icon

Ako ste sa odsťahovali v nízkom veku?

8. jan 2022

Mali ste dost nasetrene alebo ste sli s malom? Stalo to za to?

Mám 20 rokov. Studujem vysokú. Našetrené len cca 500€. Brigadu som si nasla az cez leto takže teraz príjem nemám. Ale na tom by sa este dalo popracovať a niečo nájsť. Kolko by som si tak cca mala našetriť aby som to zvládala? Východné Slovensko.

Strana
z2
stanulienkat
8. jan 2022

Našetrené nemáš vlastne nič, pretože zaplatíš nájomné asi na nule. To si ešte nejedla, nepila, neobliekla sa, necestovala...

autor
8. jan 2022

@stanulienkat Ano, to mi je jasné. Kde je cca ta hranica, že by som mala našetrené dosť?

haley7897
8. jan 2022

Potrebuješ pravidelný príjem, nielen mat nasetrene. 500e ta nedostane nikam. Ak tak do problémov.

stanulienkat
8. jan 2022

Vsade chcu 2 mesacnu zalohu na byvanie dopredu. Plus musis samozrejme pracovat, aby si mala pravidelny prijem. Môžeš mať nepredvídateľné výdavky .Mozno na zaciatok ti staci nejaka lacnejsia ubytovna.

cimage
8. jan 2022

Ked mas staly prijem, tak nemusis mat nasetrene. Ked ides do podnajmu, tak sa plati aj zabezpeka, vacsinou suma ako je jeden najom, niekde chcu 2najmy. Na zaciatok by bolo dobre mat aspon na mesiac dopredu nasetrene, najom,energie+vydavky na jedlo.

martina1201
8. jan 2022

Ahoj, našetrené nemáš nič. 500€ nie je nič len nájomné. Kde študuješ? Bývaš u rodičov či chodíš na intrak? Rodičia ti prispievajú nejakou sumou, či chces vyžiť len z toho čo zarobiš? Ak nenájdeš brigádu aspoň za 500€ a nepôjdeš do podnájmu s ďalšími mladými alebo na intrak neprežije s. Môj syn študuje vysokú školu. Býva na intraku za ktorý platí 75€ mesačne a tuším 10€ internet. K tomu strava a to si aj vari sám na intraku. Zarába okolo 350€ a 150€ má od nás. A minie mesačne takmer všetko....

zuzanka.zuzu
8. jan 2022

a musíš hneď byt? 1 samostatná izba by nestačila?

dr_smajlik
8. jan 2022

Ja som najskôr žila v mieste kde som mala VŠ (ktorú som zanechala) a byvala som v podnájme so študentmi. Pracovala som cez agentúru. Potom som spoznala priateľa, išli sme bývať spolu opäť ešte s inými študentmi ale už sme bačovali viac menej spolu. Lenže v januári nebola práca, zbalili sme švestky a išli do jeho rodného mesta kde mu kamoš vybavil prácu a bývali sme asi 2 mesiace u jeho mamy. Ja som si našla prácu vo fabrike, 10km ďaleko. Dochadzala som a prestahovali sme sa do prvého podnájmu sami. Odvtedy už si bačujeme sami... Nemali sme nič. Z mesta kde som chodila na VŠ som odchádzala s poslednými 20e.v tom čase som zarábala 320e cez agentúru a nájom sme platili 200 takže sme žili naozaj mega skromne a šetriť sa nám nedarilo. Keď sme prišli do mužovho rodného mesta tak sme sa ako tak odrazili až keď sme začali zarábať normálne na zmluvu a muž ťahal nadčasy. Odporúčam šetriť čo to dá kým nemáš deti, nech sa potom nezakopeš úvermi a podobne. Žili sme nejakú dobu ako sedláci ale bola to dobrá škola života. Dnes si hovorím, aká som bola hlúpa, že mi nikto nepovedal, že oplieskať výplatu na výlety je pekné na spomienky ale budúcnosť ti to nezabezpečí.

mimka1402
8. jan 2022

Ja som na začiatok šla do zdielaneho bytu a myslím, že to je lepšie lebo tie € co by si dala za samostatný byt vieš šetriť na budúcnosť, ale zároveň nie si u rodičov

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
tosomja
8. jan 2022

Odišla som hneď po škole, čiže v 20tke. Bez peňazí. Rovno do roboty a do podnájmu. Košice

nikpa
8. jan 2022

Ja som nemala našetrené nič keď som sa odstahovala od našich, mala som 21-22. Mala som prácu a našla som si podnajom a žila som istú dobu od výplaty k výplate. Nasporila som časom. Ale mala som istotu, že keby sa niečo pokazilo, mohla som sa vrátiť k rodičom, takže som sa nebála.

reni666
8. jan 2022

ahoj, ja som sa musela odsťahovať hneď po maturite, išla som k priateľovi bola som tam 1 mesiac kým som si vybavila prácu na západe aj s ubytovaním. Išiel aj on, bývali sme v jednej izbe, všetko ostatné bolo spoločné kuchyňa aj sprchy.. hneď ako sme odpracovali čo bolo treba ma schválenie hypotéky sme si kúpili byt.

reni666
8. jan 2022

@reni666 no a išla som tam z požičanými 60€ ktoré som hneď z prvej zálohy vrátila a odvtedy som našťastie nikdy od nikoho nič nepýtala 🙂

mauduska
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
8. jan 2022

@mauduska zo 400 vieš ušetriť? To klobuk dole, si čarodejnik

zuzkapap
8. jan 2022

Mala som 23 a pracovala som na polovicny úväzok popri skole. Cca 400e mesačne som zarábala, ale nestačilo by mi to (podnajom bol 200e len) keby mi kus nepomohli aj rodicia, kupovala som v potravinách za ich peniaze, inak som si zvyšok platila sama. Bez pravidelneho príjmu si bez šance...

mauduska
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
8. jan 2022

@mauduska ty si riadny makač, teba by som chcela za ženu, Mne by ani z 1000 nič neostalo A teraz máš o stovku viac, nie menej?

mauduska
Autor odpoveď zmazal
jaroe
8. jan 2022

Cca 1500 eur v roku 2000, čiže reálna hodnota tých uspor bola o niečo vyššia ako dnes. A mala som prácu na TPP

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
sidicek
8. jan 2022

Študentka VŠ, takže bývanie na intraku je lacné a co také viac potrebuješ, na to ti postačia brigády. Po škole sa zamestnas a budeš mať normálny príjem, takže si prenájmes byt/izbu neskôr hypotéku a vlastné.

damiana1992
8. jan 2022

Ja som sa sťahovala s priateľom tehotná tiež v 20 do nového bytu cez hypo, takže nejaká moja almuzna bola zbytočná ale mala som úspory na stavebnom 🙂+ z brigád som mala nejakú tisícku

desore
8. jan 2022

@dr_smajlik To, co uvidis, zazijes, ti nikdo nezoberie. Pride cas, ked bude vsetko splatene a zivot dostane iny rozmer.

tykat
8. jan 2022

Tak mozes pravidelne cez vikendy ku pokladni v supermarkete alebo ked mate v meste tak Mekac...tam sa da vzdy dohodnut brigada podla potreby (cas aj pocet hodin).
Potrebujes hlavne pravidelny prijem. A na zaciatok by som isla do spolocneho byvania a prenajala si izbu napr.s kamoskami.

malinka158
8. jan 2022

Ja som najprv odisla do zahranicia kde som ubytovanie a stravu mala zadarmo. Cize som si mohla celu vyplatu odlozit. To som mala 21. Potom v 23 som odisla na stalo a to som mala nasetrene nejakych 4000 eur. Mozno ani tolko nie.
Mala som tam prenajaty byt, odpracovala jeden mesiac a sefka mi nevyplatila peniaze. Cize ak by som nemala nic nasetrene, tak som sa mohla zbalit a vratit domov. No takto som to nejako zvladla kym som si nasla inu pracu.

loggerm
9. jan 2022

Ja som odišiel v dvadsiatke, po hadke s otcom, a vsetko co som mal bolo asi 10000 korun, favoritka a vsetky veci co som si vzal sa zmestili do krabice od mikrovlnky 😁 ale mal som dobru pracu, cize som sa nejako rozbehol. Ale lahke to nebolo, aj ked s odstupom času to bola dobre rozhodnutie. Clovek by sa mal osamostatniť cim skôr.

predavamknihy
9. jan 2022

Nikto ti tu nemôže povedať presné číslo, lebo nikto nepozná tvoje reálne náklady na život. Či sa rozhodneš pre zdieľaný byt alebo budeš sama v napr. jednoizbáku.

Rátaj tak:
Výška nájmu x 5 + náklady na život x 3 + 3 x 10% z tvojej pravidelnej výplaty = presná suma, ktorú potrebuješ osamostatnenie sa.

- Nájom x 5 lebo pri byte na začiatku platíš 1-2x nájom ako zálohu. Zároveň, musíš mať nasporené na ďalšie 3 mesiace nájmu. Tie, čo tu hovoria ako išli “bez úspor”... neber si z toho príklad. Stačí, že ochorieš a nebudeš môcť pracovať, alebo stratíš prácu, alebo čokolvek a si v muke. Predsalen, ľahšie sa žije s vedomím, že hocičo sa stane, ďalšie 3 mesiace budeš mať strechu nad hlavou.

- 3 x životné náklady - koľko minieš na potraviny, cestovanie, no úplne všetko. Opäť, 3krát, aby si bola zabezpečená na 3 mesiace dopredu.

- 3 x 10% z pravidelnej výplaty - na nečakané výdavky, nehody v domácnosti atď. Takéto sporenie má hádam každý finančne vzdelaný človek.

Jasné, dá sa ísť aj na blind dúfajúc, že všetko dobre dopadne. A x mesiacov byť nervózna a šetriť kde sa dá, lebo si sa nepripravila skôr. Takto si v bezpečí, kľude, bez stresu. 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2