Ako vyriešiť dilemu s vianočnými koláčmi a svokrou?
Som tehotna a narodi sa nam babatko. Ja nebudem mat prilezitost piect. Vcera som spomenula pred svokrou ze si objednam kolace. Tak trochu sa urazila lebo ona pecie vela a kto to poje a naco objednavat.lenze jej kolace nam nechutia. Je pravda ze pecie vela aj 10 druhov aj viac ale ja peciem uplne iny styl.
Ako by ste to riesili? Objednat, upiect nieco aj ked neviem kedy. ci kaslat na to a ostaneme bez kolacov? len s tym co budu mat oni.sme od nich 3km a na sviatky budeme spolu..
@zmrzlinka2021 zdá sa to byť malichernosť. Pritom je to skutočne nepríjemné, keď ti niekto dáva najavo urážaním sa, že ťa nerešpektuje. Lebo je to o nerešpektovaní rozhodnutia dospelého človeka, ešte aj v tak základnej veci, ako je dať si to, na čo mám chuť.
@zuzanapjat Nedam si ten kolac. Ona ju nim nebude krmit. Ano, je to urcity nerespekt, ak jej oni vyslovne povedali, ze chcu si zadovazit kolace inak, ale pre mna je to proste debilina, malichernost. Ja prirodzene sa snazim ludi repsektovat, mozno aj ja robim chyby, ale naucila som sa nemat ocakavania, ze budu postupovat presne tak ako to ja robim, ako to mne vyhovuje, aj ked ja mam v tom pravdu. Su zavazne veci, kde si za svojim stojim a potom su kraviny tohto typu a tu myslim to ego.
@nyusika áno ale autorke tam kopec vecí vadí, ja tiež nemám nič voči veľkým večerám aj keď som žiadnu takú nezažila ale majú byť spokojní všetci účastníci. Neviem aká atmosféra je v autorkinom prípade, mne to znie, že sa len premáha aby bola svokra šťastná, to neznie ako príjemné sviatky.
1. kolace by som objednala
2. ak svokra nejake by doniesla, tak podakujem. Na druhy den ich zbalim, a odnesiem prvemu bezdomovcovi, alebo ak by boli ozaj hnusne, tak vyhodim
3. na Vianoce s cersvtym babom by som nesla nikam, ostala by som v pohodli domova, a nech si kto chce mysli co chce
nemam problem, vyrobim si. od svokry zober za malu krabicku suchych, budu pre navstevy. a k nim mozes prihodit svoje objednane kremove. bude aj vlk syty, aj ovca cela.
@zmrzlinka2021 tu nejde o to, že si nedá svokrin koláč, ale o to, že premýšľa či si vôbec objedná také, ako zvykne piecť ona a aké má rada, aby svokra nekrivila ústa. A to je už o tom nezdravom vzťahu medzi ňou a svokrou, kedy chce svoje túžby obmedziť, len aby svokra nemenila náladu na ofučanú...........
@zuzanapjat
Ja by som objednala.
Kolace, ktore s manzelom mame radi by som normalne objednala aj "bez jej povolenia." Kto je ona, ze ti hovori ake kolace mas jest? To ako decku.
No a ak sa chces vyhnut konfliktu,ze jej kolace nezoberiete, tak normalne s manzelom poviete ze vy doma mate svoje takze 4 kusky maximalne nech zabali. Viac nechcete, lebo aj tak skoncia v kosi, kedze tolko nezjete. No a ano, normalne hodit do kosa ked pridete domov. Hotovo vybavene. Ked nechape, tak nechape. Tak to pojde do kosa.
Ale objednavky kolacov pre mna a manzela by som sa nevzdala len preto, ze jej sa nepaci. Nech sa s tym vyrovna ona sama.
Jaj teraz citam, ze uz je urazena lebo si povedala, zety kolace budes objednavat. Tak potom by som vobec nic uz neriesila. Ked je urazena, nech. Potom sa odrazi.
Ini ludia nemaju ani na jedlo alebo niekoho prave pochovali a taki co maju povedat? Vy sa handrkujete o kolacoch ako v skolke.
Janka nechceme vase kolace dakujeme, uz sme objednali inde. Krivu papulu si nevsimat a nereagovat. Ju to potom prejde aj samu. Nechapem co sa jej tak bojis, akoby bola nejaky general. Kasli na to, co si mysli.
jémine, keby len takéto problémy boli na svete.... To by bolo super
mna by nikto nedonutil 24.12. opustiť byt, to je večer len pre mna, ani zo slušnosti a z neslušnosti by som sa nikam neterigala, aboslútne vylúčené a ako bonus k tomu jedlo, čo mi nechutí a koláče, čo sa nedajú jesť, dakujem, neprosím..
@deborahzelenkava to, ze je urazena, pise len autorka.
fakt to tak nemusi byt.
a najma preto, lebo na keru mariu riesit taketo sprostosti ?
pokial by sa spravala normalne, dospelo, neriesila by taketo hluposti. proste naco o tom diskutovat ?
chybu vidím v tom, že ste malo asertívni, ked ste si za 9 rokov nevedeli určiť hranice a presadiť svoje, kvôli urážaniu sa..moja mama je typicky pripad uražania sa a vzťahovačnosti, mam s tym bohate skúsenosti, ale to chvíľu trva, kým pochopí druhá strana, že ty máš aj svoje plány, len ked budeš stale ustupovať zo slušnosti, tak ku kompromisu nepríde nikdy..
No ja neviem, ja by som si proste objednala také aké mám rada, večeru prežila u svokry so sušienkami a keď prídem domov tak si vyložíme tie objednané.. svokra o Tom nemusí ani len tušiť že si si niečo objednala... Vôbec v tom nevidím problém.. a myslím že nikto by nechcel počuť že mu jeho koláče nechutia, nikdy by som to nikomu nepovedala...
autorka, koľko rokov majú svokrovci?
Ste dospelý ľudia, máte už vlastnú rodinu...je úplne normálne že si chceš spraviť vlastné zvyky a tradície. Objednaj si koláče aké vám chutia, uvar si jedlo aké máš rada. Ja osobne by som vôbec o takýchto veciach nediskutovala.
Tieto výhovorky nechápem. Veď mužovi jasne vysvetli, že je na čase, aby ste boli spolu iba vy, ako rodina. Navaríš si podľa seba, alebo ti to vyhovuje, lebo nemusíš nič chystať.
My sme oznámili všetkým ze prve spoločne vianoce chceme spolu sami ako rodina. Na ďalší deň sme šli k priateľovim rodičom a potom k mojej mame. Oni bývajú 10 minút od nás, moja mama 4 hodiny. Menu sme mali mix co je kto zvyknutý a keďže sme malo covid všetci doma, blbá tradícia, dúfam ze tento rok budeme bez, tak sme boli izolovaný dlhšie. My sme mávali kapustnicu, oni kyslú polievku, my šalát rezne a kapra, oni rybu. Tak sme spravili kyslú polievku a rezne so šalátom. Koláče sme mali niečo od nich a niečo objednane. Som zvedavá co tento rok. Ešte sme sa nebavili ale asi pôjdeme k jeho rodičom lebo potom pôjdeme na chatu s mojou sestrou a mamkou. Tak aby sme so všetkými boli.
no veď dovaľ k nim aj tie objednané a zjete... vôbec by som to neriešila a proste ich priniesla
mňa najviac zaujíma vaše menu autorka - ked rybu, zemiakovy šalat, kapustnicu a suche pečivo nejete, že čo jete vlastne, to by ma zaujímalo celkom, nejaké netradičné menu na Štedrý deň
@karolinakr to by zaujímalo aj mňa. Možno autorka alebo jej rodičia nepochádzajú zo Slovenska. Aj medzi Slovákmi je menu rozdielne. Napríklad niekde nemajú vôbec kapustnicu, ale šošovicovu polievku a kapustu na Silvestra, viem že niekde jedávajú hrachovú kašu. My sme nikdy nemali oblátku s medom, ale vianočku s cesnakom a medom. Keď sme sa na strednej na vianočnom večierku rozprávali ako každý trávi Vianoce (boli sme tam z každej časti Slovenska) tak sa našlo veľmi veľa rodielov. Ja som do tej doby ani netušila že sa prekrajuje nejaké jabĺčko. Stačí že človek žije bližšie k hraniciam a menu ma prispôsobené. Každá jedna rodina ma trošku niečo iné na stole. A každou svadbou vznikajú nové tradície. A možno je ten dôvod úplne prostý. Nie každému chutí kapustnica a vyprážaná ryba, či rezeň.
Ale teda autorka vôbec by som neriešila čo si svokra pomyslí a či sa urazí. Si dospelá, snáď nebudeš na Vianoce bez koláčov len pre pokoj v rodine. Ja si tiež objednávam. Aj peciem, ale nám rada veľa druhov, ale nepotrebujem všetkého za plech. Mame v rodine ženu, ktorá na Vianoce pečie na objednávku a urazila sa, že prečo si neberiem od nej. Nakoniec som jej doniesla ochutnať a pochvaľovala si…. A ešte sa mi aj poďakovala za inšpiráciu
@lavender94 ja som sa až z encyklopédie Slovenska dozvedela, že niekto si robí bobáľky, to som naozaj netušila
U nas v rodine je to zauzivane tak, ze kazda mlada rodina s detmi travi Vianoce-stedry den sama a rodicia, svokrovci sa navstevuju bud na 1. sviatok Vianocny, alebo na 2. sviatok Vianocny. To sa dohodneme, aby sme sa stretli vsetci surodenci spolu s detmi.
Aj stari rodicia, pokial boli dvaja, travili Vianoce sami. Ak zostal jeden, tak aby nebol sam, tak travil Vianoce u mojich rodicov. Aj my deti, pokial bol niekto slobodny, nevydaty, travil Vianoce u svojich rodicov.
Ale mlada rodina si uz riesila Vianoce po svojom. Take tie velke stoly v reklamach, kde su babky, tetky, velke deti, ich deti mame, ale az po stedrom dni.
Som sa zasmiala..prepáč. Dcéra, keď prišla na vianočnú večeru k svokrovcom si doniesla vlastný šalát, oni robia ťažký cibuľový,s domácou majonézou..rybu neje, tak si priniesla rezne, neje huby, tak vlastnú polievku, i nás sa nerobí kapustnica a tiež priniesla koláče, aké má rada. Pozerali na ňu, dosť šokovane, ale neriešili, ani sa neurazili. Časom nosila toho viac, lebo aj zať si zvykol na našu kuchyňu.😁 tak si myslím, že sa to aj takto dá..svokre by som povedala, že ako tehotná, či už mamina, čo kojí sa teši na veľa zákuskov.
Teraz citam komenty
Akoze pre pokoj v rodine sa trepes este aj ku starym na stedry den ? Ved Vy uz ste rodina
Pane boze ty riadne nechas so sebou mávať
A prečo je problém jej povedať, že chceš pečivo/zakusky s plnkou/kremom?

nič ľahšie: "super, tak vy napečte suché a ja objednám také s plnkou nech to máme pestré"