icon

Ako vyriešiť bývanie?

zuzanajamriskova
17. apr 2013

Ahojte maminy i nemaminy ...neviem či to patrí práve sem ...ale mám hroznú dilemu a asi potrebujem aby sa na vec pozrel niekto nezaujatý...takže ide o toto: Bývame u rodičov s dvomi deťmi ...máme vlastný dvojizbový bytík na poschodí v rodinnom dome...ale sme tu už štvrtý rok a máme toho dosť to tu nejdem rozvádzať...takže chceme sa odsťahovať....manžel pracuje v BB má tam rodičov takže väčšinou je cez týžden tam a potom ked má volno tak príde domov aby proste nemusel stále cestovať (bývame v DT) ja som teraz nastúpila na rodičovskú dovolenku...máme niekoľko alternatív a neviem sa rozhodnúť ktorá bude najlepšia...1. ostať v Detve...máme možnosť isť do podnájmu za slušnú cenu dlhodobo...ale aby sme neprežívali od výplaty so výplaty a niečo si aj odložili manžel musí nadalej chodiť pracovať do bb..aj ked má možnosť pracovať aj to v dt ale za polovicu toho čo zarába v bb...druhá možnosť je kúpiť byt blízko bb ale na to si musíme zobrať hypotéku...manžel môže ostať pracovať v bb nemusí tolko cestovať bude chodiť každý večer domov ale s tým že si zoberieme úver budeme nútený žiť od výplaty do výplaty...takže sama neviem čo robiť...ja mám tiež väčšiu šancu sa zamestnať v bb a potom sa to už bude lepšie splácať ale čo ak sa nezamestnám kedže manžel pracuje 13 hodín denne ja si musím nájsť prácu kde budem po obede končiť aby som bola z deťmi...nechcem žiť dalších x rokov v strachu že čo ak to nebudeme vládať platiť ...ak zase ale ostaneme v dt a manžel bude nadalej chodiť do bb tak to sa uvidíme len dva tri dne do týždna...môže prestúiť do tej práce v dt ale ked som to tak rátala tak nám ostane na žitie na mesiac cca 300eur..to už je suma bez nájmu a iných nutných vydavkov ako škôlka a podobne dá sa z toho vyžiť? Neviem či som to napísala zrozumitelne sama v tom mám mišmaš...najradšej by som odišla do tej bb a začala od znova ale na druhej strane tu som sa narodila ..a páči sa mi to tu ...v bb sme chvílu žili ako slobodný a nepáčilo sa mi tam ten rušný život a všetko...ale viem že v dnešnej dobe na to nemôžme pozerať že nje normálne ked sa ludia sťahujú za prácou...budem vďačná za každý koment čo mi napíšete možno mi to pomôže v rozhodnutí 🙂

Strana
z5
jarkapa
17. apr 2013

@zuzanajamriskova Ja by som ti poradila jednoznačne si zobrať hypo. Dlhodobý prenájom nič nerieši, neni to stále tvoje, si v cudzom. Budete sa musieť uskromniť, aj strach o zamestnanie tam bude, ale to máme skoro všetci. Nemáš istotu, že budeš niekde zamestnaná 30 rokov. A budete si konečne platiť svoje. Podľa mňa, toto je najlepšie zo všetkých variant čo si dala. A budete konečne s mužom každý deň spolu. Hlavne, ak ti môžem poradiť, keď sa už rozhodnete pre hypo, treba si ho dať poistiť, hlavne pre prípad straty zamestnania a najlepšie na kríž. Čiže aj ty aj muž aby ste boli poistený. Sú to peniaze naviac, ale v prípade niečoho neočakávaného, ste krytý. Nedaj sa odradiť v banke formulkou, že sa ti to neoplatí, že si máš dať radšej životné poistenie. Držím palce 😉

hradnapani
17. apr 2013

@zuzanajamriskova a nerozmyslali ste nad tretou moznostou, t.j. prenajom bytu v BB alebo blizko BB? urcite tam najdete aj cenovo vyhodny, dlhodoby. Aspon si precvicite, ako ste schopni splacat pravidelne splatky, ktore budu zrejme o nieco nizsie ako splacanie hypo plus rezia bytu. A ked zacnes naplno pracovat, tak by som sa asi az potom ohliadala po kupe bytu (budete mat dva plne prijmy).

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@hradnapani no ked sme si tak pozerali ceny prenájmov tak je to skoro to isté ak nie viac niekedy....mi totiž mám vyhliadnutý byt mimo bb ..za dobrú cenu si myslím a niečo máme aj sovje takže z banky by išlo niečo menej ako polovica..byt v bb by sme si ani pri jednej možnosti nemohli dovoliť 🙂

maca_p
17. apr 2013

byvat co najblizsie k pracovnej prilezitosti, resp. k pracovisku. dochadzanim zbytocne zabijate cas. ver mi, ja dochadzam 60 a mm 80 km. je to zabijak. stahovali sme sa do mensieho mesta, mimo BA, ale neratali sme, ze to costovanie je zabijak. teraz mame 2 male deti, takze bud sa prestahujeme do BA, alebo jeden z nas zacne hladat pracu v mensom meste za ovela mensie prachy. a BB nie je az taka velka.

sympa1
17. apr 2013

@zuzanajamriskova ci budes platit najom a žit od vyplate k vyplate alebo vezmete hypo ...mate to to iste..ibaze budete vo svojom...tu sumu co si dala na vyzitie....sa da... tiez tak zijeme..muz dobre zaraba a ja doma a 2 deti a hypo.....ale budete vo svojom!!! a ked si najdes pracu tak bude super....ja tiez kebyze mam normalne zamestnanie tak sme kazdy rok na dovolenke ...

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@sympa1 ale máte napr. nejaké poistky, sporenie ? lebo ja budem musieť v takom prípade naše poistky zrušiť a sporenie asi tiež :(

hradnapani
17. apr 2013

@zuzanajamriskova tak ked to mate takto, potom nie je co vahat. Urcite ten vlastny byt...

lucyvivien
17. apr 2013

ja by som ti neporadila ani jednu možnost, skor si zobrat vyšší uver alebo 2 uvery napr na 12 rokov a kupit napr. straší domček v okolí manželovej práce ,a postupne ho spravovat. Hypoteka je cesta do pekla, vlastne je a neni to tvoje , nebudeš mat na splatku a o par mesiacov ste na ulici a byt predáš za menej ako si kupila a bývat v prenajme su vyhodené peniaze. vezmite si fin. poradcu , ktorý vám poradí 🙂 PS : na hypoteke preplatíte šialené peniaze..

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@maca_p nie ie je...ale ja som od narodenia žila len v Detve a to je malé mestečko oproti bb...a viem aj to že čím väčšie mesto tým väčšie výdavky...a mm ma možnosť pracovať aj tu 8 hodín pondelok až piatok ale za menšie peniaze ako v bb ale tam je zase 13 hodín od nevidím do nevidím :(

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@lucyvivien ale ten prenájom je len za náklady na bývanie tam nechcú nič navrch je to poznámosti

sympa1
17. apr 2013

@zuzanajamriskova ano tych 300 euro je cisto len na stravu bez vsetkeho ostatneho...hypo poistky elektrika telefony internet skolka skola kruzky atd atd...mali sme nieco nasetrene na stavebnom a to sme zrusili aby sme brali mensiu hypo

simca06022011
17. apr 2013

v BB su byty predrazene, ceny bytov a aj najomneho, tak sa na to pozrite z tejto stranky... mozete skusit nejaku blizsiu dedinu, mestecko, zase v tejto casti nie je problem ani s dopravou, kolonami... cesta ide rychlo (byvam v ZV dochadzame do BB- na druhy koniec az ku cementarni a sme tam za 15-20minut.. co je nic). Jasne je pohodlnejsie byvat 10 minut od prace, ale treba ratat s tym ze byt v prepchatej Sasovej (ja to sidlisko milujem, ale ked vidim tie auta po ulici, to ze sa nie je kam zaparkovat, orzbite cesty, je mi na zvracanie) stoji 50tis a viac, na uhlisku, foncorde, radvani je to iba viac, novostavby idu do Bratislavskej vysky... a byt v ZV v centre som si kupila za 40tisic a vsade sa dostanem s malou pesi... no nie je o com ;) Jasne ak natrafite na dobru cenu, tak berte.. ale novostavby v BB su nekvalitne (byvala som v dvoch a odisla som z tade po roku s tym ze v takych rujnach byvat nebudem), stare domy su casto uz v dezolatnom stave a udrzba bude dlhodoba a so susedmi je casto tazka rec... cize treba aj na to v spojeni s cenou mysliet... co sa tyka penazi, zalezi na tom kolko vam vypocitaju splatku za byt, ja by som hypeteku brala... z 300EUR po zaplateni vsetkych vydavkov sa vyzit da. Pozerajte inzeraty a hladajte... vyjednavajte a pod... neponahlajte sa, setrite si radsej peniaze aby ste mali rezervu... a DOBRE si kupu premyslite, je tu tolko realitakov, tolko podvodnikov, tolko nehnutelnosti na predaj, ze je lahke nechat sa "oblbnut"... podla mna je tu lahsie prejst do prace 20-30 km (tu je to otazka niekolko desiatok minut, v kolone cez mesto, cesta zo sasovej k nemocnici napr. to trva rovnako dlho...) ako vyhodit von oknom niekolko desiatok tisic na byt... skor by som riesila blizkost bytu k jaslickam/skolke, resp. blizkost prace k jaslickam a skolke... my sme to teraz poriesili tak, ze sice mam pod oknom jasle, ale lepsie nam to vyhovuje zobrat malu do BB, dat ju do jasliciek, pracujeme do 16-16:30, cize skor ju vezmeme tam z jasli ako potom utekat z prace skor a nahanat sa aby sme ju v ZV stihli vytiahnut, ked v jasliach su do 16:30...

simca06022011
17. apr 2013

pardon za dlhy prispevok :P my tu riesime byvanie dlhodobo, takze uz to mam z tolkych hladist "prerozmyslane", ze mozem aj hodinu pisat :P Inak na Sliaci predavaju celkom dobre domy teraz za ceny BB bytov ;) ale treba ratat s vyssou cenou udrzby 🙂))

simca06022011
17. apr 2013

@lucyvivien Kto ti toto povedal? Hypo ma stale najnizsi urok, vies aky urok sa dava na bezne uvery ? ;) hypo sa da splatit aj skor napriklad.. a ked nebudes mat na splatku uveru, tak co sa stane? pride exekutor a zoberie ti nehnutelnost a preda ju v drazbe... ;) no to je uplne ine, ze?

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@simca06022011 no mi sme našli byt v šálkovej ten sa mi pozdáva majú tam školu škôlku...a aj prostredie je mi bližšie ako ruch mesta...do bb na skok infraštruktúra dobrá...ja som ožno zle položila otázku už sama neviem...bud teda bývať v tej šálkovej manžel bude pracovať nadalej v bb chodiť večer domov a budeme sa musieť uskromniť aspon kým sa nezamestnám...alebo ostať v detve zobrať ten podnájom muž bude robiť tu každý den poobede doma a cez výkend tiež ..za menej penazí a budeme sa musieť ešte viac uskromniť :(

bets
17. apr 2013

@lucyvivien nerozumiem tvojej rade. aky uver si ma vziat a nevziat hypoteku? hypoteka nie je uver? alebo mas na mysli spotrebny uver? no tom by som jej neradila ani omylom, staci pozriet uroky a rovnako ho musi splacat, ak nechce mat na krku exekuciu... clovek so spravnym sedliackym rozumom nepotrebuje fin. poradcu. staci si dat cisla na papier. zaroven pri rozhodovani o byvani vstupuju aj subjektivne faktory a to nikto za nu nespravi.
pre mna dolezity subjektivny faktor je byt s manzelom, za kazdych okolnosti... cize byvanie tam, kde ma manzel pracu.

simca06022011
17. apr 2013

@zuzanajamriskova no to ani neuvazujte, ze odist z prace v BB... zase do detvy to nie je tak daleko, keby daco... neviem aky je ten byt v Salkovej a ake su ceny, ci sa oplatia a tak... mne tam byva ocino a byty som tam ani nevidela :P Ale ja by som teda kupila vlastny, mne sa tam tiez paci a teraz sa tam da jednoducho dostat z mesta... je tam vsetko a este aj klud k tomu 🙂 ved keby nahodou nevychadzalo, byt viete predat napr. a uskromnovat sa budete aj tak aj tak... ci uz budete spolu v detve alebo budete v BB.. a s tymi nakladmi v malom meste a vo velkom nesuhlasim.. mozno drahsie byvanie, ale nic ine tam drahsie nie je...

kaktusik007
17. apr 2013

@zuzanajamriskova a ak budete kkupovat ten byt, tak kupujte taky, ktory je potom predatelny 🙂 lebo nikdy neies co sa stane, a k rodicom sa vzdy viete vratit..
ja osobne si neviem predstavit fungovat v manzelstve ze nie som s manzelom, resp. ze mame vikendove manzesltvo... ty kokos... to aky veget maju potom ti chlapi, ze zena sa stara oo deti a domacnost a vsetko???

inak, roidcia.. mas toh omozno plne zuby, ale az ked sa odstahujes, zistis, ako bolo dobre, ked pomohli s detmi

amouramour
17. apr 2013

tiez zasnem nad tym porovnavat hypo a spotrebak a vyhlasit ho za vyhodnejsi🙂hypo urok okolo 3 ak sa zadari a spotrebak okolo 13...treba k tomu este nieco dodat?🙂

kaktusik007
17. apr 2013

@zuzanajamriskova este jedna otazka - salkova je dedina?? ?ak ano, tak na to zabudni !!! ako tearz sa ti to moze javit ako dobra volba, ale ver mi, ked budes na materskej a rodicovskej, tak ocenis vyhodu mesta... neskutocne, aj ked krpateho, je to rozdiel - mesto a dedina.

dobre sa mi pozdava to co ti tu radi
@simca06022011 - ak je BB pre teba draha ( 50 tisic mi nepride vela za byt, ale ok, iny kraj, beriem) tak potom ak sa da v centre zvolena kupit za 40, nie je o com --- teraz som bola v kovacovej 6 tyzdnov, ako dobre, nie je to BB, je to male, ale stale je to MESTO - uroven sluzieb je niekde inde a potom, centrum tam nie je az take zle.... vedela by som si predstavit tam existovat, par minut peso od centra.... to by bola dobra volba, a predatelna vzdy, ze keby nieco

simca06022011
17. apr 2013

@kaktusik007 keby si videla Sasovske byty tak by ti to bolo vela 🙂 K Salkovej, autom do centra 5 minut... iba tolko... ;) v BB aj uhlisko a radvan bolo dakedy dedina, zastavbou sa vsetko pridelilo k mestu.. a je rozdiel byvat v slusnom byte niekde mimo centra ako v zanedbanych starych smradlavych a autami obstavanymi bytmi na sidlisku, kde sa clovek na ulici boji dieta aj pustit "pochodit"... salkova je to iste ako kovacova, dovolim si tvrdit.. obe su dediny, obe maju skolku a skolu a obe maju potraviny.. kovacova ma kupele.. a to je asi tak vsetko🙂

kaktusik007
17. apr 2013

@simca06022011 raz som tam bola, sidlisko mi prislo dost mimo, a klasika - natrepany panelak na panelaku... ale ja nepoznam lokality BB, takze neviem, a rovnakok neviem co stoja byty tam, takze je mi tazko povedat... ja ked ratam ze tu je cena za 3i tych cca 55, tak 50 mi pride ok... len z tohto pohladu 🙂

simca06022011
17. apr 2013

@kaktusik007 ved rozumiem.. pisala som 50 a viac 🙂 Ak niekde daju prerobenu kuchynu tak si hned pytaju 60🙂))

dada1212
17. apr 2013

Ja až tak BB nepoznám z toho realitného hľadiska, ale ja by som sa s niekým poradila, že prečo sú tam v tej šalkovej byty lacnejšie. Ak tam je slabá občianska vybavenosť, zlé spojenie, zlá cesta a podobne, tak môžte na tom ešte prerobiť.
Lebo nikdy nevieš čo sa stane, možno po pár rokoch budete musieť ten byt predať, lebo budete potrebovať ísť bývať inde a bud ho nepredáte alebo predáte riadne pod cenu.
Takže pozor na lokalitu, netreba ísť iba po cene, vy ste n veľmi enáročný, lebo žijete daleko od BB, nie ste zvyknutý na veľkú občiansku vybavenosť a krátke cestovanie, ale keby to bolo potom treba predať, možno už takého nenáročného záujemcu nenájdete.
Ja by som odporúčala tie ísť bližšie k BB, ale s tým, že dáte pozor na lokalitu, aby v prípade že sa vám zmení situácia a to bývanie vám nebude vyhovovať ste vedeli tú nehnuteľnosť predať tak, že veľa neprerobíte.

madono
17. apr 2013

@kaktusik007 ja žijem tiež také manželstvo je to poriadne na ho...,
@zuzanajamriskova na tvojom mieste by som išla do BB,resp. jeho okolia, máte tam väčšie príležitosti vy aj deti do budúcnosti, my tiež bývame 20 km od BB, čo je ešte ďalej ako Salkova. boli by ste ako na dedine a za pár minút v centre mesta. ale hlavne budete spolu ako rodina.

lucyvivien
17. apr 2013

@zuzanajamriskova jaj tak to je fajn,ale nikdy nevieš dokedy tam budete moct byt atd..

dai
17. apr 2013

@zuzanajamriskova ahoj,
ja by som ti tiez urcite odporucala nieco vlastne a aby ste boli spolu s muzom - aspon tie vecery a vikendy, vzdy lepsie ako sa nevidiet vobec- to potom si si ho ani nemusela brat...
ja osobne som tiez za hypoteku - sami ju mame a vlastne v ba ju ma viac menej kazdy a nezda sa mi zeby tu boli ludia nejak zvlast vystresovany - ved ked o pracu pridem tak si najdem inu - hlavne vo vaecsom meste to nie je taky problem. ty tiez nebudes na rodicovskej donekonecna a akonahle sa zamestnas tak bude financna situacia hned lepsia... pises ze muz ma rodicov v bb cize ani o starych rodicov nepridete ( co napr. znovu ja tuto vyhodu nemam a aj tak sa da si vsetko zariadit ked clovek chce😉 )

reanda
17. apr 2013

@zuzanajamriskova 300 eur na mesiac, ved to je cely majland 😀 😉 .. ono sa da vklude vyzit aj z este menej penazi, ale to musi mat clovek tak nastavene priority, aby ho to nestvalo, ze si nemoze nieco dovolit.. pre mna by bolo ovela dolezitejsie, byt co najviac spolu cela rodina a byvat tam, kde mi je prijemne

lucyvivien
17. apr 2013

@bets myslím bezučelovy uver, napr . velké banky maju dobrý urok napr okolo 7% ročne apod, tiež to zavisí od toho na aku sumu by chceli hypoteku ,poprípade za kolko sa dá zohnat nejaká nehnutelnost napr aj staršia, zaleži to na kriteriach buduceho majitela a mat na desiatky rokov v zástave nehnutelnost nieje žiadna výhra, pri spotrebnom uvere, ked nemáš na splatky a zajde to tak daleko,že nemožeš splacat ,alebo sa dostaneš do fin. problemov, tak najskor idu po tvojom plate, hnutelnom majetku a až na koniec po nehnutelnosti. U hypoteky je to jasné, zoberu ti byt a daju ho dražby. Sedliacky rozum možeš mat ale na niektoré veci je lepšie mat fin. pooradcu, ktorý ti može ušetrit do buducnosti vela penazí a starosti. A myslím si, že otázka bývania je dost doležitá ...
A inak hypoteku som mala , byt som nakoniec predala viem o čom hovorím a potom som si kupila starší dom, za par korun ktorý sa postupne spravuje ,ale stačil mi na to menší uver . A teraz si hovorím,aká som bola blbá , že som chcela byt na hypoteku ..A osobne zatial nepoznam jednineho človeka, ktorý by splacal hypoteku cele obdobie a mal to splatené, len pár vynimiek, ktoré si to vyplatili predčasne ,ale na to musíš mat peniaze 🙂

kaktusik007
17. apr 2013

@zuzanajamriskova tak pozerala som kde ta salkova je, a je to ze panu bohu za chrbtom... mimo... co tam stoji ten byt???
lebo naozaj, ked nevies ako vam to bude vychadzat, treba kupovat tak, aby sa pri pripadnom predaji dal ten byt predat.... co ale byt v nejakej hornej dolnej vzdy predas tazsie...... a byt v BB daleko rychlejsie... lebo aj o tom to je, ked mas financne tazkosti . -ako rychlo vies predat majetok

Strana
z5