icon

Ako vyriešiť bývanie?

zuzanajamriskova
17. apr 2013

Ahojte maminy i nemaminy ...neviem či to patrí práve sem ...ale mám hroznú dilemu a asi potrebujem aby sa na vec pozrel niekto nezaujatý...takže ide o toto: Bývame u rodičov s dvomi deťmi ...máme vlastný dvojizbový bytík na poschodí v rodinnom dome...ale sme tu už štvrtý rok a máme toho dosť to tu nejdem rozvádzať...takže chceme sa odsťahovať....manžel pracuje v BB má tam rodičov takže väčšinou je cez týžden tam a potom ked má volno tak príde domov aby proste nemusel stále cestovať (bývame v DT) ja som teraz nastúpila na rodičovskú dovolenku...máme niekoľko alternatív a neviem sa rozhodnúť ktorá bude najlepšia...1. ostať v Detve...máme možnosť isť do podnájmu za slušnú cenu dlhodobo...ale aby sme neprežívali od výplaty so výplaty a niečo si aj odložili manžel musí nadalej chodiť pracovať do bb..aj ked má možnosť pracovať aj to v dt ale za polovicu toho čo zarába v bb...druhá možnosť je kúpiť byt blízko bb ale na to si musíme zobrať hypotéku...manžel môže ostať pracovať v bb nemusí tolko cestovať bude chodiť každý večer domov ale s tým že si zoberieme úver budeme nútený žiť od výplaty do výplaty...takže sama neviem čo robiť...ja mám tiež väčšiu šancu sa zamestnať v bb a potom sa to už bude lepšie splácať ale čo ak sa nezamestnám kedže manžel pracuje 13 hodín denne ja si musím nájsť prácu kde budem po obede končiť aby som bola z deťmi...nechcem žiť dalších x rokov v strachu že čo ak to nebudeme vládať platiť ...ak zase ale ostaneme v dt a manžel bude nadalej chodiť do bb tak to sa uvidíme len dva tri dne do týždna...môže prestúiť do tej práce v dt ale ked som to tak rátala tak nám ostane na žitie na mesiac cca 300eur..to už je suma bez nájmu a iných nutných vydavkov ako škôlka a podobne dá sa z toho vyžiť? Neviem či som to napísala zrozumitelne sama v tom mám mišmaš...najradšej by som odišla do tej bb a začala od znova ale na druhej strane tu som sa narodila ..a páči sa mi to tu ...v bb sme chvílu žili ako slobodný a nepáčilo sa mi tam ten rušný život a všetko...ale viem že v dnešnej dobe na to nemôžme pozerať že nje normálne ked sa ludia sťahujú za prácou...budem vďačná za každý koment čo mi napíšete možno mi to pomôže v rozhodnutí 🙂

mima4
17. apr 2013

@simca06022011
@dai

ono sa to nezda, ale je silna inflacia... splatka ostava rovnaka ale ta mzda ide hore... aj ked nie ovela..ale citit to...
No my uz mame viac ako polovicu hypo za sebou, a brali sme ju na 30 rokov pred troma rokmi 🙂

dai
17. apr 2013

@mima4 presne tak... my sme si to hlavne pri tom prvom byte silno uvedomili ked nam platy zacali ist hore a vlastne splatka bola postupne takou sumou ze sme si ju uz ani nevsimli 😉ked sme sa rozhodli byt predat tak sme hypo vyplatlili...
teraz my napr. stagnujeme v predsplacani pretoze som na rodicovskej ale akonahle sa vratim do prace tak sa zase chystame investovat...

lucyvivien
17. apr 2013

@simca06022011 to je pekné,ale nenapísala si ako si ho vyplatila, malokto ma také štastie , alebo sa má niekto na to spoliehat ? Trochu naivná predstava ,ako sama píšeš nechcela by si splacat hypoteku 30 rokov, ale kolko takých ludí naozaj bude, čo im nič iné zostane ? Napísala si že si ho kupila za 30 , kolko si zaplatila za 6 rokov na urokoch a kolko si do neho vrazila ? A skušala si ho predat ? Iná je cena ktoru ma byt hodnotu a ina je cena za aku by si ho naozaj dokázala predat.. Moj byt mal hodnotu 1, 5 mil ale predal sa za 1,3 mil a to bola realna sudne ohodnotená cena, bohužialludia na to nemaju peniaze..Tvoj príklad nehovorí za desatíce dalších, čo maju hypoteku 🙂

dai
17. apr 2013

@lucyvivien ja som ti pisala realne cisla - kupovali sme za 1.3mil a predali za 3.6 mil... a splatili sme hypo vdaka tomu ze nam stupli obom platy a nasetrili sme... preplatili sme asi o 300 000 sk co je nic myslim - ked sa pozriem na zisk pri predaji😉

lucyvivien
17. apr 2013

to je v pohode, ale stále sa to netýka x dalších ludí, chápeš ?To je proste len tvoja subjektívna skusenost- samozrejme v tvojom prípade pozitívna 🙂

dai
17. apr 2013

@lucyvivien jasne... ty zase pises o svojej subjektivnej negativnej... ja mam v svojom okoli xy ludi s podobnou skusenostou ako mam ja...
zakladatelka je teraz na materskej dovolenke, cize je velka pravdepodobnost ze ich prijem bude stupat -ak dokazu utiahnut hypo teraz z jedneho platu tak z dvoch to bude pohodka

simca06022011
17. apr 2013

@dada1212 v case dochadzania deti su autobusy frekventovane, odjakziva... aj ked tam 1000 ludi nezilo... mala som z tade spoluziacky a nemal nik problem, do supermarketu sa chodi autom, najblizsie dva su hned na kraji sasovej, co je tak 5 min autom, do tesca je to po dialnici za chvilu tiez...nik tam nechodi v tejto dobe na vacsi nakup pesi... obchod na rychly kocikovy nakup tam je... ked dojde mlieko a chlieb... zakladna a materska skola tam su, vyber nie je slavnejsi ani v sasovej, kde je uroven otrasna, cize aj tak ostava iba dochadzka do mesta, ak nahodou... auto ked sa pokazi, opravi sa.. v salkovej stoji vlak, ktory chodi kazdu chvilu a odvezie ta priamo do centra... a v dnesnej dobe ten co ma auto, neriesi spojenie na 5km, ale riesit to ze pred domom nie je kde zaparkovat budes cely den a cely zivot v byte na sidlisku (a nie je to vobec sranda - rezervacka na parkovacie miesto v Sasovej je 500EUR rocne, o tom, ako to vyzera nejdem ani pisat... strach o to ze vam to auto niekto roztrepe priamo na parkovisku, atd). Ku lekarovi sa kazdy den nechodi, ked je nieco urgentne, pride sanitka... v BB v pohode, ved do BB nemocnice lieta urgent aj zo vzdialenejsich deditn. Ja nemam ani vodicak a veru problemy som tam nikdy nemala, aj ked ja som tam dlhodobo nebola :P Ludia dochadzaju aj zo vzdialenejsich dedin a nemaju problem (lubietova, brusno...).

@lucyvivien hadas sa s nespravnou osobou, nemusim sa o tomto s tebou dohadovat, viem ze mam pravdu, hypo uver je spolahlivejsi a najlacnejsi.. ale ked chces vediet, staci mi vidiet za kolko sa predavaju byty dookola a viem, ze ludia maju peniaze na to na co chcu.. ked sa tu krpate byty v emporii predavaju za 200tisic tak asi to s tymi ludmi nie je take zle ;)... kolko som vrazila do bytu je moja vec, kazdy si do byvania "vrazi" kolko chce a moze, aby sa v nom citil dobre... jasne, ked sme sa pristahovali, iba sme ho vymalovali, ale ked sme mali, tak sme si dorobili co sme uznali za vhodne... preplatila som nieco ale nie je to taka katastrofa ani nahodou, ako by to bola keby to bol spotrebny uver...

kaktusik007
17. apr 2013

@lucyvivien aj podla mna to totalne prestrelujes... operovat tym, aku sumu clovek preplati za 30 rokov.. je kravina...

a potom, co sa tyka predcasneho splatenia - vzdy sa da setrit, kebyze si setrim iba 20 eur mesacne, tak to mam 240 eur za rok, a aj takato mizerne nizka splatka pri vyroci fixu hned na zaciatku hypo mi vie pekne usetrit a zmensit celkove preplatenie....

a este jeden tip, ohladne mimoriadnych splatok -- je doporucene zmensovat mesacnu platbu (a usetrene opat davat ako mimoriadne splatky) a nie skracovat dobu splatnosti uveru.... pretoze o 13 rokov bude hodnota vysky splatky k vyske mzdy uplne niekde inde.... ako je teraz

dai
17. apr 2013

ja myslim ze za vsetko hovori ze aj nasi medialni milionary si kupuju nehnutelnosti na hypo🙂 ked sa nato pytali kollara v nejakom rozhovore tak povedal ze on potrebuje peniaze aby ich tocil, hypo su mrtve peniaze ktorych hodnota neustale klesa a stale menej a menej ho zatazuje - ten milion on za 30 rokov otoci niekolkokrat a spravi z neho 30 milionov na hypo preplati mozno pol miliona😉

lucyvivien
17. apr 2013

to nie, mna sa to už netýka - je to passe,skor sa to týka mojich známych, priatelov a pod.. proste opisujem, čo vidím, čítam, počujem..Ja som práve naopak teraz velmi spokojná a našla som čo mi vyhovuje 🙂

lucyvivien
17. apr 2013

@dai to je jasné, pretože si kupi drahu nehnutelnoat a má poriadne prachy mesačne, tam neni o čom diskutovat , tam je to evidentne že je to výhodne, ved to nebude splacat desiatky rokov, za malo kupi, zavela predá, ale na to musíš mat 🙂

lucyvivien
17. apr 2013

@simca06022011 ked myslíš, užasne platy v SR hovoria za všetko a treba sa chodit pozerat j niekam inam, nielen v okolí 🙂

simca06022011
17. apr 2013

@dai tak tak... my v rodine mame aj sporenie takto poriesene... kym mi v banke daju par percent, ked si za to kupit tovar, hodim na to "iba" 30% marzu.. niekedy aj 100%, niekedy "iba" 20% zarobim viac ako na akomkolvek sporeni.. peniaze v banke, su zabite peniaze... svokrovi sme zarobili na strechu, ked sme raz boli "na mizine" 🙂 a ja uz tiez velmi nesprim... k peniazom treba priratat inflaciu... ten urok v banke sa k tomu ledva priblizuje a teraz s vyssimi vkladmi riskujeme aj to ze nam raz vlada povie, ze sme "bohati" a vklady nam vezme... radsej si poziciavat v normalnej miere, ako sporit niekde na ucte... a peniaze dat inde... inak v pripade ze nie su peniaze, byt sa da aj prenajat ;) a ist spat k rodicom... 🙂)

dai
17. apr 2013

@lucyvivien no, on to praveze myslel naopak🙂 ze nieco kupi, prenajima, popritom splaca - ze ta splatka je nic oproti tomu keby to musel kupit v hotovosti - ze tie peniaze co by zato dal v hotovosti radsej vrazi do podnikania aby z toho nieco spravil ako do nehnutelnosti kedze hypo je z pohladu dlhodobeho vyvoja velmi vyhodna investicia😉

lucyvivien
17. apr 2013

jaj, no aj tak sa dá,ale to v prípade, že máš kde bývat, že ? 🙂

dai
17. apr 2013

@simca06022011 presne, uplne s tebou suhlasim... my to tiez tak mame, teda okrem toho ze mame uver poisteny, tak nas byt sa da prenajat za sumu vyssiu ako je splatka hypo, takze prinajhorsom poriesime nieco mensie a byt prenajmeme😉 oni vzdy su riesenia ked ich clovek chce najst...my nemame teraz vela volnych penazi ale moj brat napr. ma a on nema v banke dokopy nic, akonahle ma nejaku vaecsiu sumu tak hned investuje - do bytov, penzionov - ma uz peknu kopku - a uz mu to na prenajme robi mesacne pekny prijem - omnoho viac ako by mu spravili peniaze ulozene v banke...

simca06022011
17. apr 2013

@lucyvivien na cenu nehnutelnosti sa pozera v okoli a nie na celom svete, lebo to je smerodajne... a platoch viem vsade, nie len v okoli a aj o cenach nehnutelnosti... ;) a viem, ze su biedne.. ale aj najomne je vysoke v pomere ku nasim platom, a ked za to "najomne" mozem mat splatenu splatku za byt tak neviem preco to vobec riesit.... (splatku uveru v tej sume normalny smrtelnik nezvladne, ked uz kvoli nicomu inemu, tak kvoli niekolkonasobnej vyske uroku urcite). A inak za platy na slovensku si mozu aj ludia, ale to by sme sa dostali k politike, co sa mi riesit nechce 🙂)) Mam pocit ze ty sa pozeras iba vo svojom okoli... hovoria o tom dost tvoje tvrdenia o cene nehnutelnosti napriklad... lebo by si nikdy nepovedala, ze si ma clovek kupit so spotrebneho uveru byt :P spotrebny uver je SPOTREBNY, to znamena na beznu prevadzku.. chcem si prerobit kuchynu, super.. chcem ist na dovolenku.. super.. kupit detom nabytok, auto.. fajn.. ale nie nehnutelnost.. ktora bude stat roky, ak sa o nu spravne stara a udrziava sa, hodnotu nestrati... teda ak nebola prehnana uz kupna cena (terajsie novostavby veru nebudu mat lepsiu cenu-ale to je moj subjektivny nazor)
Ja by som si NIKDY nekupila byt v hotovosti... aj keby neviem co bolo... 🙂 teda v pripade ze by neslo o super vyhodnu cenu a ja by som malal miliony eur len tak :P

zuzanka.zuzu
17. apr 2013

nesťahovať sa za robotou je "komunistický" luxus a prežitok myslieť si, že dostanem prácu tam, kde bývam... dnes nie je isté ani, že nejakú prácu mať budem 😒 čiže zobrať sa a ísť do BB, toť môj názor...

dai
17. apr 2013

@simca06022011 to si dobry bod popisala - ja si neviem predstavit aj ked sme super bonitny klient zeby mi dal niekto spotrebak napr. pol miliona eur😀

dada1212
17. apr 2013

@simca06022011 žiť sa dá všade, ale proste platí rovnica, že čím je niekde viac ľudí, tým je tam možno aj rušnejšie, ale zároveň je tam lepšia dostupnosť všetkého.
naopak kde je menej ľudí, tak je väčší kľud, ale tá občianska vybavenosť je nič moc.
dnes sú ľudia mobilný, majú autá, chodia autobusy, vlaky, taxíky. ale aj tak, je veľká výhoda pre väčšinu ľudí ak majú všetko čo najbližšie.
jednoducho pre mňa je tá Šalková na rovnakej úrovni ako dedina blízko mesta, lebo neponúka žiadne benefity mestkého bývania.ˇ
čím nechcem povedať, že sa tam nedá spokojne žiť, ale potom by aj cena za ten byt mala byť taká ako na nejakej dedine poblíž BB. lebo aj z tej dediny si za pár minút autom v BB, tiež tade idú vlaky alebo chodia autobusy atd.

simca06022011
17. apr 2013

@dada1212 z ktorej dediny napriklad? 🙂 lebo myslim ze blizsie takato nie je... a ceny su tam rovnake ak nie vyssie... ale napr k sasovej a radvani musim dodat ze to nie je ruch co je tam, to je chaos, neporiadok a sstres... 🙂 a v dnesnej dobe ked rodicia nosia dieta autom aj cez dve ulice do skoly je to zbytocne..ja som napr. najradsej v centre a v byte... neviem si predstavit byvat na samote, asi by som prisla o rozum... ale su lludia co to uprednostnuju.. a teda my ideme z centra prec kvoli smogu a smradu a prachu, ktory je tu neunostny...

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@simca06022011 ty si písala že tam máš otca?

simca06022011
17. apr 2013
dada1212
17. apr 2013

@simca06022011 napríklad Nemce, Vlkanová atd.
mám pocit že sa trocha nerozumieme. proste ja píšem o tom, že je napríklad super ak máš dobrého zubára pred panelákom. takisto je dobré, že ak sa ti pokazí napríklad auto, nemusíš riešiť nákup hromadnou dopravou alebo nezaplatíš raz toľko u nejakého predraženého súkromníka, ale nákup si donesieš aj v rukách, lebo hypermarket máš pár metrov od paneláku. jednoducho je veľká výhoda mať všetko veľmi blízko, hoci existujú autá, autobusy atd.
preto som ju len upozornila, aby si dala pozor aj na cenu tej nehnuteľnosti , lebo hoci jej možno také prostredie vyhovuje, pre veľa ľudí to nie je atraktívne. ide mi len o to, aby to kúpila tak, že keby to potrebovala o pár rokov predať, tak na tom neprerobí.

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@simca06022011 a vieš mi prosím ťa popísať čo tam všetko je? písala si že ani nevieš že je tam bytovka malo by to byť niekde hore smerom na družstvo jedna 4 poschodová bytovka...cena zan je 39000 a myslím že to je dobrá cena na to že je to pár minút od mesta..v bb určite za to byt nekúpim...

simca06022011
17. apr 2013

@zuzanajamriskova no je to veeelmi male, pokial viem je tam skolka a ZS, je tam obchod, posta a krcma a inak o nicom inom neviem.. ooo futbalovy klub, ja tam poznam tak jednu ulicu a potom vychadzkovu trasu okolo Hrona. Ale hadam neuvazujete o kupe niecoho, kym si to tam riadne nepochodite 🙂)) len sa tam pekne prejdite, je to podla mna jedna z tych "surovejsich" (myslim nedostavanych, neprestavanych ,a teda nepredrazenych casti), cize nie je to tam tak extremne zastavane, je to male... neda sa to porovnat s nemcami ani vlkanovou... nevyhodu by som videla v tej nezastavanosti, lebo je predpoklad teda ze sa tam bude dlhooo stavat este 🙂) nie ako v castiach, kde uz nie je kde stavat :P
My sa tam nestahujeme a neuvazujeme o tom, lebo je to taka "dolinka", co sa priatelovi nepaci...
Inak ine lokality, podobne byty: Nemce 55+tisic, 2i na Vlkanovej cca rovnaka cena ako Salkova.. 🙂

simca06022011
17. apr 2013

@dada1212 ano je to super mat hypermarket pri ruke, aj zubara a autoservis a aj benzinku na jednej ulici, ale pre rodinny pokojny zivot to podla mna nie je 🙂 Kto chce byvat a mat vyhlad z balkona na parkovisko supermarketu a pri prechadzke s dietatom a kocikom obchadzat auta parkujuce na chodnikoch? 🙂 A este za to aj zaplatit aj o 1/3 viac... tu nejde o to ze oni ten byt predaju o 2 roky, hodnotu urcite nestrati nikde, byvat sa bude aj za 10 rokov a bude este vacsi problem ako teraz... prave tie zdemolovane panelaky, kde nie je kde sa pohnut, zaparkovat a nik sa o to nestara budu stracat na hodnote a pomozu iba riadne prerabky a teda dalsie peniaze... ved inzeratov na sidliskove byty je kopec, za posledne 3 roky co hladam vacsi byt/dom sa ceny bytov v sasovej iba znizili.. napr. mamin 3 izbak sa pred 3 rokmi predaval cca 2 mil. Sk.... teraz su za 55-+ podla toho ako ich zariadili... tj. ake maju kuchyne a ci maju plavajuce podlahy a okna... jedina vyhoda bola ta skola a skolka vzdy cez cestu.. na kazdom rohu, pomaly medzi kazdym panelakom.. ale aj tak sme chodili do skol do mesta.. pol hodinu autobusom.. prepchatym... ;) Inak jasne, treba ratat s vyssimi nakladmi na dopravu, ked sa bude vozit cela rodina, bude to nieco stat...
a inak ja byvam v meste ako som hovorila a je to o drzku ist pesi na nakup a "v pohode" si ho doniest domov aj s dietatom ;) to je tak pre samovraha.... chleba, mlieko a pod. si kupim v obchode pod oknom... a velke nakupy riesime autom raz za tyzden/dva... to zvladne hadam kazda rodina...

zuzanajamriskova
autor
17. apr 2013

@simca06022011 cez výkend sa tam chastáme kuknúť....pozerali sme aj vlkanovú tam je dosť draho tiež trojizbák sme ani nenašli potom hronsek ale tam už fakt nič nie je....ja šálkovú ako tak poznám manžel je rybár 🙂 a kedže som z dediny tak som zvyknutá na to že mám v dosahu len potraviny...už škôlka a pošta sú pre mna luxus :D

petraxy6
17. apr 2013

@zuzanajamriskova a nepozerali ste v okolí BB - Badín, Rakytovce, Kremnička? údajne byty sú na Bakoške, niekde pri gympli na väznicou. Čakám na jedného pána kedy sa vráti z dovky a chcem vedieť bližšie info o tých bytoch

simca06022011
18. apr 2013

@petraxy6 tj. Jesensky Vrsok, maju aj web...cca 80tis, 2i byt... 3i 150+tisic... Badin nema lacne nic, nakolko je tam rozbehnuta riadna zastavba domov a uz tam ani nie su nejake normalne pozemky volne...ale tak do 100tis sa tam da kupit starsi dom v dedine. Ostatne neviem.. 🙂