icon

Ako vyriešiť dilemu s vianočnými koláčmi a svokrou?

15. okt 2024

Som tehotna a narodi sa nam babatko. Ja nebudem mat prilezitost piect. Vcera som spomenula pred svokrou ze si objednam kolace. Tak trochu sa urazila lebo ona pecie vela a kto to poje a naco objednavat.lenze jej kolace nam nechutia. Je pravda ze pecie vela aj 10 druhov aj viac ale ja peciem uplne iny styl.

Ako by ste to riesili? Objednat, upiect nieco aj ked neviem kedy. ci kaslat na to a ostaneme bez kolacov? len s tym co budu mat oni.sme od nich 3km a na sviatky budeme spolu..

karolinakr
15. okt 2024

Inak je to pekna tradicia, cela familia za jednym stolom, ale nikdy ma to nelakalo, pred Vianocami večierky ok, aj na prvy sviatok, ale to tiež nie vždy

martinadomianova
15. okt 2024

Ja by som jej úprimne povedala, že jej koláče nie sú proste dobré. Že máte radšej iné. A, že si objednáte podľa chuti.

martinadomianova
15. okt 2024

@karolinakr úprimne veľmi nie. Je rozdiel, keď je rodina normálna, harmonická, pomáhajú si navzájom. A tiež je rozdiel, keď sa rodina vidí raz/2x za pár rokov. A k tomu od seba bočia, hádajú sa, atď.,,,

nelka93
15. okt 2024

Koláče sú ten najmenší problem, však si objednám aké chcem a pokoj. Mňa by skôr mrzelo, že ako rodina nemáte vlastne tradície. Keď som bola dieťa, vždy sme trávili vianoce doma s rodičmi, starí rodicia bývali 100 metrov od nás. Tam sme išli po večeri a rozprávali sa, pozerali rozprávky a potom opäť domov. Nevidím dôvod prečo by si vianoce nemohla stráviť doma s mužom a deťmi a k svokrovcom ísť na druhy deň alebo nech prídu oni po večeri. My sme so snubencom 5 rokov a už sme spolu trávili vianoce. Minulý rok u jeho rodiny, tento rok u mojej a potom už doma opäť. A tiež sme zvyknutí na iné jedlo, tak sme spravili dvojako a nebol problém. Nevyrábaj si problémy tam kde nie sú a teš sa, že budeš mať malé babo a uži si vianoce v kľude🙂

drobcek100
15. okt 2024

Ja som už aj svokra aj babka,ale toto nechápem.Pokial máte radi s manželom krémové koláčiky tak si ich kľudne objednajte a neriešte so svokrou,ja chápem, že na Vianoce sa pečie veľa suchých, ale určite sú tam aj také klasické a nechce sa mi veriť, že by boli všetky zlé.A čo sa týka večere,v každom regióne je iná.Urobte si s manželom večeru podľa Vás doma o 17-tej a potom choďte k rodičom
Keď povieš, že kapustnicu, šalát a neviem čo, že nejes, nechce sa mi veriť keď by si poprosila svokru,aby ti urobila napr.lososa na masle, zemiakovú kašu, že by Ti neurobila.kapustnicu ochutnať 1-2lyzice,by Ti neskodila.Rodiina je aj o tolerancii, nechce sa mi až veriť že by bola taká zruda

nikushka8
15. okt 2024

Vobec by som si s tym nelamala hlavu. Idete tam predpokladam len na veceru, potom domov. Kludne by som si objednala svoje kolace, na navsteve si dala jeden zo slusnosti a doma vyjedala svoje. Svokra ani nemusí vediet. Pripadne si u nej vyberte do krabicky,ktore vam chutia. Ved to je normalne si vybrat,co chcete a normalne to svokrovcom povedat. A s jedlom sa da tiez prisposobit. U nas sa nikdy nejedla kapustnica na Vianoce. Napr. mne vzdy svokor zaobstara kapra, salat mi robi bez cibule a pod. Nasi zase muzovi varia "podbitu fazulu", co sa naucili variť len kvoli nemu. Ked su normalne vztahy vsetko sa da. Aj to,ze by si si doniesla svoje jedlo a nikto sa za to oduvat nebude.

vkatush
15. okt 2024

@jamimo presne toto riešime s každou návštevou, čo nám chce nabaliť koláče, ktoré by potom len týždeň stáli v chladničke a tak vyhodiť.
Rovno poviem, nie, ďakujem, ale nedávajte, lebo do chladničky ani nedôjdu, rovno ich nesieme sliepkam. U nás sa proste také koláče nejedia.
Odvtedy nedávajú. Skúšajú, ale stačí povedať sliepky a hotovo 😂

snowflakenel
15. okt 2024

Mam tety pekarky, cize.u,nas kolace su vzdy. Ale zas nie kartony. Dostaneme.do dozy a hotovo. Tiez povoeme, ze viac nezjeme.

autor
15. okt 2024

No svokra nam bali kazdy rok.. a kazdy rok je to vacsia a vacsia krabica. Ona spomenula ze bude piect a ja ze tento rok nech da menej lebo ze si chcem aj objednat kremove. No a urazila sa.
Pre tie ostatne ze co riesim tak len to ze fakt sa urazila kedze dnes uz stihla aj volat manzelovi ze ci to fakt chceme objednat kolace,ked ona napecie..vraj jej povedal ze nema cas toto riesit...
No ja ich objednam a ked sa nazlosti tak ostaneme doma a uz..

kitycat
15. okt 2024

Vrd si objednaj a kludne maj z toho kazdorocnu tradiciu 😃

janickacrazy
15. okt 2024

Keď ti nabali kopu koláčov suchých a vy ich nezjete, úplne vážne by som ich dala nejakým bezdomovcom alebo kdesi na charitu, prípadne do kostola, proste elegantne sa ich zbaviť. A ešte niekoho aj potesis.

galinotchka
15. okt 2024

Ale veď nie sú sami. Sú dvaja. Prečo nemáte Vianoce ako rodina len vy 4? Brať tieto ohľady na iných ľudí lebo mrnčia a citovo vydierajú...

starlessbunny
15. okt 2024

Len taká otázka... Ale čo si tie jej koláče naplniť? Veď natrieť dva džemom a spojiť nie je také ťažké.... Alebo jej povedz aké chcete. Nemej ti neporozumie...

simca06022011
15. okt 2024

objednajte si co mate radi, nech si pochutnate a vybav si postupne aj vianoce doma, tak ako mas ty rada.. toto ja napr. nepochopim, ze prisposobit sa celkovo... my sme sa prisposobili ale tak, ze sa striedame a to 20rokov, ak ideme na vianoce k nim (to uz dlhe roky nie je, prisli sme na to, ze nam to vyhovuje inak, 24sme doma, najeme sa podla svojho, uvarime si podla uz nasho zauzivaneho sposobu, 25teho ideme na obed k rodine... ked sme chodievali na sviatky, jasne dali sme si to co robili, a ked prisli ku nam, varilo sa nase... ja celkovo nemam rada zhon okolo vianocneho jedla, nechapem to :D

Ak budes stihat a budes mat chut, nieco si upecies, ak nie, budes mat kupene... ziadny problem. Aj ty si mas vianoce uzit :D

adrianap83
15. okt 2024

Vyhovor sa, že niektoré vlastne ani nebudeš môcť. Skus sa s ňou, ak príde na to reč, ešte milo porozprávať, že veď nech sa toľko nepáchtí v kuchyni, nech sa radšej vianočné pripravuje s vnučatkom prvým, nech pečie s nim 🙃 atď.
Ty si objednaj. Koláče, ktoré dostanete, podarujte susedom, zmraz, dačo určite predsalen manžel a dieťatko zjedia. Rozmrv do pudingu...
A hlavne sa tým netráp. Sú to len koláče 💕

zuzanapjat
15. okt 2024

Úplne je vidieť, aká je svokra autoritatívna a pre jej povahu sa tam zrejme aj trepete každý rok. Možno by bolo načase aby sa aj manžel odstrihol od pupočníka a spravili ste si Vianoce po svojom. Viem, že každý je iný, ale ja by som si na naše Vianoce doma s mužom a deťmi nenechala siahnuť. Ja robím kapustnicu podľa receptu mojej mamky, on šalát podľa svojej mamky a tradícia, ktorú máme čisto našu je, že pečiem chlieb. Vám chce svokra diktovať ešte aj to, koho a aké koláče máte jesť. Možno si to neuvedomuje, ale asi je na čase jej to vysvetliť.

gazpalm
15. okt 2024

@saxana000 ja mam dve relativne velke deti a piekla som tak akurat medovniky, ani to ich uz nebavi ...mama presne zasobuje ma 10 druhov kolacov a jednoducho nam to neberie a ked pride navsteva zje slane misy , alebo varene a z kolacov tak kupene veterniky z cukrarne ...takze este koncom januara vyhadzujem kolace co mam kade tade po krabickach...ale uz neviem ako jej to vysvetlit

karolinakr
15. okt 2024

@janickacrazy ano, to je nápad!! ja som dala minuly rok na kontajner dózu plnu zákuskov a pivo a do14 minút bola preč

kikappp
15. okt 2024

Nechápem a ty jej načo oznamujem, že si ideš objednávať koláče? A keď si objednáš tak čo príde ti kontrolovať kuchyňu, špajzu,chladničku????ci tu ju informujes aj aký chlieb kupuješ? Naozaj nepochopitelne

karolinakr
15. okt 2024

takže autorka, vezmi celu krabicu, 2x taku velku ako ine roky a pristav ku kontajneru, kde chodia bezdaci, na Štedry deň budu mat hody + tam prihoď šalat, budu ti v duchu vďační..ale bez srandy, aj oni budu mať štedry večer

nelili1978
15. okt 2024

Normalne objednaj, vôbec to s nou nepreberaj. Veď ja zjem, čo mi chutí, nebudem sa v tomto prispôsobovať. A povedzte jej, že vám chutia také

autor
15. okt 2024

@kikappp no to bolo medzi recou ze nech pre nas nepecie vela ze si chcem aj objednat. Ako nenapadlo ma ze ju to tak rozhadze.. inak jej samozrejme neoznamujem ze co kupujem

jasla
15. okt 2024

Ale klobiuk dole. Z toho co citam, si velmi dobra a empaticka nevesta. A je velmi pekne a netradicne, ako si vazis manzelovych rodicov. Ku kolacom asi tolko, co ti uz pisali vyssie. Objednala by som si, co mam rada a papala doma. A od svokry by som krabicu zobrala pre pokoj v rodine. Uz co s tym spravite, je na vas. Ale aj suche kolace sa daju pomliet a vyuzit na gulky, alebo do pudingu naspodok, rozne čízkejky🫠... ak mas inak svokrovcov dobrych, kolace za hadku nestoja

autor
15. okt 2024

@jasla ved presne to mne kolace za hadku nestoja. Vobec

tim23
15. okt 2024

Ja nerozumiem tomu čo sa tu rieši. Veď bývate zvlášť. Objednaj si koláče aké chceš, načo to hovoriť svokre? Ona nemusí vedieť aké koláče a zákusky máš doma v chladničke či hej? Choď na večeru tam, nabalí koláče s úsmevom poďakuj a keď prídeš domov vyber z chladničky svoje. Fakt nechápem čo je na tom na 5 stranovú diskusiu. Alebo dokonca aj na zakladanie diskusie.

autor
15. okt 2024

@tim23 ja som tiez necakala ze z toho bude 5 stranova diskusia a mozno keby zeny citali aspon prve 2 strany tak dalej uz by to ani nepokracovalo

tim23
15. okt 2024

Poradila som.

nerko
15. okt 2024

Objednajte si co Vam chuti. Svokre by som to uz nespominala. Nam svokra tiez dava krabicku. Miluje pecenie, tiez robi len suche. Ale su velmi chutne. Ja peceniu neholdujem, tak som rada, ze posle. Ked Vam nechutia od svokry, posun ich dalej. Urcite najdes niekoho, kto sa im potesi.

ema22270
15. okt 2024

Naco jej to hovorite. Nic nehovor, kolace objednaj a zjedz doma, ked Vam da domov nejake vyhodte ich ak ich nechcete jest alebo podarujte. Netreba vsetko kazdemu vesat na nos.

erikab82
15. okt 2024

Toto nie je o koláčoch, ale o tom že musíte chodiť po špičkách okolo svokry a fúkať jej praškovy cukor do zadku aby bola spokojná. Keď ti nechutia suché kolače, tak to normálne povedz. Prečo sa manžel tvári, že mu chutia? Máte hrozne neúprimné vzťahy. Keď ti nechutií, čo varia, prečo tam nasilu ješ? Svokra sa odúva naschvál, pekne vás manipuluje aby dosiahla čo chce a ty ešte máš výčitky svedomia, lebo si chceš dať koláč. Fakt výčitky pre blbý koláč?Veď to nie je normálne. Spravte si s manželom svoju večeru a po večeri choďte k svokrovcov. Dospejete.