Ako vychádzate so švagrinami?
Ako darcek k meninam krem na tvar pol roka po spotrebe...ako by ste reagovali? Svagrina sa hra na panicku, kupuje same znackove oblecenie, kozmetiku tiez len znackovu, lesk na pery za 20 eur...je stara dievka...zije s rodicmi. Nikdy mi nepomohla s malou, pred manzelom sa tvari aka je dokonala, pritom umy mi auto, prezuj mi gumy, vybav mi toto atd. Podla mna je velmi povrchna a nemam sa s nou ani o com bavit. Raz mi dala dake veci, ze ide vyhodit a ak nieco vyuzijem...po troch rokoch pytala naspat znackove saty,ze si vsimla, ze nenosim. Vraj pre kamosku. Mozno boli aj pre nu, lebo schudla. Bolo to velmi neprijemne, netusila som, ci ich este mam. Vratila som ich. Akceptujem ju, lebo je to manzelova sestra ale je to tazke. Urobila a povedala uz vela pre mna neprijemnych veci. Snazi sa, aby som mala pocit, ze som taka tuctovka a ona akoze niekto je. Je obycajna uradnicka, nic extra, robi na mestskom urade. Ked pride na navstevu ohrna nad vsetkym nos,nad kolacom ktory urobim, nad pitim co jej ponukneme...Skolu si dorabala dodatocne, aby akoze nebola menej ako ja. Je starsia, ma horsiu postavu ako ja a urcite aj horsiu povahu. Neviem ako otvorit oci muzovi, stale ju ma rad, akoby prehliadal jej chyby. Snazim sa byt s nou co najmenej, ale teraz si zacala "omotavat" malu a z toho mam strach. Nechcem aby ju pomalicky spracovavala podla seba, snazila sa kupit si ju vecami co aj nenapadne robi...desim sa ako na nu bude vplyvat, ked bude rast. Poradte prosim co s tym?
@lune jedinu zavadu na tvojej svagrinej, podla tvojho uvodneho popisu, vidim ten krem po zaruke. To je trapas a vratila by som jej ho, ze dakujem sice za darcek, ale kozmetiku po zaruke nepouzivam z bezpecnostnych zdravotnych dovodov. Hadam jej docvakne ako sa zhovadila. Ak to bolo teda umyselne a nie nedbanlivostou. Ostatne nebudem komentovat, kazdopadne je to sestra tvojho manzela, on ju ma rad aj s jej chybami a nezmeni sa na tom nic. 😉
@lune skús sa upokojiť a neriešiť švagrinú - je to sestra tvojho brata a to sa zmeniť už nikdy nedá, správaj sa k nej slušne a radšej nič nečakaj ani dobré, ani zlé...o malú sa neboj, jej matkou budeš vždy iba ty, to sa tiež nedá zmeniť a malá to veľmi dobre vie, keď sa k nej bude švagriná slušne správať a venovať sa jej, nie je to zlé, čím viac ľudí, čo budú ľúbiť tvoju dcérku, tým lepšie...máš svoju cenu, dcérku, manžela, tak hlavu hore si šťastná žena, tak sa netráp tým, čo vôbec za to nestojí
@lune ale psycholog by ti pomohol, ak by si ty chcela. Ja si svoje sebavedomie riesim, ak mi niekto vadi natolko, ako tebe svagrina, viem si to aj sama zanalyzovat, ze mam problem ja, nie dotycna osoba. Ak predsa len, je chyba v druhom, je o mojej asertivite a sebavedomi, ale aj mudrosti, riesit problem alebo nechat tak a neriesit. Pises ze si nenapisala este vlastne nic z toho v com je taka strasna. No to je ale potom tazko, napisala si nieco, na co sa tu reagovalo, neda sa reagovat na to co si nenapisala. To co si napisala o nej su malichernosti, mozno su tam vaznejsie veci ale o tych si sa nezmienila. To ale nie je chyba na strane citajucich, to bolo jedine v tvojej moci. Ano mk je casto plny vychytralych najmudrejsich zien ktore ta poslu dokelu lebo maju zly den alebo pupak na zadku, alebo su jednoducho take. Lenze...Zda sa ti naozaj ok napisat ze co mam robitz som stihlejsia, mudrejsia a lepsi clovek ako svagrina a brat ma svoju sestru aj tak rad??? To zavana priblemom na tvojej strane. Moja rada bola naozaj uprimna, nechcela som ti ublizit. A odpoved ze ty nepotrebujes psychologa... Ak ti pachne z ust a niekto kto do toho vidi ta posle k zubarovi, urazis sa ze nepotrebujes zubara?
@lune este nieco mi napadlo
Mam uzasnu svavrinu, nestrazi mi sice deti, ale je skvela, deti ju lubia, ja ju mam rada, respektujeme sa...atd. Ale mam v rodine osobu, ktora je ako jeden protipol vsetkym mojim dobrym a drahym ludom. Tak sa mozno viem do teba vcitit. Je proste otrasna. Je hrozna, majsterka sveta, sprava sa arogantne, je hlupa, naozaj ako clovek moze byt hlupy, ale velmi sebavedoma a hlucna, zla, sebestredna...uff, aj pol hodiny vkuse by som mohla pisat. Ale problem nebol v nej. Apriori mozno ano, ale vzdy existuje aj prostredie, nic nie je izolovane. Problem bol v tom, ze sa jej nikto nepostavil a nespraval sa k nej adekvatne. Kazdy z rodiny sa citil trapne aj za nu a ustupoval. Aj dalsie pochybenia tam boli, nebudem rozoberat, je toho dost. Vies, nikdy nezmenis toho druheho inak nez svojim spravanim. Nedonutis ju aby sa spravala nejako, ale na zaklade tvojho spravania sa ona moze menit, respektive prisposobit alebo jej iste spravanie nebudes tolerovat atd. Dajme tomu ze je naozaj otrasna. Budes musiet byt asertivna. Mala by si si rozobrat co ti NAOZAJ vadi a podla toho sa zariadit. Ignorovat alebo reagovat, rozhodnut sa co su este povolene straty, a kam uz nezajst. A daj si odstup, aby si to videla jasnejsie.
@veaaa mozno sa jej ten krem prave osvedcil a preto ho kupila aj tebe... Kazda minca ma 2 strany
A ak tomu co uz bolo popisane... Priklanam sa na stranu tych, co si myslia, ze by si si to v hlave mala upratat ty, neporovnavaj sa, proste nauc sa ju prijat taku aka je, velmi pekne to baby opisali, podla toho ako sa opisujes, tak si dost mudra nato, aby si to dokazala. Tiez som mala isty cas problem so svagrinou, ale postupom casu neriesim blbosti, ked s niecim nesuhlasim bud to poviem alebo si to necham pre seba, a funguje to, vychadzame ovela lepsie ako predtym. Takze prajem vela trpezlivosti, hlavne spokojnosti so sebou a pozitivnejsim nadhladom.
@lune ako moze mladsiu, krajsiu, rozumnejsiu osobu s laskavejsim srdcom rozhodit starsia, skaredsia, neschopnejsia a bezcitnejsia osoba? (inak ten prvoopis vasho porovania si naozaj trochu prepiskla, rezonuje tam nedostatok skromnosti, co sa na osobu s laskavym srdcom obvykle viaze. ale budiz, zrovna si asi penila nad nou.)
jednoducho - preto, lebo ty hras jej hru. urcila ti rolu, ty si ju prijala, a preto sa teraz rozculujes. v istom smere klesas na jej uroven, lebo herci su iba tak dobri, ako je dobry reziser. takze ty sa prisposobujes do scenara, co ti ona diktuje. nevedomky, ale vlastnorucne, sa stavas takou, akou ta ona pasovala (aspon v jej pritomnosti).
skonci s tym a zistis, ze ta ona netrapi, dokonca ju beries taku, aka je. a ze aj za jej konanim uz nevidis az take halo.
v podstate si stastny clovek, lebo inak na teba neutoci. staci jej pocit, ze ti dava najavo, aka je oproti tebe stylova a ze sa ti preto vyrovna, resp. ta prevysuje.
a ak si rozumna, takto to aj udrzis. ona bude spokojna a ty budes mat klud.
horsie by bolo, keby ta naozaj hlboko neznasala a snazila sa ti intrigami manzelstvo rozbit. huckala brata proti tebe s presvedcenim, ze ho musi pred tebou zachranit.
@moonlight1210 Vypla som si UP a nechcela som uz citat tie utoky tu, ale odpoviem Ti. Jasne, ze som to pisala nahnevana, kedze mi s usmevom na tvari dava ten "darcek" ze si to mam dat na tvar..pritom viem, ze vedela ze su po spotrebe (vsetky kremy stale pozera, ci su ok). Tak mi radsej nemala dat nic, urazilo ma to, lebo ona by si tym ani ruky nenatrela. Navyse je to tusim krem, co som jej darovala asi pred 1,5 rokom...tak nenastvalo by Ta to? Raz napriklad zahodila predo mnou penazenku, ktoru som jej darovala, novu, zabalenu, len preto, ze nebola znackova...asi zabudla ze bola odo mna (alebo mozno ani nie)...
Ano stavia ma do pozicie "tej co na to nema", nema ECCO topanocky, ruzik Cliniq a cojaviem ake este blbosti. A ked pojdeme ku starkej, treba jej doniest vajicka...niezeby myslela na svoju neterku aby dieta malo cerstve. Minule ked bola na navsteve, spracovala nas, ze jej treba ist kupit lesk na pery do Fannu, lebo jej sa prepadol kupon a blabla. Nasu rodinu, co mame neustale kolobeh, mala, riadenie, varenie atd. poslala kupit jej co chcela a to aj s tabletom a ciarovym kodom, lebo je toznackove a ona to musi mat atd. a ona sedela doma s vylozenymi nohami lebo ona nam nechce manipulovat s tabletom... hlavne ze s nami manipulovala...muz jej to samozrejme isiel kupit, lebo treba jej vyhoviet, nie?
Vsak nech ju ma rad, ale nech jej obcas povie, ze nema cas ju obskakovat a riesit jej rozmary.
Seba som vykreslila ako idealnu, jasne ze nie som. Neviem spracovat tie protichodne pocity lasky a ucty ku manzelovi a zaroven chuti povedat svagrnej co si o nej myslim, nehrat jej hru a zosmiesnit ju, ked sa snazi dat mi najavo kto ona vlastne je. Nie ze by som nato nemala dostatok sebavedomia, ale jednoducho nechcem hadky a chcem aby bol muz spokojny a aby bol klud. Keby ma takto niekto vytacal v praci, v pohode ho dam dole a s usmevom. A ona je si toho vedoma, ze to nespravim koli nemu, tak ma dalej svojim sposobom ponizuje a s usmevom. Myslim, ze ma tym "tresta" za to, ze som jej zobrala brata, ktory jej vzdy ochotne pomahal atd... A asi aj trochu zavidi tu rodinu, nasu malu, nase nove byvanie atd. Byva v dome s rodicmi, ktory jej varia, upratuju, len perie si sama...
Dlho som bola v pohode, ale ona potom vzdy pride s niecim co ma urazi alebo vytoci a bojujem s tym. Malu zacala ucit tie recicky na "damu", vedie ju aby bola ako ona a nepaci sa mi to....
A este som zabudla napisat, ze pije len "original Cejlonsky" cajik, TEEKANNE a spol su prilis obycajne, dzusy len so Steviou, kolac najlepsie Marlenku, mineralku len niektore druhy, Colu, Pepsi, Fantu to jej ani nenukam, nad kavou ohrna nosom, lebo nemame kavovar a ani Steviu, ktorou si sladi. Ked jej ponuknem ako nahradu hnedy cukor, javorovy alebo agavovy sirup hodi len kysly ksicht... Bomboniera a cipsy, tycinky su pri nej maximalna trapnost...Tak dievcata ruku na srdce, ktore mate bezne doma taketo vychytavky, ved nie kazda mame kavovar. Ktora bezite zhanat do Tecsa "specialitky" aby ste vyhoveli "vzacnej" navsteve ???
@lune ale preco jej chces vyhoviet? A zase...Ty ju nemusis "sundavat", ale mozes ju ignorovat 🙂
Akoze, my nemame sancu vidiet to ako to je u vas, ale mozeme reagovat na to co pises. Z tohto druheho opisu vyplyva ze ti vadi nie ona, ale to, ako sa k nej sprava jej brat, tvoj manzel. Snazim sa vzit do takej situacie. Ano, ta moja rodina co som spominala vyssie mala maniere. U nas sa nevyzuli, neosprchovali a spinavi do mojich cistych perin....vrrrrr. Ale pomyslela som si svoje, oprala po nich a nabuduce ked potrebovali prespat u nas, zial, zrovna cestujeme na dovolenku. Kluce nechat pre nich aby mali k dispozicii byt pocas nasej dovolenky? Ale jasneeeeee, ak im nebude vadit ze tam bude aj moja kamoska ktora sa prave rozisla s frajerom a potrebuje niekde dva tyzdne byvat. Uz nebol zaujem 😅 Proste odtial potial, niekedy sa da povedat, niekedy nie a treba sa zariadit. Dava darceky ktore potom pyta spat? Nebrat si ich od nej, pripadne posunut dalej. Da krem po zaruke? Vratit jej ho, ze vies co, krem je po zaruke, ja take nepouzivam. Dovi dopo. Na to tvoj muz nemoze povedat, nic drze na tom nie je. Sebavedomie je aj o tom ze ta to nebude nicit, ona je pre teba nikto. A ze jej dokazes s usmevom vratit co nechces. Dobre rady su travit s nou menej casu. A najlepsia rada je, nedusit to v sebe, ale to co sa ta tyka, si vediet odkomunikovat. Asertivne. Netyka sa ta ze byva u jej rodicov, netyka sa ta ze si kupuje znackove oblecenie, kozmetiku, ze je povrchna. To je jedno a ty nemas ziadne pravo jej to vykricat alebo ju riesit. Ale to ako sa sprava k tebe sa ta tyka, je len v tvojej moci dat jej najavo ze takto nie. Ak to budes dusit v sebe, tvoja dcera bude vyrastat v prostredi kde brat nektiticky obskakuje svoju sestru a maminka sa pretvaruje. Toto by som sa snazila poriesit. Nie ze ona vplyva na moje dieta, ale ze ja sa pretvarujem. To je priklad ktory si vezme dcera. Voci tete sa vymedzi, ale tvoja vychova ju formuje.
Voci svavrinej si precitlivela. Polovica veci co spominas ti nemaju co vadit, do toho ta nic. Ale to ako sa sprava tvoj manzel, ano, to by nastvalo asi vacsinu manzeliek. A tak vidis svagrinu este horsie a vycitas jej co naozaj nie je tvoja vec. Bratia mavaju na sestry slabost. Porozmyslaj co by zabralo, mohla by si sa distancovat od pomoci, chce ruz a s tabletom saskovat do obchodu? Nechce sa jej? Brat skoci? Ok, ty chod zatial niekam s malou kam chcel ist aj on. Kedby potrebovala chora pomoc je to rozdiel. Ale nie ze brat je poskok. Neutocila by som na nu, ale treba vymedzit hranice. Nebudes to mat lahke, lebo uz si precitlivela a naozaj mozu byt tvoje reakcie prudsie nez treba, vidno na tom co popisujes ze ti na nej vadi. Drzim ti palce, blbych ludi je vsade dost, tazko sa s nimi zije, ale nejaka cesta snad existuje, hlavne ked nemusite byt spolu denne
@lune "stale ju ma rad, akoby nevidel jej chyby..." Je to jeho sestra (!) Modli sa za to, aby ju mal stale rad 🙂 Toto je len boj medzi vami dvoma. Ak nezasahuje do tvojho vztahu s manzelom, nezatahuj ho do toho. Bude nestastny a to hadam ako milujuca manzelka nechces. Ja mam svagrine len ako manzelky svagrov, bratov mojho muza. Jedna mi narobila v zivote take peklo, je to zakerna, manipulatorka. Za usmevcekom obetavej, krestansky zalozenej, "matky pluku", je zavistliva, zakerna, peniaze zhrnajuca, vypocitava... neviem co 🙂 to nie su nadavky, len vypisujem vlastnosti, ktore ona dokaze pekne ukryvat a vylezu na povrch len niekedy 😉
Mam ale svagrine, zeny mojich bratov. Su odo mna starsie, mozno boli aj niekedy kriticke, ale ja som sa nejako distancovala o ich kritizovania. Nasa sestra je aktivnejsia 🙂 Ja jednoducho hovorim, zi a nechaj zit. Ja som nejaka, oni su nejake, majme krasny den a tolerujme sa.
Ty by si mala byt otvorenejsia a povedat nahlas, co ta trapi. Ak nie, aspon nerob, co nechces. Nenukaj jej nic, ak je prieberciva, nerob zo seba obetujucu sa, milu svagrinu a potom slahas plamene. Alebo sa teda obetuj, obskakuj ju, ale nechaj to na toho hore, nech kazdy dostane svoju vyplatu. Ludia su vselijaki zmier sa s tym. Mimochodom, ti, co si veria najmenej, si potrebuju svoje sebavedomie najviac posilnovat. Myslim, ze to bude aj jej pripad. Ukaz svoju silu, nadhlad. Pochval ju, poskytni jej priestor sa vyrozpravat... Bud ta silnejsia a vyrovnanejsia 😉
@lune a preco jej za ten krem nepovies? Ja by som sa ohradila! Uz som Ti pisala, ze by som jej to vytmavila - dakujem, po spotrebe krem si neprosim, zo zdravotneho hladiska sa starymi mastami nepatlem! Basta. Otvor usta a co sa Ti nepaci povedz. Aku kozmetiku a akej znacky, za aku cenu si ona kupuje neries. Je to jej osobna vec. Pokial si to nedava kupovat tebou, zbytocne to riesis. Rovnako neries, ze byva doma, v rodicovskom dome a mama jej tam vyvara. Preco to teba drazdi? Im to zrejme vyhovuje takto. Respektuj, ze je to sestra tvojho muza, ma ju rad aj s jej muchami a je to tak ok. Pokial tebe nieco vylozene prekaza, nedus to v sebe a reaguj ked je to potrebne. Tym, ze to v sebe kumulujes a dusis nicomu nepomozes. 😉
@lune tak Vies vzdy mas viacero moznosti ako situaciu riesit (napriklad aj tu s kremom alebo hocijaku inu). Skusme rozobrat napriklad problem toho kremu po spotrebe.
Tu je priklad rieseni:
1. S usmevom a asertivne poviem, ze dakujem vazim si darcek od nej, ale vsimla som si, ze krem je po zaruke a ja sa bojim zalergizovania, zacerveniania bla bla a tak ak niekoho ma pokojne ho moze posunut dalej,nenahnevam sa.
2. Navrieskat na nu, ze je tupa a nevsimne si ani spotrebu kremu, asi to bude tym, ze ma len jednu VS a robi na obycajnom mestskom urade.
3. Povedat muzovi, nech tuto situaciu vyriesi, ze sa nechces s jeho sestrou hadat, ale ze kremy po zaruke neberies.
4. Hodis krem do kosa.
5. Podarujes jej ho k sviatku spät a pribalis este nieco po zaruke.
6. Sklopis usi a budes sa 10 rokov neroivat co ti to ta krava dala. Medzitym sa o tom dozvedia vsetky tvoje kamosky a 70% MK.
Stale sa ti nezda prve riesenie ako cesta k pokoju v dusi? 🙂
@jabadaba ano uz musim zacat reagovat ci uz sa urazi, ci nie...nejde ani tak o krem ale o to, ze mi vlastne vratila to co som jej darovala kedysi ja, plus dake veci, co jej lezali v skrini a nechcela ich. Ja som jej kupila cokoladu so steviou, chapes nemam ju rada ale cokolvek po spotrebe jej nebudem davat. Dam jej nieco co ma priblizne rada...aspon snaha bola...
@cecil36 moznost cislo1 by bolo moje riesenie.Darcek po zaruke je snad zly vtip 😉
Inak ja som dostala raz od svagrinej poukazku na jej kozmeticke sluzby,bohuzial ani po treti raz sa mi u nej nepodarilo ho uplatnit.Tak som jej zavolala,povedala,ze dakujem za darcek a hadzem ho do kosa. 😝
@lune ak nezvladnes moznost 1 tak potom ja som za moznost 5.
@lune ja vychadzam so svagrinou asi tak ze tutuli mutuli ked sme spolu,ale ked sme od seba sa ohovarame. Je to obojstranne. Ja tu svoju neznasam z duse a casom sa to len stupnuje. Vadi mi ako sa oblieka(aj bezdomovec je lepsie ohodeny a smrdi menej)ako sa vyjadruje,ako vychovava dieta(maly rozmaznany cert na ktoreho ked zle spravi zrevem ja a nie ona,ale aspon niekto, lebo to decko by nam skakalo vsetkym po hlavach). Cela rodina to takto citi,bohuzial hrame divadlo kvoli bratovi kt.ju ma rad a my fakt nechapeme preco vyliezol prave ma nu. Ale hold nepomozem si ☹
Ja by som nateraz zvolila moznost c 4. - hodila do kosa.
Ak by sa to este niekedy v buducnosti zopakovalo, tak by som isla po moznosti c. 1. s tym, ze v minulosti sa uz take nieco stalo a si to povazovala za nedopatrenie z jej strany, nech si na to dava pozor, lebo uz to zacina byt trapne, ze sluzis niekomu ako odpadkovy kos.
@lune ja to chapem, mne nemusis vysvetlovat, darovat niekomu nieco po zaruke, navyse ak je to povodny dar obdarovavanej..to je trapas. To treba asertivne s usmevom odmietnut, aby aj jej docvaklo a vztahy sa mozno vycistia. Je zbytocne hromadit v sebe hnev a stradat dusno. To nicomu a nikomu nepomoze.
@jeannna sto bodov🙂
presne takto by som reagovala aj ja, zbytocne by som to nateraz nerozvadzala a nemutila vodu.
pre zakladatelku: podla mna toto vsetko co tu pises nie je take vazne, vase rodinne "problemy" su uplne nic oproti veciam co musia riesiť iny ludia....vobec by som to neriesila..kasli na to, ona si to mozno ani neuvedomuje ze je taka, kazdy mame nejaku povahu....a určite nie je IBA zla...rovnako ako nikto z nas nie je len DOBRY alebo len ZLY🙂
pekneho silvestra a stastny novy rok vam vsetkym prajem🙂

@zita19 aha už mi je to jasne 😀 ach bože, niektore zmyslania ludi tu na MK ma vedia rozosmiať.