Ako taktne navrhnúť priateľke zdravšie stravovanie?
Chodím s priateľkou už pár rokov a posledný rok a pol strašne pribrala. Predtým mala normálnu postavu, nebola nejaká vychrtla, vyzerala fajn. Aj si dávala pozor na stravu, chodili sme na prechádzky. Teraz sa jej nič nechce lebo proste pribrala, stále by len bola doma a napchavala sa, bola na nete. Už ju nevidím atraktívnu a niekdy mi to príde až také nechutné že ako po pár schodoch už nevládze, večer otvorí čokoládu a na posedenie ju zje. Párkrát hovorila že začne držať diétu ale to nič z toho. Už je leto, budeme chodiť von s kamarátmi a ona sa bude len potiť, v porovnaní s priateľkami kamarátov si ani nebude môcť dať nejaké pekné šaty aby sa proste nahodila. To blbo vyznie ale sa už niekedy za to ako vyzerá až hanbím, nikdy som nechcel chodiť s tucnou ženou. Keď nadhodim že by mohla jesť zdravšie veci tak ma odbije že nech sa do toho nestarám.
Treba jej to rovno povedať, keď vybali večer cokoladu, či nemá už dosť... určite sa prejeda. nieje spokojná, stereotyp.. to je ale jedno. Takto si privodi iba zdravotné problémy + na pohode jej pohľad so zrkadlá nepridá.
Na tvojom mieste ju začnem nosiť von. Medzi ludi, prechádzky atď a na just. Nebude si mať co obliecť, nebude vládať =mozno ju to preberie.
A od sladkého a slaného sa ťažko odvyka. Tam treba bud silnú vôľu alebo vyslovene sa k.tomu správať ako k droge. Môj chlap to.likvidoval, ked som povedala, že chudnem... našiel.somariny co sa kúpili pri zatmeni mozgu, zobral, odniesol... :D tam fakt treba vydržať kým si telo odvykne od prísunu somarin.
Podla mna by bolo potrebne najprv zistit, preco pribrala, potom podla toho riesit. To, ze niekto priberie rychlo a vela, nie je normalne. Antikoncepcia a tehotenstvo sa uz vylucilo, takze:
- je nadmerne porcie, jednoducho privela jedla (zlozvyk)
- je normalne mnozstvo, ale zlozenie stravy je nespravne, vela nezdravych jedal (tiez hlavne zlozvyk)
- praca na zmeny = rozhodeny stravovaci rezim
- zdravotne problemy, napr. znizena funkcia stitnej zlazy
- jedna sa o kompulzivne spravanie (nutkave navaly, ked so seba naraz zatlaci velke mnozstvo jedla, napr. celu tabulu cokolady alebo cely balik keksov), to ma psychicke priciny a je to krok od bulimie.
Ze sa jej cvicit nechce, uplne chapem, niekomu sa lepsie dari najprv schudnut dietou a az potom cvicit. Ale nieco by s tym mala robit, inak to bude len horsie a horsie a bude to mat aj zdravotne nasledky.
A ty prestan vnimat zenu ako nieco, co ma lestit tvoje ego. Vztahy nie su na to.
@zeldia Tiez som tak, ja dokazem strasne rychlo priberat, poznam chude dievcata, co jedia podstatne viac nez ja a aj tak su chudunke, na mna sa to lepi, cize stale si musim davat pozor. Vtedy som schudla cca 39 kil a odvtedy sa snazim drzat si tu vahu, tak ked vidim, ze som trebars sla o 3 kila hore, hned menim zase jedalnicek 😆
Autor,
tehotenstvo je dočasný stav ale nie každá žena po porode bleskovo schudne, ja počas kojenia priberiem. Musela by som byť asi hladná aby som chudla. A ja hladná je plná kombinácia.
Ale o inom - kamoska krásna blondinka, veľkosť 36, výška 175 - po druhom pirode jej štrajkujú štítna žľaza. Ma veľkosť 50 .... Neprebieha sa, konzultujte s lekármi a ma vieš čo? Smolu! Schudne minimalne. Muz ju miluje stále.
Takže aj takto môže skončiť tehotenstvo.
Priatelky sa opytaj co ju štve. Zbaviť sa cukru je masaker a ze viem o com hovorím. Ja som vedela podedat trebars slaninu s kukuričných chrumkami - o polnoci...
Nemala som na seba čas, lebo deti, tak som povedala dobroty, keď som ten čas mala...
Skončila som s tým. Opytaj sa jej, co sa deje, ze ju tedavmas rad ale nepáči sa to. Moj kamos si bral zenu, ktorá koli operaci (pred nou) musela dosť moc schudnúť. Bolo to poriadne vidieť. Teraz po 6 rokoch je tam kde bola. U nej je to emocionálne a nevie sa s určitými vecami vyrovnať. On ma kamosov na salame aj to, čo si oni myslia. On nepotrebuje prestíž a pekne stovky. Vie co v nej má a hotovo. A to bol chlap, ktorý nikdy silnú zenu nechcel ani nemal. On ma pre nu teraz pochopenie len sa bojí o jej zdravie. To je láska.
Vy ste mladý, pokial sa ona len premiéra a je zdravá a tebe jej vzhľad vadí, normalne to ukončí. Aj jej povedz na rovinu preco. Lebo prídu deti, problémy, ešte xy kg naviac a aj tak sa rozkvete. Usetri vám obom čas, ste vo veku, kedy si v pohode nájdete ineho partnera.
Ale riešiť, ze si nemôže obliect pekne saty ako kamosov priatelky, hmm. V tomto ti treba dospieť ešte. No nedaj Boh, aby pri tebe nejaká priateľka ochorela, trebars na tu štítnu...
Urcite jej tp povedz na rovinu je mozne ze sa riadne urazi a bude na teba neprijemna ale skus to ustat ak ju lubis musi mat motivaciu na zmenu snad ked pochopi ze ta nepritahuje nakopne ju to a schudne
Tiež som mala menej kíl keď som sa vydávala ako teraz a sme približne rovesníčky. A tiež sme si prešli tým, že to manžela trápilo/nepáčilo sa mu to... A tiež som to mala kvôli jedlu a tomu, že som nebola nejak extra aktívna, sedavá robota... A viem, ako sa to vie človeka dotknúť celá taká situácia a keď na to niekto poukáže..
Ale žiaľ, bez toho to nepôjde. Tiež mi bolo jasné, že ženy s nadváhou sa mu nepáčia a keďže mi záleží na našom vzťahu, tak som nechcela aby v ňom bol nešťastný alebo nebodaj ho lákalo z neho ujsť.
Možno aj toto bude pre ňu bude podvedome silné uvedomenie si a motivácia. Možno by si mohol skúsiť povedať, že keď ste sa dali dokopy, mala iný životný štýl, ktorý ti vyhovoval a páčil sa ti. Ale teraz to naberá zlý smer, a máš pocit, že jej deň vyzerá ako nejakej dôchodkyne alebo invalidnej pani. A že ste mladí a veľmi rád by si robil veci spolu s ňou ako s mladou partnerkou, ktorou je.
Predpokladám, že ty vyzeráš dobre a máš normálnu postavu, a preto by ju mohlo nahnevať, že ona sa má nadrapovať a snažiť, obmedzovať sa a cvičiť a ty nemusíš. Preto by som na tvojom mieste prišla s dohodou, že ju veľmi rád podporíš a si v tom s ňou. Že si nebudeš ani ty dávať sladkosti, aj ty nebudeš mať problém si na večeru dať šalát s kuracím mäsom, a že na prechádzky/bicykle/tenis budete chodiť spolu. A že to urobíš veľmi rád, lebo vieš, že aj ty sa budeš cítiť lepšie, keď sa budeš viac hýbať a zdravšie jesť.
Alebo môžeš skúsiť navrhnúť malý cieľ, že budete spolu cvičiť doma. Napríklad v jeden deň 4 série ty 20 drepov ona 10 drepov. Ďalší deň ty 20 klikov, ona 10.. a v deň ktorý sa vám podarí spolu cvičiť, si dáte nejakú mňamku.. za snahu... Hneď bude motivácia si pocvičiť 10-15 minút si ani nevšimne a už sa bude budovať návyk. A keď trošku bude cítiť že má pevnejšie ruky, nohy, možno ju to namotivuje pokračovať ďalej.
A skúsila by som apelovať aj na to, že nejde len o estetickú stránku, ale aj o jej pocit. Že sa bude cítiť lepšie v oblečení, vyššie sebavedomie, bude mať viac možností, nebudú sa jej šúchať stehná, nebude zadýchaná keď pôjde s taškami alebo po schodoch..
Alebo dohoda, 2 mesiace budete robiť veci po tvojom. Máličko sladkostí, pohyb, teraz je dokonalý čas na túry, športy vonku, nie ako kdesi v januári, aj trošku silovo čosi, vyvážená strava s bielkovinami a zelovocom... A ak ti po 2 mesiacoch povie, že sa necíti ani o kúsok lepšie vo vlastnom tele, ani po stránke kondičky, ani keď schudne pár kíl, ani keď bude mať viac vnemov z aktivít vonku... Tak sa môže vrátiť k svojmu predošlému spôsobu života.
Nepísalo sa mi to jednoducho, lebo je to pre mňa citlivá téma a stále to nie je ideálne, viacero vecí sme sa snažili sami uplatniť... Tak snáď aj tebe aspoň trošku niečo pomôže z môjho komentára. A mňa snáď nikto nespozná 😂😂
Nemáš Ty už náhodou nejakú inú kočku vo výhľade? 🤔
Nudí sa vyzriera hlúposti a surfuje na nete, keď má sedavu prácu ľahko sa priberie.Tak si dajte každý večer prechádzky, bicykel skúste zdravšie variť.A normálne sokova terapia, lebo bude mať dieťa a za chvíľu 90 kg.Ved to nie je len o estetike, ale tlak, cukrovka atď...
Je lenivá a nudí sa. Sedieť doma a zízať na net, z toho by pribrala aj dazdovka. Skús sa viac venovať spoločnému športu. Ale moc by som sa s ňou neondiala, že opatrne prechádzky, ale rovno riadne túry a veľa km na bicykli. Nech sa zadýcha a pochopí že ide sama sebe na nervy. Nech zbadá, že s tým musí niečo robiť. Ja som o 20 rokov staršia, ale keď vidím takéto mlade lenivé baby, nechápem prečo to svojmu zdraviu robia. Kedysi som ako mladá mala veľké problémy s pohybom, vďaka zdravotným komplikáciám a presne takéto buchty čo si nevážia že sa môžu hýbať a držať sa fit mi išli dost na nervy. Takže ja by som sa s ňou nemaznala.
No nič, normálne si s nou pohovorit. Ak má zdravotné problémy, treba navštíviť lekára. Však si koleduje o zdravotne problémy. Hypertenzia, cukrovka, neschopnosť otehotnieť.. je už dospelá, mala by to chápať...nech sa aj urazí...obezita je choroba...nechápem mladá žena , ze jej to je samé ľahostajné, že sa tak cíti ôk, ..tomuto nerozumiem..
"Tymto vytahom uz spolu nemozeme ist."
@bessie12 to sa da ako prinutit sa aby sa ti pacil niekto kto stratil atraktivitu? Keby zacali spolu chodit a bola by pri sebe a po case mu to zacne zrazu vadit tak ok tem nazor beriem...ale ona bola chuda a traktivna..to je to iste ako keby tvoj muz zacal chlastat napr..tiez by bolo ok keby niekto ti povedal ved ho musis lubit aj,ked je taky? Nechapem...som zena a aj v dlhoricnom vztahu sa snazim byt straktivna..cvicim a snazim sa pekne obliekat aby moj partner sa chcel so mnou ukazovat..intimny zivot nemoze fungovat ak ta ten druhy nepritahuje...
@autor prvy znak ktory by jej otvoril oci je, ze vas intimny zivot bude na bode mrazu...vtedy zacne rozmyslat ci mas inu alebo ta uz nepritahuje...a potom jej to povedat na plne usta ale samozrejme s citom
Vobec sa autorovi necudujem, ze mu to vadi. A ta univerzalna fraza “mal by si ju lubit taku, aka je” je pekna volovina. Nie su spolu 40 rokov a nemaju odchovane 4 deti. Kazdy z nas ma nejake vzhladove preferencie, a ak mala v case, ked sa dali dokopy o 15 kg menej, preco by mal mavnut rukou a tisko suchat nohami? Tiez by mi vadilo, keby sa z lenivosti partner za rok opustil a tak rapidne pribral, uz by ma nepritahoval a tym padom by zacal upadat aj sexualny zivot. Keby mal rad “baculky”, tak by to bola jeho volba a hladal by si zenu s vahou +- 80kg, ale zjavne o taku zaujem nema a nic zle na tom nie je. Baba sa opustila, nehodla s tym nic robit a on ma byt spokojny?
@lenocka8894 prinutit sa nic a nikoho neda. K tomu chlastaniu alkoholu ti napisem len tolko, ze moj ex zacal este viac chlastat a ano, milovala som ho. Neskor sa to sice zmenilo, ale to uz je iny pribeh. Ja som nikdy stihla nebola, ale tiez som dost pribrala. Kupujem si o 1-2 cisla vacsie oblecenie a o spolocenskych satach radsej pomlcim. Myslis, ze sa nieco medzi mnou a mojim snubencom zmenilo ?? Nie. Nikdy mi nic na moju postavu nepovedal. To skor ja to okomentujem a este si aj srandu zo seba urobim.
Ked autorovi sa jeho priatelka uz nepaci, tak nech ju necha ist. Pokial ona sama sa nebude chciet zmenit, tak on nic s tym neurobi.
Ja autora úplne chápem, ak má partnerka 165cm a 75kg, takú váhu predtým nikdy nemala a pribrala, (ja neviem napr10-15kg) tak to nieje nič príťažlivé.. Nie každý musí mať rád ľudí, ktorí majú nadváhu. Ja mám 164/53 a to už na sebe dosť vidím aj tie 3-4kila, ktoré som pribrala, tuk je okamžite viditeľný.. Ak sa mladá 28rocna baba prestala o seba starať, len večer maškrtí a priberá, tak je prirodzené, že prestáva byť pre partnera atraktívna.
Ja by som bola za jednanie narovinu. Nepočúva sa to dobre, ale mohol by si navrhnúť, že budete variť zdravšie a nebudete domov kupovať sladkosti, aby ste spolu niečo zhodili a stravovali sa lepšie. Tiež že by si bol rád, keby ste začali fungovať ako predtým , lebo že ťa nenapĺňa vzťah, kde len sedíte pred telkou... Začnite s pravidelnými spoločnými aspoň hodinovým prechádzkami.
@marci77 nemá nadváhu? Mala som pri podobnej výške 63 kg a bola som ako malý brav…
Ja ťa plne chápem. A to som v tej pozícii tej nabratej sadlane :D mám 170 cm cca 60kg a je to des. Necítim sa pekne, sexi ani príťažlivá. Snažím sa schudnúť a ide to teda po pôrode ťažšie ako som si myslela.
Jednoducho jej to povedz. Naozaj nie každému sa musia páčiť faldy a kilá navyše. Viem, že sú muži, ktorí po tom bažia. Krv, mlieko a sadlo :D neberiem to nikomu, každý má svoj vkus. A buď to zo sebou niečo spraví alebo ostane pribratá. Mám ja také kámošky. Majú nadváhu, nie sú spokojné ale držia diétu 2 dni a potom koniec. Ale určite nie sú nešťastné, ani emočné prejedanie ich netrápi. Len sa vypapali do tej podoby a nemajú dosť silnú vôľu to zmeniť. To píšem na margo toho, ako tú kočku všetci ľutujú :D že je to možno nešťastná chudinka :D
Povedz jej ze ti to vadi. Ale myslim si, ze kym ona nenajde v sebe motivaciu tak sa nic nezmeni. Nech si da tiez pred chudnutim vysetrenia porobit, hlavne stitnu zlazu. Mne prestala po porode fungovat a nemozem schudnut ani kilo, mam uz 2 roky rovnaku (nad)vahu ci jem rezne s majonezovym salatom a cokoladou alebo sa stravujem ukazkovo proste ani gram dole a to sa hybem a cvicim.
Absolutne sa nečudujem, že tolko vzťahov a manželstiev krachuje. Lebo aj tento príspevok vypoveda o tom, že ludia su povrchní a sebeckí. Nechcela by som partnera, ktorý by mal problem s par kilami navyse..
@dota6 inak si normálna? Ty nepotrebuješ chudnúť.. ken sa daj liečiť u psychiatra
Zacni sa o seba starat, tak aby si to vsimla, napriklad skoc na vahu a povec parada uz som schudol dva kila, vies ako sa dobre citim.
Najviac je smutne,ze ty ides porovnavat svoju priatelku s priatelkami kamaratov a este sa za nu budes hanbit. Ako by sa tebe pacilo take porovnavanie? Nezlomilo by ti srdce kebyze tvoja priatelka povie ze ty nie si taky vysportovany,bohaty,mudry xyz ako vasi znami? Mozno ma tvoja priatelka v zivote teraz ovela horsie problemy ako nadvaha a tak ich zajeda. Normalny rozhovor a zistis co je vo veci.
@denithestrange1993 veď my spolu bývame, rozprávame sa, asi by mi povedala keby ju niečo trápilo. Nemyslím že to je kvôli emóciám, proste nemá mieru v jedení a nehýbe sa.
@top_manazerka pár kíl navyše som neriešil, len vidím že to je čoraz horšie a len sa to zhoršuje. Dokedy mám zatvárať pred tým oči, kým nebude mať 100 kíl? Ako by som s ňou potom mohol vôbec mať niečo intímne keby ma vôbec už nevzrusovala?
@top_manazerka nechcela som zachádzať do detailov :D ale ja som športovec, pred tehotenstvom som behala trail. A teda vážila som do 55 kg a behalo to perfektne. Je rozdiel mať 60kg svalov a 60kg tuku.
No odhliadnuc od toho. Škoda, že na psychiatriu posielame ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo, ale okolo ženy ktorá nemá ďaleko od obezity, sa musí chodiť po špičkách. Lebo ona za to nemôže. Partner je zlý, všetci na okolo sú zlí, len ona za nič nemôže. Ale nemôžeme sa tváriť, že obezita neexistuje, je to rovnako porucha príjmu potravy ako všetky ostatné.
@dota6 ale čo siiii. Dnes je hriech povedať na niekoho, že je tučný, alebo má nadváhu... Radšej držať jazyk za zubami. Nedajbože ak to povie štíhla žena (tá je chorá a drzá, že si niečo také dovolila povedať)😂
Ak tu niekto obhajuje ženu, ktorá má 165cm a 75kg TUKU, lebo len chrumká chipsy a čokoládky a sedí pred telkou, tak už naozaj neviem... Ešte aj autor je vlastne sebec, že mu také niečo vôbec vadí🤦🏻♀️
Tu na koni sa dozvieš všeličo 😁

Si zlaty, ze riesis... tvoji suputnici neriesia, rozidu sa... Mozno to by pomohlo, liecba sokom, ze by sa spamatala. A mozno by sa rozpapala este viac. To je problem dostatku. Ked jedlo je najvacsi pozitok, viac ako milostny akt. Mozno by k sebe nasla podobneho funila. Potili by sa v lete spolu. Nuz, nejako to pories. 🫂