Ako vychádzate so švagrinami?
Ako darcek k meninam krem na tvar pol roka po spotrebe...ako by ste reagovali? Svagrina sa hra na panicku, kupuje same znackove oblecenie, kozmetiku tiez len znackovu, lesk na pery za 20 eur...je stara dievka...zije s rodicmi. Nikdy mi nepomohla s malou, pred manzelom sa tvari aka je dokonala, pritom umy mi auto, prezuj mi gumy, vybav mi toto atd. Podla mna je velmi povrchna a nemam sa s nou ani o com bavit. Raz mi dala dake veci, ze ide vyhodit a ak nieco vyuzijem...po troch rokoch pytala naspat znackove saty,ze si vsimla, ze nenosim. Vraj pre kamosku. Mozno boli aj pre nu, lebo schudla. Bolo to velmi neprijemne, netusila som, ci ich este mam. Vratila som ich. Akceptujem ju, lebo je to manzelova sestra ale je to tazke. Urobila a povedala uz vela pre mna neprijemnych veci. Snazi sa, aby som mala pocit, ze som taka tuctovka a ona akoze niekto je. Je obycajna uradnicka, nic extra, robi na mestskom urade. Ked pride na navstevu ohrna nad vsetkym nos,nad kolacom ktory urobim, nad pitim co jej ponukneme...Skolu si dorabala dodatocne, aby akoze nebola menej ako ja. Je starsia, ma horsiu postavu ako ja a urcite aj horsiu povahu. Neviem ako otvorit oci muzovi, stale ju ma rad, akoby prehliadal jej chyby. Snazim sa byt s nou co najmenej, ale teraz si zacala "omotavat" malu a z toho mam strach. Nechcem aby ju pomalicky spracovavala podla seba, snazila sa kupit si ju vecami co aj nenapadne robi...desim sa ako na nu bude vplyvat, ked bude rast. Poradte prosim co s tym?
@jeannna ale mne uz nieco podobne raz spravila, zahodila penazenku, bol to darcek odo mna ze ona take neznackove nenosi...dost ma to mrzelo, lebo som ju radsej mohla dat starkej alebo hocikomu kto by z nej mal radost...takze toto uz bolo druhy krat...byt slusny a asertivny je jedna vec ake nechat si taketo veci ked ona vie co robi, to je vec druha
Mozno su to malichernosti, ale robia zlu krv a ja fakt nechcem aby sme ako rodina boli v napati, lebo sa to proste stale s nami taha...
@lune odloz krem a zabal jej ho na dalsi sviatok ... plus si zozen nejaky znackovy teglik od kremu a napln nejakym uplne lacnym kremom... ak sa chce hrat tak preco nie ...
@lune prilis sa svagrinou zaoberas. ozaj. robi ti zle, nevazi si ta? tak ser na nu. nepacia sa jej tvoje darceky? tak jej nic nedavaj. aby som jej zhanala kremy, penazenky a cokolady so steviou? no akoze co som jebla?
nevolaj ju ku vam na navstevu, nekontaktuj ju a basta. ked chce, nech to riesi tvoj brat. neryp do neho, nesnaz sa ich oddelit, je to jeho sestra. ale ty ju zbytocne nekontaktuj a hotovo.
ked bude mat narodky, tak rovno muzovi povedz, ze jeden darcek od teba vyhodila a drhy ti po zaruke vratila, tak nech jej daco kupi on.
a ist jej kupovat lesk, lebo jej sa nehce? cela rodina sa zjavne musite odnaucit skakat tak, ako ona piska ...
a teda na malu si davaj pozor, ked sa ti nebude nieco pacit, tak jej rovno pred svagrinou povedz, ze vy vychovavate takto a tak to ma byt.
@lune slusnost je s asertivitou zlucitelna. Preto som ti odporucala psychologicku. Existuju rozne cvicenia ako sa mozes pod odbornym vedenim naucit lepsie komunikovat, uspokojivejsie reagovat. Teraz mas plno hnevu v sebe, ides na to stylom ze svagrina je horsia a taki ludia by nemali mat rovnake prava ako ti dobri ludia....ty si dobra, ako to ze sa ti deje od nej nieco zle, toto si nezasluzis. Asi si mala doteraz stastie na ludi. Ale takito dilinovia sa po svete pohybuju. Je mozne ze sa budes so svagrinou stretavat este 40rokov. Cim skor poriesis to vecne omielane sebavedomie, tym lepsie. Lebo stale mam pocit ze o tom to je. Ty MAS pravo reagovat na svoju obranu, ty MAS pravo povedat dost, MAS pravo nenechat si s.at na hlavu. Ale potrebujes skalibrovat svoje obranne mechanizmy, prilis dlho to dusis a je pravdepodobne ze to vybuchne pri malichernosti, pride povestna posledna kvapka, a pohar pretecie a ty jej vykricis vsetko co sa hromadilo roky. Ona z toho vyjde ok a ty budes mat problemy. Muz bude na trba nastraty, jej rodicia, vztahy sa nenavratne pokazia. Je lepsie si vediet zastat samej seba a nenechat to hromadit. Nieco sa da ignorovat mavnutim ruky, ale nieco ta skrie asi pekne dlho a tak ak sa to neda uspokojivo spracovat, bolo by fajn to riesit.
@lune tak potom ta ma svagrina totalne v pazi a nezalezi jej na tom, co si o nej myslis. Ja som mala pre moju svagrinu kupeny k vianociam sal, ale z jednej strany bol rozparany, co som si neskoro vsimla a som to rucne zasila, ale bolo to vidno, tak som si ho nechala ja a jej som si kupila nieco ine, aby som ju neurazila. Lebo mi na dobrych vztahoch v rodine zalezi. Jej ocividne nie. Tak je potom povrchna osoba a ako uz bolo spomenute vyssie, zbytocne sa nou prilis zaoberas. Darceky by som nekupovala ziadne, lebo si ich ocividne nevazi a pohrda "normalnymi" vecami, ked na to ma, nech si kupuje znackove. Mozno uz nevie, co uz od dobroty, ale to je jej problem. Brata by som tym nezatazovala, keby k tomu prislo, by som mu vyklopila pravdu, ze uz nevies, co jej mas kupit, lebo jej nic nie je dobre.
@ukulela nekontaktujem ju, komunikujem s nou minimalne a ked som to sem napisala, ulavilo sa mi :o)
vies niekedy sa navstevam a sviatkom a rodinnym oslavam nevyhnem... darceky jej uz dlhsie nekupujem ziadne, len naposledy nahodou ta cokolada, bola som v "zdravom" obchode" ale to bol odo mna posledny darcek... A jebla asi nie som :o)))
@sissmiss hej, nechcem aby boli nezhody v rodine...prave som si spomenula ako sme varili na zahrade gulas a ona si prisla lakovat nechty :o))). Teda ze ona nam urcite pomahat nebude...dnes sa na tom len smejem....
Ano treba reagovat, mas pravdu. Kazdy jej v rodine ustupuje, vsetkych ma naucenych skakat...ved jej vlastni rodicia robia sluhov, nakupuju, varia...
Moja chyba je v tom, ze som jej od zaciatku nedala najavo odtial-potial. Brala som to mavnutim ruky, ale ked sme sa s muzom zobrali zacalo sa to stupnovat a hromadit. Psychologa myslim nepotrebujem, tento problem mam len s nou....
Pekneho, veseleho a pohodoveho Silvestra vsetkym a vdaka za reakcie uz nebudem citat. 😉 🙂 😉
@lune mozno sa ostatni spravaju lepsie nez ona a preto nemas s nimi problem. Alebo s nimi to ide. Problem je ze s nou to nejde. Je chyba ze si nestanovila hranice, ale toto je bezna, casta chyba. Clovek nechce konflikt, to je normalne a prirodzene. Ale ak nebudu hranice, konflikt bude-tvoj, v tebe samej. Drzim palce 🙂
@natalym - úplne chápem negatívne odpovede na jej úvodnú tému, bohužiaľ - ako napísala tak dostala.
preto som sem už neraz napísala, že ak niekto chce radu, nech sa dobre nadýchne, napočíta do 10 alebo aj do 100 a svoj text formuluje tak, aby bol správne pochopený - tak ako ho myslím a cítim, nie naopak. mi tu vidíme len zopár písmen na ploche obrazovky, nevieme čo pisateľky cítia, čo prežívajú a aké sú tam pozadia, nevidíme ako sa "tá protivná švagriná" ksichtí, akú má reč tela a všetky sprievodné znaky, v akej chvíli a v akej súvislosti povie a urobí to či ono, preto sú po väčšine reakcie také aké sú. no a potom trafená hus zagága, čo by ani trafená byť nemusela.
PRETO: písať aby bolo pochopené - čítať s pochopením. teraz s tým majú deti a mládež veru veľké problémy, ale zdá sa aj niektorí dospeláci...
@lune ty máš riadne bibinko v gebuli... 😎 Ja tiež pijem len kvalitné čaje (práve som dala koment do témy o čajoch) a nie preto, že som snob, ale preto, že mi chutia, mám pitie čaju ako rituál a všeobecne chcem svojej rodine a sebe dopriať kvalitné potraviny a nápoje. Kolu, pepsi, fantu a podobné hnusy doma ani nemáme. To má piť to svinstvo len preto, že tvoje veličenstvo to pije a ty si jej to ponúkla a ona si dovolila odmietnuť...no hrôza 😀 Kávovar v domácnosti nie je žiadna "vychytávka", ale úplne bežné vybavenie. Ak si ho nemôžte dovoliť (a ide ťa rozhodiť od jedu), stačí kúpiť obyčajný, lacný, ručný pressovar, z ktorého kávou nepohrdnú ani taliani a pokiaľ viem, ani u nás už ľudia turka moc nemusia, mali by ste určite aj pre iné návštevy, nie len pre tú jednu. Stéviu doma mám, tiež to nie je žiadna špecialitka. Veľa žien ňou sladí, aby nepriberali, lebo nemá žiadne kalórie. Švagriná má už vek, keď je treba robiť pre udržanie postavy viac, ako keď máš 35. To pochopíš neskôr a možno jej budeš o 10 rokov závidieť aj postavu, lebo pitie coca coly na tebe následky zanechá 😉
Ja uz tieto veci ani neriesim, mojej svagrinej som pozicala saty, bizuteriu, peniaze, vtedy som bola NAJlepsia svagrinka na svete, potom som si raz dovolila otvorit usta a povedat svoj nazor a uz sa nerozpraveme, je to asi aj 5 rokov pomaly. Saty nevratila doteraz, bohvie kde ich dala. Ja som ta najhorsia, nechcem ani vediet, ake pomenovanie mam. Je mi to jedno. Bozie mlyny melu pomaly ale isto. To viem.
@cacianka ale tu ide o to ze ked niekto pyta radu tak jasne ze da svoj pohlad, postoj, opise podla seba. Ked sa uz ja rozhodnem napisat nazor pisem len na zaklade textu autora. Nezamyslam sa nad ostatnymi aktermi lebo kazdy ma svoj pohlad. Jasne ze keby sme oslovili svagrovu tak by nas ovplyvnila i ona. A takych medziludskych problemov a diskusii je na konovi xy. A podla mna by sa ked uz tak radit z pohladu zakladatela. Mne ked nieco nereze nezamyslam sa. Nekomentujem. A urcite neurazam. 😉 ale niektore si tu vyslovene chodia rypat..
@alaguema 🙂 asi si to vystihla najlepsie
@alaguema Si ma riadne pobavila. Davas svojej rodine "kvalitnejsie" potraviny a napoje. A vies Ty vobec co je BIO? Mas vobec sajnu ako sa pestuju obycajne a "bio" potraviny? A aky je medz nimi rozdiel? Odporucam Ti nastudovat si zopar noriem a ziskat info o postrekoch a sposoboch pestovania tych Tvojich oblubenych "zdravsich potravin" aby si bola realne v obraze, co zjavne nie si. Ze mas rada sypany caj to Ti neberiem, tiez ho pijem. Na navsteve sa ale prisposobim tomu co mi ponuknu a urcite si nepytam kavu z kavovaru, steviu ani tie veci ktore ja bezne doma mam. Az chodis na navstevy a pytas cerstve presso a steviu alebo kvalitny sypany caj, urcite nie si na navstevach moc vitana, zjavne Ti chyba skromnost a slusnost 🙂.
Na kavu chodim rada a casto do kaviarne, doma mi staci aj obycajna.
Steviu nepotrebujem, na postave pracujem a spolieham sa aj na genetiku, mama ma peknu postavu aj v jej veku. Ak si uz vo vyssom veku a necvicis, stevia Ti figu pomoze...aha si to mozno prave pochopila 😉
Coca-colu pije manzel a ja mu ju rada kupim, ked raz ju ma rad 😉
Keby si napisala konstruktivnu kritiku, zobrala by som to na vedomie ako u inych pisateliek, aj som sa im podakovala, citala si to vobec?
Pises sem ale len s cielom navazat sa a urazit ma a zjavne si nepochopila ze sa tu jedna o vztahovy problem, netrap sa a urob si sypany caj a maj aj dalej pocit ze rodine davas to najlepsie, ked si to cele precitas este raz a pomalicky, mozno Ti docvakne. 😀
@sofinka12345 ano, vsetko sa im raz vrati...
@lune Konštruktívne komenty som ti písala ja, aj mnoho iných, veď to sa dá spätne čítať do posledného písmena, ale teba vôbec nazaujímajú. Ty asi hľadáš iba návod, ako ju vystrnadiť z vášho života. Radila som ti, aby si sa na to pozrela s nadhľadom, čo je zjavne mimo tvoje sily a schopnosti. Môj posledný komentár nie je príjemný, uznávam, ale nedalo sa to už po tebe čítať...vadí ti ako sa oblieka, ako vyzerá, čo konzumuje a nekonzumuje, akú kozmetiku používa a ešte aj to, aký pije čaj?! To je choré správanie. Potrebuješ pomoc.
ja si nastastie rozumiem so svojou svagrinou a je to dobre, neviem si predstavit keby sme si nerozumeli

No ja som mala zatial veeeelke stastie na svagriny.S prvou som pracovala a tahala zo mna vsetko co sa dalo a potom to hlasila manzelovmu bratovi a svokre.Ked nebolo co tak si vymyslela A tato druha zase je celkom v pohode ale je veeelmi uprimna a vecne nasrata na vsetko.Ked som sla k nim,vravim steniatku ze ahoj ty gulka.A ona ze -sa pozri na seba 😂😂😂 som 36tt a 68kg takze taka gula niesom.Ale nevadi.Ked sa nastahovali do noveho manzel im kupil gauc (co mi povedal az potom lebo by som ho zabila)a ked sme sa nastahovali teraz my,tak prisla hrda s orchideou lebo ze teda ona o tomnevie ale zevraj sa ma nieco do noveho kupit.No povedala som muzovi co si myslim ale videla som ze ho to mrzelo tak co budem rypat kaslem na to.To mate podobne ako so svokrou Bud je super alebo na prd