icon

Ako svokre odmietnuť žiadosť o starostlivosť o vnuka?

9. jan 2025

Ahojte, prosim vas o nazor. Snad ma neukamenujete🙈 proti svokre nemam nic, kedykolvek je u nas vitana, ale momentalne nalieha, aby som jej syna davala na noc. Nic zle by na tom nebolo, ale vadi mi, ze v byte fajci. Ked vari, tak fajci. Ked je na zachode fajci. Ked pije kavu v obyvacke, fajci. Proste asi nonstop, vsade ma popolniky. Jedine v lete nefajci v byte, ale to sme aj tak vonku, ked prideme.
Ked tam mame s malym ist, tak fajci “len”v kuchyni ale ten smrad aj tak vsade citit. Zacala poslednu dobu naliehat, nech jej maleho dame na noc, aby sme mali cas na seba. To skor mysli, ze je cas na dalsie dieta. Velmi by chcela aj vnucku. Manzel je jedinacik. Rozumiem, ze ma vnuka rada, ale nechcem, aby spal v dymovej clone, respektive medzi stenami, ktore smrdia ako popolnik. Aj ked k nej niekedy ideme, musime sa vsetci doma vyzliect a vsetko vyprat. Ako jej slusne povedat, ze jej maleho nedam? Povedala som jej velakrat, ze mi doma nefajcime a nechcem, aby moje dieta spalo v zadymenej izbe. Kym som dojcila, nenaliehala, no teraz coraz viac, syn ma len 2roky, nespal este nikdy bezomna ani manzela. Dakujem🙂

Strana
z2
janetinka27
9. jan 2025

Ahoj, bez ohladu na fajcenie aj to prespavanie ma nejaku postunost. Spaval tam uz aspon cez obed? Je zvyknuty byt s babkou sam? Ma starych rodicov z tvojej strany? Ono nie je zle naucit dieta spat u babky, niekedy bude mozno potrebne aby tam spal, treba ho zaucat. Popri tom si s babkou nastavte pravidla fajcenia.
My sme chodili cadto ku starkej a ona velmi fajcila a aj ujo, ktory s nimi byval. Vtedy sa fajcilo vsade a fajcili pri nas. Teraz by som to nezniesla, velmi mi to vadi. Ale je to jeho babka, tak snad ju kvoli fajceniu nestrati.

maranco
9. jan 2025

To by jej mal manžel jasne vysvetliť pravidlá, spanie v zafajčenom byte v žiadnom prípade a ani stretávanie s vnukom. Vnuka môže vidieť iba vonku, alebo vnútri mimo svojho bytu, kým si to nedá v hlave doporiadku a nevyčistí byt.

autor
9. jan 2025

@janetinka27 nespal este nikdy celu noc bez nas. Ja som ho len nedavno odstavila od dojcenia. Moji rodicia byvaju cez cestu, tam sme castejsie, maly tam spal cez obed, ked som napriklad bola u lekara. Moja mamka je na dochodku, takze mi velakrat pomoze.
Svokra byva 15km od nas na dedine, nespava u nej ani poobede, zvacsa pride ona k nam, ked ide z prace. Ja sa snazim vyhybat tomu zafajcenemu bytu. V lete sme tam castejsie.

colsami
9. jan 2025

@autorka: Tvoj manzel nic? Ked stale len Ty Ty Ty povies...? Pytam sa preto, lebo to naozaj ma vyznam, ze kazdy si riesi konflikty na svojej strane rodiny.

rachel36a
9. jan 2025

Ja som ti chcela napísať, že prečo by nemohlo byť vnuca u svokry na noc...kým som nedošla k fajčeniu....nam keď sa al narodit syn, tak som hneď povedala ze tam chodiť nebudeme keď sa v byte fajčí.. a moja svokra nech už je aká chce a nemá ma rada, tak mi hneď povedala, zd samozrejme sa v byte fajčiť už nebude...este aj sedaciu súpravu vymenili lebo ta sa zápachu zbavit nedala..syn bude mat zachviľu 10 rokov a dnu nefajčí stále...

eternity24
9. jan 2025

Fuj, ani náhodou.

konikmodry111
9. jan 2025

Nech jej vysvetli manzel ze maleho nebudete nechavat v zafajcenom prostredi 🤦🏼‍♀️ moj dedko bol tuhy fajciar aj mama, fajcili obaja v byte. ale ked sa dozvedeli ze som tehotna tak s tym sekli a fajcili uz len na balkone. Jej je to jedno ze jej vnuca ma dychat zafajceny vzduch? Aj ja s manzelom fajcime ale nikdy sme nefajcili vnutri

alenka58
9. jan 2025

treba je povedať prečo jej ho nedáte, možno bude to chcieť zmeniť a nebude fajčiť vnútri a dá vymaľovať aj keď to velmi nepomôže tam treba celý byť dať do poriadku, ja by som tam ani nechodila nie som na fajčenie zvyknutá u nás nikto v celej rodine nefajčí

emiw
9. jan 2025

Mohla by naliehat kolko by len chcela, aj na hlavu sa postavit, syna do zafajceneho prostredia by som nedala nikdy. A moze sa hnevat, ci stazovat na lamparni🫡

basulaak
9. jan 2025

Slusne? “V ziadnom pripade Vam ho nedam, zo zdravotnych a inych dobodov. Dovod mas teda obrovsky…a svokra je teda dobre drza.

maranco
9. jan 2025

Tiež som poznal jednu čo začala fajčiť keď jej manžel zomrel, (kedysi dávno skončila s fajčením), ani vnuk ju nepresvedčil, keď som s ňou sa o tom rozprával tak že jej to už je všetko jedno.

Raz neprišla do práce, telefón nedvíhala, tak ju šli pozrieť z práce, neotvárala dvere, kľúč v zámku tak hasiči vošli cez balkón, našli ju sedieť s mŕtvicou, nerozprávala, na druhý deň zomrela.

mantilka
9. jan 2025

To že chce je jedna vec, ale ty nemusíš podľa svokry skakat. Dvojročné dieťa je ešte malé.... akokoľvek.

lucimichi
9. jan 2025

Fajčiari sú sebci! Voči druhým, pretože to musia dýchať, voči životnému prostrediu a voči sebe, pretože im nezáleží ani na tom najcennejšom čo majú.

ahyt
9. jan 2025

I kdyby mel uz 10 let,do zakoureneho bytu bych ho nikdy nedala i kdyby on chtel..Ani v dospelosti ani nikdy,ani ja bych tam nespala.Proste NIKDY!!! Ja mam 4 vnoucata,miluju je,opakovane u nas spi.Jsem vzdycky,stastna.Takze tchyni chapu,ze maleho chce,ale tohle si deti nezaslouzi nicit jim zdravi.Nenechte se " ukecat"

ivangeline
9. jan 2025

Tak malé dieťa by som nedala na noc nikde a do zafajceneho bytu asi by nešiel do puberty.. ;D

sovica
9. jan 2025

Nie, nedala by do zafajčeného bytu spať moje deti. Však je to pre ne pasívne fajčenie. Keď svokra fajčí v byte, ten dym sa tam drží a ostatní nefajčiari, či chcú, či nechcú to musia vdychovať. Predpokladám, že svokra má svojho vnuka rada, tak nech sa tak aj správa, ak mu nechce zdravotne uškodiť.
https://domov.sme.sk/c/56088/pasivne-fajcenie-m...
https://stromzdravia.sk/zdrave-dychanie/pasivne...

hellionka
9. jan 2025

… to je nejaka povinnost dávať dieťa spať k starým rodičom? Prepáč, ale to Ty ako dospelá žena a matka jej nevieš normalne slušne a rázne povedať “nie, nechcem aby u Vás môj syn spal, má vlastnú postel doma” a ďalej nemusíš nič riešiť …

babydesire
10. jan 2025

Tiez by som deti do bytu fajciarov nedala,,som za nich zodpovedna a pasivne fajcenie je rovnako nebezpecne ako aktivne a zvlast u deti. Nie. Mal by jej manzel povedat - ved je jej syn - ze nesuhlasite v zaujme zdravia dietata, aby v takom prostredi bolo vase dieta. Ubezpecit ju, ze ju mate radi, ze ju radi vidite atd. Ale ze toto neni vhodne..asi sa urazi ale zial, musi to pochopit..stacilo by, ak sa nechce vzdat fajcenia, keby dala do poriadku cely byt a fajcila by iba vonku,,nieje to sto pro ale stale lepsie ako takto

lucitta9
10. jan 2025

za mna len poznamka…nepochopim toto fajcenie v byte. Akoze fuj. Poznam viacerych fajciarov ale ani jeden v byte nefajci - bud balkon alebo von. A to jeden je fakt tuhy fajciar ale v byte si nesmradi.
Ja by som to nezniesla a dieta jej tam nedala.

lauricka
10. jan 2025

Neexistuje, aby som tam dala dieťa. Pasívne fajčenie škodí rovnako ako aktívne. Nechápem ľudí, vo fajčia v interiéri. To je absolútny hnus. A nechápem ich bezohľadnosť, ak to robia a zároveň bývajú s inými ľuďmi, deťmi a poškodzujú im zdravie. Takže s takými osobami zľutovanie nemám. Normálne by som jej povedala, že vzhľadom na to, že ti záleží na zdraví malého syna, za týchto okolností, bohužiaľ, nemôže u nej byť. Pre mňa cez toto nejde vlak. Ak tak miluje svoje cigarety, holt, smola.

kikushaa
11. jan 2025

Vobec, ak fajci v byte, ten puh je vsade a ide zo vsetkeho. Pasivne fajcenie nie je dobre pre nikoho a pre male dieta uz toboz nie.

maya_hi
18. jan 2025

Ano, ono to u fajčiara páchne všetko. Moja mama fajčí celý život 🫤 Bývame ďaleko a dlho sa darilo udržať to tak, že fajčila na balkóne. Posledné roky už fajčí len vnutri a je to sakra cítiť. Keď tam spím, budím sa v noci na pach dechtu, ktorý začne odvšadiaľ sálať. Keď prídem domov moje veci je cítiť, aj keď som ich nevybrala z kufra. Je to utrpenie.
Svokre by som to asi otvorene povedala v čom je problém. Možno bude mať motiváciu zmeniť trochu svoje zvyky. Aspoň sa presunúť na balkón 🤷🏻‍♀️

Strana
z2