Ako vyplatiť manžela pri hypotéke na rodinnom dome?
To že som hlúpa a podobné veci si odpustite to viem ja len chcem vedieť odpoveď na otázku.
S manželom sme si vzali hypotéku 100 000 na prerábku domu ktorý patrí mojim rodičom. V tomto dome bývajú moji rodičia, ktorí sú vlastníkmi plus tu býva môj brat plus hypotéka je uvalená na celý pozemok a prístavby v ktorej býva dedko. Ja a manžel tu máme trvalý pobyt nie sme vlastníci mám pocit že sa spisovala predtým niečo ako nájomná zmluva aby sme mohli vziať hypoteku. Peniaze sa samozrejme minuli robila sa nová strecha,kúrenie, a podobne len u nás hore pre nás s našimi to nemalo nič. Moji rodičia zateplili celý dom opravili schody brali si na to tiež pôžičku. Majú obaja po 50tke chodia do práce. Manžel je na mňa hrubý máme dve malé deti nechcem tu rozvádzať podrobné okolností lebo som blbá áno že mám s ním dve deti a bývam u rodičov to riešiť nechcem ale už mi to fakt príde tak neúnosné že reálne uvažujem nad rozvodom aj keď sa bojím čo príde.
Ako ho totiž vyplatim? Môj príjem je tak aj s prípravkami na deti okolo 1000 mesačne. Prácu meniť nechcem lebo nesoferujem nemám auto a on bude robiť naschvaly nebude sa zaujímať o deti. A ja by som ich nestíhala vodiť do škôlky a školy v práci sú ku mne maximálne ústretoví robím len ranné smeny cez týždeň a mám to blízko domu. Niekde som čítala že vraj nestačí vyplatiť polovicu sumy ktorá je splatená ale že z hodnoty domu? To akože keď teraz dom aj s pozemkom má hodnotu cez 230 000 podľa odhadu tak z toho? A deliť to počtom osôb ktoré tam bývajú? Aj deťmi? Nechápte má zle že ho chcem obrať o peniaze alebo podobné ja by som dala aj obličky len nech majú deti a ja už kľud. Len z môjho platu som zúfalá a neviem či teda ticho trpieť ďalej lebo naozaj na to nemám. Je možné aj nejako prepísať hypotéku aby bola uvalená iba na vrchné poschodie či to sa nedá. Nemáme úplne že samostatný vchod ale v podstate je spoločná veranda a z nej majú naši svoje dvere na zamknutie k nim dole a my svoje dvere ku nám hore ako vlastný by 4 izbový. Keby sa to nejako podarí uznať ako samostatnú bytovú jednotku vyplácala by som polovicu hodnoty vrchného poschodia? Ale to je tiež na hlavu lebo hypotéku budem ďalej platiť sama tak nechápem prečo ho vyplácať z toho všetkého keď splatných je okolo desať tisíc. Veď to na Tom ešte aj zarobí a ja sa takto jeho nezbvim. Predať sa to nemôže na to je tam veľa ludi
Nemôzes ho vyplacat z niecoho,co nie je tvoje/vaše (Dom rodicov).Môzes mu navrhnut,ze budes platit hypo a zo splatenej casti mu vyplatiš 1/2.Mozno sa mylim,možno poradi niekto odbornejsie....
Drzim palce🍀
To kto rozumovo normálny si vezme úver 100 000€ na cudziu nehnuteľnosť? Nevyplácas ho z ničoho. Vrátiš mu polovicu vyplatených splátok. Nakoľko dol nie je váš nemá nárok na trhovú hodnotu. Hypotéku prenesieš na seba len, ak na ňu budeš mať príjem, problém by to nemal byt. Ak nemáš na ňu príjem, nastane problém, že ju musíte mať stále obaja
Ako je pisane vyssie. Hypo prevezmes na seba a jemu vyplatis polovicu toho, co uz bolo splatene.
V prvom rade sa ale riesi rozvod, az potom bsm. Na vyriesenie bsm mate cas tri roky po rozvode. Trvale bydlisko ma len evidencny charakter. Takze smelo do toho, cely proces nejaky cas potrva, nenechaj sa odradit od rozvodu kvoli majetku. Drzim palce
@sasa1310 mohli by ju preniesť aj na mojich rodičov? No my sme nemali nič našetrené neplánovane som druhýkrát otehotnela preto sme brali hypotéku na ten dom lebo inak by sme úver na nič nedostali
Na prenesenie hypotéky na iného, musí mať ten “iný” dostatočný príjem, aby mu bola schválená. Pri tvojich rodičoch je rozhodujúci aj ich vek, na rozpočítanie daných splátok. Ty ju mas možno na 30 rokov, im vyjde max. napr. na 12 rokov, a už im ju nemusia schváliť lebo splátka sa rapídne zvýši
Tvoj muž má po rozvode manželstva nárok na vyplatenie 1/2 splátok hypotéky , do dňa rozvodu. Tak si to predbežné zrataj koľko ste už vyplatili. A ešte do rozvodu a vyriešenia prechodu ypo splatíte.
Pohľadaj všetky papiere, chod do banky sa poradiť ako preniesť hypo na teba a kedy, alebo sa poraď aj s rodičmi ( prípadne s bratom) či by vedeli prebrať. Lebo je to ich dom.
Netráp sa v ťažkom manželstve, kvôli domu či hypotéke, nestojí to za to. Práve preto podaj návrh na rozvod čím skôr, nech sa to ukončí a menej ho vyplatis. Ak sa správa neprístojné, trvaj na Tom aby odišiel, v prípade agresie volaj políciu.
Vlastníci domu mu môžu zrušiť trvalý pobyt na počkanie, za 5 minút, lebo on nemá žiadne vlastnícke práva. Ani nič z hodnoty domu,
Uz ste skusali manželskú poradňu?
Situacia vobec nie je zla. Muz bude mat narok len na polovicu toho, co ste splatili zo spolocnych penazi pocas manzelstva teda za trvania bezpodieloveho spolivlastnictva manzelov. Hlavne sa co najskor rozved, lebo tato suma s kazdou dalsou splatkou rastie. Verim, ze mas nejake zaznamy od policie, ked ta zbil. Drzim palce!
Neviem, aky postoj maju rodicia k chlapovi, ktory tyra ich dceru. Ked podas ziadost o rozvod(urob to co najskor), alebo kludne aj predtym, by mu mali zrusit trvaly pobyt. On na dom nema absolutne ziadne pravo. Mal by, keby patril tebe, lebo manzela vyhodit nemozno, ale zaťa kadykolvek.
Polovicu zo splateneho, ale, najpr sa spytaj v banke, co s tym zvyskom, ci to banka prepise len na Teba, ci bude treba rucitelov, ci by to rodicom vyslo, ak by museli ist rucit. No, nezavideniahodna situacia, vyska uveru je hrozna
Len nechápem, prečo by Ti nemal platiť výživné na dve deti ? Pekne sa korektne vysporiadajte, zaplatíš mu polovicu zo splatených splátok a on nech platí alimenty.
Nie som si ista, či bude mať ten muž nárok na čokoľvek. Na akúkoľvek časť domu rozhodne nie, nič vám v ňom nepatrí. Ale nakoľko ste hyptekou nič nezískali (že ste opravili kúrenie či schody neznamená, že vám patria) a on ich užíval tiež, neviem, ci vôbec bude mať nárok na polovičku splátok. Takže určite otázka na právnika. A o rozvod by som podala ešte dnes.
píšeš že ste splatili asi 10 000, takže k dnešnému dňu by si ho vyplatila iba 5 000, nič viac.
Výživné - prečo by ti nemal platiť ?! je otec, splodil deti tak musí, neboj sa súd mu to vysvetlí a dosť rázne, alebo aj exekútor... prípadne sudca do basy.
Pre istotu ked nebude doma mu prebehni všetky papiere, rob si kópie a dobre schovaj (u rodičov). Hľadaj najmä nejaký doklad o jeho vzdelaní, profesii, pracovnú zmluvu, platové dekrety, všetky dôkazy kedy akoľko zarába, kde dáva peniaze, či si kupuje drahé veci (bez tvojho súhlasu), hocičo čo by ti pomohlo potvrdiť aký má príjem a výdaj, aby mu na súde vyrúbili adekvátne výživné na deti, Orientačne si spíš všetky náklady na deti, ale že všetky, aj ich podiel na vode, elektrine, plyne, odev, obuv, jedlo, hygiena, školské potreby, cestovné, internet kvôli škole, mobily, zdravotné veci čo potrebujú, prípadne strojček na zuby, okuliare, . Ohľadom nákladov je tu na MK mrte dobrých rád, ako na to, a že môžeš žiadať aj na nepredvídané náklady, aby platil 50 % minimálne (plavecký kurz, škola v prírode, školský výlet).
A že vrieska ? Otec, mama, dedko , brat nech mu to vysvetlia a vyhodia ho, prípadne volajte políciu, zákaz vstupu a priblíženia. Nechápem prečo ho ešte neupratali a trpia také hovädo v ich dome a hovädo k tebe a deťom. Zrušiť trvalý pobyt a von !
@cacianka, kdesi som čítala (a vôbec netusim, či to bolo správne), že tých 50% platí len pri získaní/zhodnotení majetku. Nie automaticky pri každej pôžičke. A oni v podstate vrazili prachy do cudzieho, nič nezískali ani nezveladili (pre seba) Zo spotrebaku či leasingu by tiež nemal nárok na polovičku splátok. Ale je to len úvaha a rozhodne žiadna rada pre autorku.
@nicegirl369 nemám žiadne záznamy nepísala som že ma zbil je hrubý párkrát mi napríklad roztrhol tričko alebo má schmatol za vlasy ale to je také že to ani nemám ako dokázať
Podľa mňa hypo prevezmeš na seba a tým to hasne. Predpokladám, že ste neplatili žiaden nájom - takže by si mohla považovať splátky hypo, čo boli už splatené, za nájom. Ak by boli väčšie ako odhadovaný nájom, tak by si mohla možno splatiť polovicu toho rozdielu, ale aj to je otázne. Myslím, že na tom nie si až tak zle, ako si myslíš. Sprav si jednoduchú konzultáciu s rozvodovým právnikom, aby si vedela presne, čo ťa môže očakávať...
V prvom rade sa porozprávaj s rodičmi nech vedia akého človeka majú v dome ak si im to doteraz nepovedala. Keďže má u nich len trvalý pobyt môžu mu ho ľahko zrušiť a vyprevadiť ho z domu. K hypotéke ti už poradili.
alimenty ty nic nemaju so splatkami uveru a pekne nech ich plati , ty mu zas vyplatis co bude treba z hypoteky ,tak aby bolo vsetko aj po rokoch vydokladovatelne ,vsetky platby pekne selektuj , alimenty si mozes dat potom aj zvýšiť ked budu deti vo vyssom veku ,
V Tvojom prípade by som kontaktovala právnika, aby ti s tým pomohol. A nie, hypotéka sa nedá prepísať len na horné poschodie domu. Proste sa zakladá celá nehnuteľnosť aj s pozemkom s zvyšnými budovami. Skús sa porozprávať s rodičmi, neviem či je to možné, že by ste hypotéku prevzali na seba vy traja (ty, mama a otec). Neviem, či sa to dá.
Ešte je dôležité, že kedy ste brali tu hypotéku a s akým úrokom?
Nechaj vasich 100 000 tam kde su, nieco ste odbyvali a za zvysok ste zveladili rodicom a brachovi. Za to nech ti daju 1/4 na pismo a hybaj odtial. Ked su uznali a pricerni, na LV stvrtku daju. Ked sa rozides s chlapom zrejme bude pytat 50 000,to mozes ukecat, ze nechces vyzivne a ste vyrovnani. Blbe, ale elegantne a bez nervakov, ktore ta za par rokov zosrotuju na staru babu. Zacat znova a asi v najme. Asi na ine nebudes mat. Si si totiz neskutocne zavarila tym spolkom-spolky, certove 👹volky, aj ked s rodicmi a bratom. To co bol za napad, ist s nimi na "hromadku" za 100 000 ste mohli byt vysmiaty vo svojom a bez... Pred rozvodom. Nuz...
Aha, len desatina splatena... No previest zvysok dlhu aj na rodicov a pana brata,kazdy po 100 a s chlapom neviem ako poriesis...
A to vim ste rucili na taku vysku hypoteky? Tym domom ak dobre citam
On nema narok na nic z hodnoty domu, nie je vas, ako uz bolo neraz pisane.
Ma narok na polovicu uhradenych splatok.
Silno pochybujem, ze bude hypoteka prenesena iba na teba, mas maly prijem, vyzivovacia povinnost na 2 deti... jedine iny rucitel? Brat? Rodicia? No a ked uz tolko veazate do domu bolo by fajn po rozvode aj rozdielut ten dom podielovo medzi teba a surodenca.
Aj ked brat asi do domu nic nevraza, tak jemu mensi podiel
@ahhola ale ona nechce a nepotrebuje odísť z rodičovského domu, ani ju nikto nevyhadzuje, iba sa radí ako má a môže poriešiť muža po finančnej stránke.
vyhodia agresora a ostatné si už dohodnú a pomôžu medzi sebou ako rodina, bez prisťahovalca. má oveľa lepšiu pozíciu ako ktorákoľvek žena po rozvode. Má strechu nad hlavou, muža môže bez problémov vyhodiť, o deti sa postará s pomocou rodičov, môže pracovať aj nejakú brigádu na prilepšenie a splatenie hypotéky.
Ked ste splatili 10tis., tak ty mu vyplatis 5000€ a ostatne sa dohodnete, ze budes splacat dalej ty. Banka v tomto pripade, zvykne prižmúriť oci ak ide o vyporiadanie BSM a jedneho z manželov da z uveru prec. Splátku nemas vysoku. 300€ zvladnes. Take vyzivne aj dostanes na dve deti. Banka k prijmu pripočíta aj vyzivne. Kludne ten navrh podaj a aj neodkladne opatrenie na zverenie deti a tam uz dostanes nevyhnutne vyzivne. Na kuratele ti pripadne aj pomozu spisat. A aj ked nemas dokaz, kludne uveď ako dovod rozvodu jeho spravanie. Aj rozvod bude nejaky cas trvat, Cize aspon nech mas nejake vyzivne do rozvodu. Majetok budes riesit potom.

Je reálne platiť to sama keď zarobím 1000 mesačne už aj s prípravkami. Hypotéka je okolo 300 eur, energie 150, škôlka 90. Alimenty mi asi platiť nebude ak ho mám vyplácať tak by som sa skúsila dohodnúť že mi nemusí platiť a ja mu tak budem splácať hypotéku alebo ja už neviem 😭 všetko je aj hrozne drahé ale mne to už nestojí za to že on sa na pár dní ukľudní a potom po mne pred deťmi vrieska aká som neschopná nula k ničomu a vulgárne nadávky. Je mi zle zo seba ako z matky hrozne si to vyčítam skrz deti ale nemám silu neviem ako z toho von 😭