icon

Ako vychádzať s narcisom?

25. máj 2021

Ahojte, pred 2 t. som sem dala otázku, ci ide o narcisa alebo zakomplexovaného človeka a dostala so od vás nejaké informácie. Nemohli by ste mi aj teraz poradiť, že ako vychadzat s takym clovekom? Su tam aj nejake urazky, ale hlavne je tam to JA, JA, JA. Nech je ten clovek spokojny a my mame teda tiez klud. Treba ho chvalit do nebies? Nebude sa to potom zhorsovat? Ci naopak, ak dostane ten pocit ocenenia, bude to lepsie? Co poradite zo skusenosti?

nelina1
25. máj 2021

@0silvia0 Je to niekedy nadľudsky ťažké, keď je rodič narcis. Moji rodičia boli žiaľ obidvaja. To, že som sa odstrihla od rodiny mi zachránilo vzťah s deťmi a zbytky zdravia. Je dosť bežné, že keď sú deti s narcistickým rodičom, stanú sa z nich narcisti.
Presne to platí, aj pre toxických starých rodičov. Vnúča na ktoré majú vplyv a s ktorým sú v kontakte má vysokú pravdepodobnosť, že bude tiež narcis.

0silvia0
25. máj 2021

@nelina1 vraj je to dedicne, nie naucitelne. V poruchach osobnosti ma prsty genetika, zial.
A ako si vnimala tvojich rodicov ty? Kedy si si uvedomila, ze nieco nie je v poriadku?

nelina1
25. máj 2021

Tak napr maniodepresia je vysoko dedičná.
Ale narcizmus vzniká na základe veľmi silnej zlej udalosti dieťaťa v rannom detstve, ktorá je preň natoľko zlá, že osobnosť sa naruší a vzniká porucha, príp. rodič, ktorý dieťa prehnane nezdravo chváli za skutky ktoré dieťa neurobilo, prípadne, ani nemá na to, aby bolo také skvelé. Presne toto sa deje v narcistických rodinách, kde je zlaté dieťa úžasné za každých okolností, bez ohľadu na to aký prúser urobí, nikdy nič čo urobí nie je zlé, všetko je ,,dokonalé,, a presne z tohto človeka vyrastie narcis. A toto sa posúva do ďalších generácií.
Tak nechcem veľa písať. Moja matka mi povedala v čase, keď už som sama mala deti, že ako dievčatko bola jednorázovo zneužitá otčimom. Verím jej. Len pamätám si, že keď som s ním bola ako malé dievčatko sama, ležala som v posteli, on sa na mňa pozeral a ja som cítila niečo veľmi zlé, ťažko to popísať, ale veľmi som sa bála. Nič mi neurobil.
Trávila som tam veľa času a často som spávala medzi starkou a ,,starkým,,. Keď som si to spätne premietla, bolo veľa situácií, že sa mi mohlo niečo stať. Nechala ma úplne napospas.

0silvia0
26. máj 2021

@nelina1 na narcizme sa podiela genetika alebo aj vplyvy detstva, pozri clanok:
https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/7284...
Pokojne sa moze stat, ze aj tvoje dieta moze mat crty poruchy osobnosti, hoci vychova a detstvo bolo ok. V tomto pripade ma v tom prsty genetika.

autor
26. máj 2021

@0silvia0 Ano, clovek sa kazdym takym kuskom uci.

autor
26. máj 2021

@0silvia0 Ano, rodic, alebo dieta je najtazsia kombinacia na nejake utnutie kontaktov. Ale ani dalsi clenovia rodiny nie su taki jednoduchi. Ak tento narcis nie je az tak vyhraneny, ostatni clenovia si to nemusia tak uvedomovat a vobec nechapu preco sa chces izolovat. Nejedenkrat sa mi stalo, ze pozyvala som na oslavu, niekoho som vynechala a tento clovek sa pozval sam, pripadne ho zavolal niekto iny. Ono do urcitej miery ta toxicita je presiaknuta v tej rodine, pretoze su tam podobne dedicne crty objavujuce sa u viacerych.
@karhu Ako znasa "vas" narcis presadzovanie si vlastnych zaujmov? Ako v zmysle, ze on nieco chce a nebude to tak, lebo teraz sme u nas a ja mam inu predstavu?

0silvia0
26. máj 2021

u nás je to mama, dopadlo to tak, že kto mohol preťal s ňou kontakty alebo minimalizoval. A ona vôbec nechápe a neuvedomuje si, že je to kvôli nej. Stále vidí problém v ostatných a obviňuje ich. Isté črty vidím u svojho najstaršieho syna a u sestrinej najstaršej dcéry. Žiaľ.

autor
26. máj 2021

@0silvia0 Oni su to vlastne chudaci. Castokrat sa vidia uplne inak. Ja uplne zasnem, ked si pozeram narcisovu facebook stranku, ake veci tam akoze prezentuje, nazory take moderne a sofistikovane, plne tolerancie a pochopenia a ked nazivo otvori usta, uz v takej rozbehnutej uvolnenej atmosfere, alebo naopak v nejakej napätej, tak je to uplny opak, objavi sa to jeho prirodzeno.
A maju aj vasi narcisi akesi vlny? Obdobia, ked sa da povedat, ze je to vyrazne lepsie a obdobia, ked je to des, ze si neskutocne vynucuju tie pochvaly, uznania a presadzovania vlastnych nazorov?

0silvia0
26. máj 2021

moja mama je už nonstop vybudená, stále rýpe. Ale keď bola mladšia, to nebolo také výrazné, ano, mala vlny, kedy bolo lepšie a kedy horšie, ale teraz sa mi zdá, že je to stále zlé. Vekom sa to rozhodne zhoršuje.

autor
26. máj 2021

@0silvia0 Alebo aj tym, ze poukazujete, ze je "zla" a to oni nevedia pripustit. Jej velmi prinosna je pre mna tato diskusia, zacinam chapat rozne veci, vydieracky a pod.

0silvia0
26. máj 2021

nie, nikto nepoukazuje na to, že je zlá. To by si nikto nedovolil, lebo by nasledovala búrka, víchrica, tornádo a ľadová smrsť. Môj otec vedla nej funguje štýlom, že sa snaží ju nedráždiť, neísť s ňou do konfliktu, neháda sa, len sa ju snaží tolerovať. Atmosféra v jej prítomnosti keď prídem je mrazivá, nepríjemná, diskomfortná, čiže totálny nesúlad. Všetci ju len tolerujeme, jej reči jedným uchom dovnútra, druhým von. Neísť do konfliktu. Nič zo súkromia jej nehovoríme, neriešime. Potom je z toho zasa frustrovaná, že nič nevie a tak dokola. Ťažko s ňou vyjst.

autor
26. máj 2021

@0silvia0 A ake su jej najtazsie crty a prejavy vramci toho narcizmu?

0silvia0
26. máj 2021

Ona ma nieco medzi narcizmom a historionskou poruchou, tieto poruchy su podobne... obvinovanie druhych z vlastneho zlyhania, sebestrednost, je najmudrejsia, vsetko vie najlepsie, intriguje aby bola videna v tom najlepsom svetle a ona tomu vsetkemu aj veri.

lucyinthesky1
26. máj 2021

@0silvia0 paráda, ja mám presne takú istú matku, úprimnú sústrasť prajem! :-/

brita7777
26. máj 2021

Ano, to je prave ten cyklus zneuzivania..idealizacia-devalvacia-diskart, lutovat ich netreba, oni prave s tym pocitaju aj preto si za partnerov vyberaju empatickych dobrakov co by ani muche neublizili, s takymi sa dobre manipuluje. Nvm preco ti tak na takom vztahu zalezi, ale na tvojom mieste (ak je to teda partner) by som sa poobzerala po nejakom terapeutovi, psychologovi, ktory ti pomoze sa odputat sa a ukončiť to. Nestoji ti to za to. Mne sa tak do...nervy, ze mi z toho co som prezila myka v oku uz rok a pol a mavam vybuchy zlosti, co som v zivote nemala problem a byvala som kludny clovek. Tito ludia ti odopru radost, lebo zavidia, ze sa aj usmejes, alebo sa citis normalne, oni to nedokazu. Preto potrebuju psychiatricku pomoc. Psychicky teror co sposobuju je tyrania a hotove peklo. Nie rozmyslat ako na nich. Vycicaju z teba zivot, nestojí to za to. Aj ked dieta nebude mat uplnu rodinu, a co ? Milovat niekoho kto ti sposobuje ujmu na zdravi ci psychickom ci fyzickom je uz stokholmsky syndrom !!!!

senta_sofia
26. máj 2021

Primerane zalievat 😀

0silvia0
26. máj 2021

@lucyinthesky1 ďakujem, nápodobne😍 a tebe sa ako darí s ňou vychádzať?

0silvia0
26. máj 2021

Autorka: ešte je hrozne teatrálna, pani herečka. Ľutuje sa, obviňuje, seba vyviňuje. Jednoducho je človek pri nej v kŕči, nesvoj a vždy si vydýchnem od úľavy, keď odídem z jej prítomnosti. A teatrálne skladá telefóny, v tom je macherka.

lucyinthesky1
26. máj 2021

@0silvia0 absolútne nijak. Komunikácia v štýle ano/nie/neviem. Narcis je nebezpečný parazit takže žiadne slávenie sviatkov, vianoc, nič citové. Má svoje kamošky ktoré ju ľutujú a tie pravidelne obmieňa podľa potreby.

0silvia0
26. máj 2021

@lucyinthesky1 presne ako u nas, moja uz ani kamosky nema a cuduje sa, preco jej nikto nic nehovori... To jej uz asi nikdy nedocvakne, ze ona je pricinou🤷‍♀️

lucyinthesky1
26. máj 2021

@0silvia0 oni si nejakým zázrakom ale vždy svojich fanúšikov nájdu 😀

nelina1
Autor odpoveď zmazal
nelina1
26. máj 2021

@0silvia0 Som to zle adresovala. Môj uhol pohľadu - narcis je určite veľmi toxický človek. Môj osobný názor a skúsenosť je taká, že manipulácia, úskoky a celkovo choré správanie sú ako jed na psychiku. Ono si to časom vyberie svoju daň.
U nás v rodine som to mohla vnímať a pozorovať, že narcisti boli vždy zlaté deti. Je to ako keď ide človek na huby, ak nájdeš jednu je pravdepodobné, že budú ďalšie.
Úplne najťažšia situácia je ak je takýto človek rodič, alebo dieťa. Čo sa týka toho rodiča, tak človeka to poznačí, čo sa týka dieťaťa, musí to byť veľmi ťažká situácia. Moje deti prichádzali našťastie so starými rodičmi do kontaktu málo. V podstate pre mojich rodičov bolo dôležité, len aby pôsobili na verejnosti dobre. Čiže si urobili fotky detí, mama urobila teatro na verejnosti, vyobliekala sa, ukázala, ale záujem tam nebol.

nelina1
26. máj 2021

@0silvia0 Ja, keď som sa tým začala zaoberať viac, tak som tiež bola často na vážkach, hlavne pri mame, lebo mi to pripomínalo histriónsku por. Ale to obviňovanie druhých, sebestrednosť a čo opisuješ to je čistý narcizmus. A tiež, ako opisuješ, že sa to zhoršuje, áno, vekom sa to len zhorší.
Je to ťažká situácia, ale nie si v tom sama je nás viac. Držím ti palce.

nelina1
26. máj 2021

@brita7777 Súhlas. Tam stačí, že sa dokážeš usmiať, tešiť z maličkostí, nedokážu sa cez to preniesť. Tí ľudia nemajú vnútry nič, len prázdnotu. Ja to často vnímam na fotkách, ten ľadovo prázdny pohľad.

0silvia0
27. máj 2021

@nelina1 ja ako dieta som sa citila zo strany matky maximalne nepochopena, ale nastastie otec to dorovnal svojou dobrou povahou a osobnostou. Paradoxne on najviac teraz pri mame, jeho zene najviac trpi. Ja ako dospela s nou nie som casto, tak raz za tyzden, cize sa to da a ja s nou viem vychadzat. Nemam s nou konflikty, komunikujem neutralne, rype najviac do otca a zo seba robi obet. Najviac mi je luto otca, nema to lahke.

brita7777
27. máj 2021

@nelina1 Moj muz, resp. ex uz, on vie byt vyborny spolocnik, ako v spoločnosti to nik nespozna, ze sa cosi deje, a to tiez je mätuce, pretoze vsak on je taky easy, v pohode. Treba si vsak uvedomit, ze domace nasilie sa deje za dvere, tam sa deje to všetko. Vonku su najlepsi herci, proste maska a ides. Image je nieco, co oni potrebuju mat pre svoj aky taký pocit. Teraz si dava denne fotky s detmi na Instagram, aky je len super, a to co sa deje za dverami len tazko ludia veria, niekedy aj rodina resp. trva to dlhsie. Ano oni maju prazdnotu v sebe.

eeffka
27. máj 2021

nic v zlom ,a le co tu citam mas problem ty. "sa mi niekto pozve na oslavu" ? no u mna by cez dvere nepresiel, a ak by otvaral usta ze on chce, tak by mu bolo raz dva vysvetlene ze na mojej oslave je po mojom. Tym ze sa snazis byt zadobre, nic nevyriesis. Ja si robim veci ako vyhovuje mne, samozrejme sa viem prisposobit rozumnemu agrumentu a naozaj mi je uprimne jedno ( a to myslim naozaj, nie len naoko) co si kto o mne mysli.
a ci ma niekto na FB nejake citaty? mam na haku, neriesim, nesledujem, neprezivam, cim viac online postovania tym smutnejsia byva realita.

paniduhancikovie
29. dec 2021

Neviem nakolko je to este aktualne, no mne velmi pomohla stranka narcismus.cz a bezpecnavina.cz
Ja mam s narcisom deti, bohuzial, zistila som to po 6 rokoch. Dostanes sa z toho iba tak, ze bude presne ta seda skala. Nudna, vsedna, bez emocii. A budes mat presne stanovene hranice, s ktorymi hybat nebudes. Inak mali prispevky vyssie pravdu. Neznesu kritiku, ziju z tvojich emocii a je im jedno ako ich z teba dostanu. Nedokazu prezit pocit viny, preto stale vsetko zvalia na teba. Je to kvoli strasne nizkej sebahodnote a sebavedomiu. Vykresluju si svoju realitu (ktora so skutocnou ma maloco spolocneho) a zacnu ta o nej presviedcat, dokonca zacnu spochybnovat tvoje vnimanie reality. Hovoria, ze sa to tak nestalo, ze zle to citis, zle vnimas, az kym nie si uplne zmatena. Navonok posobia velmi spolocensky, priatelsky,...Ziju v cykloch, v hre, nie vo vztahoch. Nikdy ta ale nezovru tak silno, aby si utiekla hned. Daju ti 5 prehier a tak pride jasny polden. Vsetko je pre nich sutaz. Nie su schopni dohody a ak, tak len navonok, aby ta neskor zase zmiatli. Okolo nich nie su ziadne pravidla, je iba chaos. Hadka pre nich nie je konstruktivna vymena nazorov s cielom dosiahnut kompromis. Hadka je bez ciela, nekonciaca, plna bludov a je nereprodukovatelna. Ty nevies povedat tretej osobe, o com bola, tak to dokazu zamotat. Na jej konci si len velmi unavena a bez vysledku. Nikdy sa im na nic nestazuj, pouziju to proti tebe. Narcis sa nikdy nezmeni, nema zmysel mu nieco vysvetlovat.
Zmysel ma nedavat mu svoje emocie (emocie su energia, ktoru si narcis nedokaze vyrobit, preto parazituje) a mat jasne hranice, za ktore ich za ziadnu cenu nepustat.

calin
29. dec 2021

Ako to viete, že sa jedná presne o nacizmus...neurčí to psychiater?