Ako všetko zvládnuť?
Prosím ženy, potrebujem triezvy pohľad na vec, ja som už stratila zdravý úsudok. Ako sa dá urobiť s druhackou všetky úlohy, tabu som ju pozitívne motivovala, aby nemala odpor ku škole vďaka mne, má upchatý nos a ešte kašle, doma je od veľkej noci, je šikovná no ani pyžamo si nepredloží keď je to 5krat nezopakuje, ku škole má rovnaky prístup, nedôsledne, na ničom jej nezalezi len by si robila čo chce.
Aj sskolkarku mám doma, presný opak, postieľka, zametá, aj zemiaky už vie očistiť, sama je iniciatívna, len sa bojím či to nerobí preto že má idú zrútenu a sťažujú u sa na nekonečné povinnosti doma. Mám ešte aj 2rocne sídlo, čo robí neplechu kade chodí, a nechcem ju len k telke posadiť, snažím sa jej venovať, nešťastná som keď pýta rozprávky. Prišli sme z nemocnice s prostrednou po zápale pľúc po7dnoch, všade bordel, práčka sa pokazila, šak prečo nie dnes však. Ja som vyhorena už asi rok, no neviem si už pomôcť, poradiť, neviem či sa len ľutujem alebo som neschopná,alebo potrebujem psychiatra. V nemocnici som mala jedno dieťa a môj mozog si trošku oddýchol. No som doma a neviem sa Ani pohár vody napiť, len od jedného dieťaťa k druhemu hodím, od prádla ku dreezu a zaspávam neumyta od vyčerpania, ráno sa neviem prebrať. Ako mám začať, dnes teraz, aby som neskodila svojim deťom? Pamätám si že materská bola n hlavu ale 2xdenne pobyt vonku je dosť na to aby mi nepreplo, no teraz ani vonku nebudeme, lebo úlohy školské, viac povinnosti okolo 3deti, choroby chortomu..tomu...Čo môžem spraviť dnes aby som to⛈️
mala by si sa o tom s niekym kompetentnym porozpravat, mozno mas len take vyhorene obdobie, no ako uz pisala vyssie @anjelicek26, nemala by si to nechat len tak, aby ti nebolo horsie
No máš tri malé deti a je toho na teba veľa. Nemožeš niekoho požiadať o pomoc? Kamarátka, mama, svokra, sestra, suseda? Aspon na pár dní, aby si sa dala trochu dokopy. Manžel nepomáha vobec? Domáce úlohy by som až tak nehrotila, vysvetli dcérke, že učí sa pre seba, nie pre teba. Možno by nebolo zlé nechať ju raz si úlohy jednoducho neurobiť a niesť potom následky v škole. Pani učiteľka asi nadšená nebude a dieťa si to uvedomí, pocíti tú zodpovednosť.
Počuj trošku od veci má tá najstaršia aj nejaké iné problémy v kolektíve v správaní? Ja mám syna podobného. No je to ťažké podľa toho čo píšeš. Tiež by som zašla za doktorom nie je sa zaco hanbiť choď. A nemá ti kto pomôcť? Mama, svokra, alebo ak to finančne zvládneš opatrovateľku na pár hodín, poprípade jasle ... A ty do roboty
Musíš vypnúť ! Spokojná mamina - spokojná rodina. Muž nech ti pomôže....aspoň na dve hodiny postraži deti...ty sa choď prejsť, na manikúru, plávať, cvičiť....hocičo bude lepšie neboj deti podrastu a ty budeš "slobodnejsia" 🙂
Dnes... dnes si zavolaj niekoho na pomoc...mama, svokra, sestra, kamoska, muza popytaj nech ostane par dni doma (teda ak nebude ako 4.decko). Das dokopy domacnost kym ti postrazia deti.
Ak nikoho nemas tak 2 rocnu kludne posad k rozpravkam, jedlo objednaj alebo urob spagety s kecupom, raz im neuskodia. Skolkarku pochval aka je sikovna a ze mas radost ze ti tak pekne pomaha, druhacka ak nepomoze tak nech aspon neotravuje, daj jej nieco pisat alebo pocitat par prikladov, ak nie tak nech dozera na 2rocne pri rozpravkach. 1-2 dni sa moze flakat, kym sa ty das dokopy. A ty si daj nieco dobre na nervy - cokoladu, kolacik, kavu a pomaly pofackaj domacnost.
Vypytaj si pomoc-od muza (?), od rodiny, od kamaratky a aj od deti samotnych-ved nerob vsetko za nich, nechaj ich objavit trochu samostatnosti a nasledkov z toho plynucich.
V stave vycerpania rob len najnutnejsie veci. Skladanie oblecenia dcere k tomu naozaj nepatri... Ak chce mat bordel, nech ho ma. Postarala by som sa, aby boli deti ciste a najedene, ziadne sluzby naviac.
Vyclen si hodinu pre seba. Mozes len sediet, kukat telku, citat knihu, aktivne oddychovat-kazdy to ma ine. Deti si vtedy daj bud niekym postrazit alebo male spat a starsim vysvetlit, ze pokial nehori, nemaju ta rusit.
A hlavne ked sa ti podari mat chvilu volna, nehas problemy v domacnosti-upratovanie, pranie a pod. To nie je oddych! Radsej by som isla odtial prec, ak by bolo strazenie pre deti, prejst sa, sadnut si na lavicku, aby ta to nelakalo ;)
1. ziadat o pomoc. Partner,rodina,opatrovanie..
2. co je priorita? ty,dieta,domacnost,jedlo (zjednodus vsetko,co sa da..)
3. ak je problem tvoj,ries ho. ak je problem patriaci dietatu,neries ho,pokym neprosi o pomoc ( ulohy su jej starost a nie tvoja)
4. cas pre seba (zisti,co potrebujes..ci hodina denne alebo jeden den v tyzdni)
5. psycholog pomaha mne ;) moze aj tebe
6. zorganizuj si to znova (ignoruj upratovanie,var menej,..)
Ja ked som to nedavala, normalne som si najala stredoskolacku 17rocnu na vypomoc. Bolo to v mojej pritomnosti, no pohrala sa s detmi, dala jest atd, ja som subezne vedela nieco porobit. Super to bolo. Na take dve-4 hodiny chodila, ako kedy. Uz ako chces
Dakujem vám, pomohlo mi už to že som išla podľa postupu od vás a nemusela s vlastnou hlavou rozhodnut. Rozplakala som sa pri vašich radách, lebo mi znejú ako vysnívaný opis raja. Môj muž je dokonalý, až nato že má 2prace a doma je keď ide spať. Ked je doma aj umyje riad aj podlahu, no to sú 2 razy mesacne. Nie je dosť empatický na to aby si všimol moje trápenie, buď nestíha, alebo nemá trpezlivosť, a keď chce aby sme mali pekný deň tak sa ma pýta že čo mi zase je a ja mu poviem že nič, len zasa nový deň, rovnaký ako všetky ostatné a plný povinnosti, väčšinou už nemám emocie. Keď ja kričí, tak on hlasnejšie. Po hádke mi vždy sľúbi deň voľna, sľubuje mi to od mája minulého roka, to som mala narodky, no odvtedy sa to "nepodarilo". Nechodím ani k lekárovi keď ochoriem. Nemám žiadnu kamarátku. Moja mama je workoholik, chodí k nám na pár minút raz do týždňa, aj to má zdrbe, že čo všetko nemám urobené. Svokra je ok, ale s deťmi len televízor vie absolvovať, to môžu aj doma robiť, nie som rada keď k nej idú, telku tak pozerajú vždy a občas aj sladkosti k tomu.
Práve som si oddýchla s mobilom, obed som navarila, najedene, chcú ísť vonku, v daždi...to bude blata.
Preboha, žena. S mužom sa porozprávaj a keď si chorá, tak normálne choď k lekárovi, veď nemôžeš takto fungovať. Za chvíľu sa zrutis a čo potom? Ak teda muž dobre zarobí, tak ozaj si zaplať opatrovateľku k deťom aspoň na pár hodín týždenne, prípadne aj upratovačku. Potrebuješ si oddýchnuť. Prečo nemáš žiadne kamarátky? To s deťmi na ihrisku si žiadnu mamičku nestretla, žeby ste sa skamosili?

Zajdi za obvodnym lekarom a porozpravaj sa o tom, ake mas moznosti, burn out ak sa neriesi, tak prerastie do depresie a samovrazednych myslienok, vyhoreta - je nefunkcna, doslova kazda "drobnost" je uz problem spravit potom, telo robi bojkot... u nas je moznost kury matka-dieta 3-6 tyzdnov kupele, o deti je tam postarane. Kazdopadne mna pred burn outom celkovo zachranila - praca... reagovala som nacas, ked som citila, ze takyto kolotoc uz nedavam doma stale... znie to, ze ma clovek povinnosti este viac, ale nie - lebo je tam len praca a ziadne dieta okolo toho, je to skvely relax... potom aj ten kolotoc poobede s detmi neni taka drama. Nikdy som nebola doma dlhsie ako 1,5 roka veru.