icon

Ako taktne riešiť finančné problémy vo vzťahu?

23. sep 2024

Ahojte,

dostala som sa do takej situácie, že si dnes už môj prateľ zvykol na to, že nevychádza z peniazmi a požičiava si odomňa. Ja mu nedokážem povedať nie, lebo sa cítim pre to zle že predsa nechcem pomôcť a ako by som sa ja cítila na jeho mieste. Zdrhel je však v tom, že sa to deje už bezozmeny trištvrte roka a mňa to už vnútorne škrie. Už sme sa za to i pohádali kedysi, pretože z toho plyn také veci, že človek nevie či ho ten druhý len nezneužíva. A je to celkom také odpudivé, lebo sa Vám ten človek ozýva intenzívnejšie, práve keď od Vás niečo potrebuje. Ďaľšia vec je, že je to stres, lebo je to opakované a niekoľkrát do mesiaca. On povie, že vráti, ale to záťaž na psychiku,moju. Veríte mi, že to môže byť pre mňa záťaž? Lebo, keď to poviem a t druhá osoba je v tom, že však Ti vrátim, tak si to myslím docela neuvedomuje. Navyše mne sa čoskoro tiež zvýšia výdavky a budem o to viac v strese. Neviem ako to taktne vyriešiť, nakoľko som v pozícií partnera o ktorého by sa teda mal človek môcť oprieť, veď práve u toho by mal človek nájsť najvčšiu oporu a ja sa cítim pre to previnilo.

Strana
z3
nyusika
23. sep 2024

@tykat tak konkrétne v tomto prípade je rozchod jediným riešením.
Aj keď tému považujem za vymyslenú - ale dobré sa tu diskutuje.

zuzanita1609
23. sep 2024

@nyusika tiež nemôžem uveriť... dotovať niekoho ,lebo nevychádza s výplatou...ozaj by som chcela vidieť,ako jeho priateľka,čo všetko platím skoro každý mesiac. Je sám,asi bez detí a .... bože žena nebuď hlúpa.

zuzanita1609
23. sep 2024

A nevraví sa to vydržiavanie si niekoho? Väčšinou to býva v opačnom garde. Bohatý muž platí mladej peknej . Je aspoň mladý, pekný, šikovný? 🤭

mira0611
23. sep 2024

Ahoj autorka, ja som mala takuto kamaratku, nevychadzalo jej to, po vyplate vypratavala bary, kupovala si drahe oblecenie a potom, knucala, ze nema peniaze a mne je ako dobre, lebo ich mam.
Nemala som vela, len som vedome kupovala, zadelila som si...potom, si zacala pytat peniaze, vzdy mi ich vratila, ale s omeskanim.
Potom som si aj ja zacala vymyslat, kolko som platila za servis auta, nedoplatok na elekrine, na vode, na plyne, na najme, teraz krstna dcera mala narodky a chcela drahy darcek....Normalne mi to uz bolo trapne, ale po par mesiacoch si odvykla poziciavat.
Ale hej, ked mala peniaze, tak som ju nevidela, ked nemala tak mi vypisovala.

liz_lemon
23. sep 2024

ja poznam zenu, ktora svojmu priatelovi pozicala na auto, lebo auto chcel, ale peniaze nemal, a on si neskor nasiel inu, a opustil ju, a ona sprosta sa s nim este dohodla, ze jej to bude splacat postupne, miesto toho, aby trvala na okamzitom splateni celeho dlhu

autor
23. sep 2024

On ostal už úplne sám. Má ešte súrodenca, ale v zahraničí. Dnes som mu povedala, že je mi to už nepríjemné. Povedal, že rozumie a že už pracuje na tom,aby mal ďalší príjem. 😞Jd mi z toho smutno, ale sama som žgrloš, šetrím kde sa dá a teraz som sa zbrklo rozhodla ísť do podnájmu sama po 12 rokoch nejakého spolubývania. Aj to už prepočítavať, kalkulujem, že už sa mi to prestava páčiť a hovorím, či som ešte nemala vydržať 🤦‍♀️, ale už to bude riadne sprosté brať späť. Už premýšľam, ako to v kompenzuje, nejakú ďalšiu prácu asi nájsť.

zuzanita1609
23. sep 2024

Prečo chceš hľadať ďalšiu prácu ty? A prečo tvoj priateľ nevychádza s peniazmi,ak pracuje. Má hypotéky,dlhy,má deti-alimenty? Nerozumiem, prečo ak zarobí jediný chlap priemerný slovenský plat, prečo mu to nevychádza?

veverickav
23. sep 2024

Co robi tvoj priatel, kolko dostava? ... preco si nehlada lepsiu pracu, ked mu to nestaci..a radšej si bez hanby poziciava od teba? Ved ta len vyuziva. Otvor si oci...

autor
23. sep 2024

Tiež platí podnájom sám, tam mu ide takmer trištvrte výplaty, nakoľko má momentálne nižší príjem.

zuzanita1609
23. sep 2024

Podnájom v meste či na dedine? V Bratislave Košiciach,či niekde u liščej nory? Uvedom si,že aj keď je priateľ,je stále cudzí a ak máš niečo platiť, musíš vedieť,za čo platíš. Pretože ak mu ty dotuješ nejaké jeho neduhy, o ktorých nevieš,veď hádam nie si hlúpa,dávať peniaze len tak a nevieš ani za čo. Ak mu platíš niečo,nech ukáže rovno "bločky". Blbo už povedané.

karolinakr
23. sep 2024

no tak riešenie je jednoduche, nech si najde lacnejší podnajom alebo rovno len jednu izbu, za ktoru zaplati 200eur / neviem, po kolko teraz idu/ ja si myslim, že to by šlo a čo sa potravin tyka, v akcii sa da dobre nakupovať, ak si sam vari

duppka13
23. sep 2024

A preco mu nevychadza? Ake ma vydavky? Mina na seba alebo mate spolu vydavky na ktore nema? (Byvanie jedlo vylety?) mala som takeho frajera, nikdy mu nevychadzalo ale on z vyplaty doprial najprv hlavne sebe, nakupil si nepotrebne veci, oblecenie, elektroniku, objednaval si jedlo, chodil taxikom, kupil si listky na koncert, potom ked uz nemal pytal odomna. Ja som si nemohla nic pomaly kupit lebo som stale myslela na to ze on bude zase pytat. Potom som si to zacala zapisovat a pri rozchode som mu dala papier s dlznou sumou, nedalo sa s nim zit. Predstav si ze budete mat rodinu a nebudes mat na plienky a on povie ze ani on 😂

tundra
24. sep 2024

Z môjho pohladu,doba nie je ľachka,vsetko drahe,zarobky male.Jedina cesta, na zvysenie zivotneho standardu,je zvysit prijem a ten sa da, len zmenou prace,kde zarobim viac.Je pravda,ze clovek,ked viac zarobi aj viac minie,ale su to spojene nadoby.Sebadisciplina a financna gramotnost,nie je samozrejmost u vela ludi,a tak to potom vyzera.@autorka priatel sa na teba prisal, ako kliest a bude ta vyciciavat,kym bude co.Rozhodnutie je v tvojich rukach,je to tvoj zivot,tvoje prachy a tvoj cas,ktory travis s clovekom,ktory si to mozno,ani nezasluzi.

tamitamitami
24. sep 2024

Je dospelý človek za ten čas už dávno mohol mať brigádu a zarobiť si na svoje výdavky.
Áno, môže sa stať raz za čas že má človek nečakaný veľký výdavok a teda peniaze mu nevychádzajú (mladý väčšinou ešte nemá veľkú rezervu). Vtedy by som to brala normálne a požičala ak by som mala.
Ale teda aby si každý jeden mesiac požičiaval lebo nemá na život? To že fajčí aj keď na to nemá nebudem ani komentovať radšej. Tu by som zvažovala či je to naozaj chlap do života. Za taký dlhý čas nevedieť vyriešiť svoju finančnú situáciu keď si zdravý, mladý chlap bez iných povinností.

autor
24. sep 2024

No, ak bude k tomu pristupovať nezodpovedno, tak neviem, lbeo už teraz t nerobí medzi nami dobrotu, ale chyba je i na mojej strane, nakoľko som mala zámer pomôcť a napokon to nebola pomoc - ,, Daj človeku rybu a bude sýty v ten deň, ale nauč ho chytať ryby a bude sýty celý život."

karolinakr
24. sep 2024

👍

autor
24. sep 2024

Ja som sa rozhodla, že ani nejdem bývať sama, lebo už teraz mám streso ako to budem zvládať,... Takže ešte nejaký čas vydržím tam kde som a novým rokom uvidíme, čo sa bude diať...snáď to psychicky dám, budem sa snažiť.

rorino
24. sep 2024

Samo nebo ti ponúka riešenie,jednoducho mu povedz,že sa ti zvýšili výdavky,tak mu už nemôžeš požičiavať,lebo potom by si si aj ty musela od niekoho ísť požičať a to je začarovaný kruh z ktorého sa ťažko vymotava.Tak to utnes teraz a je vybavené.A ak sa nebodaj nahnevá,to je jeho problém,s tebou to nemá nič spoločné

Strana
z3