icon

Ako vám funguje manželstvo po pôrode?

23. júl 2020

Ahojte mamicky, manzelky, partnerky.... Ako to mate v manzelstve po porode? Ja som pol roka po porode, a teda funguje to u nas dost zvláštne, začínam byt z toho smutna.... Manžel je naozaj milujúci otec, so synom mi pomaha, stara sa, je z neho nadšený.... Ale mam pocit, ze my dvaja sme zacali byt ako nejaki spolubyvajuci a zacinam byt smutna... Kazdy den napriklad pride z prace okolo 18:00, zoberie si hned synčeka, aby mi pomohol, ja si medzitým upracem a podobne, vecer ideme kúpať, dame papat a maly ide spinkať. Manzel spáva cez tyzden v detskej izbe, aby sa vyspal do práce, nakolko ma fyzicky narocnu pracu. Vzdy vecer cakam, ze sa pôjde so mnou este chvilku aspon pozerat tv, ze sa povenujeme aj sebe, pokecame alebo niečo. No ale vzdy okolo osmej, ked maly zaspinka, manzel mi da pusu a zoberie sa do tej detskej a tam si este zapne tv a pritom povie, ze ide spat. No a takto fungujeme uz asi 4 mesiace a som teda dost smutna, ze sa zoberie takto, len si splni veci ohľadom synceka a na mna kasle. Sex sme mali asi 5x od porodu, cize nic moc. Ako by ste to riesili takuto situaciu?

kiirkee
24. júl 2020

My to máme podobne, ale partner ide hrať hry na PC. Niekedy uspavam ja, niekedy on. kúpanie babatka, večerný prikrm spolu. Ale spi a nami (sám sa tak rozhodol, lebo chcel pomahat v 1. mesiaci a už to tak zostalo), dáva si štuple . Ale keď malý chce ponocovat, zobudím a pošlem ho dospat inde, nech nerusime. Na druhej strane my sa dosť spolu rozprávame a tak 1-2 x za týždeň spolu niečo pozrieme. Sex ehm, toho je menej ako u vás (1x za mesiac) , ale ešte som ubolena dole, tak akceptuje + mne to nejak už nechyba, toto nám tak trvá ale uz pár rokov. Partnerovi som dala vedieť, že som k dispozícií keby chcel. Ale sme spolu 10+rokov,a toto (sex) ako deficit vzťahu nepociťujem. Kvalitu vzťahu skôr ja vnímam z toho, že často si spontánne hovoríme ze sa ľúbime, aky sme šťastný (z baba sa strašne tešíme, po Ivf vydrety), že sa pohladíme, pomáhame si, mame k sebe obdiv a úctu, sme si oporou. Ak niekomu niečo vadí, tak si to vždy povieme a snažíme sa vist si v ústrety. Ja pozerám svoj seriál na netflixe, on zas sa rad hra inde. Je to ok, nevidím v tom u nás problém, keďže komunikujeme a spolupracujeme mimo to spolu dosť.

autor
24. júl 2020

@selest jednoducho ona ho cely zivot tak cicika a on potom ako keby nechape, zu su aj muzi ktorí robia tazsie a ani nespia inde v izbe ako on

autor
24. júl 2020

@luccija dnes to asi poriesim, uvidim co mi na to povie, som na to zvedava

autor
24. júl 2020

@hopsadobrandejsa ved to ze on ma ako keby radsej svoj pokoj ako byt este so mnou, to ma mrzi

autor
24. júl 2020

@osky to by sa dalo, ale asi len keby mal dovolenku, este by som sa aj na cely den zobrala prec.... Cez vikend spi s nami v spalni, ale to som si tiez musela vydupat, lebo mi tvrdil, ze on ma zly spánok a ze sa potom cez vikend nevyspi a neoddychne si ako priprava na tyzden, ale to som si vydupala, ze akoze laskavo sme manzelia tak cez vikend bude s nami, to aj vecer kukame telku alebo tak, ale teda tyzden uplne zle

autor
24. júl 2020

@79viktoria79 cez vikend je s nami, ale to som si musela tiez vydupat, lebo on ze si potom cez vikend neoddychne, ked je s nami v spalni, ale som mu povedala, ze ziadne take

autor
24. júl 2020

@tinqua aj o tom porozmyslam, ze este pockam mesiac dva a maly tiez spinka celu noc a ze by isiel do detskej do postielky, budem ho pozerat cez kameru a keby nahodou skocim za nim

autor
24. júl 2020

@silviazlat aj to sa da, ale tak tiež asi nie kazdy den, ale on ked ma chut na sex, to vie ostat aj cez tyzden so mnou, to je zaujimave prave

emiliamilka
24. júl 2020

Jaj tak.. no keď nie je ochotný vzdať sa trochu pohodlia tak to je už iná .. a teda pracovnú dobu má výbornú (to syn niekedy vidí otca len ráno pred odchodom do práce alebo večer keď príde už dávno spí, to vždy na neho pozerá s úžasom) ..veľa ľudí mu môže len závidieť ...

Manžel zas nemá rád keď náhodou je tak unavený že sa v noci nezobudí aby mi pomohol a ja som potom úplne zničená/nevyspata, a ja zas chcem aby sw vyspal lebo ide ráno do práce :D

beronsche
24. júl 2020

nejako cudne spolu komunikujete.. Ked chcem byt s muzom, tak za nim normalne idem a netrapim sa sama v obyvacke, ze preco zase odisiel a ze ja chcem byt na gauci, preco on nie.. A ked mu chcem cosi povedat, zdvihnem sa a idem za nim, nebudem mu predsa pisat.. Mozno tvoj chlap ani netusi, ze ty si nespokojna.. Pises, ze extra naruzivy nikdy nebol, o dieta sa stara s tebou.. Mozno on si mysli, ze aj ty chces mat vecer svoju pohodu.. Jedine otvoreny rozhovor BEZ vycitiek pomoze..
A dieta by som do vlastnej izby nedavala.. Tak male babo patri k matke. Ale ak ved spi celu noc, tak muza nema ako rusit..

hettinka
24. júl 2020

Oddelene spalne ja osobne neschvaľujem. Pre mna začiatok konca, okamžite to zrus. Manžel má spat s manželkou v spálni.

alexandra2468
24. júl 2020

Aaaaach moja.
Chlapom to len treba povedat na rovinu a po lopate 😃
Ja som tiez 7 mesiacov po porode a moj manzel sa tiez spraval takto, ale teda ja som ho konfrontovala asi hned😃
A vela krat za tym nie je nic negativne z ich strany, ze by sa im nechcelo byt s nami, alebo tak. Teda to bol aspon nas pripad.

Moj manzel ma tiez velmi zly spanok, aj ked sme nemali este dieta a spavali spolu v spalni, tak mal vzdy na noc stuple. Takze spi v detskej izbe, lebo sa vraj boji, ze by so stuplami prilahol dceru😃 ale vzdy ma otvorene dvere do detskej, hned ako vidi, ze v noci zapnem svetlo v kuchyni a robim mlieko, tak okamzite vstane a ide bud krmit/prebalit, alebo len nas skontrolovat, ci je vsetko ok a ci nepotrebujem pomoc. Je to tiez tip top otec, so vsetkym mi pomaha hned ako pride domov.

No a ked som ho konfrontovala, tak mi povedal, ze ved on chcel, aby som si isla ja tiez lahnut hned ako mala zaspi, ved aby som nebola unavena. Ze “ treba ist spat hned s nou, aby si neprisla o ziadny spanok” 😃 (lebo nasa dcera je extremne narocna a za den spotrebuje dvoch dospelych ludi)😃 tak mu hovorim, ze to je sice super, ale ked kazdy nas den skonci hned ako mala zaspi, tak spolu vobec nie sme a nas vztah sa skonci tiez.
Ale on to tak vobec nechape. On, ze ved takto to nebude navzdy, ze teraz je dolezite, aby si to prezila s nou a aby si nevyhorela a neviem co.😃 (zaciatky s prichodom dietata do vztahu proste)😃

No ale na vela na vela to pochopil. Takze po tom rozhovore kazdy vecer, ked dcera zaspi, on si ide lahnut do detskej a nieco si cita, kym ja si porobim nejake svoje veci (kuchyna/hygiena/atd). Tak ma akoze caka. Ked mi to dlho trva, tak ma aj zavola, ze kde tolko som :D pridem, pozrieme si serial, alebo sa len rozpravame a tak. Sam tomu hovori, náš “quality time”. 😃

millky
24. júl 2020

Čítam čítam čítam.... Ale dáko začínam krútiť očami bohužiaľ. Mám pocit, že ste to po narodení malého hneď zle uchopili. Mám pocit, že čakáš, že mu to dopkne samému, že ťa potrebuje pri sebe. Nedopne! Podľa toho, ako ho opisuješ mu nedopne nič. Viem si predstaviť ako napätá číhaš či už spí, alebo ťuká do mobilu, alebo kuká telku.... Ale tým problém nevyriešiš. Pokiaľ malý nie je problémový, že sa budí každú hodinu... Tak je všetko v poriadku a ja nevidím dôvod, prečo má tvoj muž spať v inej izbe. Mnohé mamičky správali s miminkom len v prvých 3-4 mesiacoch aby koktrolovali v noci dych pokiaľ bábo spinká a nebudí sa. Potom šup do vlastnej izbičky a hotovo. Tak či tak, keby sa niečo zlé deje, tak ty spíš a je je jedno kde, či pri postielke alebo v inej miestnsoti. Reflex matky je v noci mnohokrát taký, že sa budiš každú chvíľu a kontroluješ. Myslím si, že by ste mohli vyskúšať dať malého do izbičky a manžela do spálne. Možno ma skritizuje teraz veľa matiek, chápem to...ale vec, že ťa to nezodpovednou neurobí. Raz to aj tak príde a ďalšia vec, aby nebolo neskoro... Dovtedy sa s mužom možno úplne odcudzíte. Ja chápem aké puto máš v sebe, že je to hrozné aj pomyslieť na to... Ale za pokus nič nedáš ak ti je váš vzťah milý. Na druhej strane, tvoj muž sa možno cíti byť odkopnutý tiež... Ťažko povedať, muži nehovoria o svojich emóciách. Do vzťahu vám nevidím. Ak to bol jeho nápad ísť spať do inej izby, tak možno je najvyšší čas aby sa vrátil. Len prosím, nehnevaj sa za to čo ti píšem, nemyslím to zle. Pozerám sa na to, čo by som urobila ja, keby som v tvojej situácii. Našťastie môj muž je úplne iný ako si ty toho svojho opísala.

millky
24. júl 2020

@alexandra2468 je hrozne milé čo si napísala ☺️☺️ pekne to máte, ale chcem sa spýtať, malá spí s tebou v posteli? Nemáš ju uloženú v postieľke?

andrejka1974
24. júl 2020

Jednoducho chod s nim do izby

kakawah
24. júl 2020

Veď sa nahod, zober flasu vina, pohare, čokoládu, syr a hrozno....cokolvek a chod za nim do izby. Povedz ze ti chyba, ze ti chýbajú objatia, pusinky...a ho zved. Tak ako za mladi. Vies co na neho plati, nie?. Ho prekvap a zdravy normalny chlap sa hned chyti

11iva11
24. júl 2020

Ježiši Kriste, autorka, muž chodí do práce, potrebuje sa vyspať, a
čo je na tom, že spí v inej izbe? Má citlivý spánok, potrebuje kľud. Ty máš až jedno dieťa na starosť, si na materskej, kľudne môžeš byť celý deň v pyžame, nikam sa nemusíš vychystat, teda aspoň nie každý deň ako tvoj manžel, tak je celkom normálne, že v noci k synovi vstávaš ty, cez deň si môžeš tiež pospať s ním (na rozdiel od muža).
Nechápem tieto modely, že k jednému decku sa v noci budia zbytočne obaja rodičia (lebo všetci spia v jednej izbe). Najlepšie keď žena ešte kojí, čiže muž je tam fakt "zbytočný ".
My máme dvojičky a v noci ich vždy rieši iba jeden rodič, druhý z nás spí, a áno v inej izbe. Predstavte si, že aj v našom novom dome budeme mať s manželom každý svoju spálňu a neznamená to, že sme sa odcudzili....spoločná spálňa je totálny prežitok. Spoločná spálňa nie je kľúčom k dobrému vzťahu, šak keď naozaj spíte, neriešite, kto je vedľa vás. On chrápe, mne to vadí, ja chcem vypnuté kúrenie, on má radšej teplo, atď. A na to aby sme mali spolu sex tiež nemusíme spať v rovnakej izbe.
A keď chceš s mužom intímnosti, tak mu to treba povedať alebo aspoň riadnenaznačiť, ako ti tu už radili baby.

annamivo
24. júl 2020

U mňa by toto neprešlo . Máme 2 deti (4+1) ani raz nespal mimo spálne ☝️ obe deti kým kojim s nami v posteli, potom vo svojej posteli. Sme v 1 izbe, staviame si vlastný 🏠. Mohol spávať vedľa v izbe, ale ani nás to nenapadlo. Vstava o 5 ráno, z práce príde domov o 16-17. Niekedy aj neskôr,potom máka na dome. Sex máme aj viac x do týždňa už ako mi skončilo 600nedelie. Áno je to o držky a kôli deťom vždy plánované, ale funguje nám to po všetkých stránkach. Nikdy ale nikdy by som neposlala muža do druhej izby.

dollyzv
24. júl 2020

@11iva11 som zvedavá keď vám deti vyrastú a ostanete sami či stále budete spávať každý v inej izbe ako spolubývajúci 🤦🤣🤣 ale veď každému ako vyhovuje,autorke nevyhovuje že je vedľa v izbe tak prečo má byť spokojná lebo tak to vyhovuje nejakej jozke z dolného Kubína a pre ňu to je len prežitok že majú byť manželia v jednej izbe. Pre mňa je zase nepochopiteľné že narodením dieťaťa sa má manžel vytlačiť na vedľajšiu koľaj popripadne do vedľajšej izby...a potom tu ženy nariekaju ako sa im vzťah rúca,ako sa odcudzili popripadne ako si vypisuje s inou a o ňu ani nezavadi

11iva11
24. júl 2020

@annamivo Veď v poriadku, keď si na spoločnom spaní tak zakladáš, muž sa asi veľakrát tým pádom budí zbytočne, (vravím, že u nás dvojičky zvládame v noci vždy iba jeden dospelý, takže jedno decko hádam ani nevieš, že máš), ale keď vám to tak vyhovuje....
My máme vzťah, kde spoločná spálňa je nepodstatná, každý chce mať svoje pohodlie a dobre sa vyspať, o to zmysluplnejší bude nasledujúci deň. A prekvapuje ma, koľko báb tento prežitok strašne rieši. Ale nech si každú spí, ako chce, že áno.

eeffka
24. júl 2020

to vazne? ja robim 8,00-16,30 a spat chodim o 12 a vstavam o 6,20 a som vyspana, ked musim tak aj 4hod stacia ( vynimocne) a to nemam 20r
celkom by ma zaujimalo ako to budete riesit az malemu zacnu rats zuby a detske choroby ked bude jacat cele noci.
Neskutocna predstava zeby moje deti spali od 20,00, tie nikdy nesli spat skor ako o 10. :D

11iva11
24. júl 2020

@dollyzv Si ma pobavila, takže spoločná spálňa robí z manželov manželov a oddelená spolubývajúcich?? Áno, dom máme tak navrhnutý, že bude mať každý sám vlastnú izbu, aj deti, pokiaľ budú chcieť časom (chlapec a dievča asi budú chcieť mať každý vlastnú izbu).
Ja roky spávam so štuplami, lebo mi vadí manželovo chrápania, takže už sa nemôžem dočkať vlastnej izby. Čím sa staneme spolubývajúcimi potom už, podľa teba.
Bože, ženy, dúfam, že okrem spoločných spální sú aj ostatné aspekty vašich manželstiev ukážkové. Škoda času sem vôbec niečo písať.

ktochytavzite
24. júl 2020

@kakawah a prezervativ;)

ktochytavzite
24. júl 2020

a co robi ked sa tak narobi?

dollyzv
24. júl 2020

@11iva11 napísala som každému ako vyhovuje,autorke nevyhovuje to čo tebe,a asi väčšine žien by to vadilo...a áno pokiaľ by som mala mať oddelené izby s mužom cítila by som sa ako spolubývajúca..ak máte aspoň sex tak spolubývajúca s výhodami 🤣🤣🤣ale keď ste vy spokojní,prečo nie :D na to manželovi chrápanie odporúčam zvlhcovac vzduchu 😊😃 možno prestane

kavaapalma
24. júl 2020

Moja, osobná, skúsenost. Môj už ex sa odsťahoval zo spálne do obyvky, lebo ze sa bojí aby ma v noci nekopol do brucha, bola som tehu. Pri prvom tehu to ale neurobil. Ze ráno aj tak skoro vstáva aby nás nebudil a večer si chce dlho kukať telku. Výsledok, behal za inými z toho bol unavený. A už som šťastne rozvedená.

teegreen
Odpoveď bola odstránená
julka1990
24. júl 2020

poviem len tolko.. môj muž ma tiež fyzicky náročnu robotu, ale máme spolu 2 deti a ani raz sa neodsťahoval do inej izby, v noci som vstavala k nim ja ale spal pri mne stále, neviem aký ma význam že je v detskej/ obývačke, ked sa da v pohode vyspať aj pri malých deťoch .. ale je to vaše/ jeho rozhodnutie tak sa s ním pre pana porozprávaj že sa ti to nepači že sa citíš dosť zle a že chceš s tým niečo robiť a nie pýtať rady na fore. pekný deň a držím palce

dada4
24. júl 2020

Fuha, ako môj mm tiež sem tam spi v obyvke, lebo veeeeelmi chrápe a dosť malú budí ale sa stane, že zaspí tak tuho že sa mu nechce presuvat😄ale teda maká od 7rano niekedy aj do 19tej večer.
Ako tvoj muž má bohofsku pracovnú dobu, nechápem čo by ešte chcel.
Keď som nebola na materskej chodila som parx do týždňa na 5rano do 15tej ale teda ani vtedy som nechodila spať o 8vecer🤷‍♀️. A vždy večer sme boli spolu. Keď sme boli unavení, kukli telku, boli so synom a tak.
Ako jednoznačne musíš po kecať a hlavne mu všetko po lopate vysvetli, bo chlapom nedopaluje!
Normálne mu povedz co presne od neho čakáš, chceš a snáď pochopí, normálne mu vysvetli, že ti chyba jeho prítomnosť, objatie, sex....

lenuska1907
24. júl 2020

ahoj, zakladna chyba je ze isiel spat prec, ale to je len moj nazor. Ked sa nam narodila prva dcera tiez povedal ze pojde do inej izby, ze sa nevyspi. No ja som mu hned povedala ze to takto nechcem, kupil si stuple do usi a spal pri nas. Po dvoch tyzdnoch si ich ani nemusel davat a plac ho vobec nezobudil, ved ak je dieta v izbe s vami zaplace a hned ho beries nakojit. Neplace celu noc. Neviem teda ako to vase babo spi, ale vsetko sa da. Poznam zenu, ktorej muz sa zatial do ich postele nedostal- spi tam ich dcera a to uz ma 4 roky (ale to je extrem).