icon

Ako ste sa zmierili s tým, že nikdy nebudete mať dom?

21. aug 2023

Ako ste sa zmierili s tým, že nikdy nebudete mať dom? Ja som dlho dlho žila v tom, že sa to podarí. Roky šetrenia, teraz sme na tom tak, že by sme na to aj mali. Ale roky sme si odopierali, čakali aj s rodičovstvom, a teraz keď si predstavím, že budem celý život len dávat peniaze do nejakej sprostej búdy aby to nejak vyzeralo, narobiť sa ako otrok v práci, potom doma. Neviem, na jednu stranu nenávidím život v byte, chýba mi záhrada, pestovanie zeleniny a všetky tie malé radosti, ktoré v byte nie sú. A neviem nájsť žiadne v tom byte. Nevieme čo ďalej, zasekli sme sa nejak v živote, nevieme či nejak dať do kopy zázemie alebo už ísť na rodičovstvo, máme krátko po 30, ale obaja sme sa zhodli na tom, že keď po 35 už dieťa mat nechceme.

babulkomale
21. aug 2023

@vulka ano myslim ze koho je to celozovotny sen a jedina méta, tak sa s tym asi musi zmierovat, ze sa mu to nedari alebo nepodarilo.
Samozrejme kto nikdy po dome netuzil, ma o starost menej 😃

aurinia
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 presne si to vystihla....z tuby je radosť, z radosti je ale neskôr guľa na nohe....tiež som musela niekoho volať na stráženie, polievanie....malo kedy sme išli z domu ..

pralinka25
21. aug 2023

@marca12 tu nejde o to ze nepochopim. ja chapem ze niekto ma rad zahradu, chovanie, pestovanie atd. ze sa v tom vidi. ale to sa da poriesit aj inak ako si roky rokuce odopierat, vsetko tomu podriadit, zadlzit sa do umoru len kvoli par tehlam. je ine kupit dom ktory si v pohode mozes dovolit a je ine ako autorka sama pise ako tomu vsetko podriadili roky setrenia, odopierania si, dokonca odsuvanie rodicovstva. ako pisem o majetok mozes prist mihnutim oka. ak do toho das uplne vsetko a nieco sa s tym stane pride nie len o dom ale o cely svoj zivot. to mi pride skratka neumerne.
a co sy tyka mna ja nestavam svoje stastie ani na zivote v byte ani na zivote v dome. spokojnost a stastie ide od inakial.

h2
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 Nemám sliepky a mám niekoho, kto vždy príde poliať, aj mačky nakŕmiť, keď sme preč. Ak by som teraz hneď mala ísť do bytu, mačky by som musela brať so sebou a v tom prípade by som aj v byte potrebovala človeka, čo ich príde nakŕmiť, keď budem na dovolenke.

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@h2 Kazdy clovek to moze vnimat inak. Ja vidim, ake je tazke "vytiahnut" mnohych ludi niekam hlavne od jari do jesene. Ano, vsetko sa da zabezpecit tretou osobou, zaplatit si, ale na slovensku ej to velmi zriedkave este.

h2
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 Ja ale nikomu neplatím, sú to ľudia z rodiny a prídu radi, pretože bývajú v bytoch a na čas, ktorý sme na dovolenke, u nás bývajú a majú všetko k dispozícii. 😉

simsalabim
21. aug 2023

@aurinia my mame dom so zahradou a v nej automaticke zavlazovanie. Jedine, na co niekoho potrebujem, je vylozit smeti von v urceny termin (a je toho dost!). No vzdy sa najde ochotny sused.

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 ty nechapes ze automaticku zavlahu, kosacku, roboticku kosacku, hadice, zahradny domcek, domcek pre deti, foliovnik, sklenik....si kupujeme a staviame preto, lebo chceme? Lebo nas to bavi a neberieme to ako otravne "vrazanie"?
Ci vadi ti ze mame plnu povalu sportoveho vybavenia, v garazi bicykle, tri auta a popri "vrazani" a starani sa sportujeme, vyletujeme, chodime do prace?
Ze ty by si to nezvladala, neznamena ze to tak nikto nema. Ze aby si sa isla povozit na bajku s JEDNYM dietatom, tak musis byvat v byte, aby si to vobec stihala 😃

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@babulkomale Ale ved ja ti nepisem o tebe, o tvojom prezivani. Pisem svoj pohlad na danu vec. A je OK mat odlisny pohlad na tu istu vec. Proste ludia su rozni.

slniecko5
21. aug 2023

Autorka, vyvediem ťa z omylu.
Iné veci sú dôležitejšie v živote, nie dom za každú cenu. My sme boli šťastní v byte, teraz sme spokojní v dome. Ale nie je to náš zmysel života🙂.
A som za toto poznanie vďačná. Radi trávime víkendy mimo domu aj a napĺňame si život aj inými radosťami a hodnotami.
Stále hovorím, že najkrajšie na našom dome je fakt, že je plný smiechu (5 detí) a že sme zdraví. Bez toho by to bola len smutná stavba.
Ber to ako názor človeka, ktorý vie o čom píše.
A vôbec nie je život v byte "menej", to je hlboký omyl.

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 mozno s tebou ti ludia proste nechcu ist. Radsej si buduju svoje a venuju sa. To neznamena ze by niekam nesli, keby chceli.
Mnohi pouzivaju dom alebo zahradu ako vyhovorku, ked sa im nechce s niekym travit cas.
Ja som sa vydavala neskoro, pochodila som po tolkych vyletoch, tolko toho videla, ze teraz chodim viac menej kvoli detom, aby sa ony videli niektore veci.
Po svojom, po pamiatkach, chodim zasa bez deti, s inymi clenmi rodiny, s mojou rodinou dovolenky more a lyzovacky...fakt mi v zivote nenapadlo, ze mam dom tak tu mam sediet 😃
Zvykne sa tu spominat, ze je tazko vytiahnut von niektore zeny ktore maju deti a byvaju v domoch.
Konkretne si myslim, ze ten dom je v tom nevinne.

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@babulkomale To nie je ze "s nami", pretoze nas obvykle ludia tahaju k nim. Vacsinou je to preto, ze proste cez leto robia, staraju sa o podu, raz sa ryluje, raz sadi, raz okopava, potom treba upravit to a hento... Ako nech kazdy travi svoj zivit a cas ako chce, ja som cisto pisala len za seba. Toho casu nemam vela a odmietam zit zivot "to musim stihat", pretoze vidim, ze vela ludom to do zivota prinasa aj stres, aj problemy s tlakom, vycerpanost.

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 och tragedia...vsetci v bytoch teda budu zit vecne lebo nemaju stres ani vysoky tlak 👍
Dobre.

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@babulkomale A kde to pisem?
UPrimne - preco si vymyslat?
Potrebujes ma urazat, ponizovat, navazat sa do mna?

Diskusia by mala byt vzdy o snahe porozumiet nazoru druheho cloveka a hlavne bavit sa vecne, nie utocne na cloveka. A nevymyslat si. Snaz sa chapat, ako to ta druha strana mysli. A ak nerozumies, spytaj sa ma. Je to uplne OK.

autor
21. aug 2023

@babulkomale ja sem už len chodím čítať vás dve, lepšie ako seriál 🤣🍿🍿

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021
Ty mas uplne skresleny pohlad na byvanie v dome, pretoze ho vnimas vyhradne cez negativa ktore su ti komunikovane cez tvojich znamych.
Ty si niekedy v dome byvala? Vo vlastnom?

babulkomale
21. aug 2023

To ma velmi tesi 😃

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@babulkomale Ale ja netvrdim, ze byvanie v dome nema pozitiva. Urcite ma

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 byvala si vo vlastnom dome?

zmrzlinka2021
21. aug 2023

@babulkomale Nebyvala. Som z chudobnej rodiny a ani teraz nemam na vlastny dom.

babulkomale
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 no vidis.
Ja som byvala aj, aj a viem porovnat.
A plne akceptujem, ze niekoho dom nelaka.
Ale ked mi niekto z bytu zacne rozpravat, jaaaaaaj, dom, to by som nechcela, to je kopa roboty, nikam nemozes ist a podobne blaboly, tak cumim.
Pretoze keby ja som zacala, jaaaaj byt, kralikaren, hore sibnuty narkoman vrieska, dole sa hadaju alebo biju, vedla hra ciganska hudba cely den, pod oknom mi stale fajci sused, tak sa to bude brat ako povysovanie cloveka z domu. Ale mna v zivote nenapadlo, ze kazdy musi tuzit po dome a nikdy by som sa takto s nikym nebavila.
Ani ja som kedysi neuvazovala o dome.
Tak nerozumiem, preco niekto z bytu tu potrebu ma sa takto bavit s ludmi co maju na dom.
Cize sa necuduj, ze mi to pripada ako z tej bajky Kysle hrozno.

aurinia
21. aug 2023

@simsalabim ja chápem ze sa to dá, ale to skôr pri okrasnych....my sme mali obrovskú záhradu ...

h2
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 Ja už sa naozaj bavím na tom, ako ty, čo bývaš v byte, presviedčaš nás, čo bývame v domoch, že nemáme čas, že máme veľa roboty, že nikam nemôžeme ísť, lebo musíme rýľovať, polievať, kŕmiť sliepky... A keď ti tu viaceré píšeme, že to tak nie je, tak ty si stále ideš svoje, že ale ty to vidíš u svojich známych, čo majú domy.
Ja mám 5 kamošiek z detstva, skoro všetky poznám už od ZŠ, jedna k nám pribudla na gympli. Všetky bývajú v bytoch v BA (jedna síce žije v zahraničí, ale má byt v BA a často sem chodí). Ja jediná bývam v dome a nie v BA, ale na dedine. Keď sa máme stretnúť, ja prídem vždy, aj tá kamoška zo zahraničia. Ostatné ako kedy, vyhovárajú sa, že nemôžu, nemajú čas. Mne nie je za ťažko sadnúť do auta, vlaku, alebo autobusu a docestovať a po stretnutí zase odcestovať domov. Dievčatám priamo z BA veľakrát robí problém nájsť si ten čas a prísť. Jednu som nevidela už možno aj dva roky, čo sa stále vyhovára. 🤷🏻‍♀️

macik166
21. aug 2023

Choď do toho. Žiješ len raz.

matkahelka
21. aug 2023

@zmrzlinka2021 ale tie kvetiny ani zavlahu mat nepotrebujes! to je nadstandard, ktory mame, pretoze si to mozeme dovolit! a kvetiny som mimochodom mala aj v byte, len som v nich mala vzdy cigaretovy popolcek od susedov fajciacich nad nami. mame 80% priatelov a znamych, ktori ziju v rod.domoch, pretoze nas byvanie v bytoch vyslovene obtazovalo. a nikto z nas na dome nemukluje, lebo nemame na nom realne co robit. aj to upratovanie, co tu simona spominala je totalne prehnane, mam 200m2 dom, 20 mesacne dieta a nejdem sa zodriet. robot mi 2x denne vysava, umyvacka riadu umyva, pracka perie. nemam 3000 dekoracii alias lapacov prachu, takze prach mam v celom dome poutierany do 30 minut. nechapem, co kto vie upratovat cely den a napisat, ze skoncim a mozem zacat znova. my sa vyzuvame, nechodime do mastale, takze fakt nemam ani na 200m2 dome realne co upratovat cely den.

matkahelka
21. aug 2023

@h2 to je vzdy tak, ze ludia, co v dome nikdy nebyvali vedia najlepsie, kolko je na dome roboty a kolko do domu treba vrazat financii.

babulkomale
21. aug 2023

@h2 presne 👍
A veta: "ani teraz nemam na vlastny dom" prezradila mozno viac ako @zmrzlinka2021 chcela...
Nie nechcem, ale nemam.

babulkomale
21. aug 2023

@matkahelka boze uz som vytesnila- my nefajciari sme byvali nad 5 dospelymi fajciarmi 🤮 este kedysi aj jadro neprerobene... Si mi ozivila spomienky.
A ano, kvety som mavala plny byt aj balkon uz v detstve. A zvierat viac ako teraz v dome, teda takych co vyzadovali stalu starostlivost.

babulkomale
21. aug 2023

@h2 hlavne este slobodne a bezdetne maju "kopec roboty" furt 😂

h2
21. aug 2023

@babulkomale Z nás 6 sme presne pol na pol, 3 bezdetné a 3 s jedným dieťaťom. Žiadna z nás nemá viac, ako jedno a môj syn je najmladší. Už som riešila aj také, že som pred stretkom viezla syna k mojej mame, lebo muž bol dlho v práci. A kamoška s dospelým dieťaťom nemôže, nemá čas... 😒