Ako trávia starí rodičia čas s deťmi?

adamadent
26. aug 2019

Ahojte zsujimalo by ma ako travia cas vasi alebo partnerovi resp. manzelovi rodicia cas s vasimi detmi teda svojimi vnucatkami? Napr teraz cez prazdniny ci si ich zoberu dajme tomu na tyzden k sebe a venuju sa im, alebo vikend alebo idu niekam na vylet, zobrali ich spolu na dovolenku SR alebo zahranicie? Alebo pridu k vam starki aspon poobede dajme tomu ak pracuju len tak na navstevu ale myslim tym nie na kavu ale ozaj ze si sadnu s tym dietatom na koberec a hraju sa s nim? Davek dietata mpredskolsky teda 3-6rokov . Dakujem za odpovedesadnu s tym dietatom na koberec

pininka1
26. aug 2019

No my to akurát riešime. Moja mama sa stále všade vystatuje ako ona zbožňuje vnúčatá, ako sa im venujú, ale pravda je taká,že za celé prázdniny boli u nich dvakrát poobede na dve, tri hodinky. U nich doma, žiaden výlet. Nie, niesu povinní, ale my sme mali iné detstvo. Nás babka zobrala sama 12tich a celé leto sme boli na chate. Pre mňa je to smutné,že vedia že som s nimi skoro stále sama a nezoberú ich, aspoň na deň, na noc viem že ich nikdy nezoberú. Svokrovci ich zobrali na týždeň ku švagrinej na druhú stranu republiky, ale len starších dvoch, dcéra je ešte mala, na týždeň by som ju ani nedala.

vendulka80
26. aug 2019

No s našimi len tak po obchodoch ked treba, inak su len na dvore aj to mozno 2x za tyzden. Svokrovci nula bodov, oni robia program iba synovi svojej milovanej dcery a ta potom nevie akú fotku samej seba zavesit na net pretoze si užíva zivot ako s radosťou hovori🤣🤣 takze sme s muzom na vsetko sami.

sisulia
26. aug 2019

Tak nie je to vyslovena povinnost starych rodicov si zobrat vnucata ja neviem na tyzden. Vacsina to robi preto, ze chce, ze ich maju radi popripade chcu odlahcit svojim detom aspon na chvilu nech si oddychnu ale nerobia to vsetci. Niektori si povedia, ze si chcu uzit klud na starobu a nemaju zaujem o to takto niekam vnucata brat

markaterka
26. aug 2019

Moji rodičia si brali deti k sebe vždy na jeden deň, od rána do večera, spať chodili domov. Na dovolenky ich nebrali, boli s nimi na dvore, kúpali sa u nich, brali ich na prechádzku, na zmrzlinu. Deti ich milujú.
Svokra deti nevidela od Vianoc a ani sa nestará, že čo je s nimi.

k_a_j_k_a
26. aug 2019

Naše deti chodia od roka k starým rodičom, k prastarým rodičom. Najskôr na 1-2noci, postupne na viac. Keď som začala pracovať, začali chodievať na prázdniny na týždeň, občas sme ich prišli v strede týždňa pozrieť. Teraz ako kedy, podľa toho ako sa dá a chce sa nám.
Program im nejaký špeciálny nerobia, majú záhradu, bazén, trampolínu a pod. Deti sú schopné sa zabaviť aj samé, plus pomáhajú v záhrade, pri varení či pečení. Chodia na výlety do okolia (1-2x týždenne) - kúpanie, turistika.
Na dovolenky s nimi nechodia, to deti absolvujú s nami.

horalka1986
26. aug 2019

Mam 3. Jedno len 10 mesacne takze to neratam. Moja mama si brava 8 rocneho dost casto. Boli aj 2 tyzdne na dovolenke aj s 5 rocnym. Obcas po nich zajde do skoly a skolky a vezme ich na zmrzku. Aj do denneho tabora bola pre nich a venovala sa im. A mladsi ten casto zase k mojej babke chodieva. Maju to tak podelene. Ale venuju sa obe. Mama z muzovej strany nieje ich babka takze tam je ignoracia. Aj ked ku nej kazdu nedelu chodime,ma ich v pazi. A moja mama aj babka stale pracuju este dodam.

veronikaszabova
26. aug 2019

@adamadent mam 2 synov - 5 a 10 rokov.
Stretavaju sa iba s mojimi rodicmi, svokrovci nemaju zaujem ( mladsi ich nepozna vobec).

Starsi s nimi od 2.5 roka chodi kazde leto na tyzden k moru, tyzden chata na Orave, plus vikendove vylety. Od 5 rokov je u nich na cele prazdniny, spolu s mojim adoptovanym bratom (je o 5r starsi od nasho) ;) Mamina robi iba doobeda.

Mladsi s nimi chodi na 1 dnove vylety, na dlhsie nechce - je to taky mamin cecok 🙂 spat u nich spal asi 3x 🙂

bellovag
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
26. aug 2019

@adamadent ...noooo pravdu? ja uz som blizsie k tej babke (decka maju 13 a 19) ale teda nemam v plane robit vnucatam animatorku. Moje deti sa vedeli zabavit same, nenudili sa. Zahrada, bazen, piesok, spolocenske hry, lopta, bicykel, trampolina, nahanali sa, stavali bunkre, behali po ulici s inymi deckami...dospelych k tomu nepotrebovali, akurat sa dosli najest. Svagrina ma 3 deti ktore sa v kuse nudiaaaaa...treba im furt nejaky program vymyslat. Nejake aktivity, potrebuju aby ich niekto zabaval. Odmalicka im vyplnala cas aby nahodou nezastali vo vyvine, hracky len edukativne, travenie casu len zmysluplne...a ma deti (12,8,5) ktore len cakaju kedy ich kto bude zabavat a tocit sa okolo nich. Inak sedia a cumia na telku alebo znudene chodia a mrncia (cakaju kym sa bude nieco diat, na nejaky program).
Takze ked budem babka planujem pomoct povarovat podla potreby a moznosti ale 24/7 plnohodnotny edukativny a zabavny program nie som ochotna poskytovat. Raz za cas nepoviem vybehnut na zmrzku, na ihrisko, na kupko alebo na opekacku. Ale mam zasadu ze pri hre sa maju unavit hlavne deti a nie dospely.

0silvia0
26. aug 2019

@adamadent mam sice uz vacsie deti, a moje deti mali vzdy len jednych starych rodicov, mojich rodicov a venovanie v mladsom veku bolo u nich na dvore. Mama im varila, robila pikniky, otec sa detom venoval tak, ze im pomahal nieco zostrojovat (chlapcom), s dievcatami sa hral spolocenske hry, badminton, ale nezvykli s nimi chodit na vylety ani na dovolenky. Tusim 2x za cele detstvo som dedkovi nakazala zobrat ich na kupalisko, ale moji rodicia kupanie nemaju radi, tak viac som ich s tym nezatazovala.
Myslim, ze stari rodicia maju pravo si rozhodnut, ako su ochotni sa detom venovat. Jedni sa vedia skor venovat babatkam, ini to skor vedia s vacsimi detmi. Pre jednu babku je vrchol venovania sa napecenie a navarenie dobrot pre deti, ina babka zoberie ruksak a zoberie deti na vylet. Kazdy nech sa venuje tak, ako mu je prirodzene. Moja sestra ma teraz male deti, 1 a 3 rocne, pre mna je to uz hrozne unavujuce venovat sa takymto upistanym a pozornost vyzadujucim krpcom, furt to nosit, byt v strehu, odvykla som si. Dufam, ze ked raz budem mat vlastne vnucata, nebudu ma takeho male deti vycerpavat😬...

lujza123
26. aug 2019

@adamadent moji rodicia pracujú ale každé prázdniny vezmú dcéru na týždeň na dovolenku, väčšinou idú k moru. Bravaju si ju občas aj cez víkend, majú bazén tak mala spokojná.
Ú druhej babky, ex svokry býva cez prázdniny castejsie lebo je na dochodku. Vzhľadom na to ze je to staršia pani, starajúca sa ešte o chorého deda tak sú len doma, mladá je celý deň pred panelákov na ihrisku.
Som im všetkým vďačná že môže prázdninovát u jedných ci druhych

lucinka1988
26. aug 2019

@adamadent u nás svokrovci nula bodov, rátam len svokru čo vidí maleho tak 2hod raz za tri mesiace, keď príde k nám alebo my k nej na návštevu. Počas tej návštevy sa malému (18 mesiacov) snaží venovať, ale pre nás ako rodičov to nie je žiadna pomoc. Moji rodičia sa o maleho zaujímajú od narodenia dosť, bývajú cez ulicu, pracujú ešte, tak väčšinou je to tak, že maleho si vezmú večer na take 2hod, vikendy sme na záhrade u nich- bazén atd..ale vždy aj my rodičia. Že by chodili s nim sami niekam, to vôbec, ja ich ani nežiadam, aby boli cielene s malym, je to vždy len vtedy, keď sa sami ozvú..V každom prípade viem, že ak by som po nich chcela aby boli s malym napr cely vikend alebo cely den, lebo by sme s manželom chceli niekam ísť, možno by to urobili, ale nepáčilo by sa im to..Nie je to síce ich povinnosť,ale aj tak..Keď sa aj akože snažia malému venovať keď sme na návšteve alebo záhrade, o oddychu pre nás ako rodičov nemôže byt ani reči. Aj tak som za nich vdacna, lebo koľkí orodovať nemajú žiadnu pomoc. Ešte môj brat-krstný, ten je na nezaplatenie, keď je v blízkosti maleho, maximálne sa mu venuje, bol snami aj na dovolenke, aj v tyzdni ideme niekedy na výlet, ak sa da a tam viem, že keď je tam on, ja si môžem vyložiť nohy☺️Som za neho moc vdacna, lebo druhý brat je jeho pravý opak a úplný nezáujem. Samozrejme, nie je to nikoho povinnosť a ani to od nikoho nežiadam, ale vie to veľmi pomôcť☺️

linibini
26. aug 2019

@adamadent Ďakujem za túto tému. Ja som celý víkend som nad tým premýšľala a pravdupovediac bolo mi aj smutno, aj ľúto, do plaču, aj som sa nahnevala, skončila som s pocitom úplnej bezradnosti a rezignácie. Skrátka, ak niekto nechce, tak ho nedonutis, ničím, nijako a nikto. Svokra ostala sama a má dosť keď prídu svagrine aj s deťmi. Isto by sa postarala, veď vychovala 5 detí. Syn má krasnu spomienku ako bol so svokrovcami aj s manzelom na vyletoch pred dvoma rokmi (ja celé dni v práci). To je jedna strana, kde aspoň aký taký záujem o aktivitu bol. Teraz tá druhá, ktorá ma trapi. Moji rodičia, som jedináčik, no s mojimi rodicmi som nikdy na ziadnej dovolenke nebola. Na výlety, kde sa chodilo z prace ma mamina vzdy zobrala, celé prazdniny som bola u starkych, alebo u krstnej a tety. Nestazujem si, mala som krásne detstvo aj spomienky, naši vždy cez dovolenku pomahali v záhrade, chodili na trhy s urodou. Teraz su už obaja na dôchodku. Cez školský rok mi mama veľmi pomohla, rano vodila syna do škôlky a poobede, keď sme boli obaja v práci, tak ho vybrala a bola s ním. Vždy skoncili u nas a drobec sa hral. Ziadne krúžky alebo aktivity mimo domu. Ako som ostala na rizikovom, uz som si drobca vodila sama aj bola s ním. Keď je treba, mami je ochotná, postráži, to problém vôbec nie je. Ale akákoľvek iná aktivita s deťmi, to už vôbec očakávať nemôžem. A nechcem si to pripustiť a priznať. Naši sú radi, keď sme u nich s deťmi, dali by im prvé posledné, aj tatino sa s nimi zahrá, ale len dnu. To uz musi byť, aby ich zobral aspoň nakŕmiť kačky. Na ihrisku bol s drobcom až raz. Moje deti ako bábätká kocikovali menej krat ako je prstov na rukách. Nejaka nová hra, a už sa ju odmietaju s deťmi zahrať, lebo je to náročné. Von sa prejsť nejdú s nimi, syna si doteraz nikdy nezobrali ani na celý deň. Bude mať 7 rokov. Az teraz v sobotu tam bol. Vyslovene, keď som ho nahovorila na to, nech sa spýta babky, ci pride preňho. Spať by tam uz absolútne nespal. Vieš, pride mi to ľúto aj ťažko, že ich človek aj volá, nech sa pridu zahrat s detmi a odozva ziadna. Len vtedy, keď treba, inak - len tak nie, a ak áno, vždy v ramci toho, že boli nieco vybaviť. Trápi ma to a skúšam to prijať, ale nejde mi to. Ja viem, že vôbec nie sú povinní starať sa alebo robiť program deťom. A môžem len ďakovať, že ich mám a sú vždy ochotní pomôcť, prísť zavarovat, poradiť. Možno že je tam strach o deti, aby si pri nich neublížili, príliš vysoké tempo, na aké už nestačia, zdravotné problémy - kĺby, xy ďalších dôvodov, uvedomenie si, že je tu staroba, rekapitulacia života, a zmierenie sa s tym. Som sa rozpisala, ale dostala som to zo seba von. Takže nie, nerobia detom program a aktivne sa im nevenujú. O to sa staráme my s manželom. A nejako to nakoniec vždy zvládnem a poviem si, že pokiaľ su ako tak zdraví a sú tu, tak nech aj sedia ale nech sú prítomní. Možno, že ťa trápi presne toto. Vieš, samy si vytvárame nejakú ideálnu predstavu, akoby to malo byť a keď je realita iná, a niekde inde vidíme, že to funguje, veľmi ťažko sa s tým zmieruje.

ivanakal
26. aug 2019

Moji rodicia byvaju asi 400m od nas 😊 otec je na dochodku, mama este chodi do prace a cele leto su chalani u nasich (ak neratam 2 tyzdne dovolenky co mame my)..povedala by som ze budu mat pekne spomienky v suvislosti s babkou a dedkom..denne chodia na prechadzky, s dedkom sa hraju a aj sa zapajaju do kazdodennych prac, sami od seba..pomahaju v zahradke, umyvaju babke zeleninu,ovocie na zavaranie, proste cokolvek mozu robit tak robia, lebo chcu 😊 ked maju nasi dovolenku beru ich do tatier,alebo na oravu, a niekedy len na take 1 dnove vylety.. od mala sa im venuju ako sa len da, aj by sa rozdali..svokrovci si ich beru tak max 3-4 dni, oni byvaju v byte a maju taky iny zivotny styl 😉

vilma7
26. aug 2019

Ja som rodila po 40.tke, takže dedkovci už majú tiež svoj vek, 64/69 a ďalšia babka 69. S manželom sme mimo Slovenska, takže buď sme u nich všetci spolu, alebo nikto. Na vikend zobrať teda nehrozí, na prázdniny ešte tiež nie, lebo detičky sú ešte veľmi malé a potom už nebudú babkovci, dedkovci fit. Takže sa im venujú keď sme u nich , neberú nikam na výlety, ale skôr na dvore, doma v izbe, na detskom ihrisku, ale všade sme zase len my rodičia. Takže je to v rámci možností. A teba
@adamadent čo vlastne trápi?

petrakvetinka
26. aug 2019

Moja mama nula bodov,to je ako 3.dieta,keď som u nej na návšteve,je ale chorá,sama má na nejaké hodiny opatrovateľku(úprimne,aj keby je zdravá,je to asi narovnako), svokrovci berú obe deti (2 a 4rocne dvakrát do týždňa na cca 6-7hodin)-to si nákupim a upracem,chodím s mužom na turistiku.....ale nie je to pravidlo,že dvakrát,viac určite nie,skôr menej....ale žiadne výlety,len u nich doma

adkoalauri
26. aug 2019

Nase deti boli 4 dni u svokrovcov -tam len doma boli a ostatne dni u mojej mamy.Nato,ze mama je sama a nesoferuje,snazi sa im robit program.Chodili autobusom do blizkeho mesta na zmrzlinu,skoro kazdy den na Vah,turistiku,bicykle a min.tyzden boli na jednodnovom vylete. Velmi nam pomaha.Aj spia u nej,robia bunkre,stavaju,kreslia,citaju,varia a pecu spolu.Donesu langose,palacinky. Pridu aj domov,zahraju sa tu na dvore a potom sa vratia k nej.Je to obrovska pomoc.

silvi300
27. aug 2019

@adamadent U nás starí rodičia absolútne nemajú záujem o môjho syna, ani z jednej strany, absolútne žiadna ochota si ho zobrať aspoň na jeden deň a urobiť mu program. Takto to funguje u nás stále celý rok. Preto aj kontakty so starými rodičmi z oboch strán som ukončila.

1radula1
27. aug 2019

Tak u nás sa snažia z každej strany, aj moji rodičia a aj svokrovci. Malá chodí tak, že na víkend k jedným a na ďalší k druhým. A my máme aspoň čas na seba. Niekedy aj cez týždeň sa naši stavia, že vezmú ju na zmrzku na preliezky a tak 🙂

alexmianina
27. aug 2019

Moja mama (otec zomrel) mala iba mna a tym padom moje 3 dcery su jej jedine vnucata. Mozem povedat, ze si to uziva, aj ked je to samozrejme makacka jak hrom. Kazdy vikend je bud u nas a my s muzom niekde vypadneme, alebo su u naj, alebo sa niekde motaju po vyletoch, aquaparkoch, atrakciach... svokrovci byvaju cez ulicu oproti, tak su nonstop od rana do vecera cele prazdniny. Ti s nimi sice nikdy v zivote nikde neboli, ale to su take domacke typy 😀 za mna sa stari rodicia staraju dost vela a aj dost dobre. S muzom vela robime, ale aj vela cestujeme a venujeme sa detom, takze babkovci to vidia a su nastaveni na tento nas model, podvedome sa zrejme prispobuju zauzivanemu.

nienna
27. aug 2019

Je fakt, ze stari rodicia nie su povinni starat sa o nase deti, ale hneva ma, ze my sme detstvo travili u starkych, nie ze par dni, ale cele 2 mesiace, potom kazde prazdniny - jarne, jesenne, zimne....proste nasi rodicia mali vdaka nim casu pre seba viac nez dost. Ale oni na to nejak zabudaju a nie su ochotni si vziat dieta na viac ako par hodin 🤔 je to smutne, ze niektore deti nebudu poznat prazdniny u babky.

evkano1402
27. aug 2019

@nienna
ani mojej mame a svokre nikto nikdy nepomohol.
Ja a aj moja svargina si to pamatame inac 😂

petrakvetinka
27. aug 2019

@evkano1402 áno,áno,tento výrok poznám aj ja 😅 u nás dokonca mama posiela svoju opatrovateľku,ktorá sa mi vždy ponúkne,že zabaví deti aspoň na chvíľu,nech si sadnem,aby šla preč,že aj jej nikto nepomáhal....ale akosi sa mi leto viaže len na prázdniny u mojej starkej,jej mamy

siska53
27. aug 2019

@adamadent ako su starsi, tak cez prazdniny tam chodia aj spavat, lebo sa uz nasim nechce behat kazdy den k nam.. predtym viac chodili nasi k nam a uz ich to unavuje. Druhi stari rodicia, zial, tam.je dedko na voziku, skor leziaci pacient a babka teda nema tolkoo casu, ale chvilu postrazi a aj sa im venuje vtedy. Kedze ma 80 rokov, tak ak by aj desko bol chodiaci, na viac ako 1 den im deti dat nemozeme.. skusali sme to pred 4 rokmi, ked boli mladsi a dedko chodiaci, ale aj dva dni bolo pre nich vela, boli uz vycerpani..

radacak
Autor odpoveď zmazal
Zobraz