icon

Ako viac zapojiť otca do starostlivosti o deti?

1. feb 2024

Síce uz mám väčšie deti školácku a škôlkara. No čím sú väčší tak aj viac starosti.
Ako manžel pomôže mi keď treba, so staršou sa občas učí, s mladším sa občas zahrá keď má čas. No tým to zhasne.
Ostatné veci robím ja sama, príklad vozím deti do škôlky a školy, manžel ani nepozná učiteľky koho majú deti. Ja chodím na rodičovské a riešim všetko ohľadom škôlky a školy.
Alebo keď sú choré ja chodím s nimi k lekárom, ja plánujem kedy k akému lekárovi ísť, takisto ja si vybavujem voľno z práce a idem s deťmi k lekárom. Muž ani nevie ku komu kam chodíme. To mi povie že má strach z lekárov. Dobre beriem lebo aj jeho je problém dostať k lekárovi ozaj má strach tam chodiť. Ďalšia vec nikdy nezoberie deti von bezo mňa, von myslím ako na ihrisko na prechádzku alebo na výlet proste nikam ich nezoberie. Všetko ostáva na mne.
Argumentuje že on robí na tri smeny a má rozhádzane smeny že nevie sa s tým stotožniť, nevie kedy si oddýchnuť po nočnej dospat sa že to má ťažšie ako ja. Ja robím iba na rannú smenu aby som poobede mohla byť doma s deťmi.
Ja som povaha že sa prispôsobím keď jemu to robí problém to a to spravím to ja. Alebo cez prázdniny keď je doma dobre postráži deti, no vždy ja musím rozmýšľať ako si naplánovať prázdniny aby stále bol niekto doma s deťmi, takisto kam ísť na výlet čo všetko zaobstarať atď. Mňa to aj baví, no občas ma to aj vyčerpáva. Všetko, možno je to aj tým že starnem už menej vladzem neviem. Občas by mi pomohlo keby som nemusela ráno o 5tej vstávať a chystať deti do škôlky alebo keby ich zobral von len tak aby som si trochu oddýchla.no nechce sa mu. Ako ho k tomu nahovoriť aby mi viac pomáhal alebo aby som mala viac času na seba?

Strana
z2
alex49
1. feb 2024

Už ste obaja zemestnani a obaja sa máte podieľať na chode domácnosti a rodiny. Takže mužovi prídel povinnosti, ktoré zvládne. Chápem, že zmeny vedia človeka vystaviť, ale medzi tým má voľno a priestor na oddych. Zvládne sa postarať aj o deti.

ropucha6
1. feb 2024

@lily246 super zhrnute. Kto akoze rad caka u lekara s vrestajucim deckom?
@autorka, tak mu vysvetli, ze aj on sa rozhodol mat rodinu. Naco je zene taky chlap? Ak po nom nevies navrieskat, tak stopni aktivity okolo neho, proste nemas na to vsetko cas a energiu, ked robis vsetko sama. Pripadni mu navrhni, nech zaplati upratovacku alebo niekoho, kto bude vodit deti do skoly/zo skoly.

autor
1. feb 2024

@ropucha6 To nezaplatí cudziu osobu aby k nám chodil.

fairyy
1. feb 2024

ten chlap je sama vyhovorka...ja by som asi prestala nejake veci doma robit...proste by bol bordel a jedla by sa sucha vecera a polotovary...s tym, ze jeho veci by som asi ani neoprala a jemu jedlo by som nenachystala... co nenachystala ani nekupila pre nho, nech si ide nakupit .... ved on ma full servis, to som nemala ani od teenage veku toto ... a pockala by som si dokedy bude mat vyhovorky na nemam ti ako pomoct nevladzem a potrebujem si oddychnut...staraj sa len o deti a jeho nechaj nech sa stara aspon o seba

autor
1. feb 2024

@fairyy To sa nedá že jemu nenavarit keď varím veľa na dva dni a nabrať si vie aj sám. Alebo neoprat mu keď každý si hádžeme špinavé do práčky a keď je plná tak zapnem. Fakt neviem ako ho zapriahnut aby robil veci navyše..

lily246
1. feb 2024

Tak akú radu čakáš? My namiesto teba s ním neprídeme spraviť poriadok, ty musíš mať gule a pustiť sa do neho, čo si pokakaná z vlastného muža? Keď na neho neplatí pekné slovo, rozhovory, a pohľad na zničenú unavenú ženu, tak je problém pritvrdiť? On si ťa teda pekne zotročil. Vyzerá to podľa tvojich odpovedí tak, že si strašne submisívna a zostaneš len pri fňukaní na nete. 🙄

vilma7
1. feb 2024

@janinah je zas rozdiel práca a práca. Môj ma fyzicky namáhavé prácu a vidím aký z nej chodí. A bola by moja nezodpovednosť, zavesiť mu v takom stave deti. Vieme predsa, ako sa "voľakedy " robilo. Všetci mali prácu, ale každý prd robil...zlatý socializmus, takže by som to vôbec neporovnavals s minulosťou. Dnes sú nároky na zamestnanca úplne iné, je rozdiel nočná a nočná, je rozdiel jeden chlap a druhý.
Ja mám deti po 40.tke a tiež ich podľa mňa oveľa lepšie zvládam, ako niektoré, tu za všetko mrnčiace matky, ale to som ja a to zas oni.
Keď jej muž nevládze, neviem si predstaviť, ako ho chce donútiť, aby vládal.

letfenixa
2. feb 2024

@lily246 výborne píšeš!
Posledné razy, čo som bola so synom u lekára, ma príjemne prekvapilo, koľko otcov tam s deťmi bolo.

aurora33
2. feb 2024

No obrovská chyba bola a je že mu vo všetkom ustupujes. A najviac to, že počas tvojej RD si robila všetko. Vsak ak je unaveny, nech zmení prácu.
A s tým, že nemá rad miesta, kde je veľa ľudí, to by u mňa neprešlo. No a čo? Nie každý to má rád, ale ísť sa tam proste musí. Či kto chodí rad k lekárom? A ak nerád chodí na ihriska, tak nech vezme deti do lesa.

autor
2. feb 2024

@vilma7 Neviem či má ťažkú prácu, robí vo výrobe no stále hovorí že býva unavený. A to má "len" 35 rokov.
@letfenixa Ja čo vidím stále matky chodia s deťmi k lekárom.

aurora33
2. feb 2024

Moj muž chodí s deťmi k lekárom, zubárom, absolútne nemá problém.

lily246
2. feb 2024

@letfenixa samozrejme, úplná normálka v dobe keď ženy makajú a sú sebaistejšie ako pred 30 rokmi. V škôlke ráno stretne človek pomaly viac otcov ako mám, u doktora tiež bežne otcovia, môj muž minule u zubára sedel v kresle a držal a utišoval naše dieťa, keď mu opravovali zub, ja som bola doma s druhým. Na ihriskách cez víkendy samí chlapi s deťmi. Vždy som sa na to s radosťou pozerala, že dnešné deti to majú s otcami super, sú prítomnejší vo výchove a starostlivosti. Ale niekde ešte očividne zostali staré zvyky, že je to ženina robota.

markaterka
2. feb 2024

Autorka a keď by sa ti nedajbože niečo stalo (napríklad zlomená noha) tak tvoje deti nebudú chodiť do školy, škôlky, nebudú mať oprate, nepôjdu von.?
Ale ako čítam, tak ty sa len vyhováraš. On sa vyhovára, ako je unavený a ty sa vyhováraš, ako to nejde. Obidvaja ste rovnakí. A ty len mukluj ako otrok, pokedy nepadneš na hubu.
Tebe niet pomoci.

aurora33
2. feb 2024

Chybu si urobila už počas RD keď si všetko robila. Teraz ti do toho pribudla ešte aj tvoja práca. Gratulujem. Ja by som to nedala 😀

letfenixa
2. feb 2024

@autorka tak zle pozeráš.

ropucha6
2. feb 2024

@vilma7 ale ani autorka nevladze a musi to robit. Takze ak nezvlada svoju pracu, aby daco vedel aj porobit, musi ju zmenit. Kazdopadne ako niekto napisal, vietor musi doma urobit autorka.

Strana
z2