. Studujem vysokú. Našetrené len cca 500€. Brigadu som si nasla az cez leto takže teraz príjem nemám. Ale na tom by sa este dalo popracovať a niečo nájsť. Kolko by som si tak cca mala našetriť aby som to zvládala? Východné Slovensko.
Noo tak keď som bývala na intraku aj celý týždeň kvoli karanténe tak mi na jedlo vyšlo cca 12€ max.. na celý týždeň. Takže za mesiac si viem predstaviť tak do 50€ za stravu.
@desore to je síce pekné, ale rozumný človek v tom má správny balans. Ja som vždy výplatu oplieskala do posledného centu. Neodkladať si na budúcnosť je nezodpovedné až likvidačné. Užívať si mladosť treba s ohľadom na budúcnosť. Darmo pre cestuješ svet keď v 30 nebudeš môcť dať svojim deťom rovnako bohatý život lebo budeš žiť z rodičáku a mizerné ho platu priateľa s ktorým ste sa kvôli nulovým úsporám ani nezobrali a žijete u rodičov. Lenže máloktorý mladý človek uvažuje co bude o 10 ci 20 rokov... Chyba tu výchova k finančnej gramotnosti národa. Žiadny extrém nie je dobrý
@dr_smajlik Nie každý chce deti. A aj ked tak nie každý chce mat deti v 30. Veď môže zarobit este a az tak mat deti. Príde mi to jak zly príklad.
50e/mes na stravu? To mas aj teple jedlo, ovocie, zeleninu, obcas dobroty? Ja som na intraku dala za jedlo min.110e/mes...
@dr_smajlik Da sa cestovat aj setrit peniaze. Hlavne treba pouzivat rozum, nezit nad pomery a dokazovat si drahym oblecenim, autom a 5* dovolenkami.
@sisa_s Ano, mam teple každý deň. Niekedy aj na veceru. 😄 Je síce pravda, že do jedálne nechodim a varím si sama, ale tak napr ani nie pol sáčka spagiet a morcadela a mam obed a aj prihriatu veceru/orihriaty obed na dalsi den a aj sa mi este zvysi spagiet. Zeleninu kupujem len paradajky a papriku. Občas šalát do cestovin. Sladké len velmi málokedy keďže sa snazim schudnut a ovocie vôbec. Nejak k tomu nemam vztah si dať trebars jablko a pod. Aj ked viem ze je to zdrave. Aaa tak je na mne vidieť, ze vypapkana som dobre.. 😭😄 Takze možno na tom by sa dalo aj viac ušetriť.
Keď som mala 20, zmaturovala som a hneď sa zamestnala.. môj plat bol 5000skk.. chcela som pomôcť mame s financiami, ale prvej výplaty sa nedozila.. zomrela, šla som na pár mesiacov k sestre, ona odomna nechcela nič, len jedlo som si sama zabezpečovala.. potom som šla spať do bytu, kde zomrela mama, tam som bola opäť asi dva mesiace, kým neprebehlo dedičské a potom sme byt spolu so súrodencami a otcom predali.. mne dali peniaze na môj prvý byt, garsónku zaco.som veľmi vďačná, lebo som dostala o troška väčší podiel ako oni, ale o živote ako takom som nevedela takmer nič.. takze pretoto som nemusela investovať do bývania, ale myslím, že taký byt získaný lebo mu zomrie rodič by nikto nechcel.. avšak bývanie o samote už bolo troška ťažšie, keďže nájom v tej garsónke bol vysoký (neboli tam el.merace takže sa to rozratavalo na byty) takže na bývanie šlo 5000, plus iné vydaje a ja som zarábala 8000 už v inej práci a často výplatu neposlali.. v tom čase som stravovanie vôbec neriešila, lebo ja som vždy malo jedla a stačili mi rožky s maslom, občas paradajka a sladkost, varené som neznasala.. (ja viem že to je hrozne, ale vtom čase mi to bolo jedno a bola som strašné chuda, mala som nechutenstvo) takže na jedlo som minula fakt malo.. čosi som si odložila, ale koľko som našetrila si nepamätám.. asi veľmi malo.. dôležité premna bolo aby som zaplatila bývanie, lebo som nechcela byť nikomu dlzna a naobtiaz, takže keď neposlali peniaze z práce, tak som z ušetreného platila, tak som sa v tom motala.. potom som začala žiť so svojím teraz už mužom a celý život sa začal obracať k lepšiemu, našla inú prácu a učila sa žiť inak a myslím že za tie roky som sa naucila spolu s mužom celkom dobre hospodáriť..aj kvôli chybám.co sme narobili, sme sa veľa naučili..
Držím palce aby si start zvládla dobre.. neviem si predstaviť v dnešnom svete koľko by bolo dobré mať na začiatok, 500€ je málo, ale zase keď budeš mať stály príjem tak to zvládneš.. na začiatok bude stačiť aj nejaká izba a neskôr sa dopracujes k niečomu inému.. podľa mňa žiť osamote je najlepšia škola zivota, tak sa drž..
@mauduska ty zarobis malokedy 400 a manzel ma 500 a vy vyzijete normalne? to kde byvate ? 🙄🤔 lebo pardon , ale zarobim o dost viac ako vy dokopy a teda nezijem si nejak nad pomery 🤷🏼♀️
@ayanamirei toto tiež ani ja nechápem, čo sú to za zamestnania s takýmito platmi. A hlavne možno vedia super šetriť, ale nie je lepšie mať normálne platenú prácu a nemusiet obracať každú korunu? Mladí, zdraví ľudia (zrejme) a žiaden posun k lepšiemu životu?
@sidicek ale ako super usetrit, ked len za byt zaplatis 650€? Potom poistka, auto a telefon? Ci byvaju na ubytovni /(sosaju rodicov) za 150€ ? Plus normalna strava to tiez nieco stoji... a dalsia vec, fakt muklovat za minimalku? to preco?
Hovorila som o konkrétnom príklade, ty nemusíš byť tento prípad, pokojne cestuj alebo míňaj aj do 40tky,len s tými deťmi by som nečakala na staré kolená, lebo potom si povieš, že ešte kariéra, ešte kúpiť vlastný dom a podobne... A roky bežia, rezerva nikde... Ak chce človek utrácať, mal by byť vždy schopný aspoň desatinu príjmu odkladať ako nedotknutelnu rezervu. Hovorím ti to v dobrej viere, rukami mi prešlo kopec ludi zijucich v predstave dáko bolo dáko bude. Pracujem však vo finančnej sfére a každá minca má 2 strany. Na to aby si mala plnohodnotný život nestačí len užívať si ho tu a teraz. Lebo tu a teraz ti môžu napr diagnostikovať rakovinu, tvoja praceschopnost bude zrazu na minime a výdavky horibilne. Úspory žiadne, lebo dáko bolo dáko bude... Riešila som viacero exekúcii u ľudí ktori si to fakt nezaslúžili, ale to ze nemali dostatok informácií ako narábať s financiami z nich urobilo vďaka nešťastiu zobrakov. Aby si si nemyslela, nemusí ísť o extrém typu rakovina, ľudia končia na dlažbe naozaj z rôznych dôvodov, mali sme to dokonca v rodine a nie je to nič príjemné. Vždy tam však bola absencia rezervy, zdravého hospodárenia s financiami a neprimeraná hranica medzi chcenim a potrebou.
@desore samozrejme, o tom hovorím, treba s rozumom, Vždy aj niečo odložiť, nie rozglakat do posledného centu, nemať veľké oči. V dnešnej dobe internetu mladí ľudia príliš sklzavaju k naivne predstave že keď nejaký influencer cestuje letom svetom tak oni to dajú tiež... Po zlatko je pekne ale čo je za tým pozná málokto.
Ja napr nemám auto a havarijné poistky ale jedlo menej za 300 nedám čím viac ľudí,tým viac a kupujem často aj v akcii zemiaky,vajcia atď...takže neviem kto sa zostravuje za 50 eur 👀,len Nesca káva vyjde 10 eur...drogeria, keď kupuješ v DM len minimum z minima 30 eur a môžem pokračovať...500 euro vyletí len tak z okna za základné veci a sladkosti nekupujeme vôbec
@mauduska podľa mňa super, že takto žijete a zvladate.. neskor, v inom období zivota to bude zase iné.. a presne stanovacky, to boli naše dovolenky kým sme nemali veľa peňazí a musím povedať že na tie dovolenky spomínam najradšej.. dodnes máme radšej také dobrodružné dovolenky a keď už sú deti väčšie tak sa k tomu vraciame.. držím vám palce..
@mauduska no veď áno to aj my sme vždy stanovacky milovali, len teda priviedlo nás k stanovaniu aj to, že sme na tom ušetrili a videli viac akoby sme boli ubytovaní niekde v rezorte..
Sla som na vysku 200km od domu, nasla som si paradne platenu brigadu, s mojim odborom by som take peniaze nikdy nezarobila a kedze som nemala cas aj na pracu aj na skolu, vybrala som si pracu. Byvala som v prenajme s kamoskami, cize nas to na osobu vela nestalo a potom som sa vydala. Domov by som sa nevratila ani za svet, kedze by som prisla o dusevne zdravie.
Keď som mala.19 išla.som na vysokú a odišla z domu. Mala.som možno toľko čo ty. Aj menej. Ale našla som si brigádu hneď od septembra.. najprv nie veľa.. možno len okolo 200 eur... Ak si zaplatíš intrak 50 ostane ti 150. Ak nefajcis prežijete, niečo vyberieš z rezervy.. postupne som si podla školy brala viac brigád a stačil mi k intrakovemu životu biahto príjem 400 eur. Ale bez roboty to nejde.. keď sa vieš obracať nie je problém. Jednorazové peniaze sú na nič.
Ludia, kde vy žijete preboha 400 eur bohato stačí? Snád 4000 bohato stačí, možno na Ukrajine sa tešia , ked dostanú výplatu 200 eur , ale na SK pri tychto cenych by minimalka mala byť aspoň 1000 eur a to mam prižmurene obidve oči

@mauduska Inak vy ste z Bratislavy? Alebo východu.To je strašne málo nenechajte sa vydierať.Vzhladom na ceny aké sú v BA a na Slovensku 1000 eur by mala byť minimálna mzda Bola som xy rokov v zahraničí.Tu sú vyššie ceny za potraviny drogériu ako vonku. Hovorila som s jednou Ukrajinskou,ževraj tam zarobia 200e,čiže u nás za 450 tu majú raj,ale náš keď si len porovnať s Rakúskom 1300e,je to veľká bieda.Hrozne máličko zarábate,keď sa vám naskytne lepšie,neváhajte a pri vašej sporovlivosti za 10 rokov budete 👍ok. Snažíte sa a toto čo sú za výplaty..